Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 45
 • Вън от пространство и време
 • Мнения: 2 277
Аз и Емо поздравяваме всички мами в този форум за техните кураж и всеотдайност.Тази година  Емо спечели призови места на национални и международен фестивал.
http://www.vbox7.com/play:d22ffcd6
http://www.vbox7.com/play:42d514bd

Много талантливо дете имаш. Да ви е живо и здраво!

# 46
 • Мнения: 735
Мамето, Емо, поздравявам ви!

Нека така щастливо и победоносто бъде и занапред! Вярвам, че това ще е така, защото от това което видях,  си един достоен, силен духом, изискан, талантлив и чувствен човек! И пееш все по-хубаво и по-хубаво, все по-разкрепостено и отворено, все по-"преживяно"! Само, не крий очите - хубави са и важни...

Мамето, голяма радост!

# 47
 • Мнения: 2 172
Аз и Емо поздравяваме всички мами в този форум за техните кураж и всеотдайност.Тази година  Емо спечели призови места на национални и международен фестивал.
http://www.vbox7.com/play:d22ffcd6
http://www.vbox7.com/play:42d514bd

Да е жив и здрав и да постигне много в това изкуство. Hug

# 48
 • Мнения: 19
Благодаря за милите думи. Мама Ира, толкова си права за очите- та нали са огледалото на душата. Грешката е моя- ето същата песен, но без очила...
http://www.vbox7.com/play:bedfc80a

# 49
 • Мнения: 302
 Hug Hug   Hug 
bouquetbouquet  bouquet
Емо, чудесен си!

# 50
 • Мнения: 735
Мама Ира, толкова си права за очите- та нали са огледалото на душата. Грешката е моя- ето същата песен, но без очила...
http://www.vbox7.com/play:bedfc80a
 

Нямате грешка! Чудесни сте и се радвам за вас.

# 51
 • Мнения: 883
Mame, да ти е живо и здраво талантливото момче! Прекрасен е!
Емо, следвай смело мечтите си! Успех!

# 52
 • Мнения: 2 084
Емо,   bouquet!
Пожелавам ти успехи - много, толкова колкото си измечтаеш! И криле да летиш с мечтите си!
Мамето, късметлийка си! Щастливи дни!  bouquet

# 53
 • Мнения: 367
Тук има една интересна гледна точка, за навлизането на по - голямо дете в ново семейство:

http://www.adoptinfo.net/fftfeature.html

Това е превода със съкращения:

Смях, свързване и осиновяване на големи деца

 
Споделения смях между родители и деца е невероятно ефективен начин да спои новата връзка между дете и родител и също така да ускори свързването между тях.
От Пат О Брайън


Един от любимите ми хора в целия свят е Barbara Tremitiere –добре познат национален експерт в сферата на специалните нужди на осиновяването и подготовка на осиновители. Тя винаги ни е казвала това: “Не трябва голямото осиновено дете да работи за да може да се свърже с неговите нови осиновители, по-скоро новите осиновители са могат да докажат, че заслужават да се свържат с тях."
Това, което аз вярвам е, че Tremitiere смята, че не можем да оставим тежестта на свързването на дошлото наскоро при нас дете и че за да се получи тя трябва да се свърши много повече – новите осиновители могат да докажат, че си заслужава да се свържат с тях.
Става дума за това, че когато се осиновят тинейджъри или деца в близка то тази възраст те си мислят, че е само въпрос на време те да бъдат отхвърлени отново и изгонени от новото им семейство. Осиновените наскоро деца са много предпазливи за да предпазят себе си от очакваното отхвърляне, която смятат, че се случи скоро, стоят по-скоро настрани от новото семейство и се съпротивляват да станат близки с него.
Как осиновителите на големи деца могат да докажат, че си заслужава да се свържат с тях? След като съм участвала в почти 1000 осиновявания през 20 годишната ми кариера аз не мога да измисля по – добър отговор от споделения смях. Общите спомени за семейни истории заздравяват връзката.
 
Бъди колко можеш по-скоро възможно най-наивен
Децата харесва наивността. Обичат да са палави. На тях им харесва да виждат техните родители да правят наивни и палави неща. Това генерира толкова смях в семейството. Дори тези тинейджъри, които изглежда, че не се вълнуват от нищо, оценяват когато родителите им се държат палаво и наивно. Децата го свързват с това, че може би ти не си опасен след като се катериш по дървета, или се поставяш в други странни за голям човек ситуации, като бъдеш палав и наивен. Това също е начин да предадеш на своето дете, че може би ти си някой, с който си заслужава да се свържеш.
Много хора мислят, че да се държиш наивно е глупаво. Ето какво мисли Steven Allen, Jr., M.D., по този въпрос: "Глупостта означава невежество и липса на образование. Ти вършиш глупави неща, защото не познаваш нищо по-добро. Да се забавляваш и да си играеш не е глупаво – то е наивно. Да бъдеш наивен е било начин да покажеш на любимите си хора колко много ги обичаш. Това означава да му пожелаеш да бъде щастлив, благоденстващ и здрав”.
 
Сподели своите недостатъци
Друг начин да покажеш на своето дете, че си забавен и не си опасен за него е, да му покажеш своите недостатъци. Покажи на дете си недостатъците си, разкажи му най-неудобните моменти, в които си изпадал и окуражи детето си да сподели една от най-неудобните си случки. Децата могат да се чувстват несъвършени поради много причини и това важи най-вече за деца на по-голяма възраст. Децата оценяват родител, който се държи наивно ги измамва за нещо, или родител, който кара детето си да се шегува с него. Децата оценяват родител, който им позволява да се забавляват с техните недостатъци чак до там, че да ги поставя в неудобно положение, но въпреки това родителя се смее на това.
Вие можете да търсите всякакви ситуации и най-вече ситуациите, при които детето ви върши нещо, което води до неудобни ситуации. Ситуациите, които пораждат споделен смях са ситуации, които помагат на свързването. Но вие може да погледнете на същата ситуация от коренно различна страна и да получите точно обратен ефект. Дали ще се засмеете заедно на една неудобна ситуация или ще я превърнете в неприятна зависи само от вас. Разбира съвета ми е да избирате позитивните пред негативните развръзки когато е възможно.

Разработете дневник на радостта
Никога не е необходимо да измисляме шеги след като можем да си припомним смешни моменти от нашия живот.
Отделете време за да помогнете на вашето дете да разработи негов собствен дневник на радостта. Това е още един великолепен начин, който помага на свързването. Децата обожават да разказват неща, които разсмиват хората. И ако те имат дневник пълен със забавни истории, които са се случили след като са били осиновени от вас, тогава вие ще знаете, че това винаги ще им напомня за хубавите моменти, преживени след като детето се е присъединило към новото си семейство. По този начин се заздравява връзката между дете и родител.

# 54
 • Мнения: 104
Детската градина почива юли месец.Моят син отива при баба си и и казва" Бабо аз ходя на малкото училище ." -
Водя го на логопедични занимания - трябва да оправим изказа на беззвучните съгласни . Общо взето   сме добре ,имаме напредък и то значителен .Вече не се откроява от връстниците си .

Mila 2002 моля те изчисти си пощата лични съобщения ,не мога да ти пратя писмо пълна е и не приема.

Последна редакция: пт, 24 юли 2009, 16:46 от kmira

# 55
 • космополитно
 • Мнения: 940
Мисля за тази тема и за това, че с нея се случва онова, което и с големите деца за осиновяване: има я (ги), но там нейде… И за нея (тях) се сещаме, преди всичко, когато я (ги) видим(е)…

В този  ред на мисли моля Ва-ва или друг, който разполага с пирони да я закове!  За да е видна, полезна  и да отключва размисли в кандидат осиновителите.

Да не забравяме, че към момента във форума  осиновеното наистина в по-голяма възраст дете е едно ЕДИНСТВЕНО!

По темата аз помня (сега няма да я препрочитам, за да търся цитат), че стана дума за някакъв тип”избор" на голямото дете от родителите (въпреки, че си мисля, че идеалния вариант е взаимно да се харесат и изберат).

Мисля, че вероятно е добре, (че и необходимо) да се случи “избиране” по някакви критерии, защото колкото по-голямо е детето, толкова по трайно формирани са чертите на характера му- в него вече е писано, а не както при малките деца (бял лист, върху който почваш да пишеш)…

Мисля, че при осиновяването на по-големи деца родителството е още по-ясно изразено партньорство и би било добре/разумно като при партньори - членовете на бъдещето семейство да се харесат (не само), но и да преценят в кои области биха могли да се напаснат, в кои биха срещнали затруднения и в кои не биха могли да постигнат каквото и да е споразумение…

Аз имам нужда да почерпя от преживелищния, професионалния и личен опит на Мамето, за да имам яснотата, когато пристъпя към следващото си осиновяване (което по куп причини и прозрения) вероятно ще  е на по-голямо дете .

Питам:
? Когато дойде времето на какво трябва да обърна внимание при срещата с голямото дете за осиновяване?

? И как да преценя, доколко сме подходящи един за друг?...
С времето пак ще питам в тази тема…

# 56
 • Вън от пространство и време
 • Мнения: 2 277
Личното ми мнение е, че за да пристъпи семейна двойка или самотен осиновител към осиновяване на дете в тийнейджърска възраст, той задължително трябва да има солиден опит в отглеждането на свои деца (или професионален такъв).

Да гледаш отстрани и да се включваш отвреме навреме с помощ в родителстването на роднини и приятели е едно, да преживееш сам проблемите и сполуките в израстването на едно дете заедно с него е друго. Напасваш се в ритъма на детския живот, но вече от позицията на големия, който има и отговорността да възпитава и придобиваш рутина да се справяш със ситуациите.

Тук може би четат и деца от Домове, които имат достъп до компютър и затова искам да си кажа, че има нещо, което ме притеснява относно бъдещото обсъждане и определяне на "общи критерии" (ако не съм разбрала правилно питането, моля да бъда извинена), по които да се избира по-голямо дете за осиновяване. Според мен всяко дете би трябвало да има шансове да бъде осиновено от подходящи за него родители. И това даден кандидат-осиновител на какво трябва да обърне внимание си е строго индивидуално, в зависимост от неговите нагласи към живота, семейния и имуществен статус, предразсъдъците си... Така че нека не обсъждаме тук критерии, по които едни по-големи деца стават, а други не стават за осиновяване.

Последна редакция: сб, 25 юли 2009, 17:15 от Gankata

# 57
 • Мнения: 19
Отдавна не съм влизала във форума, но последните включвания ме провокираха. Абсолютно съм съгласна с Gankata-при осиновяване на деца в тийнеджърска възраст трябва да имаш опит. Аз изгубих сина си на 24год, а и цял живот се занимавам с деца и въпреки това имах своите меко казано колебания относно възрастта. Също така си дадох сметка ,че ще ми бъде трудно с момиче /поради липса на опит/ и затова предпочетох осиновяване на момче. Няма модел на поведение- и с това съм съгласна- всяко дете е с индивидуални особености, кандидат-осиновителите също - и в личен, и в емоционален, дори ако щете и като социален статус. Така,че тук съветите не вършат работа. Искам само да ви кажа, че когато детето е в ученическа възраст, има право да бъде "на гости" във всеки дом, като се подпише при нотариус от възрастните декларация за определен период от време./визирам ваканциите/. Така,че това си е една вратичка. Желая успех и кураж на кандидат-осиновителите, както и моя късмет с дете. И като всяка майка да се похваля с моето вече голямо "гардже"- на 01юни тази година той с още три момичета изнесоха  два концерта- в Българския културен институт в Берлин и пред българската общност- по тяхна покана newsm10.

# 58
 • на път
 • Мнения: 2 684
............... И като всяка майка да се похваля с моето вече голямо "гардже"- на 01юни тази година той с още три момичета изнесоха  два концерта- в Българския културен институт в Берлин и пред българската общност.....

Колко се радвам на всеки ваш успех mamemo!!!!
Обещай моля да ни дадеш предварително инфо при изяви тук за да се порадваме и ние тук в БГ на живо  Hug

 

# 59
 • Мнения: 19
Обещавам. Предстои излъчване по btv от Международния конкурс "Изгряват звезди" Наградата на първите беше участие в галаконцерта, сниман от btv. Емо е сниман като соло изпълнител и като дует.Като науча датите / те са две/ ще пиша- обещавам.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт