Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 4
Здравейте,
Имам следния проблем. Синът ми е на 9 месеца и откакто се е родил няма нощ, в която да е спал нормален и продължителен сън. Първо бяха тежките колики и плачеше по около 20 часа на денонощие, от третия до петия месец пък започна да заспива към 2-3 часа с плач и приспиване на ръце. През петия месец изведнъж започна да заспива към 21.30 – 22 часа и до сега е така. Проблемът е, че започва да се буди след половин - един час и така до сутринта. Не съм сигурна дали изобщо се буди – не отваря очи, а само реве, понякога силен рев, понякога мрънкане, което ако не го взема веднага прераства в силен рев.
Пробвах хомеопатия, ароматерапия, масажи преди баня, проветряваме стаята преди заспиване – резутатът е един и същ, реве през 30 мин в лошите нощи и през 2 часа в добрите.
Не мисля, че е от зъби защото през деня е абсолютно спокойно и много усмихнато човече. Не е и от глад, защото се буди 30 мин след като е изпил 200 мл АМ.
Бях спряля да го кърмя нощем, когато той сам спря да се буди в часовете за кърмене и когато ревнеше почваше едно лудо разнасяне на ръце, ревове и след като най-после заспеше и го оставях в леглото му, след 10 минути пак рев и пак разнасяне. От Коледа насам неиздържах и почнах да го укротявям като му давам да суче. Ползва ме като бибирон определено, но много по-бързо се успокоявя и заспива.
Въпросът ми е до кога е редно да го приспивам на ръце или с кърмене и има ли друго решение.
Четох за един метод на някякъв испански лекар, според който детето трябва да се приучи да заспива само с любима играчка. Накратко методът е бебето да се оставя само в стаята и като почне да реве майката да влиза през определен интервал и да му говори успокоително, но без да го взема на ръце и пак да излиза. И така докато свикне да си заспива само. Така както си го представям, трябва да го оставя да плаче докато се умори , защото той от приказки никога няма да се успокои.
Молбата ми е ако някой е пробвал нещо такова да сподели дали и имало ефект, защото аз не съм много сигурна, че е добре да го оставям да плаче дълго

# 1
 • Мнения: 7 946
Привет!
Няма "редни" и "нередни" положения-детето е ваше и ще го отглеждате и възпитавате както вие  намирате за добре-за вас и за него Wink
Това е твърде изтощително-приспиване само на ръце ooooh!-знам какво е, сина ни бе до края на 5-ия мес с колики..после зъби..
Май и при вас схемата е подобна...а е нормално вечер да плаче повече от зъбките-през деня все има какво да го разсее..
Пробвала ли си хомеопатични за зъбките или гелчетата?
Лично за мен това да си оставиш детето в др стая и да плаче докато се умори е твърде крайно..не бих го направила Rolling Eyes, не съм по този род дресировки Peace

# 2
 • Мнения: 945
Аz съм го прилагала тоzи метод. Но по нежния. Почнахме когато тя беше на 3,5 месеца. Отначало я приспивахме на ръце и в момента, в който почнеха да и се zатварят очичките я слагахме в легълцето. Естествено имаше моненти, в които тя се раzсънваш еи zапочваше да плаче. Тогава пак я вzимахме и я люлеехме докато zапочне да zаспива. След една седмица почнахме да я слагаме неспяща в леглото. Като почнеШе да плаче я вzимахме на ръце, ако до 1 минута не спираше да плаче я слагахме обратно и чакахме около минута и после пак я вzимахме. След още една седмица престанахме иzопбщо да я вzимаме, само де я гладим. Сега zаспива сама най късно 5 минути след като я сложим в леглото, като понякога плаче малко, понякога zаспива сама. Да ти кажа родих се от тогава.
Метода, който ти описвам е zа деца под 6 месеца. След 6 месеца се препоръчва просто да сложиш детето в леглото. Ако почне да плаче чакаш 3 минути, после влиzаш и успокояваш 1. Иzлиzаш и чакаш 4. Така постепенно увеличаваш до 7. Важно е да се спаzват обаче следните правила.
1. Слагай бебето да спи когато е иzморено. Най добре е поне 4 часа преди това да не е спало.
2. В никакъ случай не го вzимай на ръце, колкото и да ти е мъчно. Все някога ще zаспи. Ако го вzемеш на ръце то само ще научи, че ако плаче достатъчно дълго то мама ще го вzеме. По тоzи повод се препоръчва да zапочнете с тоzи метог едно от дневните спанета(най добре това след обяд). Само първият път ако не zаспи zа 15 минути прекъснете "zаспиването" и го дръж буден до следващия му сън. Ще е трудно с едно уморено бебе, но си струва. Ако случайно zаспи сам, играйейки го, остави да спи само 10 минути.

По таzи тема има цяла книга, която е многог много полеzна. Аz съм я чела на немски, не zнам дали има превод на български, но zа мен книгата беше като библия zа спането. Ако я намериш я прочети непременно. Преведено zаглавието и е "Всяко дете може да се научи да спи само".

И zапомни, ако научиш детето ти да спи непробудно, ти дефакто му помагаш да си почива по ефективно и да е по отпочинато и щастливо. А и една щастлива и отпочинала мама е много по полеzна zа детето си от една полуспяща  Wink

# 3
 • Мнения: 147
И моята дъщеря беше свикнала да я приспивам на ръце. Разхождах се из стаята и пеех песни. После пробвах да и пускам песни на  СD и та се заслушваше в тях. Не помага ли ако му пуснеш музикална играчка? Стига ли му яденето? Моят син е на 4 месеца и яде по 200 мл.

# 4
 • Мнения: 35
Както го описваш все едно говориш за моят син,който е на същата възраст.Няма нощ, в която да е спал нормално и приспиването е само на ръце.През деня никакви проблеми,но през ноща е ужас Close

# 5
 • Временно
 • Мнения: 781
Моята дъщеричка заспиваше само на ръце нощем,но се отучи сама изведнъж.Една вечер като я гушнах просто започна да ме бута с ръчички и крачета,докато не я оставих.

# 6
 • Мнения: 69
Аз все си мисля, че няма да го приспивам на ръце, но като дойде моментът (  Praynig ) ще видя   Flutter

# 7
 • София
 • Мнения: 2 724
Лично аз приспивах на ръце до 1г. и 2мес.- накрая просто ми писна ,оставих го да плаче 3 нощи и ...се научи да спи сам-бързо лесно и почти безпроблемно и то не защото ми тежеше,а защото като се събудеше през нощта не знаеше как да заспи,стряскаше се и плачеше от страх...
Така че колкото по-бързо бебето се научи да заспива само ,толкова по-добре за самото него,но лично на мен не ми тежеше и ...после ми липсваха тези мигове на гушкане...от толкова гушкане като бебе сега сина ми не дава да го пипна Confused

# 8
 • Мнения: 260
Извинявам се, че използвам темата ти, но и при нас положението е същото, само дето не реве като се събуди, но трябва да я взема и да я приспя /в повечето случаи с цица  Tired/, защото инъче се разсънява и иска да си играем  Crazy. Искам да попитам за тоя метод на отучване от приспиване на ръце, какво правим ако бебето може да се изправя само в кошарата? Моята беба не стои седнала в кошарата, камо ли да стои легнала. Като я оставя вътре и тя веднага се хваща за ръба и се изправя, не мога да я накарам да стои легнала. Май съм изтървала момента да пробвам да я отуча.

# 9
 • Мнения: 292
Oфффф и при нас това е проблем, спането. За сега процедурата е като и се приспи и давам мляко, ако заспи добре, ако ли не ..... слагам я в кошарата и тя съответно започва да се изправя и да с и играе. Като и омръзне и започне да мрънка я взимам малко на ръце (за 1 минута) и после пак в кошарата и така няколко пъти. Накрая като и омекнат колената я слагам да легне и с едно две потупвания по дупарата заспива. Лошото е Че след Час пак се буди  smile3514 и дай пак на ръце, но поне тогава заспива по бързо. Някои вечери заспива много бързо, други не.

# 10
 • Мнения: 945
kakadaka, тя като се иzправи я слагай пак да си легне. Значи ако не плаче я оставяш сама да си играе, било то легнала, права или седнала. Чак като zаплаче отивай и я слагай да си легне. Успокоявай я 1 минута и иzлиzай. Най вероятно тя пак ще се иzправи. След определеното време пар влиzай при нея, слагай я да си легне и я успокоявай и така докато zаспи.

В книжката е написано, че методът може да се прилага вечер при zаспиването и при събуждането преz нощта. Но zа теzи родители, на които им е по лесно нощно време да полюлеят бебчо и не искат писъци се предлага вариантът да научат бебо първо вечерно време да zаспива сам, а нощно време да го приспиват както са свикнали и ако алед няколко седмици бебечо не се научи сам да zаспива и нощно време, то да приложат тоzи метод и преz нощта.

# 11
 • Велико Търново
 • Мнения: 193
Аз приспивах на ръце до 8м - тогава просто реших да легна на леглото и я гушнах почти в същата поза, в която я приспивах и люлеех. В началото имитирах движение като ритмично помръджах ръката си и я потупвах по гърба, по-късно вече нямаше нужда от това. Досега никога не съм я оставяла да заспи сама, просто смятам, че децата имат нужда от сигурността на майчината прегръдка и не съм мислила да я лишавам от това. Понякога ми казва "Мамо, 'адито спи", обръща се и заспива сама, понякога има нужда да държи ръката ми. Нощем, когато иска, идва при мен и се сгушва. Все някога ще порасне и ще започне да прави и това сама, така че засега не искам да й причинявам излишен стрес и да я оставям да спи сама. Успех и на теб и дано скоро се похвалиш с дълъг нощен сън   bouquet

# 12
 • Мнения: 260
.:Geri:., благодаря за отговора. Ще взема да пробвам, ако стане, стане, пък ако не, здраве да е, все ще порасне някога и ще и казвам: "Отивай и си лягай!"  Mr. Green.

# 13
 • Мнения: 2 309
Същия случай беше и мойта щерка. Спасяваше ме единствено кърменето. Нощем по 1234567 пъти. И така до година и 5 месеца, когато я отбих и започна да спи по цяла нощ, но сгушена  в мен.

# 14
 • Мнения: 636
Това са нормални неща, а вие ги наричате проблеми. Бебетата не са роботи и не са готови винаги да ни угаждат, за да ни е по-лесно на нас.

Общи условия

Активация на акаунт