Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 17 фев. 2009, 18:59 ч.

проблема с гърнето

 • 9 722
 • 251
 •   1
Отговори
# 45
 • София
 • Мнения: 2 950
Такааа, аз съм на същия етап, но нещо не се получава.

С баткото стана твърде лесно някак си. Той от бебе беше свикнал да ака с мен. Беше много запечен и не можеше да се изака в памперса. Затова го слагах на дъската , държах му крачетата и той свършваше работата. Та към 9-10 мес. , като седна стабилно, просто го слагах на гърне. Никакви играчки и т.н. За 1-2 мин. и той беше готов. Не съм го насилвала, не съм обяснявала нищо. И до към 1 и 6-7 мес. той започна и да пишка в гърнето и махнахме памперса. И явно не знам как става.

Сега малкият е на 1 и 7мес. и няма никакъв начин да го накарам да седне на гърнето. Не иска и това е! Като свърши работата и се хваща за памперса, нахилен и ръмжи. Но като го видя, че почва да ака и му кажа :"Хайде на гърнето!" почва да вика и тича в другия край на стаята. Един път го сложих и той не спря да реве и го махнах. Та не знам как да процедирам. Мисля да махна гърнето и да го върна след 2-3 седмици, да кажем.

Смешни са ми глупустите за хвалби, за спестяване и т.н. Лилия Н., наистина ли го мислиш? ooooh! Искам детето да ака на гърне защото просто е хигиенично! Това вече си е човек, храни се с нормална храна, количествата са си ...истински, еми естествено е да предпочитам да ходи на гърне. Не искам да се маже с л..а и да осмърдява наоколо. Не ми е фикс-идея, просто предпочитание.

# 46
 • Мнения: 638
За спестяването не съм го мислила, но имах приятелка, която ми сподели, че не могат да отделят повече пари за памперси и това беше основната причина за постоянно дебнене. Като детето прекарваше на гърне по много време на ден ...

Но ми е интересно, aunt Ogg, ако детенцето ти упорито отказва да седне на гърне и го отрича категорично и то до по-голяма възраст, какво точно ще направиш, за да го научиш? Не се заяждам, но това, че се е получило при някого лесно въобще не важи за други. Има деца, които като ги сложиш на гърне СЕДЯТ, други стават на секундата. За да го върна да седне обратно трябва да използвам сила, което няма да стане.

# 47
 • София
 • Мнения: 2 950
Аз писах какво мисля да направя-ще скрия гърнето и ще го опитам пак след 2-3 седмици. Ако не стане-отново и така. Не казвам, че трябва да го насилвам или да викам, или всякакви такива истерии. Но и не мисля,че трябва да го оставя да си стои с памперс до 5 годишен.  Peace

# 48
 • Мнения: 638
5 години и на мен ми идват множко  Grinning

 Много е вероятно е да криеш гърнето през 2-3 седмици и да имаш успех примерно след 5 месеца, а тогава аз да съм успяла за 3 дни да науча моя малкия син. И в крайна сметка ще успееш, когато детето реши.

При нас с големият успехът го постигна таткото. Обясни му, показа му за какво е това куку,  но беше отхвърлено. На следващия ден сам си го поиска, като естествено имаше от време на време пропуски.

# 49
 • Мнения: 273
В мноого голяма заблуда си!
Не е принуждаване,а ВЪЗПИТАНИЕ!!Нали за това сме хомо сапиенс и това ни различава от животните.
Не продължава месеци,около седмица.
Научих децата си да  акат на гърне виднага щом се научиха да стоят стабилно седнали.Сутрин,като се събудеха след сън,ги слагах веднага на гърнето  и рефлекторно го правеха.Бяха на по 7–8 мес.Превърна се в навик и необходимост. И никога,никога не съм прала наакани гащи.Малко По–късно,на около година,когато започнаха да проявяват разум(най-Общо казано) им махнах памперсите,за да разберат какво е пиш и за да не им хареса.И при двамата не отне повече от седмица.Килими не съм прала,навсякъде е паркет.Да имаше мааалки локвички,но за много кратко.Това да е!
Никол пожелавам ти второ дете!И да пробваш да го научиш ти,като майка,да не ака и пиша в гащите,когато вече е заприличало бебето на Човече!Ще се чувстваш по–добре! Wink


Стана ми жал за децата ти  Sad  Представям си още с какво ги тормозиш, за да са "възпитани"
Май си с богато въображение,за разлика от мен!Това, на което съм ги научила са ЕЛЕМЕНТАРНИ хигиенни навици.

# 50
 • Мнения: 273


А пък хайде да си го кажем и това за парите за памперси. Разбира се на всеки може да се случи да не му стигат парите, познавам и жени, които го правят точно заради тази причина -  за да спестят от памперси, така че хайде да не се правим на ударени.


Ти си единствената,която отваряш дума за това.Тук изобщо това няма значение.
Значение има само това, докога можеш да държиш детето си с памперс  на дупето 24 часа в денонощието в продължение на 2-3-4-5 години!

# 51
 • Мнения: 2 448
Моето момче също не искаше да сяда на гърнето, предложих му алтернатива да пишка прав директно в нашата тоалетна, а за акането съм го държала аз пак там. Вярно малко ме стягаше кръста, защото беше доста тежък, но после като тръгна на ясла и там свикна и с ходенето на гърне. Сега на 5 години ходи както си реши, не съм хвърлила гърнето, все още го полазва за акането, а за пишкането прав в тоалетната.

Ще разкажа и смешна и сравнително прясна случка от преди месец може би. Понеже се улисал в игра и го хванал мързела да отиде до тоалетната като му се припишкало ( и най вече че му се видяло студено в банята  Laughing) огледал се и хоп видял чашата за вода на масата и свършил работата в нея. Не стига това, ами я занесъл на баща си, предложил му я и казал, "тате ето ти бира".  Twisted Evil Да се чудя да се смея ли или да плача.

# 52
 • Мнения: 36 991
Финансовата част за мен не е била проблем, 1-1.20 лв. ни излизаха, то само цигарите ми са повече, така че не мисля, че е оправдание, а и да беше, предпочитам да ги дам тогава, отколкото след това по лекари.
Всеки си има своите убеждения, аз съм сигурна, че рано или късно ученето на гърне, преди детето да е показало, че иска - дава отражение. Сигурно, защото съм видяла това при близки деца. Изключения има, разбира се, но не бих пробвала със собственото си дете.

Като беше малка излизахме в 13 ч. и се прибирахме вечер в 23 ч., цял ден тичане на въздух, абсолютно безгрижно детсво, как ли пък няма да се прибираме през 5 мин. да се дресираме или да сменяма мокри дрехи Crazy или да спи в локви и да нарушавам съня й.

А сух памперс на дупето - не виждам с какво пречи, ако детето не е алергично.

И какво, да не би да не се е "научила", даже не е разбрала, защото всичко идва отвътре Peace

# 53
 • Мнения: 273
Изобщо не мога да разбера за какво говориш!?
За каква дресировка,за какъв сън в локви,за какви отражения,какво си видяла,моля сподели,защото на мен не ми е ясно.
Ще ти кажа аз какво съм видяла !Дете,което на 3 години ака в гащите си,защото не се усеща.Така е свикнало.Свикнало е,че може да го право по всяко време и на всяко място.А може да се качва по стълби,ходи на народни танци,на модерни танци,пее нон стоп не една песнички.
Не знам,всеки е прав за себе си!И всеки има оправдания за действията си или бездействията си.

# 54
 • Мнения: 3 367
Има доста данни за връзката м-у мозъчна зрялост и  гърнето,за редица умения децата имат "акъл"(песни,самолети,танци),за други-не на определена възраст. До 2 години много специалисти изобщо не продумват за подобно умение. Не е ? на бездействие, а на физиологична готовност. Виждала съм големи бели от "насилване"-не го препоръчвам.

# 55
 • Мнения: 36 991
Изобщо не мога да разбера за какво говориш!? ...

Всяко действие на родителите, което е инициирано от родителите, а засяга физическото развитие на детето за мен е дресировка.

Последствията - напикаване в един по-късен етап е едно от тях.

Сън в локви - от опит, мой, който отчитам като огромна грешка, когато се опитах да изпреваря събитията.

Нямам намерение да се оправдавам - имам дете, което не ползва памперс и всичко го е постигнало самО, напук на всички приказки, че е свикнала и трябва да й се наложа, ефектът е налице, думите са излишни.

# 56
 • Мнения: 616
Може би не трябва да се включвам, но... не мога да се стърпя  Mr. Green
Като говорим за физиологични нужди, за психическа готовност, за биологични дейности... за памперси...
Ние, хората, сме продукт на еволюцията; ако памперсът беше необходим "през първите две години", ако човек "не е готов да се отдели от него" до 2 години... ами просто щяхме да се раждаме с памперси, си мисля аз. Но ние не се раждаме с памперси, раждаме се голи и боси, способни да локализираме къде е храната, способни да си я изсучем, и способни да се отървем от отпадъка. Без да се привързваме към собственото си ако. Памперсът ни привързва към него. Когато е с памперс, синът ми седи в ако по-дълго, отколкото когато е без. Всъщност, когато е без, не е седял нито минута. Факт. Аз не бих могла да го дресирам, по простата причина, че съм толкова мързелива и разсеяна, че не ми се занимава с дресировки, те изискват съсредоточеност и отдаденост на каузата, които аз не притежавам  Peace
Не искам да се заяждам, просто помислете - как ни е създала природата? Има ли примат, който "се търкаля в изпражненията си"? Гледам много научно-популярни филми, но не съм виждала такова нещо  Peace
И ако кажете, че ние не сме маймуни - да, не сме маймуни, дори сме по-висши от тях!  Peace

# 57
 • В заешката дупка
 • Мнения: 3 056
Инициативата за слагането на памперса е на родителите, Никол.  Дресираме ги да свикват с него. Grinning

Иначе напук на всички приказки, че децата започвали физиологически да се усещат като се изпускат на около 2 години, аз пък имам примера на моя син (и знам, че не е единствен), който далеч, далеч преди тази възраст мрънкаше, а после се и пипаше по слабините, за да сигнализира, че му се прави нещо. Когато обаче упорито си облъчван, че толкова рано това е невъзможно, много е вероятно въобще да не обърнеш внимание.

Именно защото идеите и практиката на ЕБХ се основават на следването и реагирането на нуждите и сигналите на детето, има специалисти, които подкрепят този подход.

# 58
 • Мнения: 3 367
ЧеКа,разбира се че има деца които се усещат по-рано. Тук говорим точно за "вслушване в детето",ако това се практикува (за всякакви нужди)-не би се изпуснало,кавато и "облъченост" да има.
Инак може всичко,разбира се, как да не може-аз съм виждала  9м бебе с гащи и майка дето си носи леген с нея,ако я питаш детето и беше научено от 6м да ходи само по елиминцаионния метод

# 59
 • Мнения: 36 991
...
Ние, хората, сме продукт на еволюцията; ако памперсът беше необходим "през първите две години", ако човек "не е готов да се отдели от него" до 2 години... ами просто щяхме да се раждаме с памперси, си мисля аз ...

Инициативата за слагането на памперса е на родителите, Никол.  Дресираме ги да свикват с него. Grinning ...

Абе, момичета, да се смея ли или да плача  Joy вие превръзки и тампони ползвате ли или ви тече м/у краката, щото природата така ви е създала  Mr. Green ooooh!

И двете са чисто природни неща, с които не можем да се борим, единственото, което могат да направят хората е да създадат нещо, което да осигури комфорт, в периодите на въпросните естествени неща. Е, създадено е - ползваме го, който не иска - да не се възползва от него  Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт