Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 17 фев. 2009, 18:59 ч.

проблема с гърнето

 • 9 736
 • 251
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 636
Е, хайде четете хубаво темата. Хората пишат, че слагат децата си на гърне на 7 месеца. Кое точно му е нормалното? Това са точно амбиции.

А пък хайде да си го кажем и това за парите за памперси. Разбира се на всеки може да се случи да не му стигат парите, познавам и жени, които го правят точно заради тази причина -  за да спестят от памперси, така че хайде да не се правим на ударени.

Какво значение на каква възраст е научено детето да ходи на гърне? За кого точно е важно или просто, за да можем да се похвалим как на година и три месеца вече сме махнали памперса. Не го разбирам това надпреварване ...  ooooh!

# 31
 • Мнения: 37 188
Да, така е, специалистите дават като индиция за готовност за ползване на гърне определени умения на детето- напр. точно говорене, изкачване на стълби и т.н. жалони, по които съм се ръководила и аз и с което становище на тези специалисти съм съгласна напълно. Разбира се, че не всички следва да са налице, те само са примерно изброени, но наличието на един- два е достатъчно, за да се постави началото ...

И аз съм съгласна  Peace
Поне при моето дете желанието за ползване на тоалетна съвпадна с този етап на физическо развитие.

# 32
 • Мнения: 17 105
Лилия, детето на авторката е над две и половина годишно- нормално е да се вълнува от въпроса. Повечето деца на тези години, писах не само аз, се обслужват, говорят, осъзнават се. Ако не говори на три години, не се катери само по пързалката и не умее и други неща, с гърнето детето най- вероятно също ще е затруднено. Деца- всякакви. Ако умее основни похвати обаче, гърнето няма да е проблем.
Темите за ЕБХ са нещо отделно, затова и аз не коментирам този въпрос, въпреки че имам мнение по него.
А значението на това кога и на каква възраст едно дете научава нещо писах какво е- свързано е пряко с неговото развитие и придобиване и на други навици и умения. Хвалбите нищо общо нямат със случая. Не е и въпрос на надпревара. Ако майка на първокласник се оплаче, че среща затруднения да научи детето си да чете също бих помогнала, защото е нормално на тази възраст децата да се учат, а не да се чакат "да свикнат". Последните ги виждам редовно, в ІІІ клас още не могат да четат. А е важно, за останалите им умения. Всяко ново умение води след себе си друго.
В тази връзка имам роднина, която чака да "свикне да плува"- съвсем реален случай, точен цитат на думите й. А да плува може да се научи всеки. Да "свикне" обаче- бая зор ще види. Просто плуването е незадължителено, за разлика от хигиенните навици.

# 33
 • Мнения: 2 448
...Моето проговори на три години, но махнах памперса спокойно на две.  Laughing Така, че връзка с говора няма, може да показва и със знаци или директно да отива и да го прави.

Да, така е, специалистите дават като индиция за готовност за ползване на гърне определени умения на детето- напр. точно говорене, изкачване на стълби и т.н. жалони, по които съм се ръководила и аз и с което становище на тези специалисти съм съгласна напълно.

Явно, че специалистите грешат, защото ние имаме големи затруднения в проговарянето и все още не говори достатъчно добре, но с махането на памперса никакви.
Както и има деца проговорили на година и нещо, а не могат да се оправят с тези нужи до 3 години, че и нагоре.

# 34
 • София
 • Мнения: 3 064
И мен ме вълнува този въпрос, и, при положение, че ЕБХ ми харесва като идея, но не съм го приложила докато детето е било малко, смятам да процедирам по начина на Никол - да го оставя докато съм сигурна, че му е дошло времето. Засега имам случаи, когато го забелязвам, че тръгва да ака и го слагам на гърнето. Свършва си работата, получава похвала, и дотам.

# 35
 • Мнения: 17 105
Редът е обратен- за гърнето е време, когато жалоните са налице, а не че когато детето се сприятели с гърнето ще заприказва.  Grinning А с гърнето може да се срещнат проблеми и ако родителят направи грешки, въпреки, че детето е готово: забава относно установяване този момент, избързване, насилване- най- чести грешки. Освен това упоменах, че показателят далеч не е един, най- малкото може да има конкретни причини за проблеми в точно определена област /проговаряне, конкретни физиологични умения/, което създава изключение от общите правила.

# 36
 • В заешката дупка
 • Мнения: 3 073
Е, хайде четете хубаво темата. Хората пишат, че слагат децата си на гърне на 7 месеца. Кое точно му е нормалното? Това са точно амбиции.

А кое му е точно ненормалното? Вярно, че има някои практики да държиш детето насила на гърнето, но това може да стане и на 7 месеца и на 2 години, така че възрастта в случая е без значение. Нямам амбиции детето ми да се научи възможно най-рано да пишка сАмо в гърнето (или тоалетната). Искам обаче естествено да достигне този етап  без да му преча. Ако обаче в продължение на години го уча, че единственото място за пишкане и акане е  в памперса, после отучването ще е по-трудно или ще трябва да изчакаш момента, в който детето съзнателно да направи избор, защото опираме не само до физиология.

И аз имам популярни книжки за отглеждане на деца, определящи изкуствени "индикации за готовност" и "правилният" момент за отучване от памперса. (Забележете обаче, не е наречено отучване от памперса, а приучване към гърне). И според тях подходих, отглеждайки големия си син. Голяма грешка от моя страна. До почти 3 години нямаше ни най-малко желание да се откопчи от памперса. Много добре осъзнаваше какво му се случва, защото, примерно, като акаше обичаше леко да се отдалечава от нас и усамотява. Психологическа беше бариерата, не физиологическа. Тя задържаше нещата. Никой не може да ме убеди, че най-естественото и здравословно нещо за едно дете е да прекара няколко години в запарващи, натъпкани с химикали материи, и в нечистотиите си.

С второто си дете реших да подходя по-съвсем друг начин. Децата не са идиоти и осъзнават много неща доста рано, стига да не им пречим и да се вглеждаме в сигналите им.

Последна редакция: ср, 18 фев 2009, 15:38 от ЧеКа

# 37
 • През девет земи в десета
 • Мнения: 2 001
Мислех да взема отношение по горе написаното,но Judi много точно го е казала. Peace И от спорове смисъл няма,нали целта на темата е да помогнем.
Най-доброто решение за момента(според мен), ако наистина държиш да махнеш памперса е,да не го слагаш повече,да се запасиш с повече гащички и търпение,дори да се наложи няколко дни да си останете в къщи заради това.Мисля,че детенцето ти е вече достатъчно голямо и можеш да му обясниш спокойно какво искаш от него.Дъщеричката ми е на две години и половина и вече говори и разсъждава като голям човек,сама се обслужва в тоалетната,сама се храни,затова си мисля,че няма да е толкова трудно да я научиш,само говори спокойно и не се ядосвай първите дни за да не я стресираш.В крайна сметка за нея това е нещо съвсем ново,трудно ще е първите дни докато разбере детенце,че няма вече памперси и трябва да ходи до тоалетната като голям човек.

# 38
 • Мнения: 37 188

Явно, че специалистите грешат, защото ние имаме големи затруднения в проговарянето и все още не говори достатъчно добре, но с махането на памперса никакви.
Както и има деца проговорили на година и нещо, а не могат да се оправят с тези нужи до 3 години, че и нагоре.

Тя е аписала, че не е задължително всичко до един да са налице едновременно Peace

# 39
 • Мнения: 2 448

Явно, че специалистите грешат, защото ние имаме големи затруднения в проговарянето и все още не говори достатъчно добре, но с махането на памперса никакви.
Както и има деца проговорили на година и нещо, а не могат да се оправят с тези нужи до 3 години, че и нагоре.

Тя е написала, че не е задължително всичко до един да са налице едновременно Peace

На знам Никол, преди да имам дете и аз си мислех, че децата се развиват по някакво да не кажа еднакви, но приблизително еднакви начини. Но не е така. Знам, че моето дете е доста различно, но пък не мисля, че е единствено по рода си. Та с отказването на памперса съм нямала никакви проблеми, някак лесно и естествено стана всичко при нас, а нито дума не говореше, нито рисуваше, нито можеше да се люлее, не знам какви за другите критерии, които са указател, че трябва да започнеш да го учиш. Но освен че бягаше като дивак и се катереше като маймуна, нищо друго почти не можеше да прави, а си показваше за пишкането и акането. Нито пъзели , нито такива логически неща на тази възраст, когато махнах памперса.

# 40
 • Варна
 • Мнения: 1 959
И аз се чудя какво да правя с малката ми дъщеря. На 2г. и 7м. е, говори много, умница е, с моториката е повече от добре, обаче не иска да пишка на гърне и това си е. Не че не го прави, когато я подканям и евентуално уцеля момента, прави го, обаче често се заинатява и ми отказва директно. Ходи на ясла, помолих лелите да я слагат с другите деца периодично на гърнето, за да свикне. Дали го правят, не зная, но няма осезаем ефект. Опитах да И махнат памперса за през деня, но на вторият ден ми се разболя и реших да изчакам до пролетта. Притеснявам се, че съм закъсняла много. Кака И, когато беше на 1г. и 10м. сама си свали гащичките и седна на гърнето, при положение, че преди това изпадаше в паника, ако се опитам да я накарам да опита. А сега съм се видяла в чудо и не знам как да продължа. ooooh!

# 41
 • Мнения: 2 846
Много добре осъзнаваше какво му се случва, защото, примерно, като акаше обичаше леко да се отдалечава от нас и усамотява. Психологическа беше бариерата, не физиологическа. Тя задържаше нещата.
точно това беше и при големия ми син. Затова реших да не презорвам нещата и в един момент детето просто започна да си казва.

# 42
 • Мнения: 37 188
На знам Никол, преди да имам дете и аз си мислех, че децата се развиват по някакво да не кажа еднакви, но приблизително еднакви начини. Но не е така ...

Е именно де, нали и аз това казвам  Grinning при моето например беше свързано със самостоятелното изкачване на стълби, не е задължително успоредно с това да отговаря и на останалите изброени: да рисува, говори и т.н..
Но забелязвам, че този момент със стълбите май е най-универсален  newsm78


Много добре осъзнаваше какво му се случва, защото, примерно, като акаше обичаше леко да се отдалечава от нас и усамотява. Психологическа беше бариерата, не физиологическа. Тя задържаше нещата.

При нас никога не е имало такива неща, пробвала съм, поведението й не се променя нито по време на работата, нито после, дори след като се омаже до ушите си играеше все едно нищо не е станало Sick оставяла съм я известно време да видя дали поне ще мъцне да каже/покаже нещо - тц  Tired

# 43
 • Мнения: 2 448
И моя се криеше, като си вземе гърнето да ака и искаше да го покривам с чаршаф.  Joy

Това със стълбите , не знам, ние рано се научихме, нали ти казвам, че физическите показатели бяха много над обикновено за възрастта, имам предвид грубата моторика. Фината и говора, много зле. И до сега изостава за възрастта си.

# 44
 • В заешката дупка
 • Мнения: 3 073
Възможно е, Никол. Така просто бяха нещата при нас, което просто ми подсказа, че не само до физиология опират нещата, но и до психологическо привързване към памперса. Затова и ми допаднаха идеите на ЕБХ, макар че аз си имам мой вариант, а и почнах по-късно. Засега нещата се развиват добре. Малкият ми син ползва гърнето. Ще видя как ще се развият нещата занапред. 

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт