Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 юли 2005, 15:08 ч.

Комари!

 • 3 191
 • 31
 •   1
Отговори
 • Мнения: 657
Въпреки че вчера изчетох темата за лепенките за комари, не успях да взема никакви предпазни мерки и положението става страшно - цялото му телце е в пъпки, които не минават. Не ми се мисли как го сърби  Mr. Green
Значи в аптеките открих само лепенки, които не стават за бебета под 2 години и Autan, който също не става за под 2 години. Има едни други рол-они OFF, но на тях не пише дали може да се използват върху бебета или не. Някой знае ли нещо и въобще как противокомарствате у вас. Помогнете, защото съм се хванала за главата. Благодаря! Simple Smile

Последна редакция: сб, 30 юли 2005, 17:48 от Туфка с джуфка

# 1
 • Варна
 • Мнения: 1 047
В последната брошура на Метро мярнах някакви мокри кърпички, за които пишеше че са за бебета срещу ухапване от насекоми. Не съм ги ползвала обаче и нямам отзиви. Thinking

# 2
 • Мнения: 430
Противокомарстване къде? Навън или вкъщи? За навън аз ползвам Аутан, но мойто маймуне е по-голямо. За OFF знам от други мами, че може да се ползва и от малки бебета. Апропо, защо просто не стоите с бебо вкъщи по "комарено време" - след 19 ч.?
Иначе вкъщи - аз гледам да не допускам гадовете вътре. Мрежа на прозореца, или ако ти е неестетично, пердето задължително да е дръпнато и ако имаш съмнения, че има комари, Raid таблетки в контакта за 15 минути преди лягане. после ги махаш. Ако ти намирисва, отвори врата/прозорец, за да се отмирише.

# 3
 • Мнения: 657
Противокомарстване къде? Навън или вкъщи? За навън аз ползвам Аутан, но мойто маймуне е по-голямо. За OFF знам от други мами, че може да се ползва и от малки бебета. Апропо, защо просто не стоите с бебо вкъщи по "комарено време" - след 19 ч.?
За вътре само. Ако наистина OFF е ок, ще го взема. Само някой да каже със сигурност.

# 4
 • София
 • Мнения: 2 437
Сигурна ли си, че са комари, а не бълхи, дървеници и т.н.? Ако е цялото телце не ми се вярва да е от комар Thinking

# 5
От 4 години ползваме само машинки с течност за контакта. Комар не е прехвърчал, а живеем до река. има ги в аптеките и големите супери.

# 6
 • Мнения: 657
Сигурна ли си, че са комари, а не бълхи, дървеници и т.н.? Ако е цялото телце не ми се вярва да е от комар Thinking
Е, разбира се, малко преувеличих. Има ги 5-6 на брой, но и това ми се струва много  Thinking Но едва ли е от друго, не вярвам... Как изглеждат ухапванията от бълхи?
А противокомарните средства действат ли и против други гадини? Най-много ме е страх от кърлежи  #2gunfire #2gunfire #2gunfire

# 7
 • Мнения: 218
И ние сме нахапани от комари и не знам какво да направя въпреки че имаме мрежа все влиза по някой гад. В понеделник смятам да водя бебко на лекар.

# 8
 • Алпите
 • Мнения: 10 337
Ние се спасяваме само с Райд- таблетки и течност. Иначе е кошмар. Истината е в тях, наистина дейтват.

# 9
 • Мнения: 3 200
Четох в стара тема да се сложи индреше в стаята на бебето, наистина действа, явно комарите не понасят миризмата му.

# 10
 • Мнения: 67
Ние решихме проблема като си купихме лампа против комари, може би ги знаете по заведенията. Светлината ги привлича и ги пържи, страшно сме доволни. Купихме я от метро, а и е безвредна за беба.

# 11
 • Мнения: 1 045
Аз само да ви кажа за пъпчиците от комари.... Нашият лекар ни изписа Фенистил гел от който съм изключително доволна. Охлажда моментално ухапанато и спира сърбежа. Успех с борбата с гадините ! Laughing

# 12
 • Мнения: 635
Цитат
Ние решихме проблема като си купихме лампа против комари, може би ги знаете по заведенията. Светлината ги привлича и ги пържи, страшно сме доволни. Купихме я от метро, а и е безвредна за беба.

Не съм чувала за такова нещо? И къде точно да я потърся в Метро? На кой щанд да попитам всъщност или какво точно да попитам там обслужващия персонал?За лампа против комари ли? и как така ги пържи? това ли и е принципа на действие?

# 13
 • Мнения: 1 734
Изключителното приключение на комара

Това, което се знае за комарите, общо взето, е, че са същества, които смучат кръв и се хранят с тази кръв. В действителност обаче това не е много точна информация, защото не всички, а само женските комари смучат кръв. Нещо повече, причината за смученето на кръв не е необходимостта от храна. В действителност както женските, така и мъжките комари се хранят с цветен прашец. Единствената причина, поради която женските се различават от мъжките, като смучат кръв, е тази, че яйцата, които женските носят, за да се развият, се нуждаят от съдържащите се в кръвта протеини. С други думи, женските комари смучат кръв единствено за да продължат поколението си.

Една от най-необикновените и пораждащи възхищение характеристики на комара е периодът му на развитие. Насекомото, преминавайки през доста различни етапи, от една малка ларва се превръща в комар. Историята на това развитие накратко е следната: или през летните, или през есенните месеци женският комар оставя нахранените с кръв и развили се яйца върху влажни листа или в пресъхнал водоем. Майката комар, първо с помощта на прецизни сензори, намиращи се под корема й, търси на земята подходящи условия за яйцата. Когато намери мястото, което притежава необходимите качества, тя започва да снася яйцата. Те са подредени едно по едно или под формата на групи, в редици, чиято дължина не надвишава 1 милиметър. Някои видове пък залепват яйцата едно с друго под формата на сал и ги оставят така. В някои от тези групи с яйца се намират около 300 броя.
 
Белите на цвят яйца, които майката комар е поставила грижливо, започват веднага да потъмняват и за около два часа стават напълно черни. Този тъмен цвят осигурява важна защита за яйцата, като не позволява те да бъдат забелязани от насекомите и птиците.

За да може инкубационният период да завърши, е необходимо да мине една зима. Тъй като яйцата са сътворени така, че да издържат през дългата и студена зима, те запазват своята жизненост, без да претърпят каквато и да било вреда, до пролетта, когато приключва и инкубационният период.

 

Излюпване

Когато инкубационният период завърши, ларвите на комара започват да се излюпват почти едновременно. Първото яйце веднага бива последвано и от останалите. След това всички ларви започват да плуват във водата и хранейки се непрекъснато, бързо порастват. За кратко време ципата им толкова много се опъва, че не им позволява да растат повече. Доста нежната ципа лесно би могла да се разкъса. Докато завърши развитието си, ларвата на комара сменя ципата си още два пъти.

Доста интересен е проектираният за храненето на ларвите метод. Ларвите правят така, че бактериите и микроорганизмите да влизат направо в устата им, като с двата си ветрилообразни израстъка, съставени от косъмчета, предизвикват малки водовъртежи във водата. Дишането на ларвите се осигурява от дихателна тръба, наподобяваща шнорхелите, които водолазите използват. Всъщност ларвите стоят надолу с главата във водата, но летливият секрет, който отделят телата им, препятства влизането на вода в отвора, от който дишат.


След инкубационния период под водата за ларвите започва един
нов период - на какавида.
Ето така насекомото живее благодарение на едновременното действие на много на брой деликатно балансирани условия. Ако не съществуваше дихателна тръба – насекомото нямаше да живее, ако не беше летливият секрет – тръбата щеше да се запуши.

През преходния период ципата на по-голямата част от ларвите отново се сменя. Последната промяна на ципата е доста по-различна от останалите. За да могат да станат истински комари, ларвите вече са навлезли и в последната фаза – какавида. Вече е дошло време какавидата, която се е развила достатъчно в ципата на ларвата, да излезе от тази обвивка.

От обвивката излиза толкова различно същество, че е трудно да се повярва, че двете са едно и също насекомо, но в различни фази от развитието си. Тази промяна е толкова сложен и деликатен процес, че не може да бъде измислен нито от ларвата, нито от майката комар, нито от което и да било друго същество.

По време на това последно изменение насекомото се изправя лице в лице с опасността да остане без въздух, защото дихателните отвори, които са разположени на повърхността на водата посредством една тръба, ще се затворят. Но дишането на новопоявилото се същество вече няма да се извършва посредством този канал, а чрез две тръбички, излизащи откъм главата. Поради тази причина, преди да започне да си сменя обвивката, ларвата изплува на повърхността на водата. Докато трае етапът на какавида, в продължение на 3-4 дена не се извършва никакво хранене.

Намиращият се в пашкула на какавидата комар вече доста се е развил и е приел последната си форма. С антенообразните си сетива, тръбички, крайници, тяло, крила и обхващащите голяма част от главата очи комарът вече е готов да лети.

Предната част на пашкула на какавидата се разкъсва. Тази фаза, в която ще се появи истинският комар, е фазата с най-голяма опасност за живота му. Най-голямата опасност в този стадий е възможността в какавидата да влезе вода. Но разкъсаната предна част е покрита с летлива течност, която да предпази осъществяването на контакт между водата и главата на насекомото.

Комарът трябва да излезе от обвивката си, без да се докосне до водата. Единствено крайниците му се допират до повърхността на водата. Този момент е много важен – едно подухване на вятъра би довело до неговия край. Излезлият от какавидата комар след половинчасова почивка излита за първия си полет.

Насекомото излиза от вътрешността на водата, без да се докосва до нея...

Както се вижда, благодарение на един особено фино детайлизиран план яйцата се превръщат в комари. За всяка фаза е налице изключително подробен план. Дихателните тръбички, позволяващи на ларвите да дишат, летливата течност, която не позволява в тях да влиза вода, и още много други детайли показват съвършеното устройство на комара. Как се е появило това устройство? Според еволюционистите комарът се е появил в резултат на случайности. Разбира се, че срещу това твърдение трябва да зададем въпроса: как ли се е появил първият комар, така че да придобие “способността” да премине през такова преобразувание. Как една ларва “решава” три пъти да смени ципата си и да се превърне в комар? Възможно ли е комарът да притежава разум, с който да може да реши това?

Разбира се, че не! Не е възможно комарите да решат това. Очевидно е, че това същество, което Аллах е дал като пример в Корана, е сътворено по този начин специално.

 

Топлинните сензори на комара

Комарите са оборудвани с изключително чувствителни детектори. Те могат да възприемат в различни цветове съществата около тях според тяхната топлина. Тъй като това възприемане не е свързано със светлината, те могат лесно да открият вените ти дори в тъмна стая.

 Kомарите могат да
възприемат в
различни цветове
съществата около
тях според тяхната
топлина.

Топлинните детектори на комара са толкова чувствителни, че могат да засекат дори топлинни промени от една хилядна от градуса.

 

Техниката за “смучене на кръв” на комарите

Комарът, който каца върху плячката си, с помощта на устничките, разположени на хоботчето му, първо си избира една точка. Иглата на насекомото, която наподобява спринцовка, се съхранява в специален калъф и по време на процеса на смучене на кръв този калъф се отделя от иглата.

Кожата не се пробива, както се смята, чрез метода на пробождането с игла. Тук започват да функционират горната челюст, която е остра като бръснач, и долната челюст, върху която са разположени наклонените назад зъби. Долната челюст, подобно на трион, се мърда напред - назад, а с помощта на горната челюст се изрязва кожата. Когато пъхнатата в отворената цепка игла достигне до вената, процесът на рязане се прекратява и комарът вече може да започне да смуче кръв.

   
1) Комарът разрязва кожата посредством състоящата се от шест ножа система за рязане. Докато продължава процесът на рязане ензимът, отделен от един от ножовете и сложен в отворената цепка, упоява тъканите и ухапаното същество дори и не усеща, че му се смучи от кръвта. Същевременно този ензим позволява на комара да продължи да смучи от кръвта, като не й позволява да се съсири.
2) Коремът на комара, който продължава да смучи кръв, постепенно започва да се изпълва с кръв.
3) Най-накрая коремът на комара се изпълва с кръв, която е по-тежка от собственото му тегло.
 

Но както е известно, тялото на човека съдържа ензим, който при най-малкото нараняване на вените съсирва кръвта и спира кръвотечението към тази област. Това би трябвало да създаде голям проблем на комара, защото тялото веднага ще реагира, дори и на малката дупка, и ще започне да съсирва кръвта и да възстановява нараненото място. Разбира се, това би означавало насекомото въобще да не може да смуче кръв.

За комара обаче този проблем не съществува. Преди да започне да смуче кръв, в направения в човешката вена процеп той изпуска специален, отделен от тялото му секрет. Този секрет неутрализира ензима, чрез който става съсирването, и по този начин безпроблемно комарът може да достигне до храната си. Причината мястото, където комарът ви е ухапал, да се подуе и да сърби е именно този спиращ съсирването секрет.

# 14
 • Мнения: 5 300
Ухапаното от бълха е подобно на това от комара,само че е малко по надуто и зачервено и минава за около месец/месец и половина,и сърби много повече от ухапаното от комар.Мен са ме хапали доста бълхи,и така беше при мен-но незнам как се отразява на малко бебе..Иначе през деня не излизам заради жегите,а вечер заради комарите.Заточени сме си вкъщи и това е Rolling Eyes

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт