Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 март 2009, 20:25 ч.

Как да се отвори детска градина

 • 50 939
 • 186
 •   2
Отговори
# 90
 • Мнения: 3 161
Така и неразбрах дали има финансиране от Еврофондове за ЧДГ?Харесла съм си терена на една общинска детска градина и трябва да попитам дали мога да я взема и да я ремонтирам и т.н..По социалистическо време в нея е имало и басейн и е с голям двор.А сега е толкова западнала............ SadМисля си да предложа да има прием на определена квота деца на цени близки до държавните градини например за служители на Общината ,а другите да са на редовни цени.Чесно казано такса по малка от 500-600 лв е нерентабилна с оглед на това ,че първите няколко години избиваш първоначалната инвестиция ,а имаш и амортизация и си трябват ежегодни ремонти и набавяне на нови играчки.За персонал май ще ми е най - лесно да набера ,защото при тези ниски заплати ,при по-добро заплащане мисля ,че мога да отмъкна някой и друг ценен кадър от утвърдените държавни детски градини.

Искам да те питам нещо, в момента в тази западнала градина има ли някакви деца? И мислиш ли, че колкото и да е западнала, много хора с ограничени доходи не разчитат на нея да им гледа децата? Идваш ти с инвестициите, изхвърлят сегашните деца, идват децата на богатите, настаняваш общински деца, за да ти се отворят лесно вратите, отмъкваш учителките от държавната... да го ***** бедните. Че и европари да ти дадат за това. Нещо не ми допада този модел. Европари можеш да получиш (евентуално), ако успееш да повишиш качеството на услугата и я направиш достъпна за всички, ако има ясно изразен социален ефект. Но как да стане това - все още не знам. За частните градини мисля че единственото, на което можеш да се надяваш, е да мине моделът "Парите следват детето" и да получаваш субсидии за дете. Но тогава ще трябва да занижиш таксата; такава е идеята, да се подпомогнат родителите, не да богатеят още частниците.

Извинявам се за резкия тон, ако не съм разбрала правилно идеята ти.

Много ми допада този пост на 1detskismyah:
Цитат
И наистина нека се знае, ако някой иска да печели пари-то нека направи ресторант, кафене или магазин, но в основата си образованието и дейностите свързани  с него не могат да бъдат разглеждани като бизнес, най-малкото в края на процеса нямаме материален продукт/не сме продали кг картофи или чаша кафе/... А имаме възпитание, поведение, знания..които се натрупват с времето и от това как си работил с тези малки хора и какво си вложил., какво си посял в сърцата им ..това ще поникне след време и ще ги направи добри или лоши  ХОРА  ..А ТОВА Е ВАЖНО..

# 91
 • Мнения: 3 161
Личното ми мнение е, че ако един апартамент (около 100кв.м.) се пригоди за децата, може да се получи задоволителна градина. Не знам обаче колко хора биха платили такса от 400лв за такъв тип гледане. На мен ми предлагаха преди година старо строителство (120кв.м.) за 80хил евро. Апартамента беше точно над голяма детска площадка и беше с добри перспективи. После ми се обадиха, че кризата идва и аз се отказах.

120 кв.м. / 30 кв. м. на дете в ДГ (по норматив) = 4 деца.

"Маце", къде е този норматив, би ли посочила цитат? Щото в една държавна с 25 деца по списък (реално 30) дали има площ 25Х30 кв. м. = 750 кв. м.? Слез на земята...

# 92
 • Мнения: 5 387
1detskismiah,

Не одобрявам детските центрове като заместник на детската градина, за някакво почасово гледане на деца-ок, но вместо детска градина -не. И за какви услуги говорим в един детски център-образование и обучение звучи смешно.
А от това, което съм видяла се съмнявам че детските центрове избягват бумащината, май по-скоро не могат да отговорят на изискванията, които се поставят към детската градина. Пък и нямам желание някой да се учи на гърба на детето ми.
Парти клуба си има своята цел-да забавлява децата, почасовото гледане е добра опция, ако нещо спешно се налага.
И сега сте си въвели програма-поздравления.
Като са Ви толкова качествени услугите-какъв е проблема да преборите бумащината newsm78.

# 93
 • Мнения: 131
Подкрепям становището на zari65 .
Не защото съм против различните форми на детска градина.
Напротив, всяка форма на гледане на деца има  клиенти, които търсят такива грижи.
Против съм, обаче, всеки да може да се обяви за център, занималня, клуб, а да си няма представа какво ще се прави там.
Едва ли има система за образование и възпитание в тези места за гледане на деца и родителите вероятно нямат особени очаквания за резултати.
   От друга страна, обаче, изискванията да се отвори частна градина са доста неизпълними, тъй като се поставят нормативи, касаещи едни големи групи - а в частните градини се работи с малък брой деца.
В Англия, например, има единна система за регистрация на всички детегледачки, места за гледане на деца, училища и градини. И не е трудно жена с 2 свои деца да предостави грижи за още деца на подобна възраст, НО това е регламентирано и контролирано. Всяко място, където може да се остави детето изрично посочва, че е регистрирано в OFSTED /мисля така се казваше/ и дава линк за връзка с тази организация.
А тук кой е регистриран в РИОКОЗ, кой не е, кой има пожарогасител, кой -не, кой храни децата, ама откъде и как, а за образование не искам да коментирам - надпреварват се да предлагат изкуства и чужди езици , но на цена 300 лв. месечно е наивно да се смята, че изобщо е възможно да се ползват квалифицирани услуги.
Извинявам се за дългия пост.

# 94
 • Мнения: 3 161
Без да защитавам никого, защото не знам за кой точно детски център говори detskismiah, мисля, че има право, че е по-лесно административно да отвориш детски център, а да го развиваш като детска градина, да имаш педагози, програма, кетъринг фирма и пр... има няколко много качествени детски градини в София, които са регистрирани именно като центрове за почасово гледане. НО: има още стотици, в които не е ясно какво и при какви условия се предлага, липсва стандарт, липсва орган, който да следи дали се спазват елементарни изисквания за безопасност и хигиена... така както е например в Англия, както Желязната лейди е обяснила вече. Именно този стандарт прави възможно в Англия всеки, който отговаря на поставените условия (вкл. проверка на досие в полицията за членовете на семейството му, ако ще гледа деца у дома) да получава субсидията, която държавата отпуска на всички деца от 3 до 5 г., които се отглеждат при регистриран childminder (детски център, гледачка и пр).

# 95
 • Мнения: 3 479
Личното ми мнение е, че ако един апартамент (около 100кв.м.) се пригоди за децата, може да се получи задоволителна градина. Не знам обаче колко хора биха платили такса от 400лв за такъв тип гледане. На мен ми предлагаха преди година старо строителство (120кв.м.) за 80хил евро. Апартамента беше точно над голяма детска площадка и беше с добри перспективи. После ми се обадиха, че кризата идва и аз се отказах.

120 кв.м. / 30 кв. м. на дете в ДГ (по норматив) = 4 деца.

"Маце", къде е този норматив, би ли посочила цитат? Щото в една държавна с 25 деца по списък (реално 30) дали има площ 25Х30 кв. м. = 750 кв. м.? Слез на земята...

Докарват ги от общите помещения. Както знаем държавните детски градини имат големи коридори, кухни и сервизни помещения и това заедно с помещенията на децата се сумира и дели на броя на децата в детскатата градина. А пък, че 30-35 деца се бутат в помещения за 22, на никоя държавна институция не й пречи. Важното е, че е изпълнена буквата на закона Rolling Eyes

# 96
 • Мнения: 5 387
Скептична съм към детските центрове, които работят като детски градини, ако си имат всичко, което се изисква и предлагат качествено обучение какъв им е проблема да извършат нужните бюрократични крачки. И след като се регистрирани като детски център и не ги проверяват контролните органи, как да разберем, че отговарят на всички изисквания, че педагозите са педагози, че програмата е такава каквато трябва да бъде-честно казано нямам желание да навлизам в детайлите на програмите, за да съм сигурна, че учат детето ми на това, което е нужно и одобрено.
В работата ми ежедневно се сблъсквам със всякакви институции и огромна бюрокрация и никой от клиентите не го интересува, той си иска качествения продукт.
Така че извинението по-лесно е административно не ми звучи предразполагащо към доверие, още повече че става въпрос за деца.
Може да съм рязка, но в моята работа номера така е по -лесно административно няма начин да сработи Laughingама никакъв.
В тая държава си има нормативни документи и те трябва да се спазват или едни се правят на хитреци
и избягват системата, но искат да се именуват детска градина, а другите дето са балами са преборили бумащина, минали са там през каквото трябва, за да вземат съответния документ и са детска градина.
И без това сега образованието е такава каша и затова съм за твърдите и точни правила. Искаш да отваряш детска градина -ето изискванията или отговаряш и работиш като детска градина или не. Искаш да отваряш детски център може да правиш това и това в този детски център, но ти си си детски център а не детска градина под прикритие Laughing .
 
От един уморен да разгадава цялата каша от градина, цетрове, школи, училища и прочие родител.


# 97
 • Мнения: 131
Напълно съм съгласна с това, че най-малкото е некоректно да се регистрираш като център, занималня или клуб, а да работиш под прикритие като детска градина.
 Едни полагат усилия да достигнат изискванията за детска градина и имат редица контролиращи органи, а други си живеят и богатеят безметежно за сметка на доверието на родители и безхаберието на инстанциите. 
За да се отвори детска градина трябва не само материално-техническата база да съответства на изискванията. Има една доста обемиста и специфична подготовка на програма  за предучилищно обучение, която изисква специални компетенции и познаване на предучилищната педагогика най-общо казано. Мисля, че това по-скоро е непреодолимото препятствие за  собствениците на алтернативните места за гледане на деца, които в най-добрия случай са бивши учителки.

# 98
 • Мнения: 3 161
...
Докарват ги от общите помещения. Както знаем държавните детски градини имат големи коридори, кухни и сервизни помещения и това заедно с помещенията на децата се сумира и дели на броя на децата в детскатата градина. А пък, че 30-35 деца се бутат в помещения за 22, на никоя държавна институция не й пречи. Важното е, че е изпълнена буквата на закона Rolling Eyes

Галя, пак не стават 750 квадрата за група - при градина с 4 групи, каквато е тази под нас, това са 3 декара, ако не бъркам с цифрите. Колко градини разполагат с тази площ, дори ако включим зелените им площи? Има грешка в сметките на KatiABV. По мои спомени, изискването беше 4 кв. м на дете, не 30... Но има други трудно преодолими изисквания. Все пак тези нормативи са правени за едновремешните държавни детски градини, не за сегашните условия, за малки групи деца, помещения, които не са специално строени за ДГ и пр. Трябва да се правят нови стандарти, после да има кой да следи за изпълнението им, подобно на английската OFSTED... но мисля, че сме много далече, до скоро бях оптимист, но май нямаме шанс скоро да ги стигнем...

Понеже доста се интересувам от стандарти и съм изчела английските такива, мога да кажа, че нашите градини са далеееч от много от нещата, които се приемат за нормални в други страни. Като пример: един възрастен на 3 деца под 2 години, 1 на 4 деца до 3 години, 1 на 8 деца до 5-6 години. Колко държавни у нас могат да се похвалят с такова съотношение? Така че площта не е еиднственото условие за качествени грижи. Да не говорим за отношението към децата, за подхода при преподаването и пр. Много частни градини и клубове могат да предложат повече внимание на всяко дете, независимо от квадратурата или други условия. Въпросът е как може да се измери това и родителят да е сигурен. То пък как може да е сигурен какво се случва с детето му в държавната....  newsm78

# 99
 • София
 • Мнения: 5 306
Галя, пак не стават 750 квадрата за група - при градина с 4 групи, каквато е тази под нас, това са 3 декара, ако не бъркам с цифрите. Колко градини разполагат с тази площ, дори ако включим зелените им площи?

държавните градини, които са строени нарочно за целта по кварталите, повечето разполагат и с повече. гледала съм описанието на ДГ в Младостите - най-малкият двор беше 5 декара.

# 100
Здравейте пак! Да, много правилно ме е разбрала Емем!
НЕ става дума  за детските  парти центрове, в които  се предлага почасов престой и игра с всякакви деца /които не знаеш дали са болни/ и  кафе в къта  за мамите,  а  за други детски центрове, в които се предлагат услугите на детските градини...и детето се приема задължително след необходимите изследвания/като за детска градина-фекална проба за паразити, копие от акт за раждане, васерман на един от родителите и др./, в които децата имат дневен режим и занимания по одобрена от МОН програма, да в началото идват за по час два-но с бележка от личния лекар за контакт със заразно болни, . и разбира се ХЕИ-то периодично идва на проверки....Но явно пролема идва от спането и целодневния престой, защото в детския център децата не остават за спане, затова и едва  когато биват разкрити управниците на детски центрове започват да правят центъра- детска градина... НО това е ходене по мъките..защото в наредбата за откриване на детска градина изискванията са ужасно много и като погледнеш реално дори държавните дг не се вписват в тях. Да не говорим, че частните дг разполагат с по 70 до 100квадратни м. площ общо като база.....Какво остава да има по 4кв.м.на дете в занималнята ,...В спалнята се иска  всяко дете да има по 2кв.м. Изисква се и физкултурен салон и методически кабинет и медицински кабинет, и двор и още какво ли не .........просто няма подходящи помещения, които биха удовлетворили тези изисквания...Повечето  Частни градини се намират в партерни помещения на новите кооперации - тип ново строителство, които са предназначени за офиси, магазини и др., но не и за детски градини. ....Затова и повечето Детски центрове предпочитат да си останат с такова име без да си  пъхат ръцете в огъня, а да  си вършат работата на детска градина..Според мен бъдеще имат малките тип семеен дом детски ясли и градини, в които ще се предлага качествено възпитание, обучение и грижи за по една група до 10-12деца, а не както в държавните пък и в много частни по 20-30деца в една  до две стаи. Но факт е и това, че хората,  които имат идеи и искат да се занимават истински с това нямат пари, а тези, които имат пари правят казина.....Пак стана дълго...

# 101
 • Мнения: 5 387
 1detskismiah,

Както е видно от официалните регистри, доста хора са се справили с изискванията, които толкова Ви плашат
http://www2.minedu.government.bg/adminmon/schools/ClFillFrame.asp

Да не се повтарям както писах по -горе, да се наричат нещата с истинските имена, а не да се обясняваме, кое как по-лесно.
Приемам, че работите по одобрена от МОН програма, когато видя, че Вашата програма е одобрена от МОН.

Пъхането на ръцете в огъня върви със съответните отговорнисти и задължения, които вървят успоредно с това.
Любопитно ми е понеже започнахме полемика, ако аз дам детето си във вашия детски център, какви задължения и отговорности поемате към детето ми и към мен като родител и кой ми гарантира, че ги изпълнявате.
Убедете ме че покрай спестяването на бумащината не си спестявате нещо друго.

# 102
 • Мнения: 3 993
1detskismiah,

Както е видно от официалните регистри, доста хора са се справили с изискванията, които толкова Ви плашат
http://www2.minedu.government.bg/adminmon/schools/ClFillFrame.asp

Да не се повтарям както писах по -горе, да се наричат нещата с истинските имена, а не да се обясняваме, кое как по-лесно.
Приемам, че работите по одобрена от МОН програма, когато видя, че Вашата програма е одобрена от МОН.

Пъхането на ръцете в огъня върви със съответните отговорнисти и задължения, които вървят успоредно с това.
Любопитно ми е понеже започнахме полемика, ако аз дам детето си във вашия детски център, какви задължения и отговорности поемате към детето ми и към мен като родител и кой ми гарантира, че ги изпълнявате.
Убедете ме че покрай спестяването на бумащината не си спестявате нещо друго.

zari65, много добре казано!!! newsm10

# 103
 • Мнения: 3 161
1detskismiah,

Както е видно от официалните регистри, доста хора са се справили с изискванията, които толкова Ви плашат
http://www2.minedu.government.bg/adminmon/schools/ClFillFrame.asp

Не виждам в този списък много частни ДГ, основно са държавни и общински градини и училища, които са изпълнили критериите, поставени от държавата. Критерии, писани в други времена и условия. Е, сигурно има няколко ЧДГ, настанени в базата на бивши държавни, които изпълняват условията за квадратура. И още няколко, които след като са започнали в апартамент, са се разраснали  са построили собствена база след години. НО: съвременните критерии за качествена грижа НЕ СЕ изпълняват в нашите детски заведения. Един детски център с целодневно гледане, който приема 10-15 деца, е много по-близо до тях, отколкото една държавна/общинска ДГ с групи от 30 деца. А на въпроса кой какво гарантира - пак казвам, иам ужда от контролен орган, който да поставя критерии (различни от съществуващите, които не отчитат съвременните форми на отглеждане на деца), както и да следи стриктно за изпълнението им и да информира родителите къде и как се покриват тези критерии.

Цитат
Според мен бъдеще имат малките тип семеен дом детски ясли и градини, в които ще се предлага качествено възпитание, обучение и грижи за по една група до 10-12деца, а не както в държавните пък и в много частни по 20-30деца в една  до две стаи.

Много ми допада това мнение на detskismyah, защото и ние търсим вариант за подобна форма на отглеждане на деца, в малка група, при това с активно участие на родителите (на запад това е известно като родителски кооператив, всеки родител дава половиндневно дежурство веднъж седмично в градината, ето как си гарантираш, че детето ти се отглежда наистина качествено - участваш пряко). А за малките групи апартамент от 100 кв. м. е напълно достатъчен, АКО има подходяща и обезопасена зелена площ в близост. Но ако трябва да регистрираш подобен център като детска градина и да изпълниш условията, писани за съвсем друг тип заведение - не ми се мисли.

# 104
 • Мнения: 131
1detskismiah,

Както е видно от официалните регистри, доста хора са се справили с изискванията, които толкова Ви плашат
http://www2.minedu.government.bg/adminmon/schools/ClFillFrame.asp

Да не се повтарям както писах по -горе, да се наричат нещата с истинските имена, а не да се обясняваме, кое как по-лесно.
Приемам, че работите по одобрена от МОН програма, когато видя, че Вашата програма е одобрена от МОН.

Пъхането на ръцете в огъня върви със съответните отговорнисти и задължения, които вървят успоредно с това.
Любопитно ми е понеже започнахме полемика, ако аз дам детето си във вашия детски център, какви задължения и отговорности поемате към детето ми и към мен като родител и кой ми гарантира, че ги изпълнявате.
Убедете ме че покрай спестяването на бумащината не си спестявате нещо друго.

zari65, много добре казано!!! newsm10
Подкрепям и аз и се присъединявам към казаното!!!
Според мен не им стиска да се узаконят като детски градини, защото отговорностите им към родители и общество са ясно посочени. В един център или клуб има размиване на отговорностите и задълженията.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт