Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 2 март 2009, 12:31 ч.

Импланти – заместители на зъби

 • 182 082
 • 507
 •   1
Отговори
# 60
 • Мнения: 2 776
Ралев, има и едни немски. За тях на мен ми е кавана цена над 1200. Приближаваше всъщност доколкото си спомням 1500. Но!!! С работата.

Ти май не спомена тази немска фирма. Лошото е, че и аз ú забравих името (беше твърде трудна за произнасяне)

Цените, за които ти говориш в крайна сметка с или без работата са? С или без изграждането след евентуално закрепване на импланта (т.е констатирано е, че не е отхвърлен) на коронката отгоре? Защото колкото и честно да звучиш, аз съм не по-малко подозрителна и към такива, които изскачат с хипер ниските цени.  Peace. Не се заяждам. Просто питам. Така или иначе модераторите може да те изхвърлят заради реклама (въпреки, че не е агресивна, признавам)

Не зная за другите, споменали цени за импланти къде са им ги казвали. Но предполагам, че в София. Цените, които аз споменавам също са ми казани от зъболекар в София.

Ще си позволя  встрани от темата, да изкажа мнение, че тези неща като обучение, като навлизане, като вид технология, си тръгват от София (въпреки, че доколкото зная май първият зъболекар, поставил имплант в Б-я, е във Варна, но може и да греша). Ужасно съм скептична към това доколко обаче зъболекарите разясняват рисковете на своите пациенти. Дори на стоматолозите в София не вярвам съвсем, какво остава на безкрайно многото по провинцията, които изскачат с примамливи оферти и винаги всичко им е ясно. Толкова ясно, че чак забравяме да попитаме прости неща от рода на: "А, вие докторе каква специалност имате? Къде я завършихте и с колко стаж сте вече? А обучението ви за имплантологията къде точно го проведохте и за колко време? И не на последно място преди да се влеете така напористо в този печеливш бизнес на имплантите, вие всъщност с какво се занимавахте? Защото ако от кариерсчета скачате в имплантологията, аз лично никога не бих ви се доверила"

Но това бих го казала аз. А аз съм всеизвестен заядливец. Признавам си. Но сериозно. Ако малко по-често пациентите си позволяваха да разпитват зъболекарите си и да събират информация, може би щяха да са по-малко случаите на тотални усложнения след отхвърлени импланти.

# 61
 • Мнения: 175
Здравейте,

Преди всичко благодаря за коментара. Ще се постарая да отговоря на всички въпроси. От германските системи най-често се прилага Straumann - тя е от много висок клас, заедно с Nobel biocare са двете може би най-добри системи в света. За Straumann не мога да ви кажа покупната цена на един имплант, защото все още не работя с тях. Планирали сме закупуване на хирургичния сет през октомври и тогава ще ви дам повече информация. Само че цена от 1200 си е пак доста висока - едва ли един имплант струва повече от 450 - 500 лв, оттам нататък смятайте сами на колко си оценява колегата труда. В условията на свободен пазар всеки може да слага какато цена пожелае. При нас обявените цени са само за имплантати + труд за поставянето им без надстройки и корони (или мостове). Ако зададете търсене в Google на тема "цени на зъбни импантати", ще попаднете в една секция на нашия сайт където надълго и нашироко съм обяснил някои свои концепции относно ценообразуването на услугите. Въпросната секция се класира на първо място от търсачката. Ниската цена се оказа +++ печеливш ход в случая далеч не само от финансова гледна точка. Благодарение на тази цена през практиката ни преминаха значителен брой пациенти и натрупахме ценен клиничен опит. Съгласете се, че това е от голямо значение. За сравнение: в какъв самолет предпочитате да летите - в такъв, който се управлява от пилот с десет - двадесет летателни часа или в самолет, управляван от ветеран с участие в спасителни и военни мисии, летял на изтребител МиГ 29 и F18, бомбардировачи, граждански самолети и няколко типа вертолети Simple Smile)). Това в кръга на шегата - изобщо не смятам себе си за човек с толкова голям опит, дори смятам че имам още много да уча. Имайте обаче предвид че при високи цени на услугата колегите едва ли имат голям опит, защото във всеки град има поне по 10 - 12 имплантолози.
Това за град София е валидно, но в много малка степен. Хората вече са доста мобилни, ходят къде ли не, имаме паценти от цялата страна, а и от целия свят. И тъй като се занимавам и с търговия на едро с медицински изделия, имам контакт с колеги от цяла България - понякога от зъблекари в села и малки градчета чувам толкова компетентни и ерудирани мнения, каквито не можеш да чуеш и от университетски преподаватели. Достъпът до информация се улесни много в последните години. Така че в никакъв случай не вземайте града за критерий за избор при кого да се лекувате - казвам ви го съвсем сериозно! Познавам превъзходен имплантолог, който работи познайте къде... в Стамболийски!!!
Обучението по имплантология е съвсем отделна тема. В света няма курс на базово ниво, който да продължава повече от... знаете ли колко? Три дни! За три дни се дават някои теоритични обосновки, показват се една или две операции, асистира се на още една - две и зъболекарят е готов за самостоятелна работа. Напълно серозно - противно на общоприетото мнение, поставянето на имплантати технически не е толкова трудно, колкото хората си мислят, особено ако не се прилага костна пластика. Казвам го от позицията на обучаващ, защото аз лично съм обучил доста колеги да поставят имплантати и виждам колко бързо напредват по-схватливите, знаещите, можещите и т.н. В целия свят в нито една държава няма въведен регулативен стандарт, който да забранява на зъболекар без специалност да поставя имплантати - това от години си е рутинна работа, почти като кариесите и короните.
С какво се занимавах преди да се хвърля в имплантологията ли??? Ами разбира се че с кариесчета. Понякога дори лекувах и коренови канали Simple Smile. Но нали все някога човек трябва да започне? По тази логика никой никога няма да се научи на нещо ново и по-специализирано, няма да си повиши квалификацията и на крайния потребител (в случая - пациента) ще се предлагат само пластмасови протези. За финал една полукомична - полусериозна ситуация, свързана с вашето изказване - онзи ден накарах един студент по дентална медицина, който идва понякога при мен да ми помага, да ми направи един кариес с ясното съзнание, че момчето за първи път работи в клинични условия Simple Smile. Справи се отлично, постави ми обтурация на зъба и сега си дъвча спокойно с него. Така че на всеки трябва да бъде даден шанс за изява.

Поздрави: д-р Венцесав Ралев
Изпълнителен директор на Ралев Дентал АД 

# 62
 • Мнения: 2 776
Няма да коментирам цените как и защо. Както и в предния си пост не го направих. Казвам само каква цена са ми споменавали на мен. От...  немалкото запитани в София. Средна цена. Допускам, че действително си оценяват доста високо труда. Това е друг въпрос. Не споря.

Достъпът до обучения, казваш, е доста по-лесен. Правилно. Аз лично обаче в това виждам мунис, не плюс. Така, казано съвсем просто, куцо и сакато  може да се сдобива с кетапче за това или онова след кратко обучение. Пък че такава е практиката в целия свят... съвсем не е успокоително. Печалбарството не е българска черта (макар че народ беден - тук бързо вирее). Не си представям, че достъпът до обучения на мен лично ще ми донесе някаква полза. Представи си го от гледна точка на пациента. Сяда на зъболекарския стол и върху него започва да дерзае човек С, но може и БЕЗ доказани способности. За сметка на това е съумял да се квалифицира за поставяне на импланти.... Браво. А в случай на някакви усложнения? Ще каже сигурно "Ами то си се случва, това е известен риск" И ако усложнението е по-сериозно рано или късно дерзаещият стоматолог ще бъде принуден да препрати пациента към Лицево-челюстна хирургия я в Пловдив, я в София. За да го оправят там.

Донякъде метафоричните съждения за това с какъв самолет човек би предпочел да лети всъщност само подтвърждават това заради което аз, на пръв поглед така тесногръдо, избирам по град. Точно защото там са ежедневно многото клинични случаи. Там е сблъскването с всевъзможни ситуации, които трупат опт в професионално отношение. Този опит специалистът, имал финансовия късмет да направи лъскава клиника, да отиде тук и таме на обучение, да събере дори определен немалък брой от пациенти, все пак трудно ще го има. Не може да става въпрос за сравнение според мен между потокът от работа в Лицево-челюстните хирургии на София или дори на Пловдив със същия в един град Стамболийски. Моля, да не бъда разбирана прибързано погрешно. Говоря по принцип и нямам нищо против работещите и в малките градчета. Известно ми е, че е ограничено да се подбира по град. Имам против обаче когато в малкия град агресивно изскачат специалисти точно защото обучението е така достъпно. Разбира се способни има навсякъде. Говоря за логиката защо аз лично бих избирала по град.

Не че не съм наясно колко паплач има и в С-я например. Дето казваше тук едно момиче във форума: "Във ВМА С-я бодат импланти като за световно. Не се лъжи само по титлите". Та не се знае когато започнат да изскачат усложненията и техните кирливи ризи кой ще ги оправя. Но пак казвам - говоря по принцип. Не можете да отречете, че въпреки изключенията правилото е едно - големите специалисти работят в големите болници. Изключенията има. Но те само подтвърждават правилото.

За да не е самоцелно раменянето на дълги постове, ще кажа, че аз лично се тревожа от нахъсаността на някои зъболекари да твърдят колко всичко им е ясно. Да, самата процедура по поставянето може да е проста, но защо ли тогава така често се случват "окепазени" пациенти? Не обичам когато някои по-консервативни зъболекари бързат да отрекат имплантите с изказвания от рода на "Ти знаеш ли какво може да се случи? Непоправимо! Катастрофа!"  без в същото време някога да са се занимавали с това. (и такива видях). Но не обичам обаче и самонадеяното поведение тип "Ах, всичко е детска игра". ПО принцип важи и за всяка една област. Мисля, че по-скромното поведение на проучилия добре нещата предварително, на предпазливо изказващия се при всички случаи на мен повече би ми допаднало.

Няма конкретна лична насоченост в поста ми (засега  Wink) Дори съм посещавала миналата година този портал в търсене и проучване на зъболекари. (Бях малко изненадана от комбинацията между стоматология и интерес към компютрите - не бях виждала тези неща накуп.)  Не твърдя, че съм си намерила the top of the top на зъболекарите в София пък и аз отдавна не ходя при него (но пък и съм толкова критична, че да се класира някой след толкова щателно проучване на какви ли не специалисти си е... Wink ) Обясних просто логиката на това да търся в София. Дори ако трябва да бъдем конкретни аз до импланти изобщо не можах да стигна тъй като погрешно смятах, че само един ми е необходим, а работата по оправяне на катастрофата в устата ми иначе пресуши доста от заделените пари. За импланти просто не останаха.

Разбира се, че от някъде човек трябва да започне. Не желая обаче върху мен да се учат когато съществуват безспорни рискове за здавето ми. Мога да приема, че фризьорката ми ще се учи на някои нови прически на мен, но имам дълга коса. И да я подстрижа пак ще порасне, нали? А дали е така просто и с усложнинията с импланти?

И да, има огромно значение дали си извървял бавно и постепенно от кариесчетата, през малко по-сложните неща, към по-сложните и така да извървиш по правилната логика пътя, а не да се катапултираш някъде с претенцията на 3-дневен курс и лъскава клиника.

Постът ми наистина няма лична насоченост въпреки, че ти си отговорил на някои въпроси сякаш са зададени към теб лично, а не принципно.
И понеже виждам, че стоиш със собствено име ще кажа само, че уважавам професионалните ти постижения и те заслужават да получат обичайната учтива форма на обръщение. Във форуми обаче е по-разпространено да се говори на "Ти", затова избрах този вариант.

# 63
 • Мнения: 175
Здравей,

Ами ОК, да си говорим на ти. И аз така предпочитам. Казваш доста интересни неща в постинга си и по тях може да се води доста обширна дискусия. Най-много обаче ми се иска да обсъдим дали лесният достъп до обучение е плюс или минус. Практиката в целия свят показва че е на 100 % плюс! Причините за това са много и ще отнеме страшно много време да ги изброявам. В следващия постинг ще обсъдим и този въпрос.
Да вземем и сравнението с фризьорката, което е крайно неудачно. Не заради квалификацията, която безспорно е по-малка от тази на оралния хирург, а заради опасностите, с които е свързана нейната работа. Косата ти ще порасне, ОК. Обаче интересуваш ли се кой ремонтира автомобила ти, къде е учил и каква квалификация има? Най-отговорно заявявам, че рисковете и опасностите в работата на автомонтьора са много по-големи в сравнение с тези в работата на имплантолога. Защото при поставянето на имплантат най-честото усложнение е падането на имплантата, след което раната заздравява за месец - два и може да се постави нов имплант без затруднение. Понякога се получават и инфекции, които след няколко дни антибиотична терапия и евентуално инцизия (разрез, цепване) отзвучават. Какво се получава при автомонтьор, който не си разбира от работата, а ремонтира спирачна или кормилна система на автомобил? Буквално казано резултатът е катастрофален. Немалка е вероятността да загинеш на място, заедно с хората, пътуващи с теб в колата, а и да пострадат други участници в движението. Аз лично предпочитам да ми падне имплантат Simple Smile. Поинтересувай се за квалификацията на автомонтьора си... Също и за момчето, което ремонтира асансьора във вашия блок (ако не живееш в къща), защото при пропадане на асансьорна кабина поради некадърна работа на техници хората вътре стават на кайма. По една случайност съм ординатор в лицево - челюстна хирургия в Пловдив, веднъж съм виждал такъв случай и не желая това да се повтаря  повече в живота ми. Какво да кажем за производителите на хранителни продукти? Ако се объркат нещо в работата си, може да се стигне до отравяне на стотици хора в рамките на няколко дни - и такива случаи има. Електротехник? Ако ремонтира една готварска печка и не занули уреда при сглобяването му, пипнеш ли го с мокри ръце, ще те разтресе здрав токов удар. Да не забравяме че по къщите си имаме и деца, които щъкат и пипат навсякъде. Да продължавам ли с примерите? Добре, строителен работник - арматурист. Ако не си свърши работата както трябва, бетонната стена се срутва върху главите на минаващите по улиците хора и резултатът отново е ясен. Такасе случи преди две години в София, когато загина 29 - годишно момиче в София при падане на стена от строеж. На фона на тази апокалиптична картина, която обрисувах дотук си мисля, че рисковете при поставянето на имплантати са силно преекспонирани.
Споменах ти че съм ординатор в ЛЧХ - Пловдив. При нас поток от пациенти наистина има, но знаеш ли за 5 години (откакто съм там) колко имплантата са поставени в клиниката? Три броя! Почти всички колеги работят имплантология, но си я работят в частните кабинети, а тези които нямат такива, не поставят имплатати. Потокът от пациенти при нас е много голям, но лекуваме основно тумори, възпаления и травми, които нямат много общо с имплантологията. Както виждаш, има дребни детайли във всяка една област, които са много важни и променят коренно цялата картина. Така че не е добре да се вадят прибързани изводи преди да има човек повече информация. По подобен начин стоят нещата и в Лицево - челюстна хирургия в София - познавам и доста от колегите, които работят там.

Поздрави: д-р Ралев

# 64
 • Мнения: 2 776
Да вземем и сравнението с фризьорката, което е крайно неудачно. Не заради квалификацията, която безспорно е по-малка от тази на оралния хирург, а заради опасностите, с които е свързана нейната работа.

Примерът си е много подходящ ако беше схванат правилно. Неслучайно фризьорка. Точно сънавайки отговорността, която тя носи, че е нулева. Затова подчертавам, че за мен, като клиент и пациент в единия и другия случай, има голяма разлика. Позволявам си да дам личното си становище защо не бих искала някой да се учи върху мен. Приемам, че фризьорката ще се учи, точно защото съзнавам, че там риск няма.

Описвайки всички тези възможни рискове и злополуки, подчертаваш какво? Нима смяташ, че мисля иначе? Не, напротив, точно така разсъждавам. Че рискове има в много неща и всеки трябва да си гледа добре работата. Знам тези неща от дете. Майка ми беше хиругрична сестра и с много по-малко думи ми е обяснявала отдавна това за риска ("На инженерите може грешката да е стотици метри над земята, на архитектите също, а на лекарите е само на един метър, но под земята". И сега не се хващай за думата да ми разясниш как ако инженерите конструират калпав самолет, това може да убие стотици едновременно. Това е стара приказка за лекарската професия, обобщена и разбира се малко хиперболизирана, но има доза истина)

Казваш, че рисковете при поставяне на имплант са по-малки от всички други изброени неща, с които всеки човек се сблъсква ежедневно? Е, добре. Ти твърдиш това, други твърдят обратното.

За нас, пациентите остава нелеката задача да се ориентираме в противоположните мнения за едно и също нещо. И то да се ориентираме сред морето от специалисти. И всеки говори убедително. Цялата работа по тая тема с имплантите тръгва от там, че се дават много различни информации. Човек просто се обърква. Аз не вземам страна в спор "за или против имплантите". Опитвам се да обясня просто какви въпроси си задава пациент, когато е разколебан за нещо такова.

От тази гледна точка...
не е добре да се вадят прибързани изводи преди да има човек повече информация.
кое точно наричаш прибързан извод? Това, че просто разяснявам какви са повечето тревоги на пациентите когато се колебаят за импланти? И кое в поста ми е извод, при това прибързан? Може би това за риска? Ами приеми, че това не е мой извод, а следствие на също така убедителните изказвания на твои коелги колко е опасно. Това е чуто от устата на други зъболекари. А не опит да се изкажа компетентно. Не съм учила стоматология така че далеч нямам претенции. Ние пациентите питаме, чуваме различни, често противоречащи си неща и оставаме сами със себе си да се ориентираме кога вие зъболекарите търгувате и кога наистина лекувате. Повярвай ми, не е никак просто да се разбере.

Това е опит на вас човешки да ви се обясни какво нас пациентите ни тревожи. Това не опит за надприказване, за да бъде квалифициран като нещо "прибързано". Приемам примера ти за риска като опит да ми напомниш, че има и други рискови неща в бита (въпреки, че нямаше нужда, кое те кара да мислиш, че аз не знам тези неща?) . И че в сравнение с тях  поставянето на импланти е далеч по-нерисково. Добре. Благодаря ти за мнеието.

По всяка вероятност модератор ще затвори скоро темата.
Аз аз ще остана в чудене всяко едно чуто нещо търговия ли е или лечение. Изводите, макар и ясно какви са, ще оставя за себе си. С което намирам за приключена дискусията между нас. Друго едва ли има какво да си разясним взаимно. Най-много да ти се изтърся някой ден лично да проверя някои неща. Но да не останеш неприятно изненадан. Няма зъболекар, на който някога да му е било приятно да работи с мен поради многото ми развалени зъби. Те всъщност вече и не са развалени, защото почти ги подмених с изкуствени.

# 65
 • Мнения: 175
Здравей,

Първо извинявай ако с нещо съм те засегнал - от всичко казано дотук си личи че говоря с интелигентен и разбран човек. Прибързан извод е това че през клиниките по ЛЧХ в Пловдив и София преминават много пациенти. Наистина е така, но не и пациенти за имплантати. Такива в клиниката съм виждал единични, както ти казах за пет години има поставени три имплантата. Така че ако се интересуваш от имплантати, не ходи в клиниката по ЛЧХ в Пловдив - там не се работи имплантология. Големият обем хирургична работа не означава че персоналът е запознат в детайли с нещо по-специфично като имплантологията. Заявявам това най-отговорно с пълното съзнание че споделям вътрешна информация за университетска болница. Правя го единствено за да бъда от полза на н.в. потребителя (в случая - пациента).
Искаме или не искаме, ежедневно някой се учи върху нас. Когато оставяш колата си на ремонт, стоиш ли непрекъснато на главите на майсторите да гледаш дали случайно не карат момчето, което е постъпило завчера на работа, да ти ремонтира спирачната система? Интересуваш ли се доколко е квалифициран монтьорът, който работи автомобила ти, къде е учил, колко опит има и т.н? Хващам се на бас, че не го правиш. И аз не го правя. Напълно съм наясно, че в процеса на всяка работа има и елемент на обучение на екипа от страна на най-квалифицирания му член, както и процес на непрекъснато самоусъвършенстване на всички, които работят. Това трябва да си го знаеш винаги и да свикнеш с тази мисъл - поне този, който се учи, да подхожда отговорно. Това е достатъчно почти винаги.

# 66
 • Мнения: 175
Относно усложненията при поставяне на имплантати мога да кажа следното:
1. Най-често усложнение - падане на имплантата. Първоначално винтът се разклаща и може да бъде развит от зъболекаря без пациентът да усети никаква болка и без да капне капка кръв. След това, ако не се свали имплантатът, той изпада спонтанно и пациентът го изплюва. След няколко месеца спокойно може да се постави нов имплантат на същото място
2. Следващо по честота усложнение - инфекция на оперативната рана. Получава се при лоша хигиена на пациента или при неспазване на правилата за стерилна работа от зъболекаря. Мястото се зачервява, боли и около ръбовете на раната започва да изтича гной. На фона на другите операции в оралната и лицево - челюстната хирургия инфекциите в имплантологията са сравнително редки - работи се върху предварително неинфектиран терен, имплантира се стерилно тяло и т.н.
3. Засягане на анатомична структура - горночелюстен синус или долночелюстен съдово - нервен сноп. При синуса симптомите не са толкова манифестни, но при засягане на съдово - нервния сноп на челюстта пациентът се оплаква от перманентно изтръпване на долната устна, което налага най-често отстраняване на имплантата
4. Кръвоизлив по време на операция - изключително рядко усложнение, тъй като в челюстните кости не преминават артерии и вени с голям калибър
Това са най-общо усложненията от локален характер. Описани са и усложнения от общ характер, които съвпадат с усложненията от екстракция на зъби - хипертонична криза, прилошаване от уплаха, синкоп, колапс, хистеричен припадък и т.н. Държа да поясня, че поставянето на имплантат е една доста атравматична операция - не може да се сравнява с една тежка зъбна екстракция, отстраняване на киста или (недай боже) тумор.

Поздрави: д-р Венцеслав Ралев

Последна редакция: нд, 10 юли 2011, 16:46 от Boten Mary

# 67
 • Мнения: 2 776
По първата точка... Ето това е, което също е интересно, защо имате толкова различни схващания. Говоря съвсем сериозно. На мен твой колега ми е заявявал категорично, че в случай, че имплантът бъде отхвърлен се случвало такова нещо с костта, че после не можело да се постави друг и което е по-важно... че поражението било такова по костта, че дори нормално протезиране после не можело да се направи. Ще цитирам най-безсрамно и имена - например д-р Марио Симеонов (кабинет на "Опълченска"). Не че приемам мнението му за меродавно, но ето ти пример. Инак, че не съм доволна от неговата работа и разяснения не съм, но това е друга тема, не за тук.

# 68
 • Мнения: 175
Здравей,

Извинявай за късния отговор - бях във Видин за три дни да поставям имплантати и не съм влизал по форуми. Не познавам д-р Марио Симеонов, но както и да е. Нищо безсрамно няма в това че споменаваш името му - аз съм твърдо против прекалената тайнственост, в която са обвити форумите в българското интернет пространство. Обясненията които се дават на нашите пациенти не са някаква свръхсекретна информация, която да се пази в архивите на ЦРУ зад еднометрова стоманена врата Simple Smile. Колегата има право, но според мен само в малка степен. При изпадане на имплантата и зарастване на раната наистина се губи малко обем от костта, но обикновено той е незначителен и не повлиява ситуацията при повторно имплантиране. Особено при големи по размер алвеоларни гребени загубата на кост е просто минимална. По-зле са нещата ако имаме гребен с малък напречен размер и след поставяне на имплантата той е обграден с по-малко от 1 мм. кост. Тогава поради компресията на костта се нарушава храненето й и част от костния обем атрофира. Тогава наистина след евентуалния провал обемът е недостатъчен и при повторно имплантиране се налага костна пластика. По мои лични наблюдения това обаче е при един от четири - пет провалени имплантата, т.е. сравнително рядко. Това налага при повторно имплантиране да се аплицира и костозаместител, който оскъпява операцията с около 120 - 180 лв. Не е бог знае какво и за опитния имплантолог е наистина детска игра. Не се сърди че се занасям с твоя израз Simple Smile. Повтарям че това е наистина в много редки случаи! Виж един подобен случай на адрес http://www.dentalimplants.bg/mainframe21.htm макар че при тази жена осъществихме двуетапна намеса. Тя беше с екстрахиран зъб и огромен дефект на костта поради това че се беше образувала комуникация с горночелюстния синус - нещо, което е доста по-сериозно от провален имплантат. А с това че след провала на имплантата не може да се изработи и подвижна протеза просто не съм съгласен.

Поздрави: д-р Венцеслав Ралев
Изпълнителен директор на Ралев Дентал АД

# 69
 • Мнения: 7 606
Виж един подобен случай на адрес http://www.dentalimplants.bg/mainframe21.htm макар че при тази жена осъществихме двуетапна намеса. Тя беше с екстрахиран зъб и огромен дефект на костта поради това че се беше образувала комуникация с горночелюстния синус - нещо, което е доста по-сериозно от провален имплантат.
Shocked  
Аз съм със скоро (преди 2 месеца) екстрахиран зъб (номер 15, ако има значение) поради възпаление в костта, което бе установено със снимка DVT. Страдах от хроничен синузит точно на челюстния синуз над този сега екстрахиран зъб. От както го няма, не съм се разболяла, пу пу.
Обаче в понеделник, 8 седмици след екстрахирането, ми направиха снимка за да видят доколко се е възстановила костта и се видя, че още нямало достатъчно и че ще трябва да почакаме. Нямам нищо против да чакам, не бързам, но сега се уплаших малко, дали при мен не може да се получат усложнения  Sad
Докторе, може ли да ме успокоите?  Grinning

# 70
 • Мнения: 2 776
Той успокои достаъчно човекът, но най-трудно се преодолява страха отвътре.

Благодарности за изчерпателния отговор. Сминките в линка са малко...  Thinking ами за неспециалист трудни, но ще ги гледам отново когато имам време.

За цитирането на имена... аз съм "за". Това е и целта на форума  - да си помагат с информация хората. ЗАтова цитирах името на доктора. В други теми тук съм цитирала и други имена. Например на един, при който съм ходила миналата година. Доволна съм от работата му. Сгафи с довършването на нещата (като не си вдигаше телефона по неизвестни причини) и това не съм го спестила. Така че анонимността никому не помага.

На теб, Ралев, като представител на една гилдия, с която винаги съм в лоши отношения, това не може да ти се отрече като положително - стоиш в най-големия форум в Б-я със собственото си име. Дори и да е донякъде рекламно, все пак моите уважения.

# 71
 • Мнения: 175
Здрасти, Татяна,

Осем седмици след екстракцията на зъба е твърде рано да се очаква образуването на нова костна тъкан. Това става след шест месеца, а при по-големи дефекти и след една година. Значение има и това дали при екстракцията е перфориран синусът или не, доколко тежко е било възпалението и т.н. Ако има съседни зъби, се очаква да настъпи по-малка атрофия и да има достатъчно костна тъкан за поставяне на имплантат. Ако обаче няма един или два съседни зъба, прогнозата е лоша - ще настъпи бърза атрофия и то в голяма степен. В такъв случай ако желаеш да се постави имплантат на мястото на зъба, ще трябва да се повдигне синусовият под. Казваш че след екстракцията възпалението на синуса е отзвучало - това е много добре, защото одонтогенните синуити са много неприятни и често налагат радикална операция на синуса, която си е доста травматична. Ако при теб оплакванията за затихнали, е добре и можеш да бъдеш спокойна.

Поздрави: д-р Ралев

# 72
 • София
 • Мнения: 8 236
 newsm78
Познавам двама-трима,които отхвърлиха имплантати,при това с такива възпаления.....Да,при тях резорбцията беше направила почти невъзможно каквото и да е протезиране.
Така че,д-рРалев,моите уважения,ама.... навивай ги да си слагата имплантати,твой си проблем,нали трябва да изкарваш кинти Mr. Green  .
Между другото, единият от гореспоменатите ,отхвърлили имплантати,беше се заканил да съди доктора,есетствено(кат' му е съдрал сто кожи от гърба и......).Но както всички добре знаем-осъден доктор няма......нали,поне в БГ   newsm78  .
Знам,че мога да те разгневя,д-р Ралев,с такива писания,но не стига,че си е страшно скъпо за средностатистическия българин,ами няма никаква гаранция,че няма да го отхвърли.
А с това че след провала на имплантата не може да се изработи и подвижна протеза просто не съм съгласен.


Да да,ама не....Или Не,не,ама да...
Защото точно това се случва,докторе.Дългички обяснения си дал,безсмислени до голяма степен.А това,че при неуспешен имплантат не се стига до бърза резорбция на костта на алвеоларния гребен...не лъжи хората,нямаш право...Защото точно по този начин се "отхвърля" имплантата като чуждо тяло.И естествено е съпроводено с ужасно възпаление.
Толкова от мен.Извинявам се,ако съм обидила някого.

Последна редакция: пн, 21 сеп 2009, 02:46 от enze

# 73
 • Мнения: 19
Аз(авторката на тази тема) бих казала на  Ralev и stefka.k  да си направят някаква темичка и да си обсъждат там каквото  искат.  Naughty    Crossing Arms

# 74
 • Мнения: 2 776
Аз(авторката на тази тема) бих казала на  Ralev и stefka.k  да си направят някаква темичка и да си обсъждат там каквото  искат.  Naughty    Crossing Arms

Ами аз, като един от спамещите, в такъв случай да ти кажа, че това, което съм споделила като тревоги и неясноти по отношение на имплантите го казвам като типичен представител на пациентите, нуждаещи се от подобна интервенция (дори бих казала много по-нуждаеща се от твоята липса на ДВА (!) зъба, които ти смяташ веднага да заместиш с импланти. Предвид крехкия ти проблем и още по-крехката ти възраст може би не си даваш сметка в какво се забъркваш).

Мнението ми не е съвпадащо с това на Ралев. Последният пък явно се опитва да покаже нещата от гледна точка на стоматолозите.

Щом обаче ти това наричаш спам, да, аз моля за извинение, че съм оспамила темата ти. Сигурно си очаквала някакви отзиви в типично тийн стил като например "О, да, аз си сложих импланти и да, мнооо е яко, супер". Или пък: "Миличка познаваме докторът, при който ще ходиш. Той е супер, най-добрия, направо The best.  Скорошно оздравяване и да пишеш. Цун"

Извинявай, но това са сериозни неща и никой от тук пишещите не е спамил,а се е опитал сериозно да обясни каквото знае.

А ето за каква тема и проблем иде реч:
Здравейте, аз съм на 13 години (!!!) и след няколко дни ще ми сложат импланти заместители на 2 мой зъба (липсват 2 зъба и ти смело слагаш импланти. Е, тук толкова навити хора без съмнения няма) в софия при Д-р Асен Маринов. Искам  да ми кажете всичко (наистина ли искаш всичко? Е, някои от спамещите знаят нещо тук-таме) свързано с това,ако знаете (да поназнайваме някои работи, но да не спамим все пак). И ако познавате този доктор,споделете какво е мненито ви за него.Лекаря ми е обяснил всичко (в такъв случай нуждаеш ли се от информация след като той уж ти е обяснил всичко?) ,но искам да знам  дали някои има  и какаво е станало.

Последна редакция: пн, 21 сеп 2009, 18:32 от stefka.k

Общи условия

Активация на акаунт