Продукти:
250 грама брашно;
0,5 литра прясно мляко
3 големи или 4 малки яйца
2 щипки сол;
1 супена лъжица пудра захар;
1 прах ванилия;
1 супена лъжица олио;
20 грама разтопено масло.
Приготовяне:
Брашното се слага в дълбок съд. Прави се кладенче и в него се изсипват яйцата, разбити като за омлет (или едно по едно).
Сипва се бавно половината мляко, бие се 2-3 минути, за да се получи гладка смес.
Прибавя се солта, олиото, разтопеното масло, пудрата захар и ванилията. Изсипва се втората половина от млякото. Похлупва се сместа и стои половин час на стайна температура преди пърженето.
Ако искаме да направим много фини палачинки, предварително разбиваме белтъците на сняг. Палачинките могат да се направят и само с вода – тогава стават много леки, но не чак толкова вкусни. Ако са само с мляко, стават по-дебели и плътни.
Мазнината се добавя в тестото, за да не залепват после при пърженето в тигана.
Пържат се на слаб огън и после се поръсват с пудра захар.
Източник: "Общност Здраве и Красота" : http://bglog.net/Zdrave/9624
Попаднах случайно на тази рецепта, правих я два пъти и ... вече това са любимите ни палачинки .
Втория път ги правих без миксер и пак станаха супер.
При мен излязоха 14 броя, но предполагам, че тигана с който ги правя (24см.) е по-голям от този по оригиналната рецепта.