Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 6 авг. 2005, 21:33 ч.

Какво да правя?

 • 1 167
 • 15
 •   1
Отговори
 • Мнения: 838
Мили мами,
Нуждая се от мнение и съвет. Смятаме да пуснем Алекс на ясла от 12.09 Даже вече е записана... Тогава ще е навършила 1.6м. Аз от 19.09 мисля да се върна на работа...(доста се позабавих с връщането... Rolling Eyes, а професията ми много не го допуска.... Sad)
Детето ми е доста адаптивно, комуникативно, добронамерено...Не мисля, че ще има големи проблеми с адаптациатя в яслата. Но според почти всички (роднини, близки, познати), които по един или друг начин научиха, че я пускам на ясла, прибързвам много, рискувам с пустите болести там. Колко хора направиха неодобрителни физиономии като разбраха.... Shockedи веднага ме питаха....ама защо....няма ли кой да я гледа??..... Ами...майка ми работи, свекърва ми е пенсионерка, но на нея детето си не бих поверила...и излиза, че няма...
Та...кажете ми, посъветвайте ме..лошо ли постъпвам като давам детето си на ясла на тази крехка възрат? (аз съвсем не мисля, че е малка за ясла!) Лоша майка ли съм, като искам да се върна на работа и да довърша някои започнати неща, касаещи моето професонално бъдеще?
В същото време нямам доверие на непозната бавачка, която да ми влезне в къщата... ( а финансови възможности имаме за това).
Охх...дълго стана...., но вече много се терзая...
Очаквам отговорите ви!

# 1
 • Севлиево
 • Мнения: 1 662
 #Shocked Ама как така лоша майка???
Това, че искаш да пуснеш принцесата на ясла не означава, че си лоша майка. И детето ти не е толкова малко, като се има предвид, че в яслите приемат от 8 месечни...
В яслата малката ще се научи на самостоятелност и ще се научи да "оцелява" в среда, различна от дома й, а и ще общува с връстници.
Нормално е всички деца се разболяват там, но пък си изграждат имунитет.
Няма да сгрешиш ако я пуснеш. Щом ти и таткото сте взели решение, мненоето на околните не бива да те притеснява!
Аз също щях да пускам Деси от 7 септември, но във фирмата правят реорганизация и за съжаление/от професионална гледна точка/ще си я гледам до 2-та годинка. Но пък всяко зло за добро.

# 2
 • Мнения: 8 769
Не си лоша майка, недей да се терзаеш. Явно за теб това е единствения вариант.
Аз лично детето си на ясла не бих дала. Само в адски краен случай. Ако баби нямат възможност-гледачка.

# 3
 • София
 • Мнения: 5 638
Какви са тези глупости - "лоша майка".

Аз лично съм привърженичка на яслите и дори бабите да имаха възможност да гледат децата, пак бих предпочела да ходят на ясли.
Не че са ни лоши бабите - напротив.

Дъщеря ми тръгна на 1 г. и 4 м., синът ми на 1 г.7м.
Адаптираха се много бързо и им харесваше там.
Много бързо станаха много по-самостоятелни, научиха песнички, станаха по-комуникативни и оправни.

Относно болестите... зависи си и от детето, и от яслата.
Дъщеря ми боледуваше много в началото, синът ми пък въобще не е боледувал. В яслата на дъщеря ми обаче пускаха съвсем видно болни деца, включително такива, които са на антибиотици.

Забелязвам обаче една много показателна статистика - децата, които са ходили на ясла, боледуват много по-малко в детската градина и деца, които са ходили на ясла и детска градина почти не боледуват като тръгнат на училище. Сякаш си изграждат имунитет.

Не се притеснявай, не се тормози с такива мисли и успех с яслата!

# 4
 • Мнения: 3 491
Зависи от детето и яслата, бих казала. Ако влезеш в яслата и усетиш интуицията да ти каже, че тук детето ти ще се чувства добре, си следвай интуицията, според мене. Аз това установявам до безкрайност с децата - че правилните решения вземам само когато си слушам единствено и само интуицията. Всичко останало внася стрес в семейството, и никой не печели.

# 5
 • Мнения: 1 071
Аз каката я пуснах на ясла на 1г2мес.,но самото дете показваше желание за това.Адаптира се много бързо,още на третия ден остана цял ден.Изобщо не плачеше и не искаше да си трягва.Е,боледуваше наистина,но тя и преди това често се разболяваше.В момента се наложи да си остане в къщи за три месеца и самата тя казва че иска вече да е на градина.

# 6
 • London
 • Мнения: 9 266
Бобо тръгна на ясла на година и 11 месеца. Болестите са неминуем спътник на яслата и детската градина. Ние нямаме баби които да го гледат непрекъснато, а за бавачка нямам финансова възможност, за това остана вариант ясла.
Може да попиташ педиатъра ви за някакъв подходящ имуностимулатор.

# 7
 • Мнения: 1 076
Ида тръгна на ясла първият път на 1г. и 3м. Ходеше с удоволствие, в началото я вземах първа - към 15.30. От ден 1 спи и яде сама там. Зимата стояхме вкъщи, заради отит, за който в последствие разбрах, че е свързан с поникването на зъбите. Повторно тръгна на ясла именно на 1г. и 6м. - отново с желание и радост. Особеното в случая е, че у дома я е гладала на два пъти за 3-4 седмици една жена, която работи в същата ясла, така че Ида свикна наистина лесно.
Не се притеснявай, може нещата при вас да минат също така гладко. Естествено, може да прецениш впоследствие дали на детето ти му харесва или не, но това отново е твое решение спроед детето, а не според мнението на роднините. И без това все ще ти казват "Аз предупредих ли те?..." за всичко... Така че, постъпете както сте решили вие.   bouquet

# 8
 • София
 • Мнения: 503
Доколкото разбирам вече сте решили детенце да ходи на ясла, така че нашето мнение сега би трябвало само да затвърди вашето решение. И като чета по-нагоре е точно така, но сега аз ще всея малко смут с моето противоположно мнение.

За мен яслите са краен вариант и са за хора с ниски доходи. Детето според мен трябва да стой далече от вирусите и лошите навици, като грубо отношение към другите деца и употреба на неприлични думи.
А песнички, стихчета, ходене на гърне, самостоятелно хранене, подреждане на играчките и други положителни умения детето може да придобие и вкъщи при наличие на желание и търпение от страна на майката, и/или бабата, или който там го гледа. Пример за това е моето дете.
 

# 9
 • Мнения: 92
sunshine3   нашите принцеси са на една възраст и явно и по едно и също време ще тръгнат на ясла. Аз вече се върнах на работа и не съм я дала само, защото нямаше места, но от септември са ми обещали. Моята майка е пенсионерка и сега тя я гледа, но ще ти кажа, защо предпочитам яслата. Голямата ми дъщеря е гледана в къщи ходила е по два- три месеца на ясла и градина, но предпочиташе баба и така се разглези адски много. Когато играеше с деца, държеше винаги да е нейната- както е в къщи. На 6г. я пуснахме на предучилищна- водехме я в 8,30 и в 12ч. вече ни чакаше със сълзи на очи да си я вземем. Даже ме беше страх как ще е в първи клас, но слава богу  Praynig не плачеше, обаче стана тартор на класа- постоянно командва всички  Naughty Не мога да кажа, че като си е била в къщи не е боледувала, напротв, макар че всички треперехме над нея.
Именно заради тези неща искам да дам малката на ясла, да свиква с чужди хора, да играе с повече деца, а за болесите- това е божа работа, ще я подсилвам с витамини и се надявам да нямаме проблеми.
А за работата- есествено, че и тя е важна- нали не само трябва да ги родим тези деца, а и да ги храним, обличаме, осигурим и т.н.

# 10
 • Мнения: 289
Избий си от главата всички съмнения. Изобщо не съм съгласна, че яслите са за "хора с ниски доходи", "краен вариант" и т.н. Довод: дъщеря ми тръгна на 2год. на ясла /родена е септември/. Преди това беше много некомуникативна, силно залепена за мен, неискаше изобщо да си играе с децата в парка, въпреки, че постоянно сме заедно с едни и същи деца и тя ги познава много добре. След като тръгна я оставих около три седмици само до обяд /така ме посъветваха лелите и съм супер благодарна/ След това започна да остава по цял ден. След около месец след тръгването на ясла, пееше ми песнички и говореше непрестанна, но най-важно. Сама започна да ходи при НЕПОЗНАТИ деца в парка и да ги заговаря. Постепенно се успокоих, а като дойде момента когато една сутрин ми каза "Айде, мамо, бъзо да ходиме в мойта асла, моите плиятелки чакат!", направо съвсем ми олекна. А за доходи - имаме доста добри /чукам на дърво/. Бабите са пенсионерки и можеше да я гледат. Аз сама съм си началник и можеше да я позабавя, но НИТО ЗА МОМЕНТ НЕ СЪЖАЛИХ за яслата. Много дълго стана, но много е важно и какви ще са лелите. Нашите детето ги наричаше "моите дневни мами"
П.С Ние ходехме в 21 ясла - на пазара Иван Вазов

# 11
 • Мнения: 1 072
Да, направо си чудовище. Wink
А пък за мен определение няма, мойто малкото от 3 месечно на градина ходи...

# 12
 • Мнения: 838
А пък за мен определение няма, мойто малкото от 3 месечно на градина ходи...
Сериозно ли? Shocked Rolling Eyes Shocked

# 13
 • Мнения: 4 630
И тук повечето деца ги дават на ясли като навършат 3 месеца или си взимат бавачки. Това не значи, че майките им са лоши, а че се налага да се върнат на работа. Тук майчинство не се плаща, а и работното място ти го пазчт за малко време

# 14
 • Варна
 • Мнения: 9 890
Мони тръгна на ясла на година и 2 месеца - много добре се адаптира, но за съжаление се разболя и около 1 месец после не ходи. Вече трета седмица започна откакто подновихме ходенето на ясла, много съм доволна - научи се да пие от обикновена чаша, храни се почти изцяло сама, говори повече от преди. Видимо се чувства добре.
Не мисля, че Алекс ще бъде малка за ясла на 1,6 год. Напротив, колкото по-големи тръгват децата, толкова по-тежко приемат раздялата с мама (дечица на възраст 2години и нагоре, които тръгнаха заедно с Мони през юни, все още плачат повече от нея, не искат да се хранят и да спят следобед).

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт