Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 март 2009, 20:25 ч.

Как да се отвори детска градина

 • 50 862
 • 186
 •   1
Отговори
# 105
 • ВАРНА
 • Мнения: 1 353
[quote author=Емем link=topic=379688.msg11882674#msg11882674 date=1247720754
Според мен бъдеще имат малките тип семеен дом детски ясли и градини, в които ще се предлага качествено възпитание, обучение и грижи за по една група до 10-12деца, а не както в държавните пък и в много частни по 20-30деца в една  до две стаи. [/quote]

Много ми допада това мнение на detskismyah, защото и ние търсим вариант за подобна форма на отглеждане на деца, в малка група, при това с активно участие на родителите (на запад това е известно като родителски кооператив, всеки родител дава половиндневно дежурство веднъж седмично в градината, ето как си гарантираш, че детето ти се отглежда наистина качествено - участваш пряко). А за малките групи апартамент от 100 кв. м. е напълно достатъчен, АКО има подходяща и обезопасена зелена площ в близост. Но ако трябва да регистрираш подобен център като детска градина и да изпълниш условията, писани за съвсем друг тип заведение - не ми се мисли.
[/quote]обърках се нещо с цитирането...Вие изпращате децата си на детска градина, за да ги отглежда някой или за да се обучават?
Родителите трябва да си отговорят на този въпрос и след това да търсят подходящото място за децата си.

за тези родителски кооперативи ще питам още днес  Wink

# 106
 • Мнения: 131
Родителските кооперативи не са регламентирани от закона. Би могло да бъде форма само за гледане на деца, тъй като се подразбира, че всеки родител /независимо от професията си/ ще участва в гледането на децата.
Да, децата ще бъдат гледани добре - ще са нахранени, сухи, ще си играят под надзора на майките, ще пеят и рисуват може би.
Ако обаче родителят очаква детето да бъде обучавано, това няма да се случи.
Колкото и лесно да изглежда отстрани. Този кооператив ще има функцията на бавачка, при която можете да оставяте спокойно детето си. Е, аз не бих била спокойна, защото не бих могла да гарантирам, че всеки от дежурните родители притежава качествата и уменията на добра бавачка. Знаете, че всеки си има своя концепция за възпитание и гледане.

Според мен е крайно време да се обособят сферите на дейност на местата за гледане и обучение на деца.
Бавачка - гледане на дете.
Детски център или клуб - място за гледане на деца, занимания по изкуство, школи, спортни центрове. Изобщо място, където децата са в среда на връстници и се занимават с различни дейности от специалисти. Посещенията могат да са почасови, подневни, полудневни.
Занималня - работа с деца и ученици след училище. Подпомагане на децата за училище. Гледане на децата, докато родителите са на работа.
Детска градина - специализирана среда за работа с деца до училищна възраст, където се работи по одобрени от МОН програми. Тук има ясно поставени цели, очаквани резултати, специализирана подготовка по отделните образователни направления, непрекъснатост на възпитателно-образователния процес, регламентиран дневен режим.
Това е съвсем накратко, разбира се.

# 107
 • Мнения: 5 370
Jeliaznata LeIdy,

Съгласна съм с теб добре го формулира, само ще добавя че освен да се обособят като дейности, тези дейностти да се основават на конкретни нормативни документи и да има ясни правила за всяка една от тях.

А за родителските кооперативи чувала съм за тях, но някак не ми допада пък и това може да стане само за по -малки деца и деца, на които родителите разполагат със свободно време.

Jeliaznata LeIdy, да се намесим и ние с написването на някой нормативен документ - това в кръга на шегата.

Но наистина има нужда от регламентиране ясно и точно- за да не се плетем родителите като патета от кой какво да очакваме.# 108
Тази година работихме по програма "Ръка за ръка", одобрена от МОН,която включва учебни направления-природен и социален свят, български език, математика, рисуване ктбд, в нея разбира се си има цели на обучение и очаквани резултати, които са в основата на всяко образование.  Само тази програма има книжки и за 2-3годишна възраст, затова избрахме да работим по нея.Мога да кажа, че в много центрове се държи на образованието на персонала-ние все пак сме дипломирани учители с начална училищна и предучилищна педагогика, но има и много детски учебни заведения,много от тях и детски градини,  в които преобладават "каките" и "лелите"..Искам да бъда разбрана правилно...В нашата объркана държава не винаги лиценза , статута, името предполагат качество на предлаганите услуги..Когато се дипломирах, реших да започна работа в държавна дг, за да се науча как наистина се правят нещата и да придобия опит....Уви! Госпожата, от която трябваше да се уча ме научи на това- КАК НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВЯТ НЕЩАТА!Бях много разочарована, защото ставаше дума за децата ни...Децата се посрещаха, закусваха и се оставяха основно да играят/или бият, а когато питах - "няма ли да си проведем занятието?"/все пак имахме регламентиран дневен режим, който включваше регламентирани и нерегламентирани ситуации- госпожата подрязваше ентусиазма ми с думите..."ами просто после си напиши, че си провела занятието в дневника - кво се напрягаш толкова"или когато беше в настроение претупвахме някое занятие за пет минути или на децата биваше прочитана някоя приказка с бездушен глас и без интерес и това при всеобщ шум и търкаляне по земята от половината деца, без да е ясно някои слуша ли изобщо и какво е разбрал/все пак става дума за базова детска градина, в която бях на практика като студентка/.....Така, че според мен родителите не трябва на всяка цена да гледат името на детското заведение, а как се чувства детето и как се развива-спокойно ли е, подпява ли песни, участва ли в сюжетни игри, носи ли рисунки или изработени от него неща, съобразно възрастта, използва ли вълшебни думи-моля, заповядай и др., защото за жалост в криворазбраната ни държавица не винаги лиценза и държавния статут гарантират качество, а понякога ИМЕННО  зад тях спокойно се шири безхаберие и немарливщина, именно защото се очаква да има контрол-факт е, че и в много частни детски заведения е така, но според мен нещата са много прости и ясни, важно е само да гледаме добре, защото понякога и в прахта има бисери- трябва само да не гледаме само нагоре в небето и да търсим под вола теле, а ПРОСТО ДА ИМАМЕ ОЧИ ЗА ДА ВИДИМ ИСТИНСКОТО И ДОБРОТО!

# 109
 • Мнения: 289
Детски смях, аз те подкрепям.  Peace Всъщност точно от този тип градина, който си описала много ме е страх. Когато минавам покрай ясла или градина гледам леличките си седят по пейките и си говорят, а децата "играят". Един въпрос си задавам много често с навлизането ни във възраст за ясла, а скоро и детска градина: Ясно е, че децата много лесно могат да се сбият. Всъщност ако не знаят какво е бой, това е първото, което научават на яслата или градината. Не са ли учителките хората, които трябва да ги научат, че не трябва да се бият на всяка цена? Защо позволяват да се случва това? Мисля, защото учителките са от типа, който 1детски смях описа. Просто не ги интересува. И т.н, и т.н....темата е дълга.
Родителски кооператив - не съм сигурна, че се разбра какво точно е. Аз пък разбирам, че децата ще се гледат не от родителите, а последните просто ще участват в живота на детската градина, ако ще да е по половин час на седмица. Не като сега - "Уф, аман от тез родители. Сега ще ни учат как да си вършим работата. Хайде, да си тръгват по-скоро, че да разкажа на колежката за новата манджа..." - ако не дай си Боже решиш да се заинтересуваш какво всъщност аджеба става в градината. Дори и не смея да си помисля да помоля да разгледам какви са условията в градината, кухнята, или пък да видя как детето ми ще приеме първите дни новата обстановка, при условие, че е свикнал само с мен - изведнъж го захвърлям някъде, с непознати хора... знам, че до сега е било така и децата свикват, но не мисля, че това е нормално. Спирам до тук, че стана ферман.

# 110
 • Мнения: 3 161

Родителските кооперативи У НАС не са регламентирани наистина. Все още. По света, в Европа - отдавна съществуват, спонсорират се от държавата, на места като Нова Зеландия дори се счита за нормално родителите да имат свободен ден, за да изпълнят задълженията си в детския център. Идеята не е за отглеждане на децата, а за научаване на интересни неща и социализация.
Колкото до научаването... много зависи от самите родители и техния бекграунд. Могат да дадат на децата в пъти повече от една учителка в ДГ, особено от типа, който описва detskismiah. Ние го правим - и засега се получава добре. Всеки ден от седмицата  различна майка води занимание с децата. В началото е трудно, но четем, учим се, с времето намираме верния път. При това - учим децата на неща, които смятаме за важни (уважение към другите, учтивите думички, помощ в домакинството, екология, природни науки, изкуство, музика, английски и пр), не следваме конкретна програма. Предстои и да организираме обучение за родителите, за да имаме общ стил в подхода си към децата. Има различни типове кооперативи с различна степен на участие на родителите (по принцип може да се ползват и професионални учителки, не е нужно всичко да се върши от майките). Но да не изместваме темата за отваряне на ЧДГ - кооперативът е само един частен случай и е илюстрация за това, че съществуващата нормативна уредба е твърде закостеняла и не отразява съществуващото разнообразие от възможности за отглеждане на деца.

# 111
Светът на Детето е една ВСЕЛЕНА! Важно е да бъдем част от нея, нали ???И наиситина, Емем и много други ще бъдат там...вяращи и участващи в бъдещето на НАШИТЕ ДЕЦА, ЗАЩТО ТОВА Е НАШЕТО БЪДЕЩЕ!,..............И КОЛКОТО И ДА Е ТРУДНО, И ПОД КАКВОТО И ДА Е ФОРМА  ......ние родителите трябва да сме ТАМ, КЪДЕТО НАШЕТО ДЕТЕ ПОЕМА СВОЯ ПЪТ КЪМ ИЗРАСТВАНЕТО И СТАВА ЧОВЕК, ИМЕННО ЗА ДА НЯМА РЕКЛАМИ ОТ ТИПА НА......."КЪДЕ СБЪРКАХМЕ".....защото "сбъркването идва не само от семейните неудачи а и от нашета прекалена заетост и  предооверяване  към статуквото на образованието  и хората, на които поверяваме нашите малки звезди а от там и нашата  пасивност и предозирана вяра-ни учи, че не винаги това е пътя........и понякога трябва ПРОСТО ДА БЪДЕМ ТАМ! Е, вярно няма нищо по-хубаво от това всеки да си върши работата добре.......и то без да бъде проверяван ....а просто .....,защото така трябва.....според човешката съвест и дълг.......но това е друга приказка............а дотогава........ни чака много лутане и чакане на ..принца с белия кон....и откриването на детски градини ще бъде възпрепятствано по всевъзможни начини от държавата,...за да просъществува сивия сектор, който пълни джобовете на хора, които и хабер си нямат от образование и възпитание и  запращат развитието и бъдещето на Децата ни в забвение.........защото и в Холандия и в Нова Зеландия и В Канада дори на майките им ПУКА НАИСТИНА........ТЕ НЕ РАБОТЯТ ПО 12 ЧАСА НА ДЕН..И  наистина могат да участват в процеса на израстване на своите деца...но...ето, че пак изпаднах в подробности...а това е друга тема:Може ли да си позволи българката  АКТИВНО да участва в процеса на възпитание, обучение и развитие на Детето си? ИЛИ МАЙ ВСЕ О ЩЕ НЕ СМЕ ДОЗРЯЛИ ДО ТОЗИ МОМЕНТ?...

# 112
 • Мнения: 5 370
1detskismiah,

Измествате темата с общи приказки.
Линка който Ви пратих е на регистъра на детските градини и училищата на МОН, където са вписани и всички частни лицензирани такива, щом не виждате някоя значи не е лицензирана.
Относно критериите, които според Вас са писани в други времена и условия, не сте права в началото на темата има линка към нормативните документи:
НАРЕДБА № 7 ОТ 25 ЮНИ 2001 Г. ЗА ОТКРИВАНЕ, ПРЕОБРАЗУВАНЕ, ПРОМЕНИ И ЗАКРИВАНЕ НА ЧАСТНИ ДЕТСКИ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩА
В сила от 15.09.2001 г. Издадена от Министерството на образованието и науката
Обн. ДВ. бр.64 от 20 Юли 2001г., изм. ДВ. бр.82 от 12 Октмври 2007г.
Както е видно последното изменение е от 2007 г, а самата Наредба №7 от 2001г.
Относно програмата това, че сте си закупили помагала и работи по тях не означава, че това което правите се одобрява и контролира от който трябва държавен орган в образованието. Тук може да вярваме само на вашата дума, че това е така, тъй като тази ваша образователна дейност не се контролира.
Това, че се опитвате да наподобите детска градина не ви прави такава.
Как правите организацията на учебния ден при положение, че в един детски център се приемат деца на всякаква възраст, едни почасово, други полудневно, трети на цял ден и как отговаряте на образователните потребности на всяко едно дете?
Моля да ми отговорите на този въпрос, но конкретно.
След като нямате медицинско лице, но приемате децата с изследвания, кой всъщност разбира какво пише в тези изследвания?
Кой контролира здравното състояние на децата в един детски център и какво правите при възникване на здравословен проблем?
Оплаквате се от безхаберието и немарливщината в държавата, но именно защото е така може да съществува сивия сектор в образованието.
Ако нямаше проблем с местатата в държавните детски градини и останалите форми за обучение и отглеждане на деца са са регламентирани всички нелегални забавачници щяха да са затворени.
Дотук са регламентирани само частните детски градини.
Същото е и при училищата, ако в държавното училище си върши работата няма да се ходи по частни школи и уроци. Но това си е цяла индустрия в сивата икономика с огромен оборот.
Там пак е ясно регламентирано само държавно училище, частно училище- оттам нататък учителите от държавното здраво заработват в частния сектор-по частни уроци и школи и в повечето случаи са прекалено изморени от тях, за да си свършат работата в клас.
Така че не се оплаквайте от безхаберието на държавата, то е във ваш интерес при ясни и регламентирани правила и устроена образователна система, сивата икономика в образованието няма да работи.

Не съм нито против детските центрове, нито родителските кооперативи и останалите форми за гледане на дете, хубаво е да имаме избор като родители, но съм твърдо за това всички тези дейности да са строго контролирани и регламентирани именно защото става въпрос за деца.
 Много сте сладкодумна,1detskismiah, но бягате от темата .

В предишните постове Ви зададох няколко въпроса, на които не ми отговорихте конкретно, сега отново Ви задавам конкретни въпроси, на които очаквам конкретни отговори.

# 113
 • Мнения: 131
Напълно споделям казаното от  zari65.
Всичко е ясно и именно липсата на контрол дава възможност на амбициозни учителки да отварят места, които наподобяват детски градини. Но на това в най-скоро време ще се сложи край, в това могат да бъдат сигурни всички.

# 114
 • Мнения: 3 479
Не мога да разбера какво сте се хванали за тези лицензи? Лицензирането на детските градини е еднократен процес. След това никой не ги проверява спазва ли се разписаната програма или не. Въобще не е трудно да се лиценцира детска градина според програмата на МОН. Да сте чували за инспектори на МОН, които правят проверки в частните детски градини? Те и в държавните ги правят от дъжд на вятър. Разчита се на работата на директорите. Виж за другите работи ХЕИ и пожарната следят доста по-строго.
Ако след посещение в претъпканата държавна детска градина детето ви е с главоболие и нервно, каква ви е полза от лицензите, изследванията на акото и другите бюрократщини???

# 115
 • Мнения: 5 370
Лицензират се частните детски градини, и всяка година подлежат на проверка от инспектората по образование и им се заверят и контролират програми, режими, персонал и други такива неща.
Моте деца са в частни заведения, като алтернатива на държавното, но държа това да става във заведение в което всичко е регламентирано и контролирано.

Да пиша по темата ме провокира, защото малката ми дъщеря сега тръгва на детска градина и реших, че може да си спестя половин час път до детската градина, в която беше голямата с нещо по-близо.
Та пообиколих такива няколко детски центрове в близост и не са това което е една детска градина, за мен са гледачници за определен период от време, нямат нищо общо с лицензираната частна детска градина, в която беше голямата и сега записах малката.

Не съм се хванала конкретно за лицензите, а всяка дейност свързана с образование и отглеждане на деца да е регламентирана и подлежаща на контрол.

Потресена бях, като в един от детските центрове, една пак такава сладкодумна госпожа ми каза да казвам, ако ме питат, че там се гледат деца на приятели-"че нали разбирате защо да плащаме данъци на тая държава".

Пак стана доста дълго.
Очаквам включването на Детски смях с по-конкретни отговори, а не общи приказки колко велика учителка е и наставления към родителите.

# 116
 • Мнения: 131
Мен също много ме дразни дребното хитруване. Неиздаването на касови бонове, липсата на хигиенен и противопожарен контрол, липсата на медицинско лице - нима това е малко?
А какво бихте предприели, ако - не дай боже - нещо се случи с детето ви в едно такова "скришно" място, нарекло се детска градина? Кой носи отговорност? А знаете ли кой стои зад тази "миловидна" дама, която се грижи за децата? С каква цел е създаден този център - какви мерки за безопасност са взети, дали изобщо е безопасно да поверявате най-скъпото си на анонимни лица, които дори не искат да вземат съответните разрешителни за упражняване на търговската дейност? А защо се страхуват от регистрация? Сигурно имат основателна причина за това. Което е плашещо, мили родители.

Според мен привлекателното  на тези места за гледане на деца е ниската цена, но дали евтиното няма да ни излезе по-скъпо един ден!?
Нагледахме се на евтини продукти на родния пазар. Ниската цена си има своето обяснение. Всеки избира кое е добро за него - дали качеството или само цената е определяща.

# 117
 • Мнения: 3 479
Ако някое място ви се струва съмнително и опасно за децата ви, то разбира се, че няма да ги оставите там. Stop
По-скоро идеята ми беше, че могат да се търсят и други форми за отглеждане на децата (като кооперативите за които говори Емем) в зависимост от нуждите на семейството и разбиранията за възпитание и обучение. Поне в малка възраст (до 5г) децата нямат нужда от строго разписана програма, седене на столчета и вдигане на ръка за участие. Детските градини в Бг твърде много приличат на училище. Това на мен не ми харесва. Освен това те ограничават родителя да участва в по-голяма част от живота на малкото дете точно във възраст, когато то има нужда от това. Родителите дори и в частните детски градини много рядко се допускат да преминават прага на стаята на групата. Това според мен е някаква отживелица от времето на комунизма.
Алтернативните форми на обучение и отглеждане не са никак опасни, нито страшни, особено ако родителят участва активно в тях, надзирава процеса и може да се намеси при нужда.

# 118
Точно така (х)*Галя*/явно въпреки сладкодумието ми -не всички са ме разбрали правилно/..Разбира се, че и в добрите детски градини и в добрите детски центрове за отглеждане на деца си има медицинско лице по цял ден/така е при нас, което всяка сутрин прави сутрешен филтър на децата и едва тогава те влизат в детското заведение/, разбира се, че се работи по одобрени програми, разбира се че задължително са спазени всякакви  противопожарни , хигиенни и други изисквания-факт е, че работата по програмите не се проверява редовно, но не страхът от проверка на дадените органи според мен е от значение, когато човек иска да си върши добре работата...и Факт е, че работейки/до миналото лято  в частна градина с лиценз/,  аз лично носех всеки септември на хартиен и магнитен носител в МОН за заверка и печат - данните за броя на децата с егн-тата, учителките, дневния режим, програмата с включените занятия и общия брой ситуации за седмицата/които никой не следи дали спазваш/, мед.лицето/което беше на "хонорар"-т.е.идваше от дъжд на вятър-какво от туй, че изискването беше да е поне на половин работен ден-но все пак  "директорката" леко "заобикаляше" закона, представяйки че има "договор" с това лице/.........но нито веднъж не бяхме проверени от инспектор на МОН....И пак стигаме до там, че винаги ще има хора, които си вършат работата и съответно доволни родители и такива, които не си я вършат.../никой никого не насилва при избора на родителя, къде да даде детето си!!!/.И понякога точно алтернативните варианти за отглеждане на децата ни са по-добрия избор-родителски кооперативи, или семейни и полусемейни детски центрове, в които можеш да участваш активно/при проявено желание/ и под различни форми в зависимост от свободното си време-именно защото до 5-6тата си година детето има най-голяма нужда от нас..Просто говоря от позицията на години натрупан и изстрадан  опит-от 10 години съм в тази сфера/плюс 5години следване/ и наистина знам как стоят нещата "от кухнята"....И не бих изказвала мнение за неща, в които не съм сигурна.../и в никакъв случай не защитавам и не обвинявам никой-САМО ИЗКАЗВАМ ФАКТИ/...Точно затова постоянно мисля за създаването на Нов тип дом за нашите Деца-взимайки добрите традиций в образованието от миналото, улавяйки полъха на бъдещето/ с неговите променливи социо- величини и все по-засилващата се акселерация/ и разбира се неизбежното за тази професия всецяло себеотдаване, безкрайно търпение и безпрекусловна любов...

# 119
Извинявам се, zari65.........просто забравих да спомена, че въпросната документация ми е до болка позната, изчела съм я милион пъти, участвайки в изграждането на два детски центъра/писах вече/....Цитирам -Относно критериите, които според Вас са писани в други времена и условия, не сте права в началото на темата има линка към нормативните документи:
НАРЕДБА № 7 ОТ 25 ЮНИ 2001 Г. ЗА ОТКРИВАНЕ, ПРЕОБРАЗУВАНЕ, ПРОМЕНИ И ЗАКРИВАНЕ НА ЧАСТНИ ДЕТСКИ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩА
В сила от 15.09.2001 г. Издадена от Министерството на образованието и науката
Обн. ДВ. бр.64 от 20 Юли 2001г., изм. ДВ. бр.82 от 12 Октмври 2007г.
Както е видно последното изменение е от 2007 г, а самата Наредба №7 от 2001г.
Относно програмата това, че сте си закупили помагала и работи по тях не означава, че това което правите се одобрява и контролира от който трябва държавен орган в образованието. Тук може да вярваме само на вашата дума, че това е така, тъй като тази ваша образователна дейност не се контролира - край на цитата.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт