Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 март 2009, 20:25 ч.

Как да се отвори детска градина

 • 50 818
 • 186
 •   1
Отговори
# 75
 • Мнения: 3 574
дали момента е подходящ???

Не и от икономическа гледна точка! Определено нужда от детски градини има, но при съотношението тАкси-намаляване на РЗ и въображаемата криза нещата ще са в застой още известно време.

# 76
 • Мнения: 30
Следя темата с голям интерес....
И не мога да не споделя усещането си, че май сме пак в изходна позиция  Thinking

# 77
 • София
 • Мнения: 3 061

??? Хммм. Хич не е въображаема, за съжаление.

# 78
 • Мнения: 3 574

??? Хммм. Хич не е въображаема, за съжаление.

Мисълта ми беше, че много фирми твърдят, че са в криза и намаляват РЗ на персонала. Така кризата освен реална е и въображаема на някои места. Ако ни намалят РЗ с 20%, а увеличат кредита, таксата в ЧДГ ще стане непосилна.

# 79
 • Мнения: 131
Четох с интерес. Според мен по време на криза е рисковано започването на нов бизнес. Откриването на детска градина не е невъзможно. Има си изисквания, които могат да се изпълнят. По- трудно е да се достигне правилното отношение - цена - качество - условия. Възвращаемостта на вложените средства е малка. Отговорността е много голяма.
Ако се предложи ниска цена, то тогава няма рентабилност. Ако цената е висока, търсенето е по-малко, но изискванията са изключително високи. Да работиш в детска градина не е като да я управляваш. Необходими са и други познания и умения.  
Наивно е да се  смята, че е достатъчно да си учител, за да отвориш частна градина. Можеш да си направиш клуб, занималня, център. Нищо повече.
Странно е очакването на някои родители, че в частната градина ще получат много по-различни неща в сравнение с държавната. Всъщност това си е детска градина с частно финансиране. Предимството са малките групи и по-високите изисквания към персонала и условията както от страна на ръководството на градината, така и от родителите и от всички инстанции.

# 80
 • Мнения: 2 280
Според мен, в моменти на криза с местата в детските градини не е рисковано да се започне бизнес - частна детска градина, особено, ако имаш ясна концепция какво искаш да предложиш и къде и на какви цени.
Съгласна съм,че е проблем съотношението качество/цена
Проблемът идва от това,че за да поддържаш качествена услуга са нужни повече деца, а за да имаш повече деца е нужно голяма база, и голяма начална инвестиция..и..известност..(каквато в началото няма как да има..)
Така,че....нешата наистина не са прости..
А изискванията за ДГ, колкото и да са строги не са непостижими..
ЧДГ освен всичко друго, може да предлага много неща, които общинските не предлагат, но..пак опираме до пари..

# 81
 • Мнения: 131
Рискът с нов бизнес с много бавна възвръщаемост на вложените средства / какъвто е ЧДГ/ в период на икономическа криза е много висок. Какво да се предложи още, така че да има засилен интерес точно към тази ЧДГ, а не към съседния детски клуб /в повечето случаи - нелегален/? В тези детски центърчета, занимални и прочие се предлага почти всичко на смешна цена. Например за 200-300 лв. на месец предлагат обучение, танци, чужди езици, изобразителни дейности и храна. Качествен чужд език само струва толкова на месец.
Аз отдавна следя този пазар и ми прави впечатление, че няма единен контрол над местата, които предлагат грижи и услуги за децата. И възниква въпросът защо има такова силно доверие от страна на родителите към подобни места с неуточнен статут, в които оставят децата си на напълно непознати хора, без никакви договори или споразумения. Вероятно ниската такса е силно привлекателна.
Отриването на частна градина е риск, но наистина ако човек притежава необходимите компетенции и средства, може и да получи морално и финансово удоволетворение.

# 82
 • в белята
 • Мнения: 457
Така и неразбрах дали има финансиране от Еврофондове за ЧДГ?Харесла съм си терена на една общинска детска градина и трябва да попитам дали мога да я взема и да я ремонтирам и т.н..По социалистическо време в нея е имало и басейн и е с голям двор.А сега е толкова западнала............ SadМисля си да предложа да има прием на определена квота деца на цени близки до държавните градини например за служители на Общината ,а другите да са на редовни цени.Чесно казано такса по малка от 500-600 лв е нерентабилна с оглед на това ,че първите няколко години избиваш първоначалната инвестиция ,а имаш и амортизация и си трябват ежегодни ремонти и набавяне на нови играчки.За персонал май ще ми е най - лесно да набера ,защото при тези ниски заплати ,при по-добро заплащане мисля ,че мога да отмъкна някой и друг ценен кадър от утвърдените държавни детски градини.

# 83
 • Мнения: 131
Не съм чувала за подобно финансиране, но трябва да се проучи. Относно таксата-напълно съм съгласна с мнението ти. А за квотата на деца на служители на общината-не ми звучи приемливо. Вероятно ще има реакция от работещи в други предприятия. Но идеята е нова, възможно е да има интерес и приложение. Желая успех!

# 84
 • Мнения: 2 280
bubalanak, за еврофинасиране и аз не съм чувала, НО.. при Фандъкова бяха дошли едно млади хора, които имаха идея подобна на твоята. Бяха извадили скиците на няколко общински ДГ (предимно бивши) и на няколко терена, които са обявени за ДГ..и явно имаха идея на тия места да правят частна ДГ..
Ние с още няколко майки имахме среща с нея по друг въпрос, но тя сподели,че има идея, в частните Дг при отпускането на лиценз да се поставя условитето за определена коват деца на цени на общинска Дг (случайно подбрани от системата за кандидатстване в ДГ деца, а не превилегировани)..
Говореше се за около 10%..
Нямам идея колко е рентабилно такова начинание, при всички случаи в период на икономическа криза и впредвид факта,че доста народ остава без работа...не е лесно човек да реши да инвестира в подобно начинание , ако разчита на печалба от него за да живее прилично..Може би ако може да си позволи поне 4-5г да е на загуба..

# 85
 • Мнения: 289
Запис да следя интересната тема. Wink

# 86
Мога да кажа, че в много детски центрове се предлагат и много качествени услуги...Но, за да се избегне галимацията и бумащината по откриването на лицензирана частна дг за предпочитане е да си спестиш много тичане и нерви и пак да предлагаш качествени занимания и грижи..
Просто по лесно се открива детски център за почасово гледане или парти-клуб отколкото детска градина....а все пак става въпрос за ...ДЕЦА..Сега вече всичко си зависи и от хората...Та и по-горе бях писала-аз не само работя като учител, но и на практика през последните 8 години участвах в създадаването на две детски частни градини и съм наясно как те преминаха през етапите-занималня, детски център за почасово гледане и постепенно въведохме режим и програма на обучение плюс договор с родителите...това, че се водеха детски център, изобщо не разколебаваше родителите, защото все пак доверието идва с времето и зависи от грижите и от това как се чувства детето ти и какво научава..а не какъв статут има заведението/то може да е детска градина и пак вътре само да се гледат децата и само да си играят/.Така, че сега и аз вървя по този път..И наистина нека се знае, ако някой иска да печели пари-то нека направи ресторант, кафене или магазин, но в основата си образованието и дейностите свързани  с него не могат да бъдат разглеждани като бизнес, най-малкото в края на процеса нямаме материален продукт/не сме продали кг картофи или чаша кафе/... А имаме възпитание, поведение, знания..които се натрупват с времето и от това как си работил с тези малки хора и какво си вложил., какво си посял в сърцата им ..това ще поникне след време и ще ги направи добри или лоши  ХОРА  ..А ТОВА Е ВАЖНО..

# 87
 • Мнения: 2 280
Абсолютно подкрепям.
Говорим за изграждане на характер, за изграждане на умения за общуване....за обучение ..
"Гледането" за мен е на последно място..- него може да го прави и комшийката ..
За детските центрове..Не съм против тях, но..за мен е недопустимо да си оставя детето по цял ден на място в което не се изисква НИЩО от родителите (освен заплащане) за да си оставят детето..
Няма здравни изисквания..
Няма дори записване на ЕГН
Няма никакъв двустранен ангажимент..
Твърде временно и за малко ми звучи..
А..няма как да "върнеш" случайните деца..(дори да имаш постоянни с договори..)
Изобщо..нещата свързани с деца са сложни.
За мен вариант е да се прави частна детска градина от...богати хора. Такива, които не очакват да печелят веднага и да се издържат от това.. В дългосрочен план- може би, но в краткосрочен..си е голям разход, който не всеки може да си позволи..
За съжаление..комбинацията богат човек и такъв, който има идея да инвестира в бъдещето на чуждите деца..не е често срещана..
Трябва да има начин..Може би ведомствените ДГ са добро начало..

# 88
 • Sofia
 • Мнения: 14 135
Михалко разкажи защо да не е рентабилно


По моя преценка, на моите помещения:

Инвестицията да направя от етажа на къщата детска градина/клуб е близо 50хил лв за обзавеждане и декорация (не съм сигурна дори дали ще стигнат, градинските играчки са скъпи). Дограми, врати, изолации, настилки... тези неща вече ги има, но все пак по инвестиция от миналата година са 15хил лв. Наем на помещението не се включва.  20 деца х 400лв (такса) = 6 000лв. Заплати - 1 500лв, режийни 1 000лв, храна - 2 000лв. Остават 1 500лв печалба при положение, че намеря 3 души, които да работят за 500лв и успея да храня 4 пъти дневно едно дете с 5лв.

Не добавям данъци, такси, разноски по счетоводител и подобни. Също така и лихвите, ако 50хил лв. са от кредит. 

За моето разбиране за бизнес, не е рентабилно.  Peace
Каспър да каже дали сметката е приблизително вярна.

Маце, слез на земята...
Как ще ги храниш с по 5 лв. на ден? Ако смяташ да им готвиш, нещо май си объркала при изчислението на вложенията за кухня, а и не видях включен готвач в сметките за заплатите... и готвач за 500 лв. хич и не се надявай да намериш... Дограми, изолации, настилки - хубаво, но сметна ли поне 5 - 6 кабинки за тоалетни с детски размер, примерно... мисля, че сметката ти е много, ама много оптимистична.

# 89
 • Sofia
 • Мнения: 14 135
Личното ми мнение е, че ако един апартамент (около 100кв.м.) се пригоди за децата, може да се получи задоволителна градина. Не знам обаче колко хора биха платили такса от 400лв за такъв тип гледане. На мен ми предлагаха преди година старо строителство (120кв.м.) за 80хил евро. Апартамента беше точно над голяма детска площадка и беше с добри перспективи. После ми се обадиха, че кризата идва и аз се отказах.

120 кв.м. / 30 кв. м. на дете в ДГ (по норматив) = 4 деца.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт