Да надникнем в кухнята на Vivian*

  • 53 433
  • 25
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 389
Палачинки по класическата рецепта, невeроятно крехки и вкусни newsm10



Продукти:

250 грама брашно;
0,5 литра прясно мляко
3 големи или 4 малки яйца
2 щипки сол;
1 супена лъжица пудра захар;
1 прах ванилия;
1 супена лъжица олио;
20 грама разтопено масло.

Приготовяне:

Брашното се слага в дълбок съд. Прави се кладенче и в него се изсипват яйцата, разбити като за омлет (или едно по едно).
Сипва се бавно половината мляко, бие се 2-3 минути, за да се получи гладка смес.

Прибавя се солта, олиото, разтопеното масло, пудрата захар и ванилията. Изсипва се втората половина от млякото. Похлупва се сместа и стои половин час на стайна температура преди пърженето.

Ако искаме да направим много фини палачинки, предварително разбиваме белтъците на сняг. Палачинките могат да се направят и само с вода – тогава стават много леки, но не чак толкова вкусни. Ако са само с мляко, стават по-дебели и плътни.

Мазнината се добавя в тестото, за да не залепват после при пърженето в тигана.
Пържат се на слаб огън и после се поръсват с пудра захар.

Източник: "Общност Здраве и Красота" : http://bglog.net/Zdrave/9624

Попаднах случайно на тази рецепта, правих я два пъти и ... вече това са любимите ни палачинки   Mr. Green.
Втория път ги правих без миксер и пак станаха супер.
При мен излязоха 14 броя, но предполагам, че тигана с който ги правя (24см.) е по-голям от този по оригиналната рецепта.

# 16
  • Мнения: 389
Чушки с тортия



Продукти:

4 средно големи картофа, (или около 800г)
половин глава лук
3 яйца
чушки около 800г.
сол
олио за пържене

Приготвяне:

Картофите се нарязват на тънки парченца, лука на ситно и се пържат до омекване. Изваждат се от тигана и се намачкват леко с вилица, посоляват се и се прибавят яйцата.
С тази смес се пълнят предварително измитите и изтърбушени чушки.
Така напълнените чушки се пържат до готовност.

# 17
  • Мнения: 389
Чийзкейк
(без печене и много вкусен)




Продукти:

За блата:

2 пакета бисквити Петит
70г. масло
1 ч.л канела

За плънката:

2 пак. желатин
400гр. крема сирене
600гр. готварска сметана
4 с.л мед

За намазване отгоре:

Сладко от ягоди или боровинки

Бисквитите се счукват. Смесват се с разтопеното масло и канела. Сместа се изсипва в разглобяваща се форма за сладкиши и се притиска с ръце до оформяне на блат. Оставя се в хладилника.

Желатина се разтваря в 1 кафена чашка с вода.
В друг съд се смесват съставките за плънката, прибавя се разтопения желатин и се бият с миксер до хомогенна смес.

Готовата смес се изсипва върху бисквитения блат и се оставя в хладилника докато стегне.

Сладкото се размива с малко топла вода за да може по лесно да се разнесе върху тортата за украса.
Когато тортата е стегната се намазва със сладкото.

П.С
1. В случая, от снимката се вижда, че вместо сладко съм украсила с желатин - 2 пакетчета желатин с 2 чаши сок от компот и 5 с.л сладко от ягоди. Сложих и малко плодове преди да залея с желатина.
2. Рецептата ми е от една испанка, но съм внесла някои изменения.

Последна редакция: ср, 30 юли 2014, 08:24 от Vivian*

# 18
  • Мнения: 389
Сладка баница с прясно мляко



1 пакет кори за баница ( аз използвах от 500г)
1 ч.ч сирене
1/2 ч.ч олио
5 яйца
1л. прясно мляко
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 ванилии

В тава намазана с олио се редят корите две по две, като се поръсват с олио и натрошено сирене.
Нарязва се на ромбове и се пече до порозовяване.
В това време загряваме малко млякото за да се разтвори в него захарта.
Като поизтине се прибавят към него разбитите яйца и ванилиите.
С тази смес се залива подредената и леко запечена баница. Връща се във фурната и се пече до готовност.
Течността се поема изцяло при печенето.
Баницата е сочна и сладка. Отгоре може да се поръси с пудра или обикновена захар.

П.С Вкусът и ми навява спомени от детството. Когато бяхме деца, мама често ни я правеше  Heart Eyes

# 19
  • Мнения: 389
Баница-бюрек



400-500гр. кори за баница
1/2 кубче мая, ( около 20гр)
1 ч.л захар
1 ч.ч топла вода
300гр. сирене
4 яйца
1/2 ч.ч олио (или друга мазнина)

В намазана с масло тава, се нареждат корите, като между всяка кора се ръси само сирене.
След това се нарязва на ромбове.
Олиото се загрява до завиране и се заливат краищата на ромбовете.
Разбиват се яйцата и се добавя разтворената мая в топлата вода със захарта и 1 ч.л сол.
С получената смес се залива баницата.
Оставя се 15 мин. да втаса на топло. Пече се на 200 градуса, около 20 мин.
След това тавата се изважда, обръща се наобратно, подпряна на две дъски от две страни докато изстине.

Добър апетит  Peace

Последна редакция: пт, 16 апр 2010, 14:32 от Vivian*

# 20
  • Мнения: 389
Крем карамел



1л прясно мляко
6 яйца
8 с.л захар
1 ванилия

За карамелизиране:

8 ч.л с връх захар

Млякото се затопля малко, колкото да се разствори захарта.

Оставя се да се охлади, а през това време карамелизираме захарта в сух съд.

(Аз правя крем карамела в дуралексови чашки, като карамелизирам захарта в метален съд, от които сипвам по една лъжичка от разстопената карамелизирана захар във всяка чашка).

Към охладеното мляко се прибавят разбитите яйца и ванилията, и се разбърква до хомогенна смес.
Сместа се изсипва в чашки, на дъното на които е сложена по една лъжичка карамелизирана захар.

Чашките се редят в тава с вода.
Пекат се на слаба фурна 150 градуса около 1 час.

# 21
  • Мнения: 389
Сладкиш със сини сливи



4 яйца,
100гр. масло,
1 ч.ч. захар,
2 ч.ч. брашно,
1 пакетче бакпулвер,
сини сливи,
пудра захар за поръсване

Разтопеното масло се разбива със захарта.Прибавят се яйцата, брашното, и бакпулвера.
Тестото се разбърква и се изсипва в намазнена и набрашнена тавичка с диаметър не по малък от 30см.

Отгоре се нареждат нарязаните сливи. Колкото повече, толкова по вкусно става.

Сладкишът се пече в умерена фурна,  на около 180 градуса.
Още топъл се поръсва с пудра захар.

# 22
  • Мнения: 389
Пилешки дробчета на фурна - много яки



500г. пилешки дробчета
2 глави лук
1 стрък праз лук
2 червени чушки
1 с.л брашно
чубрица
черен пипер (по желание)
чаша бира
сол

Дробчетата се измиват, нарязват се, посоляват се и се слагат в тава с олио да се пекат. През това време се нарязват лука и чушките, и се прибавят към дробчетата, разбърква се.
Като се позапече, се посипва с 1 с.л брашно, разбърква се, добавя се чаша бира, чубрицата и черен пипер.
Пече се до готовност.

# 23
  • Мнения: 389
шницелчета



500г. кайма
3-4 яйца
1 ч.ч брашно
1 ч.ч  бира
1 глава ситно нарязан лук
щипка сода
сол
магданоз
кимион
черен пипер

Всичко се смесва и разбърква в купа.
Взима се със супена лъжица от сместа и се пържи в сгорещено олио.

# 24
  • Мнения: 389
Лучник




За тестото:

275 мл. вода
1 ч.л сол
1 к.л захар
1 с.л олио
500 г. брашно
12 г. жива мая

За плънката:

5 глави лук
олио за пържене
червен пипер
магданоз
чубрица

Тестото се омесва, втасва ( при мен в машината за хляб).
През това време се нарязват главите лук и се запържват в олио. Когато лукът е почти готов се прибавя червения пипер, чубрицата и магданоза. Разбърква се още няколко минути и се маха от огъня.

Взима се втасалото тесто, отделя се малка топка за фитил, останалото се разточва на правоъгълник с приблизителни размери 50x25sm.
Върху него се разстила лука, навива се по дългата страна.
Полученото руло се усуква. От малката топка се прави фитил, намазва се с олио и шарена сол, и се увива около усуканото руло.
Така приготвеното тесто се навива като охлюв в намазана с олио тава.
Втасва отново. Аз го слагам в загрята фурна на 40 градуса за около 30мин
Пече се на 170 градуса.


Душичка е  Peace

# 25
  • Мнения: 389
Тортия




3 по-големи картофа
средно голяма глава лук (може и без)
олио за пържене
сол на вкус

3 яйца

В тиган с незалепващо покритие се пържат картофите, нарязани на тънко. Добавя се нарязания лук. Когато омекнат се намачкват с дървена шпатулка в тигана, посоляват се.
Ако олиото е много, трябва да се отцеди, така че тигна да е само намазан.

Яйцата се разбиват, посоляват и с тях се заливат картофите в тигана.
С помощта на дървена шпатулка се оформя кръглата форма на тортията.
Когато се е стегнала от долната страна се вдига тигана от котлона и се развърта като палачинка, но без да се мята Wink.
Взема се чинийка, коята да влиза в тигана, или малко право капаче. Слага се върху тортията, обръща се (над мивката съветвам, заради олиото, което ако е в повече ще изкапе).
Тортията се връща в тигана за да се запърже и от другата страна.

Вади се по същия начин.
Много лесно и вкусно.
Може да се предложи като предястие.
Може и във вид на хапки - след като изтине и се стегне в хладилник, се нарязва на кубчета и се набожда с коктейлни саби.

Общи условия

Активация на акаунт