Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 2
ДО
Г-Н ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ
МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ
УЛ. Г. С. РАКОВСКИ № 102
СОФИЯ 1000

ДО
Д-Р ЕВГЕНИЙ ЖЕЛЕВ
МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
ПЛ. „СВЕТА НЕДЕЛЯ” № 5
СОФИЯ 1000

ДО
Г-Н ДАНИЕЛ ВЪЛЧЕВ
МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА
БУЛ. „КНЯЗ ДОНДУКОВ” № 2А
СОФИЯ 1000

ДО
Д-Р ТЕОДОРА ВЪЛЧЕВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА МФ КЪМ КТ „ПОДКРЕПА”
УЛ. ,,АНГЕЛ КЪНЧЕВ” № 2
СОФИЯ 1000

ДО
ПРОФ. СТАНКА МАРКОВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БАПЗГ
БУЛ. „АКАД. ИВАН ГЕШОВ” № 15
СОФИЯ 1431


ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ


на работещите в Детски ясли гр. Враца членове на


КТ „Подкрепа”, КНСБ и БАПЗГ

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,


Ние питаме, работил ли е някой от създателите на Наредба № 26 и тези, които са я одобрили и приели, поне един месец в детска ясла за да види как се отглеждат, възпитават и обучават минимум 8 деца на възраст от 10 месеца до 3 години от „най-малко 1 медицинска сестра и 1 детегледачка на смяна”?
Известно ли Ви е, че това са деца с нестабилна походка или непроходили, с недоизградени защитни механизми на имунната система, проблеми с хранителния режим, специфични и индивидуални проблеми в здравния статус, неизградени елементарни навици и умения, напълно зависими и нуждаещи се от индивидуални грижи от възрастен по отношение на хранене, извършване на физиологични и хигиенни нужди и от още много други специфични и индивидуални потребности?
Представете си група с минимум 8 деца – едно или две от децата спят и сутрин и някой трябва да ги приспи и наблюдава. С останалите деца трябва да се проведат задължителните възпитателни въздействия (занимания) съобразно възрастовите и индивидуални особености (всяко дете има нужда и иска някой да го гушне и да му обърне специално внимание, а има и деца със специфични здравни и възпитателни проблеми); да се проведат закалителните процедури с всички деца; да се изведат на двора в подходящо облекло съобразно сезона; всички деца да се хранят в определено в дневния режим време; да се поддържа личната им хигиена и общата хигиена на помещенията в коино се отглеждат.
Какво се случва, когато едно от двете физически лица отсъста от смяна (платена отпуска или заболяване)? Помисли ли някой за това? Кой поема отговорността за живота и здравето на децата, когато медицинската сестра ползва платен годишен отпуск? Трябва ли да се случи нещо скандално лошо (не дай Боже фатално) и тогава кой ще бъде виновен и кой потърпевш? Практиката показва, че се търси вина единствено от работещите на смяна, няма осъден законотворец, а потърпевшите от всички недомислици са децата.
Господи!, как си представят Законотворците ни работата в кърмаческа група? Дами и господа, представете си го ако можете!
Защо не са конкретизирани брой и вид на длъжностите в чл. 15 (примерно на брой деца или друг количествен показател), а най-общо и пожелателно четем, че „могат да се включват и други лица”? Знае ли някой, че точно по тази причина много от тези „други лица” отдавна ги няма и с тяхната работа са натоварени детегледачките, а в яслите в гр. Враца те са по една на група?
С Решение № 29 от 23.01.2009 год. на Министерски съвет (Приложение № 6 на т. 13) се определят единни разходни стандарти за финансираните от държавата дейности – 2417.00 лв. за едно дете в Детска ясла и 102.00 лв. за един абонат на Детска кухня.
Дами и господа, от кого са изработени тези разходни станадарти? Какви са критериите за тяхното изработване? Така ли се въвеждат без предварително проучване в цялата страна, проиграване и най-малкото уведомяване? – това са все въпроси на които нямаме отговори.
Определено смятаме, че тези стандарти са неадекватни по отношение специфичните нужди на децата в тази възраст, в която са изцяло зависими от дейност на възрастен и квалифицирани здравни грижи.. Но кой го е грижа за това, тези деца още не говорят и не могат да изразят нуждите си, камо ли да защитят правата си? Пък и кои ли обръща внимание на правата на децата в тази възраст? Вярно има Закон за закрила правата на децата, но това са малки деца и те не знаят за него.
Всичко казано до тук във връзка с Наредба № 26, единните разходни стандарти, численост на персонала на Детските ясли и нерегламентирани законово, но обезпечени финансово брой деца на яслена възраст в ЦДГ-та в гр. Враца, води до недостиг на Финансираната от държавата дейност в Детски ясли през 2009 год в размер на 221 225,00 лв. и излишък на такива в яслените групи на ОДЗ-та в размер на 229 263,00 лв.
Дами и господа, на нас, работещите в Детските ясли в гр. Враца вече ни писна! Писна ни да се манипулират родителите! Писна ни на децата да се гледа, като на неодушовена стока! Писна ни да се манипулира общинското ръководство! Писна ни да не се обръща внимание на проблемите в Детските ясли! Писна ни да ни заплашват, че може и без нас ако много се обаждаме! Писна ни на нашя труд да се гледа с пренебрежение! Не може безхаберието да продължава повече! Всичко това което се предвижда като решаване на проблема не е вярно, то само го задълбочава! Лесно се руши, трудно се създава!
Дами и господа, ние декларираме, че всички работещи в детските ясли в гр. Враца отдавна сме се лишили от личен комфорт и сме се посветили на децата! Декларираме, че искаме да защитим техните права и интереси! Декларираме, че искаме най-доброто за децата до 3 годишна възраст граждани на гр. Враца! Декларираме, че живеем ежедневно и денонощно с проблемите на тези деца и техните родители! Декларираме, че съзнаваме ясно бъдещата съпротива на отделни държавни и общински служители но, това няма да ни спре пред нищо докато не бъдем чути. Декларираме, че ще се обърнем към всички институции от които зависи бъдещето на децата и детските ясли. Декларираме, че вярваме, че ще бъдем правилно разбрани и подкрепени от родителите и цялата обществеността в града ни! Декларираме, че качества, като отговорност, задължение, милосърдие, състрадателност, търпение, са наши професионални и дълбоко съхранени морално – етични норми, които съзнаваме трудно се вписват в ценностната система на много хора днес! Декларираме, че, чашата на търпението на съсловието на професионалистите по здравни грижи вече прелива. Декларираме, че ще бъдем твърдо зад всяка наша дума и дейсвие за което се подписваме!

# 1
  • пловдив
  • Мнения: 2 363
              Уважаеми работищи в Детски ясли гр. Враца, напълно подкрепям както
вашето възмущение, така и вашите искания. Бъдещето на всяка държава зависи
изцяло от децата на народа й и да се пренебрегват, подценяват, умаловажават
грижите за здравето, отглеждането и възпитанието на тези деца може да доведе само
до катастрофални последици на нацията като цяло.

# 2
  • Нови Искър
  • Мнения: 4 186
              Уважаеми работищи в Детски ясли гр. Враца, напълно подкрепям както
вашето възмущение, така и вашите искания. Бъдещето на всяка държава зависи
изцяло от децата на народа й и да се пренебрегват, подценяват, умаловажават
грижите за здравето, отглеждането и възпитанието на тези деца може да доведе само
до катастрофални последици на нацията като цяло.

смятам, че всички трябва да го подкрепим, цяла България, защото законите важат за цялата страна........
за съжаление, последния ми разговор с Госпожите на синами ( които безкрайно уважавам) ми споделиха, че повече няма да се борят, 90 % от градината е с Госпожи пред пенсия, чакат си я и до там...........после кой ще гледа децата - не е ясно, желащи - няма, няма и да има, разбирам ги.........
един доста наболял проблем, който очаквам много жестоко да ескалира, дано не съм лош пророк.,,,,,

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт