1) Използвайте само натурална козметика и парфюми. Четете съставките, ако видите нещо което ви звучи непонятно и странно не го купувайте (виж II-ро златно правило). Не ползвайте парфюми и дезодоранти направени от токсични химикали (включително ролки за подмишница). Особено важи за така наречените „клинично тествани” продукти и силно рекламираните марки (виж I-во златно правило).
2) Копувайте само Органични продукти, по възможност със сертификат за биологично чисто производство без пестициди, токсични химикали и генно модифицирани култури. В България все още няма стриктни правила за „Органични” продукти, питайте и проучвайте внимателно какво купувате. Важи за всичко, което ползвате – най-вече храни и напитки, козметика и парфюми, почистващи препарати, прах за пране и омекотители и т.н.
3) Използвайте само НЕ рафинирана морска или каменна сол, препоръчително Хималайска сол, или друга с доказани свойства. Обикновената сол е токсична и изключително вредна. Употребата и води до многобройни физически и психически проблеми. Гледайте внимателно съдържанието на всички продукти които купувате и ИЗБЯГВАЙТЕ трапезната сол (още позната като обикновен на бяла сол или натриев хлорид), избягвайте я на всяка цена! Същевременно ползването на нерафинирана сол има невероятен благотворен ефект, жизнено важна е и ежедневната и употреба е задължителна!
4) Използвайте паста за зъби и продукти за зъбна хигиена БЕЗ флуорид. Флуорида е доказан токсичен елемент, с много по-тежки последици от оловото, предизвикващи различни физични и умствени проблеми включително увреждане на гените (особенно вреден за бременни жени или млади двойки планиращи да имат деца, флуорида е вреден също толкова и за мъжа).
5) Елиминирайте всички животински продукти от трапезата си! Ако не можете от веднъж, започнете постепенно да намалявате и ограничавате покупките си на месо, млека, кашкавали и сирена за сметка на увеличеното количество зърнени, бобови, растителни, зеленчукови, плодови, ядки и всякакви други продукти от РАСТИТЕЛЕН произход. Невероятен е полезния ефект на вегетарианството и много добре доказан практически и научно обяснен в множеството статии и сайтове в мрежата.
6) Старайте се да поемате колкото може повече сурова храна. Готвенето и термична обработка при дори 50 градуса Целзий, водят до загуба на над 70% от полезните витамини, минерали и протеини! Да, протеините могат да бъдат загубени при готвене поради промяната в химичния характер на хранителните продукти. Хубавата прясна салата с малко добър оцет и качествен зехтин трябва да е ежедневие. Сокче от пресни плодове и зеленчуци поне веднъж на ден също (да не се бъркат с така наречените „натурални” сокове – те не са натурални и нямат никакъв полезен ефект, дори обратно заради добавените изкуствени захари и подсладители водят до затлъстяване и натрупване на токсини). Местния плод-зеленчук магазин трябва да ви е най-посещаваното място. Копувайте предимно плодове и зеленчуци в сезона си и избягвайте вакумирани или консервирани продукти. Никога не купувайте плодове/зеленчуци които изкуствено нямат семки. Постига се по не естествен начин и мутация на продукта.
7) Абсолютно спрете пиенето на чешмяна вода (освен ако не е директно от планинският извор, или кладенец). В градовете водата се хлорира и третира с над 300 пестицида и химикала. Този химичен коктейл е смъртоносен за човека и природата и е престъпление срещу човечеството. Продават се филтри за домакинството с активен въглен, които премахват в голямата си част повечето вредни химикали. Препоръчва се дори на душа в банята да се монтира такъв филтър, който да пази от изключително вредната хлор във водата (в много градове във водата се слага и флуорид, за който се говори в правило номер:4 ). Купувайте само качествена минерална, изворчова или пречистена, дестилирана вода за пиене! Ако парите са проблем, България е пълна с натурални извори – намерете най-близкия до вас и си пълнете тубички, препоръчително в стъклени дамаджани.
Приемането на мазнини е важно (но не животински мазнини). Особено важни са мазнините омега-3, който се използват изключително от мозъка за изграждане и възстановяване. Добре балансираното хранене изисква приемане на мазнини! Най-добри източници на полезни мазнини са лененото семе и олиото от ленено семе, много богато на Омега-3 (никога не го ползвайте за готвене, да се консумира до 10-15 минути след приготвяне на храната в сурово състояние в салати или плодови сокчета). Много здравословно е НЕ-рафинираното слънчогледово олио, особено ако е Органично, добро за готвене и за салати с неограничено приложение. За готвене най-добро е кокосовото масло, което издържа на високи температури без да си промени химичния характер и да развие канцерогенен характер както се случва при другите видове олио. Зехтина не е подходящ за готвене, а предимно за салати. Царевичното олио не е за предпочитане.
9) Най-неразбрания хранителен елемент – Йодин. Има много написано из мрежата, само ще кажа че голяма част от практически всички болести в наши дни се дължи на недостиг на Йодин (да не се бърка с Йод). Приемането на Йодин като хранителна добавка е абсолютно задължително за поддържане здравето на щитовидната жлеза, простата и цялостния метаболизъм на тялото. Най-добри продукти са в състояние на балансиран коктейл от Йодин и Йод в йонно състояние – някой популярни продукти ”Луколс” (течен), „Йодорал” (на таблетки) и морските водорасли "Келп". В България може да се намери само "Келп" който е с най-слаби показатели и съдържание на Йодин .
10) Физическа активност е абсолютно незаменима за здравето. Много от болестите на костите се дължат предимно на недостатъчна активност. Ежедневната разходка, разтягане или спорт са задължителни. Правете това което ви харесва, някой обичат спорт, други бягане – трети просто гимнастика пред телевизора. Каквото и да е вашето движение, 20-30 минути на ден ще ви донесе здраве и усмивка.
I-ВО ЗЛАТНО ПРАВИЛО - АО ОМПАНИЯТА НАПРАВИЛА ПРОДУТТА ОЙТО ПОЛЗВАТЕ МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ ПОНЕ ДВА ПЪТИ ПО НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ НА ДЕН – ТОЗИ ПРОДУТ Е ВРЕДЕН! ТОВА ПРАВИЛО Е БЕЗПОГРЕШНО И Е ВАЛИДНО ВИНАГИ, БЕЗ ИЗЛЮЧЕНИЯ. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НЯМА ОМПАНИЯ ПРОЙЗВЕЖДАЩА НАЙСТИНА НАТУРАЛНИ ПРОДУТИ, ОЯТО ДА МОЖЕ ДА СИ „ПОЗВОЛИ”, ДА ОПРОВЕРГАЕ ТОВА ПРАВИЛО.
II-РО ЗЛАТНО ПРАВИЛО - ЧЕТЕТЕ СЪСТАВИТЕ НА ПРОДУТИТЕ ОИТО ПОЛЗВАТЕ! АО ВИДИТЕ НЕЩО ОЕТО ВИ ЗВУЧИ НЕПОНЯТНО (ДИГЛИЦЕРИД, ЛЕЦИТИН), СТРАННО СЪЧЕТАНИЕ НА БУВИ И ЦИФРИ (ЕМУЛАТОР Б432, ОНСЕРВАНТ Е7124), ИМЕНА НА СЛОЖНИ ХИМИЧНИ СЪЕДИНЕНИЯ (ГЛИЦЕРОЛ МОНОСТЕАРИТ, МОНОСОДИУМ ГЛЮТАМИН) – НЕ ГИ ОПУВАЙТЕ. ТОВА СА ВРЕДНИ ПРОДУТИ, ЧЕСТО ТОСИЧНИ И ОТРОВНИ. ВАЖИ ЗА ВСИЧО - ОТ ХРАНИ И НАПИТИ ДО ОЗМЕТИА, ПАРФЮМИ, ШАМПОАНИ, САПУНИ, ВЕРО И ПРАХ ЗА ПРАНЕ, ПОЧИСТВАЩИ ПРЕПАРАТИ ЗА ЪЩАТА, ДОРИ ЛЕАРСТВА!
ВАЖНО: СЪВЕТИТЕ ТУ СА НА БАЗА НА ПРОУЧВАНИЯ НАПРАВЕНИ В ИНТЕРНЕТ. ТУ Е СЪБРАНА САМО ЕСЕНЦИЯТА. ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ НАПРАВЕТЕ ВАШЕ ТЪРСЕНЕ И СЕ УБЕДЕТЕ САМИ! ПУБЛИУВАНАТА ИНФОРМАЦИЯ Е ПРОВЕРЕНА ОТ МЕН САМИЯ И ОТ МОЙ БЛИЗИ. ВСИЧО ТУ АБСОЛЮТНО ВЯРНО И ПО НИАЪВ НАЧИН НЕ Е ПОВЛИЯНО, ОТ ОЯТО И ДА Е ИНДУСТРИЯ ИЛИ ОМПАНИЯ. ИЗПОЛЗВАЙТЕ СЪВЕТИТЕ И ИНФОРМАЦИЯТА ТУ НА ВАШ, СОБСТЕН РИС.
ПОЛЕДНО ОБНОВЯВАНО: 11 ФЕВР. 09 Г.