Готвене на пара

  • 5 876
  • 21
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 1 655
Сдобих се най-сетне с уредче за готвене на пара, от тези които се разгъват и приличат на летяща чиния.
Дайте ми идеи за готвене с това чудо. Знам, че се приготвят зеленчуци и месо, но бих желала да получа някоя изпитана рецепта. Например чушки пълнени с ориз (евентуално и с кайма) дали ще станат?

# 1
  • Мнения: 1 655
Никой ли не готви на пара  Sad Ще трябва да импровизирам значи Confused

# 2
  • София
  • Мнения: 3 328
Честно казано, имам това приспособление от доста време /срам ме е да кажа колко/, но още не съм го ползвала. Доколкото знам, ориз със зеленчуци става много вкусен на пара. Но от опит не мога да кажа какво и как Embarassed

# 3
  • Мнения: 3 367
оооооо:)това е уреда на живота ми:)моят сам си топли водата и изобщо сам си готви..правя:
зеленчуция всякакви-спанак и броколи стават много добри..също аспержи,карфиол..каквото се сетиш става за мин,много полезно и без да му  се седи на главата ; пилешко-на парченца или цели пържоли ; ориз ; риба
всякаква
аз ги ям така,за мъж ми слагам масло и други неполезности..неговото оплакване е че всияко било като варено,к си е факт,но затуй пьк бързо &супер здравословно
Анна

# 4
  • София
  • Мнения: 3 328
Обаче ти имаш уред за готвене на пара, а ние със Светлето /или поне само аз/ - кошничка за готвене на пара. Разликата е значителна Grinning

# 5
  • Мнения: 1 655
И моето е кошничка.
Iva_D ми даде идея за зелен фасул на пара със зехтин,чесън и копър. Мисля днес да го пробвам, само не знам дали ще мине за основно ястие или за салатка:)
Чудя се ориза как би се сварил в тая кошница, все пак има малки дупчици, няма ли да се разпилее по дъното  newsm78, ще трябва да пробвам.

# 6
  • Мнения: 3 367
пак здр,
ми според мен 1 разлика е че с кошничките вие следите да не се превари,моя уред се настройва за дадения продукт и като му мине вренето писука..иначе тенологията е абсол.същата..за ориза-мисля че може да се регулира големината на дупките..
Анна

# 7
  • Мнения: 529
Моето е точно като кошничка тип ветрило, което се разгъва според тенджерата. Направо обожавам този уред Mr. Green Правя всичко с него. Най-вече задущени зеленчуци. Обикновено ги задушавам на парата и чак като ги махна от огъня, добавям сурово масло да се разгопи и подправки.
Месото също става много крехко. Овъргаляй го в подправки и го слагай та парата. Захлупваш и намаляш огъня на мин. Важното е да има пара.
Ползвам това съоръжение дори и като уред против загаряне. Например в него варя лозови сърмички, докато не стане крехко листото, защото винаги ме дразни, когато останат жилави Wink

# 8
  • Мнения: 810
Я кажете как се казва това нещо и ако имате и връзка към него ще сте върха  Mr. Green  И аз ще го купя и само с него ще готвя!

# 9
  • Мнения: 3 251
Svetla1 ,като бях бременна с малкия кръстницата реши да ме поглези докато й бяхме на гости и ми приготви Пъстърва на пара-дали защото бях бременна ли ,не знам ,но беше божествено!Ако си купя уред, само заради това ще е! Laughing
Една пъстърва се измива и почиства и както е цяла от двете й страни в лек диагонал /по посока на костите/ се правят няколко прореза на около 2 см един от друг. Прави се марината от 2 суп. лъжици лимонов сок + 2 суп. л. светъл соев сос + 2  суп. л. сусамено олио, но и със зехтин става!Всичко се разбърква и се слага малко бял пипер и се сипва върху рибата за да престои така поне 20-ина минутки.После се слага в уреда и за около 15-ина минутки е готово!Става много вкусно!

# 10
  • Мнения: 3 251
Татяна_ ,мисля,че стимер се казва уреда.

# 11
  • Мнения: 810
Благодаря, отивам да го търся и да го купувам, звучи жестоко! Хвърляш всичко и айде Simple Smile)))

Ето тези намерих. А към сайта има и рецепти. Само че се чудя кой да си избера.

http://www.faystudios.com/steam/buyingguide.cfm

Последна редакция: вт, 09 авг 2005, 09:06 от Татяна_

# 12
  • Мнения: 1 655
Моят уред изглежда така:



Снощи приготвих зеления фасул, стана божествен. След като се задуши на пара го обърках с зехтин, много чесън, оцет и копър. Чукнах и по едно яйце на тефлонов тиган без мазнина и вечерята беше готова Simple Smile Прибавих и една салатка домати и краставици Mr. Green

Благодаря за идеите които получих, ще ги изпробвам една по една. Разбрах и най-голямата ми чуденка за приготвяне на месото, дали да се маринова предварително, за рибката също. Сърмичките и те звучат добре.
Към тези които имат от уредчетата (като тези на Тефал които Татяна е показала), бихте ли написали за отделните зеленчуци по колко време се приготвят, за месото също.

# 13
  • София
  • Мнения: 3 328
Моят уред изглежда така:

И моята кошничка изглежда точно така, а ти страхотно ме амбицира да започна да я ползвам. Жалко само, че зеленият фасул не е сред най-най-любимите ястие на мъжа ми, но мога да се пробвам, пък и ориз със зеленчуци мисля да направя - това ще се приеме с овации)) а също и риба на пара - предполагам, че и тя ще се хареса, защото всички у дома обичаме риба във всякакви агрегатни състояния, така да се каже Mr. Green

# 14
  • Мнения: 59
 Аз  готвя само зеленчуци - моркови, картофи, броколи, прясно зеле. Стават много вкусни и без подправки - така им се усеща истинския вкус, стават бързо и се идеални за гарнитура, а с масълце сигурно са божествени. Преди известно време бях приготвила задушени зеленчуци / от горните/, и  рибно филе, оваляно в подправки от рода на билките - розмарин, босилек, мащерка. На мъжа ми много му хареса, но с това се изчерпват рецептите ми. Само да допълня - зеленчуците си ги разпределям в кошничката на купчинки, а рибата я сложих н капака на йена и върху тях. Мисля че така се готви и ориз, но не съм пробвала. Пробвах да сваря сух боб, но нещо не го харесахме.

# 15
  • Мнения: 1 655
Само да допълня - зеленчуците си ги разпределям в кошничката на купчинки, а рибата я сложих н капака на йена и върху тях.
Това ме подсети, че майка ми има една тава с дупки, която не ползва, ще я приватизирам и ще имам втори етаж на уреда:)

# 16
  • Мнения: 3 367
Tatqna,моят изглежда така,

http://www.presentsforyou.com/bdfosths.html

за 20 кинта е от wal-mart,за ориза и рибата има една съдинка допьлнителна се оказа,не съм я ползвала аз..

# 17
  • София
  • Мнения: 3 328
Провалих се в първия си опит  Embarassed Снощи реших да направя на пара ориз със зеленчуци. Взех две опаковки замразени зеленчуци - микс - моркови, царевица, грах и броколи /май "Президент" се казваше виксът, български, на "Мегре"/ от Билла, у дома ги обърках с 1 ч. ч. бланширан ориз и ги метнах в кошничката, сложена в тенджера с предварително завряла вода. Зеленчуците много бързо се приготвиха и започнаха да благоухаят, обаче оризът така и не благоволи да набъбне поне мъничко. Накрая ми писна да го опитвам и метнах цялото съдържание на тенджерата, без кошничката за готвене на пара, естествено, в един йенски съд, по-дълбочък, капнах малко зехнит, и го забравих за 15-тина минути в МВ. После само посолих на вкус и разбърках леко с две вилици. Стана фантазия.
След този полу-офф топик, имам питане към форумките, позващи въпросната коншичка: къде сгреших? В това, че сложих и ориза при зеленчуците ли, или пък в това, че ползвах бланширан, продълговат, а не объл ориз? А пропо, проблеми с "пропадането" на зрънца ориз от дупчиците на кошничката нямаше, тъй като зрънцата полепнаха по мокрите зеленчуци, още като ги смесих. Но не можа да се сготви, както очаквах.

# 18
  • Мнения: 1 655
Бланширания ориз май го дават, че увира по-бързо от колкото обикновения кръгъл. Аз още не съм пробвала да готвя ориз на пара, но си мисля, че е трябвало да сложиш първо ориза да се поготви малко и когато стигне 1/2 от готовността си да добавиш зеленчуците.
Но аз пак си се чудя, как ще набъбне ориза само от парата, нали му трябва солидно количество вода за тази цел  newsm78. А и не намирам много смисъл ориза да се готви на пара. Той няма кой знае какви летливи витамини, които да искаш да съхраниш с готвенето на пара. Според мен - ориза си го вари във вода, а само зеленчуците на пара.
Аз да се отчета за снощи - приготвих грах на пара, след това го обърках със стандартната вече комбинация от зехтин, чесън, оцет и копър. Стана чудесна гарнитура.
Само още не мога да нагодя точно времето на приготвяне, опитвам често и по някое време изключвам.

# 19
  • София
  • Мнения: 3 328
Според мен другият ориз увира по-бързо, а бланшираният има това предимство, че не се слепва, не се развира. Занапред обаче ще правя, както и ти ме съветваш - зеленчуците - на пара, а оризът - отделно сварен. А като е объл, той даже няма нужда от варене. достатъчно е да бъде кипната водата, в която е, и после да се остави настрани за половин час. Поема си водата и става много вкусин, при това не се и слепва.

# 20
  • Мнения: 810
Да ви кажа, за уредите, които гледах за ориза има отделна паничка, която се слага върху кошничката и така се готви....не зная дали е така, за да не изпада от дупките, което е най-вероятното естествено Simple Smile или защото не може да се свари така. Не зная подробности, но предполагам, че дори се слага вода в паничката за ориза иначе не знам как ще се свари на парата. Поръчах си една книга за готвене на пара, ще ви снабдявам с рецепти, ако ми остане време  Mr. Green

# 21
  • Мнения: 1 655
Поръчах си една книга за готвене на пара, ще ви снабдявам с рецепти, ако ми остане време  Mr. Green
Златна си:) Да не ни забравиш,ей Simple SmileАз ще те подсетя де:)

Общи условия

Активация на акаунт