Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Здравейте,
Видях, че има няколко подобни теми от миналата година, но явно това е периода, в който този въпрос става актуален, а и всеки случай е различен, затова реших да направя нова тема.

От 6 години живеем в чужбина и тази година решихме да се приберем в България. Сина ни е на 14 години и ще завърши осми клас. Започнахме да правим проучвания за записване в девети клас в България и се оказа, че не е толкова просто  Sad

Разбрахме, че трябва да вземем документи от училището тук, разбрахме и че ще има доста ходене, докато се легализират документите в България.
Разбрахме, че синът ни ще трябва да държи задължителен изпит по български и евентуално по други предмети от 8 ми клас, ако не могат да се приравнят от дипломата му, издадена тук.
Синът ни завърши първи и втори клас в България, знае да чете и пише (не както връстниците си в Бълария  разбира се), през тези години сме се старали да поддържаме някакво ниво на българския език, но ние не сме учители, а и българските учебници  са написани на някакъв непонятен дори за нас език. Езикът, на който е учил тук е английски. Ние ще живеем във Варна.

Моля някой, който е имал същите проблеми или е запознат да ни помогне със съвет или информация.
Знае ли някой кога се държат приравнителните изпити и какво представлява изпитът по български език.
В какво училище можем да го запишем в 9 ти клас, при положение, че той няма да има оценка по български език. Може ли да кандидатства в училище, които имат приемни изпити, при положение, че един от изпитите е по български език.
Възможно ли е да бъде записан в училище с преподаване на английски (като английска гимназия например), като се яви на изпит по английски език.
Ако го запишем в същия, 8 ми клас, трябва ли пак да държи приравнителни изпити или ще бъда записан без изпити.

Ако може да бъде записан без изпити в същия клас, какъв е по добрят вариант според вас, да повтори годината и да не се стресира с изпити или да продължи с връстниците си и да се налага да държи изпити. Ще може ли да се справи с изискванията за съчиненията и есетата по български, при положение, че речникът му не е кой знае колко богат. А и като си помисля колко завъртяно и сложно е направено всичко.

Изобщо ще съм благодарна на всякакъв съвет и помощ, както във връзка с училището, така и във връзка с по-лесното адаптиране на сина ни  към новата ситуация.

Благодаря ви.

# 1
 • Мнения: 258
До колкото знам във Варна има езикова гимназия, т.е. учене на английски! Натоварете някоя баба или леля да проучи нещата, за да може детето да държи приравнителни изпити!
Успех, защото бюрокрацията ни е страшна!  Nerd

# 2
 • Мнения: 258
Не зная защо реших, че сте от ВАРНА! newsm78

# 3
 • Мнения: 3 875
Верона 70,правилно си разбрала-майчето наистина е писала, че ще живеят във Варна!
Моя приятелка е със същия проблем.Син 3 клас,живеят в Испания и там е учил от 1 клас!Всяка информация ще е полезна!

# 4
 • Мнения: 13 512
В класа на сина ми дойде момче от Германия, което е учил същата специалност и там- Информационни технологии. 9 клас е, в Математическата.
Ще му кажа да разпита как е станало и дали ще държи или е държал изпити

# 5
 • Мнения: 7 121
Здравей,
в чужбина има български организации които организират неделни училища. Всяка година тези деца които са посещавали часовете получават диплома която им позволява при евентуално връщане в БГ да запишат класа в който трябва да са без да се държат приравнителни. Вие не сте посещавали подобно училище до колкото разбирам, но ако се поровиш в нета ще откриеш координати на такова там където живеете. Те биха  могли да ти дадат информацията която търсиш.
В класа на синът ми имавше дете което замина за чужбина малко след като започнаха годината ( бяха 1 клас, сега вече са 3 ) Прведи месец са се върнали и това дете е записано с връстниците си само че в съседния клас. Детето е от малцинствата и не успя да се научи да чете докато посещаваше 1 клас. Сега незнам как е но не го върнаха обратно в първи клас.

# 6
 • Мнения: 361
здравейте. аз като човек с пресен опит по темата мога да дам някои съвети. ние се върнахме от австралия преди 2 месеца и записах дъщеря ми в 4-ти клас в старото й училище, в стария клас. тя изкара 3-ти клас в австралия, учи тук в 1-ви и 2-ри. За деца до 8-ми клас е лесно- документите за завършен клас в чужбина се носят в регионалния инспекторат по образованието. нужен е само превод на документа от лицензирана фирма за преводи, без легализация /някои фирми се възползват от неинформираността на хората и взимат луди пари за легализация, която не е нужна/. от регионалния инспекторат издават българско удостоверение за завършен клас /цялата процедура трае около месец, но през това време детето може да ходи на училище, защото документите му са вече подадени/. ако искате обаче да го запишете в 9-ти клас- тогава е дълга и широка, защото дипломата му трябва да се приравни от министерство на образованието, там ги бавят с месеци, плаща се много и за легализирането на документите. не съм сигурна от кой клас нагоре трябваше да се държат изпити по български език и история /със сигурност до 4-ти няма такова нещо/. можете да влезете в страницата на министерство на образованието за инфо. наистина трябва да проверите за приравнителните изпити в езиковите гимназии, но за да ги държи, пак трябва да има призната в българия диплома. дано успях да помогна с нещо.

# 7
Здравейте,
Благодаря много на всички, които са ми писали. Благодаря Ви за желанието да помогнете! Ние действително сме от Варна. От 6 г в   сме в Америка. В нашия град не съм и чувала да има такива неделни училища. Започнахме да търсим усилено информация по въпроса и влязохме в страницата на Министерството  на образованието и науката. За тези на които им предстои да записват дете учило в чужбина - намерете и прочетете Наредба № 2 от 14 април 2003 г. От там получихме доста информация. За ученици до 8-ми клас документи се подават в регионалния инспекторат. От 8-ми до последен - в Министерството на образованието. За деца до 4 клас не се държат приравнителни изпити. Това което не ни стана ясно кога се държат тези приравнителни? Преди да бъде записан в училище или по време на учебната година?
Синът ни в момента е в 8-ми клас. Трябвало да държи задължително приравнителен по български език и литература за 8 -ми клас. А той е учил само 1 и 2-ри клас в България. Голям екшън ни чака #Crazy
Ако някой има опит с ученик от по-горните класове моля да пише.
Благодаря Ви предварително! Успех на всички които са в подобна ситуация!

# 8
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 12 009
За приравнителните изпити, няма определен ден и час. Пускате молба в училището където се държат и те съответно правят комисия и насочват дата и час. Като знам, че има и вариант дори, да започне учебната година и да речем след месец, може да се насочат изпитите.

Друго което ви подсказвам да направите е - има години когато детето за приравняване към българската диплома, държи да речем български, а друга година се пада да държи приравнителен изпит по география и история на България и БЕЛ (български език и литература).

Проверете коя завършена учебна година, какво се пада и да речем, ако трите изпита се държат точно тази година, която засяга детето, може да искате признаване на дипломата една година назад и така ще държи само изпит по БЕЛ.


Мои близки се прибраха ноември от САЩ и трябваше да им изпратят дипломите в рамките на месец, за да оправят приравнителните изпити - е още чакат, та не правете тяхната грешка. Вземете с вас всички документи.

Също така скоро имаше национални изпити по български за седмокласници - ако ви интересуват влезте в темата за седмокласниците, там са пуснати линкове към тестовете , разпечатайте си ги и може да си помогнете в проверката на знанията му дори по математика.

ПП - Забравих да кажа, че българските учебници, за да може някой да показва по тях, трябва да се купи към тях - книга за учителя (към всеки учебник има) цената е 1-2 лв. Там са били пояснени нещата как да се преподава и какво иска каже автора (отдавна съм изумено от това)

Последна редакция: сб, 28 фев 2009, 09:45 от (х) Dorothy

# 9
 • Мнения: 934
Не че много знам по темата, но си спомням, че едно време в езиковите гимназии можеше да се влезе след 8ми клас с приравнителен изпит по езика - в случая английски. Защо не опитате да говорите с Английската гимназия във Варна, може би те ще ви кажат какви са изискванията слециално в случаи като вашия?

# 10
 • Мнения: 808
Влез на страницата на Министерство на образованието и прочети какво се изисква за признаване на основно образование от чужбина. Приравнителни изпити задължително се полагат, независимо дали детето ще учи в езиково или друго училище. Мисля, че имаше и изпит по българска история (така поне беше преди години).
Когато вземете документите на детето от училището, направете им заверка с АПОСТИЛ (APOSTILE) в САЩ. Прави се в Канцеларията на щатския секретар. С такава заверка документите са валидни в страните подписали Хагската конвенция. Ако нямате Апостил, не можете да легализирате документите на детето в България.

# 11
 • Мнения: 361
нашите документи не бяха с апостил, но пак ни ги признаха. бяха обикновени училищни репорти, даже без печат от училището, защото там печати по принцип не слагат.... но явно си зависи от държавата, от която идваш.

# 12
 • Мнения: 84
Като ви чета направо се уплаших.Ние живеем в чешко.Завършваме тук 2 клас и смятаме да се местим в Италия.Някой знае ли какви документи са необходими?

# 13
 • Мнения: 808
нашите документи не бяха с апостил, но пак ни ги признаха. бяха обикновени училищни репорти, даже без печат от училището, защото там печати по принцип не слагат.... но явно си зависи от държавата, от която идваш.
Пиша, за да споделя опит. Мои близки имаха доста трудности с легализацията на документите, наложи се да ги връщат в САЩ, за да им поставят тази заверка. Най-добре е да се провери в страницата на МОН, какви точни са изискванията. По-добре една заверка повече, отколкото безброй проблеми след това.

# 14
 • Мнения: 808
http://www.minedu.government.bg/opencms/opencms/left_menu/legalization/
" 2. ИЗДАВАНЕ НА УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ПРИЗНАВАНЕ НА ЗАВЪРШЕНИ ЕТАПИ НА УЧИЛИЩНО ОБУЧЕНИЕ (ОТ VIII КЛАС ДО XII КЛАС) ИЛИ СТЕПЕНИ НА ОБРАЗОВАНИЕ И ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ ПО ДОКУМЕНТИ, ИЗДАДЕНИ ОТ УЧИЛИЩА НА ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ

Експертната работа в тази област се основава на разпоредбите на Наредба № 2 на Министерството на образованието и науката от 14 април 2003 г. за признаване на завършени етапи на училищно обучение или степени на образование и професионална квалификация по документи, издадени от училища на чужди държави (Държавен вестник, бр. 40 от 29 април 2004 г.) и на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 2 от 2003 г.(Държавен вестник, бр. 60 от 22 юли 2005 г.)

Признаването се осъществява от експертна комисия, определена със заповед на Министъра на образованието и науката.............."

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт