Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 46
Мъжът от който имам дете ме обвинява в международно отвличане на дете и е завел дело по Хагската конвенция. Твърди, че задържам детето в България против неговата воля от началото на Ноември 2008. Много пъти се опитах да говоря с него нормално и да му припомня, че това беше и негово решение ние с малката да останем в БГ. Той е непреклонен - крещи, вика, заплашва и не иска да чуе друго освен, че детето нямало да расте без баща, че трябва да говори Английски, а не български и че тя принадлежи на баща си и на държавата,, в която се е родила.. (детето ми е с двойно гражданство, както и аз, а също и той). На мен ми казва или да се върна при него (ние сме разделени от 2006г) или да ходя на Луната. Заплшва ме че ще дойде да я вземе независимо дали аз искам или не. Или ще направи всичко възможно тя да бъде отведена при него.
Моля, помогнете със съвет!
Към кого да се обърна? На кого да кажа?
Искам да пиша и изпращам писма навсякъде!
Искам да викам до Бога, за да ме чуе някой и да ми помогне!
Не искам да ми бъде отнето детето от мен, а аз не искам и немога повече да се върна там!
Незнам какво да направя....
Моля се, викам, защото се чувствам уплашена - той е адвокат и знае прекрасно какво трябва да направи, за да ме унищожи.
.................
Незнам дали темата ми е за тук...Ако не е кажете къде да я поставя, за да получа необходимата инфомация.
Благодаря предварително.

# 1
 • София-България, Израел - където си поискам
 • Мнения: 2 687
задължително се консултирай с адвокат и то с добър Peace успех ти желая Peace

# 2
 • ENGLAND
 • Мнения: 2 988
Добре е да напишеш за коя държава става въпрос и от голямо значение е имате ли брак, разведени ли сте, имате ли някакви подписани договори или декларации.
На първо време наложително е да събереш доказателства, че те заплашва, е-майли, писма, записи на телефонни разговори. И задължително консултация с юрист, както са те посъветвали.

# 3
 • Мнения: 46
Омъжена съм за него в САЩ в 2001. От 2006 не живеем заедно, но нямаме официален документ за раздяла. Сега съм подала за развод тук в БГ. Нямаме никакви подписани договори.  Имам официални репорти за домашен тормоз и заплахи в 2005 и 2007. Повечето адвокати в БГ вдигат рамене и казват че не са запознати с подобен случай и не се наемат да ме защитават в Хага. Американските адвокати обаче са много агресивни....незнам какво да правя...

# 4
 • Мнения: 613
Репортите за тормоз, използвани ли са за PFA order, или са си останали само като репорти?
Ако имаш ордера - ще се признае от български съд и може да се използва в Хага.

Не знам какво да те посъветвам, освен да си намериш добър адвокат. Не мисля, че ти самата би могла да направиш каквото и да било.
Аз, например водих дело в САЩ, където са описани различните сценарио при евентуално напускане на страната, от детето завинаги. Гражданствата на участващите лица, както и дали е равод или сепарейшън, не са имали значение.

Ако просто си извела детето, без никаква подписана декларация от бащата на детето, че е съгласен за това, страхувам се че наистина положението е много сериозно и без адвокат ще е много трудно.

Опитай се да намериш из нета за подобни случаи и виж как се е процедирало при тях.

При спецификата на американския закон, можеш да използваш в твой интерес, някакъв прецедент някъде (стига да го намериш).

# 5
 • E-CLM & CH-VD
 • Мнения: 3 045
Ако просто си извела детето, без никаква подписана декларация от бащата на детето, че е съгласен за това, страхувам се че наистина положението е много сериозно и без адвокат ще е много трудно


А по тамошните закони може ли наистина да изведе детето без документ от бащата?

# 6
 • Мнения: 46
Ако просто си извела детето, без никаква подписана декларация от бащата на детето, че е съгласен за това, страхувам се че наистина положението е много сериозно и без адвокат ще е много трудно


А по тамошните закони може ли наистина да изведе детето без документ от бащата?

Благодаря за отговора ти.
Моля те, дай ми повече инфо за случая, който споменаваш.
Да, репортите бяха и като рестриктед ордерс, но аз ги дропнах, след многото извинения на него и обещанията му да се промени.
Да, от САЩ може да се изведе дете без документ от другия родител - моето дете бе доведено в БГ от майка ми през Май 2008 (тя всяко лято прекарва в Бг по няколко месеца) и с устното съгласие на двама ни (той присъстваше на изпращането на детето). По-късно през Септ. 2008 аз също доидох в БГ и никога не е ставало въпрос за отвличане, защото той идва при нас през Октомв. 2008 за 4 дни и после през Декемв. 2008 за около 25 дни. Донесе всичките играчки на малката от САЩ, купи и топли зимни дрехи (ние там живеехме в Флорида), и никога не е ставало дума за отличания и нещата бяха ок , като се изключи огромното количество алкохол и взимането на дрога от него, което пък и стана причина за скарването ни и моето подаване за развод в БГ.
Той вбесен реши да ми го върне....
Ние имаме история на домашни тормози....дълго е да пиша за това...

# 7
 • ENGLAND
 • Мнения: 2 988
Мисля, че спасението ти е един по-бърз развод в България, но със стабилен адвокат. Всичко това, което пишеш за него да се докаже с документи и свидетели и да се иска лишаване от родителски права. Пък след това да го обжалва като иска в Хага.

# 8
 • Мнения: 613
А по тамошните закони може ли наистина да изведе детето без документ от бащата?

От гледна точка граничен контрол, не е както напр. на границата в България. По принцип не се иска толкова много дискутираната, подписана декларация от другия родител.
В този смисъл, чисто технически е по-лесно да се изведе дете от страната, но това не означава че не може да се причисли към случаите на съзнателно отвличане. Доста подобни итории има тук.

Незапознаването със закона няма да се счете за оправдание, а и всеки е информиран на днешно време до тази степен.

Също в рамките на самите щати - ако родителят, който има праймъри родителски права иска да се премести в друг щат, пак е необходимо съгласието на другия родител. С разликите в законите на отделните щати, съм чувала и за ситуации, при които не е разрешено на майка да си промени местоживеенето, защото с това застрашава прекъсването на връзката баща-дете.

При промяна на адреса на родителите е желателно (от гледна точка на съда, даже необходимо) да се уведоми съда, най-вече за да не се стига до подобни, като в темата ситуации.

Малко да допълня това, което споменах за по-лесното минаване на границата - има една организация (не мога да проверя в момента), където ако единият от родителите има опасения, че другият може да изведе детето без неговото знание, може да сложи името на детето за alert. Така ще бъде хванато на граничните пунктове и е доста рисковано.

# 9
 • Мнения: 703
Ти сигурна ли си ,че той е завел това дело?Да не е само да те сплаши?Някакви документи получила ли си?
Прегледай обстойно сайта на МВР.
НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА "ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ"

Децата - български граждани, постоянно пребиваващи в чужбина или с двойно гражданство, чиито родители живеят постоянно или дългосрочно в друга държава - не са задължени да представят декларация от родителите.
не знам със сигурност,но мисля,че трябва да прегледаш всичко свързано с правата на детето,всички договори http://www.mfa.bg/bg/index.php?option=com_content&task=categ … 08&Itemid=540
Не се хвърляй на адвокати,които не са в международното право и нямат опит..само ще се охарчиш. Международното право представлява самостоятелна система от правни норми и няма нищо общо с  националното право. Посети сайтове,като този:http://bg-pravo.hit.bg/,питай за добри адвокати там.. PeaceУспех и бъди силна
  bouquet

# 10
 • Мнения: 613
Цитат
author=lovemykids link=topic=382019.msg10613636#msg10613636 date=1237671276

От това, което си написала последно, мисля че може да се оспори отвличане, защото той е бил в България и е знаел, че детето е там.
Аз останах с впечатление, че той никога не е виждал детето след това.

За останалите неща, които описваш - събери си доказателствата и свидетелите. От вторите например, стейтмънти с Апостил, ако са в Америка. Изполване на дрога също може да се докаже.

Съвсем наскоро четох случай, майката латиноамериканка, бащата американец, тя загива и пишеше как най-накрая той може да си прибере детето, след 4 годишна съдебна битка. Не си спомням точно името в момента, (а и случаи такива много), но ми направи впечатление, че нещата се проточват с години.
Малко като успокоение го пиша  Peace

Пожелавам ти скоро да можеш да си намериш необходимият адвокат!


# 11
 • Мнения: 613
Цитат
author=Bee. link=topic=382019.msg10613791#msg10613791 date=1237672724
Децата - български граждани, постоянно пребиваващи в чужбина или с двойно гражданство, чиито родители живеят постоянно или дългосрочно в друга държава - не са задължени да представят декларация от родителите.

 ooooh! То това, май само за сайта на МВР важи.

С един куп документи и съдебни решения и разпечатка на въпросния цитат от сайта, ме накараха да си говоря сама на софийското летище, миналото лято, докато не предоставя подписана декларация от бащата на детето. Единственият документ, който искаха да видят.

# 12
 • Мнения: 2 033
Питай Пела, тя е модератор в един от под-форумите, и май специалността й е семейно право.
Той наистина ли е завел дело, ти видяла ли си с очите си бумажките?
В кой съд?
Как точно ще се признае решението на този чужд съд в България, знае ли се?
Ако си женена в САЩ, може ли наистина да се разтрогне бракът в Бг?

Не се панирай, никой няма да даде дете на алкохолик и наркоман.

Редактирам, защото прочетох, че и Бг, и САЩ са приели конвенцията. Но прочетох и причините, когато връшането на детето може да се откаже.

(1) Първата е grave risk from harm.
(2) Вие кога отидохте в Бг с детето? Ако е минала повече от година, пише, че това също може да е причина за отказ за връщане на детето.

http://www.international-divorce.com/hague-convention.htm

А, и тука пише, че даже и да спечели делото, това не значи, че детето отива при него, а че има достъп:

 If a court decides that a child must be returned to its country of habitual residence, it may make the return contingent upon certain "undertakings" from the petitioning parent. These may include:

A requirement that the petitioner pay for the respondent and child to travel to the country where the child habitually resides.
A requirement that the petitioner make appropriate housing arrangements for the respondent and child in the country where the child habitually resides.
A requirement that the petitioner pay living expenses for the respondent and child in the country of the child's habitual residence.
An order that the petitioner have no contact with the respondent if the respondent returns to the country of the child's habitual residence.
An order that the petitioner will have no contact or limited (e.g., supervised) contact with the child once the child returns to the country of the habitual residence.

Последна редакция: нд, 22 мар 2009, 00:40 от Алиса

# 13
 • Мнения: 613
Как точно ще се признае решението на този чужд съд в България, знае ли се?

На решенията от чужд съд се прави екзекватура в България.

Използвала съм решения двупосочно.

Извинявам се на авторката за голямото ми разписване тук.

# 14
 • Мнения: 46
Вее, много ти благодаря - непременно ще потърся повече инфо от "закрила правата на децата"
да, знам със сигурност - завел е дело за развод + вращане на детето по Хагската конвенция в съда в Орландо, Флорида и само за международно отвличане в Федералния Съд на щатите....(това го знам, защото проверих в съда по телефона и на техния сайт, а това всичко е публична информация и е достъпна за всеки, тъй че аз знам преди официално да съм получила нещата тук - просто е въпрос на време за да пристигнат в Министерството на Правосъдието в БГ и да ми бъдат връчени). Знам само че трябва да бързам.
Имам адвокат само за развода....по другите обвинения просто ума ми не го побира....

# 15
 • Мнения: 405
Погледни и тази страница: www.haguedv.org,  специално при случаи на домашно насилие.

# 16
 • Мнения: 46
Цитат
author=lovemykids link=topic=382019.msg10613636#msg10613636 date=1237671276Съвсем наскоро четох случай, майката латиноамериканка, бащата американец, тя загива и пишеше как най-накрая той може да си прибере детето, след 4 годишна съдебна битка. Не си спомням точно името в момента, (а и случаи такива много), но ми направи впечатление, че нещата се проточват с години.
Малко като успокоение го пиша  Peace

Пожелавам ти скоро да можеш да си намериш необходимият адвокат!


Да, това и аз го четах - майката починала и бащата можел да си вземе сина....Ужас!
Сигурна съм, че няма жена, която да бяга от хубавото....

# 17
 • Мнения: 46

От това, което си написала последно, мисля че може да се оспори отвличане, защото той е бил в България и е знаел, че детето е там.
Аз останах с впечатление, че той никога не е виждал детето след това.

Зукини, той обаче като хитър адвокат се измъква от този факт, че е идвал на ваканция при нас, и лъже в неговата молба до Федералния съд, "че е правел многократни опити да ме убеди да върна детето в САЩ, ДАЖЕ включително е предприел и идване до България" - ето това ме притеснява - как да докажа, че той не казва истината, а че ние дефакто живяхме като семейство в моя дом, прекарахме всички празници заедно - Коледа, Нова година, рожденния ден на малката; ходихме на гости на мой и негови роднини тук в БГ...и аз го изпратих на летището сама, когато той си замина....без да се споменава за отвличания и тем подобни....
Направо съм в шок от факта, че го е направил.....
# 18
 • Мнения: 703
Изобщо не е хитър,миличка,успокой се,доколкото е възможно.Значи той е правел многократни опити да ме убеди да върна детето в САЩ, ДАЖЕ включително е предприел и идване до България" - ето това ме притеснява - как да докажа, че той не казва истината, а че ние дефакто живяхме като семейство в моя дом, прекарахме всички празници заедно - Коледа, Нова година, рожденния ден на малката; ходихме на гости на мой и негови роднини тук в БГ...и аз го изпратих на летището сама, когато той си замина....без да се споменава за отвличания и тем подобни....,амчи пита се:Защо не е уведомил полиция,или някое длъжностно лице в БГ при "многократните си опити" ,а?Нормално е да сигнализира органите на властта,нали? Вярно не е задължително,но пък би било желателно и по..достоверно...
 Thinking

# 19
 • Мнения: 3 804
Цитат
author=Bee. link=topic=382019.msg10613791#msg10613791 date=1237672724
Децата - български граждани, постоянно пребиваващи в чужбина или с двойно гражданство, чиито родители живеят постоянно или дългосрочно в друга държава - не са задължени да представят декларация от родителите.

 ooooh! То това, май само за сайта на МВР важи.

С един куп документи и съдебни решения и разпечатка на въпросния цитат от сайта, ме накараха да си говоря сама на софийското летище, миналото лято, докато не предоставя подписана декларация от бащата на детето. Единственият документ, който искаха да видят.Абсолютно права си Peace
А свидетелски показания допускат ли се newsm78,евентуално по този начин можеш да докажеш ,че не е предприел никакви действия да си върне детето в България.И сигурна ли си,че това не е опит за шантаж само newsm78.Моя позната си даде детето на мъжа си-детео излезе от страната с нейно съгласие-после той и го води няколко пъти,тя все му го връщаше-но, все го заплашва,че ще го обвини в отвличане-и така ве4е 10 години

# 20
 • Мнения: 405
На страницата на конвенцията има информация към кого да се обърнеш в БГ, дано да са ти от полза:

Bulgaria - Central Authority
Address   

The Ministry of Justice
Central Authority of the Republic of Bulgaria
1, Slavyanska Street
1040 SOFIA
numéros de téléphone/telephone numbers:
+359 (2) 923 7302 (experts)
numéro de télécopie/telefax number: +359 (2) 987 1557

Personne à contacter / person to contact:

    * Mrs Maria HRISTOVA
      Chief expert, International Legal Child Support and Intercountry Adoptions Directorate
      (langue de communication / language of communication: français / French)
      e-mail: m.hristova@justice.government.bg

http://www.hcch.net/index_en.php?act=authorities.details&aid=73

# 21
 • Мнения: 2 257
Зукини, той обаче като хитър адвокат се измъква от този факт, че е идвал на ваканция при нас, и лъже в неговата молба до Федералния съд, "че е правел многократни опити да ме убеди да върна детето в САЩ, ДАЖЕ включително е предприел и идване до България" - ето това ме притеснява - как да докажа, че той не казва истината, а че ние дефакто живяхме като семейство в моя дом, прекарахме всички празници заедно - Коледа, Нова година, рожденния ден на малката; ходихме на гости на мой и негови роднини тук в БГ...и аз го изпратих на летището сама, когато той си замина....без да се споменава за отвличания и тем подобни....
Направо съм в шок от факта, че го е направил...

Съвсем случайно да имате снимки от това посещение и тези празници и събирания? Една снимка на усмихнато дете сред празнуващи родители би поразклатила версията му за идването му в БГ. Ако снимката отпред има дата -  още по-добре; ако не - файлът в пропъртис има дата и час на заснемане.

P.S. Ти едно дете ли имаш?
А между другото - какви са тези ''негови роднини тук в БГ"? (той е българин, така ли да разбирам, казваш, че е с двойно гражданство?). Първо останах с впечатление, че е американец, адвокат и затова така горещо настоява да остане детето в Щатите. От друга страна - адвокат - алкохол, домашно насилие, наркотици...Българин, действащ адвокат в Щатите ли е или просто има БГ адвокатско образование?

Последна редакция: пн, 23 мар 2009, 02:29 от Джи

# 22
 • Мнения: 703
Не,не е адвокат бе Джи,просто момичето в случая направи сравнение "хитър като адвокат"... Laughing
Нали така?

# 23
 • E-CLM & CH-VD
 • Мнения: 3 045
Maй си е точно адвокат.  Thinking


Не,не е адвокат бе Джи,просто момичето в случая направи сравнение "хитър като адвокат"... Laughing
Нали така?


Моля се, викам, защото се чувствам уплашена - той е адвокат и знае прекрасно какво трябва да направи, за да ме унищожи.

# 24
 • Мнения: 2 033
Съвсем случайно да имате снимки от това посещение и тези празници и събирания? Една снимка на усмихнато дете сред празнуващи родители би поразклатила версията му за идването му в БГ. Ако снимката отпред има дата -  още по-добре; ако не - файлът в пропъртис има дата и час на заснемане.

Да, и аз се бях замислила, какви доказателства можеш да събереш (да е просто твоята дума срещу неговата). Потърси снимки, емайли, текстове, които да показват, че той се е съгласил на идването ви в Бг. Спомни си някои разговори на тази тема дали не са били пред свидетели.
Също доказателства за неговите злоупотреби с алкохол и наркотици можеш ли да събереш, например предпуреждения от полицията, спомени на съседи или общи познати?

Абе, голяма работа като е адвокат, това не му дава повече права. Пък може и да е некадърен адвокат, или да специализира в делене на цукало на идеални части.  Wink
Пък и с обвинения за домашно насилие и злоупотреба с наркотици може да настъпи котето по опашката, нали има професинален код за поведение, според който, освен всичко друго, е длъжен not to bring the profession into disrepute.

# 25
 • Мнения: 703
 EmbarassedЕ,извинявам се,допуснала съм грешка..

# 26
 • Мнения: 46
Момичета, много ви благодаря за всичко което ми казвате - всичко ми е в помощ, защото наистина съм в трудна ситуация.
Тук да отговоря (защото и моите думи май са объркани, та обърквам и вас) - мъжът ми (скоро ще бъде бивш) е Българин, заминал преди 19 години за щатите. Аз заминах за щатите през 2000 със спечелена зелена карта (защото някои мислят че съм се оженила за него за документи); там се запознахме в 2001 и се оженихме на края на годината.
Бах сигурна, че съм открила най-прекрасния мъж на света - хубав, висок, романтичен, интелигентен, с перспективна професия (току що бе завършил law school и вече работеше като адвокат). Аз го боготворех, защото в моите очи беше the perfect man in the whole world. Аз още не можех да говоря добре английски, с образование от СУ като педагог, бивша учителка и бивша балерина, и художничка;  с желание да стана архитект като баща ми....Наистина че се чувствах едно стъпало по-надолу от него, а и той не пропускаше да ми го намеква (особено за нивото ми на англииски спрямо неговото). Той пиеше много още в началото, но страхотно добре се контролираше. Аз се чувствах много влюбена и загубена и не можех адекватно да отреагирам на поведенията му - той ме караше понякога да се чувствам адски зле, а после ми се усмихваше и аз му прощавах.....Така обаче тези неща прерастнаха с времето в много груби поведения на физически и психически тормоз, толкова много и различени, че мога да пиша страници за това какво съм преживяла с този мъж.....Пред хората обаче той е пак  the perfect man, който и на мен ми се представи в началото - и  всички страхотно го уважават и харесват, той е мил и внимателен, много чаровен, много тих и разбран; а смятат мен за кучката, която го тормози (той така предсавя нещата навън). Говорела съм с адвокати, семеини психолози, и съм търсела постоянна помощ от съвет. Всички са единодушни - това е типичния образ на домашния абюзър, който е с две лица, и че моето място не е при него в никой случай.
Ето някой от нещата, които ми е причинил:
 - удряне, блъскане, скубане, дори когато съм бременна
-  крещене, обиждане, сърдене и мълчане със седмици, тряскане на врати и напускане демонстративно на дома, без да казва къде отива, и прибиране след дни...
- тежък алкохолизъм (всяка вечер и всеки уйкенд в неадекватно състояние)
- взимане на дрога - болкоуспокояващи хапчета силни като морфин, съчетани с алкохол
- абсолютен neglect към малкото ни дете
- сексуален тормоз над мен
- отвратително поведение към по-голямата ми дъщеря (не е от него), вклучително и сексуално.
- крадене на идентичността ми и идентичността на голямата ми дъщеря
- телефонен трансфер на $50, 000 от моя личен банков акаунт без моето знание и съгласие
- заплахи за живота ми и живота на децата ми, ако си отворя устата за кражбите му
- опити да ме раздели от малкото ми дете - бях изгонена от дома си - аз, майка ми и голямата ми дъщеря бяхме бездомни - живеехме в shelter for homeless около месец, и нямахме право да виждаме малкото ни детенце. (това стана на нейния пръв рожден ден, когато трябваше да сме всички заедно и щастливи)
- лъжливи обвинения, че съм луда и че искам да го убивам (най-добрия начин да се оттървеш от някой) , а после се извинява и съжалява и ме моли да му простя.
- не плащане на child support
- обявяване на банкрупт, който е планиран и е добър начин за предпазване от евентуални съдебни процедури
..............................
Ох, момичета, още толкова имам да кажа, защото вече не искам да мълча....но ще ви объркам явно с толкова гадости на куп.....
Искам само да допълня, че съзнавам че този човек е опасен  - той е агресивен и много отмъстителен( аз съм била негова жертва дълго време, незнам как ще проумее, ч е искам да съм нормален човек и ще ме остави намира). Ако аз си отворя устата да кажа каквото знам за него, той ще загуби работата си, на която много държи, защото това веднага ще бъде рапортувано на  Bar Association и той ще бъде дисбарнат и няма да може повече да работи като адвокат (адвокатите в щатите дават клетва за спазване на закона и тези, които го нарушават биват дисбарвани)....А оттук ще стане и следващия проблем - как после ще се крия от него да не ме намери.... Защото моята адвокатка в САЩ ми каза:" Ще започна делото за развода само ако ти влезеш в safe house. Този човек е непредсказуем и ние трябва да сме една крачка напред за твоята сигурност". И аз не намерих сили да започна там развод, а търсех нещо по-лесно, за да се измъкна от него....
Ама то стана така, че май пак стигам до там да изложа всичко накуп....
Всичките ми близки са в шок (ние сме нормални и мирни хора) и се вайкат "от къде ни дойде това зло на главите"....Аз обаче знам, че няма време за вайкане, а трябва да действам, за да спася себе си и детенцето ми от този ужас.
Та това е....
Сега първо ще се боря, за да си спася детето...
А после навярно ще ви питам кой е начина да се спасиш от психопат.
Много дълго писмо написах - дано не ви оттегчавам.....защото главната ми цел сега е да имам повече информация за това как да се справя с проблема....
Благодаря на всички, които ми помагат със съвети от цялото си сърце.
Благодаря ви.

# 27
 • Мнения: 2 033
Това променя темата, тя наистина би трябвало да се озаглави, Как Да Се Спасиш от Психопат.

Но и конкретната заплаха си остава. Можеш ли (а) да започнеш да събираш доказателства за нещата, които си написала (банкови извлечения, дати, описания, свидетели, кои точни болкоуспокителни, кой лекар ги е изписал, доказателсвто за престоя ти в sheltered housing), и (б) да намериш адвокат, който се занимава с дела по Хагската конвенция?

Неплащането на чайлд съпорт и обявяването на банкрут поне обективно могат да се констатират. Те хич, ама хи, няма да му помогнат като трябва да даде тези undertakings, за които прочетох и копирах.

Съчувствам ти, написаното звучи потресаващо.Настръхна ми косата.


Погледни да няма нещо релевантно в тази тема (не съм я чела):

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=342862.0

# 28
 • Мнения: 613
Мислех си дали не можеш да заведеш нов PFA оттук, в който да опишеш подробно всичко това, което си описала тук.

Има неща, на които може да е минал давностния срок за реакция, но не пречи да се включат там. Имаш много места, от които можеш да представиш документи. Банки, шелтер, свидетели.

Мисля си, че можеш да използваш и това, че евентуално завръщане на детето в другата страна би представлявало опасност за неговия живот. И тук описваш злоупотребата с алкохол и дрога, които могат да се докажат, плюс сексуалните посегателства над другото дете.

То може да свидетелства за всичко, което му се е случило. Ако е по-малко ще присъства психолог.

Не знам, обаче как ще докажеш неплащането на издръжка, ако дефакто сте били като семейство досега. Водила ли си някога дело срещу него, чрез DCSE?
Ако не си и той не е плащал откакто сте се разделили официално, си мисля че ще е хубаво да заведеш дело чрез тях.

Мисля, че чрез свидетели можеш да докажеш, че той е живял у вас по време на престоя му в България.

Пак за банката - свържи се с тях и попитай  дали можеш да сигнализираш за fraud след минало време.

Ако се сетя за други неща ще пиша пак.
Желая ти много сили, знам през какво минаваш.

# 29
 • Мнения: 46
Алиса, за а) - за всяка една моя дума, казана по-горе  имам доказателства - документи, снимки, свидетели. Цял куп с неща, които подтвърждават думите ми.
за б) ще търся усилено - оттук или от щатите - някой да ми препоръча добър адвокат за Хага.
....................................
Чувствам се ужасно, но няма как.....

# 30
 • Мнения: 2 257
Желая ти много сила и успех, lovemykids! Мерси за разясненията.

Между другото - разпечатай и тази тема тук, не се знае дали няма да ти свърши работа в някакъв етап от борбата.

# 31
 • Мнения: 703
Ох ,мила,бъди силна!Досега се рових да търся нещо,но попаднах само на това:http://www.djure.net/feature.php?id=547
и това:http://law-students.blogspot.com/2008/08/blog-post_8019.html
http://law-students.blogspot.com/2008/08/blog-post_2429.html
вярно това са лекции за студенти по МП,но това намирам,това показвам.Ще търся. Peace

# 32
 • Мнения: 703
Защо пък не опиташ да се свържеш с Д-р Боряна Мусева
http://www.bglegis.com/MN4P.html или пък с Тодор Тодоров..,проф.Натов....може да те насочат към най..подходящия човек.. Praynig Пробвай навсякъде.. Peace
Не знам дали модераторите няма да изтрият,ама да пусна:http://www.lege.bg/advokati/

Последна редакция: вт, 24 мар 2009, 00:58 от Bee.

# 33
 • Мнения: 90
Мила, имам чувството, че написаното от теб съм го писала аз! Намирам се във същата ситуация, в която и ти, с тази разлика че при мен физически тормоз и полицейски рапорти не е имало, и при мен държавата е Малта а не САЩ. Но това прави моята ситуаци още по - лоша, колкото и абсурдно да звучи. Най - доброто, което можеш да направиш е да отидеш в АСОЦИЯЦИЯ ФОНДАЦИЯ АНИМУС - ако някой може да ти помогне това са те! консултирала съм се с доста адвокати и никой нищо не казва, всички овъртат а аз живея в непрекъснат страх, че ще почука полиция на вратата ми и ще ми вземе детето за това, че съм направила най - доброто за него! Ще ти пиша по къно - просто немога да се овладея сега, защото цялата треперя и едвам виждам буквите..........само искам да ти кажа да бъдеш силна и смела и де не се страхуваш!!!! И е много хубаво че си писала тук........преди няколко години тук намерих подкрепа която никога не съм получавала и открих страхотни приятели
След малко ще ти пиша пак......  Hug Hug Hug

# 34
 • Мнения: 46
thaisse , и аз настръхнах като ти четех писмото....Явно не съм сама с този толкова голям проблем...Трябва да ми разкажеш повече за себе си.
Аз също тук срещнах (он лаин разбира се) много топлина, разбиране, сърдечност - неща, които ми показват, че не съм сама, в този толкова критичен за мен момент. Чувствам всички тези хора тук близки като сестри....и съм много признателна за това....

# 35
 • Мнения: 90
http://www.animusassociation.org/  Това е линк към асоцияцията, за който споменах. Разгледай го, обади се, много са мили там и ще те подкрепят! Една мама, на която съм много благодарна  Hug преди 2-3 години ми каза за тях. Да ти разкажа на кратко мойта "сага" - Детето ми се роди в Малта, с баща му - малтиец - нямаме брак, живеехме заедно. Всичко и при мен беше както го описваш - мислех че съм срещнала принца на мечтите си - прекрасен, умен, красив, човек почнал от нищото и сам постигнал толкова много със честен труд! Мъж - мечта, със положенив в обществото.Работеше за правителството, и все още работи там, занимава се с реализиарнето на проекти и разработава разни компютърни програми, както и да е. Приятел с министри, премиери.... а аз една пикла, дошла от България ( къде ли е това?!?!). Не пропускаше случай да го отбележи, особено когато имаше и други хора, ноаз също както теб прощавах всичко, защото го обичах и вярвах, че ако му докажа че наистина го обичам, той ще се промени. Но уви! Няма да се впускам в подробности...бях пускала тема преди време тук, ако не е изтрита може да надникнеш, важното е че накрая събрах смелост и се върнах в България и си останах тук! Еди ( синът ми ) е с двойно гражданство. В Малта живеех със социални помощи, защото богатия и известен татко не искаше да дава пари. Нещо повече - искаше да му давам половината от тези помощи, защото детето било на половина негово. Сега като го виждам това написано и осъзнавам колко абсурдно е било всичко...Много е дълга историята ми, не искам да те отегчавам, затова направо ще пиша за заминаването ни от Малта. Ние също нямаме писмена декларация - съгласие от бащата че детето може да пътува с мен. Два пъти сме пътували с Еди за България и не сме имали проблеми, не са искали декларация. Първия път когато ни пусна да си дойдем до БГ седяхме 3 месеца, той дойде за 2 седмици и през тези 2 седмици докато беше тук дъщеря му ( той е разведен и има дъщеря от първия си брак, и освен това е първия мъж в историята на малтийското право, който е получил родителски права), та значи дъщеря му живееше с майка му, когато забременях, заживяхме тримата заедно, и когато аз се изнесох, дъщеря му пак отиде да живее при баба си, та докато той беше в БГ при нас, тя избяга при майка си и започна съдебни дела срещу него за психически и физически тормоз. Той се върна в Малта, беше арестуван, но пуснат под гаранция. След около месец и ние се върнахме. това става август - септември 2006г. След 1 година, септември 2007 след поредното ходене по мъките се съгласи с еди да дойдем в БГ, като му обещах да се върнем. В началото ме беше страх да му кажа че няма да се върнем, но след няколо посещения във фондация Анимус, събрах смелост и му казах че си оставаме тук. Той идва до България през декември 2007 за 2 дни, тъй като си правеше пътешествие из Европа и нямаше да говори добре за него ако не дойде до БГ да си види детето. След това миналата година пак дойде за няколко дни - да се опитва да ме убеждава колко ни обича и колко се е променил и колко иска да живеем заедно като семейство. Като казах не, психопатската му същност пак се показа, почна да заплашва, нещо което може много добре  Simple Smile От тогава спрях да говоря с него. Той пише по скайпа, аз не отговарям. Едиствено му отговарям когато каже че иска да говори с Еди - питам детето ако то каже да- говорят, ако каже не - не говорят. В последния месец спрях и това да правя - абсолютно игнориране. До вчера. Каза че делата му с бившата му жена и с дъщеря му са към своя край и ще ме почва мен. 17 години се съдят със жена му, какво ли не е правила милата и той винаги се измъква...Всички адвокати го знаят, изучават неговия случай, казават че това е делото, което никога не свършва... Шансът ти е в някоя организация за закрила на децата и жените! Звучи абсурдно, но съжалявам че не ме е тормозил физически, защото аз няма как да докажа психическия тормоз, на който ме е подлагал денонощно, провокациите му, особено пред неговот семейство, за да покаже колко съм аз пдихически нестабилна, опасна и агресивна.. Много е хитър......Всички такива мъже са хитри, но си имат слабо място - когато видят силата на жената и когато разберат че тя не се страхува се объркват. Така че - не се страхувай!!!! И задължително се обади в Анимус, в сайта има телефоните им. Могат да ти помогнат! И май за съжалемие само те могат!
Ако се сетя нещо ще ти пиша. Много е объркано и несвързано това което написах, но ако седна да обяснявам всичко с подробности и до утре няма да успея да свърша Simple Smile
Късмет и кураж!!!  Hug
Ще следя темата!

# 36
 • Мнения: 46
thaisse , Боже, милата, какво си преживяла.....Искренно ти съчувствам и супер много те разбирам....Да, непременно ще се обадя - още днес на организацията.....Дано Госпоод да ни помага.....
Ако искаш пиши ми на лични, за да си разменим имаилите.

# 37
 • Мнения: 696
Момичета като ви чета и направо сърцето ми се къса. Изпращам ви много прегръдки и виртуална подкрепа. Добри съвети са ви дали, аз не мога да помогна с информация, но наистина се надявам скоро кошмарът ви да свърши.Лошото е, че никой не може да се застрахова от такива случки, а трябва да има някаква утъпкана пътека  Confused

# 38
 • Мнения: 1 169
На няколко пъти започвах да пиша и все ми се струваше не достатъчно, това което пиша. Нямам думи да изразя своята съпричастност и подкрепа.
Наистина, момичетата са ви дали много ценни съвети, а аз се сещам само за едно.
Дайте гласност на това, което се случва. Нека повече хора знаят това, което ви грози. Кажете на учителките в детската градина/училище. Съседи, приятели.
Колкото повече хора знаят, толкова повече очи ви пазят.

Успех Мили Майчета
 Hug  bouquet Hug

# 39
 • Мнения: 703
Точно така!Vanhorne ๏̯͡๏) e напълно права. Peace Колкото повече хора знаят -толкова повече възможността да ви се помогне е по..голяма.Затова не мълчете вече. Знаем,че се страхувате,но щом искате добър живот за вас и близките си и най..вече справедливост,трябва да дадем гласност на такива случаи.
Ние ще помагаме!Не се отказвайте мами,бъдете постоянни и силни! newsm10

# 40
 • Мнения: 4 399
thaisse, спомням си zа твоята тема и намирам невероятна промяна в тебе. Тогава пишеше толкова плахо и беше убедена че не можеш да иzлеzнеш от таzи ситуация, а сега си иzпълнена с много сила и решимост. Поzдравления и пожелания да zавършиш zапочнатото с успех!  bouquet

На теzи проблеми по принцип трябва да се дава гласност, но трябва да се иzбере и подходящия момент. Не мислите ли че на някакъв етап е по_раzумно да се прояви малко предпаzливост? newsm78 
lovemykids, ти не се ли страхуваш че твоят мъж като българин е в състояние да чете тук и да се раzпоzнае? И на теб желая много сили и успех в борбата!

# 41
 • Мнения: 46
Ех, момичета, много ви благодаря за съдействието и моралната подкрепа, която получавам тук....толкова е хубаво да знае човек, че не е сам....
Обаче аз имам нещо като НОВ ПРОБЛЕМ - този моя не спи, за да мисли какво да направи - супер изобретателен е в гадостите си е и това ме плаши как ще се справя......
ТОЙ ПРИСТИГА УТРЕ!!!! - снощи се обади на детето и й каза, че ще й донесе много играчки и ще я води на много паркове , а аз получих имеил че пристига и да не се опитвам да крия детето от него - какво да правя незнам....в пълен шок съм....цял ден въртя телефони - на адвоката, на МП, на закрила на детето , на асоциация Анимус.....на приятели и роднини за подкрепа....На практика всеки казва нещо, но противоречи на другия и аз така съвсем се обърквам, защото те ми казват : "Ами ти трябва да решиш!" - а аз какво да реша като мозъкът ми е парализиран от страх, а знам че една грешна стъпка с този насреща и мога да падна в пропастта....Има опасност той да отведе детето ( ние на практика все още имаме еднакви права).....и тогава какво ще правя, как ще си я върна?????? Предупредиха ме много да внимавам....А как да внимавам - той е 20 пъти по-силен от мен....Ох, незнам...
Ако пък се скрием пак ще е проблем - той е много агресивен и отмъстителен - ще намери начин да ми го върне.....
Нямам право да греша, защото може да ми струва скъпо.....
Направо ще се побъркам от страх.....
БОЖЕЕЕЕЕЕ......откъде наистина това зло ми дойде на главата??

# 42
 • Мнения: 2 033
Как така ще отведе детето? Ами нали ти ще звъннеш веднага на полицията? Ами как ще го изведе, нали ти ще предупредиш да не го пускат през границата?
Успокой се, и се подготви да говорите като големи хора утре и да се разберете за най-удачния начин, по който той ще има право да вижда детето, което ще живее при теб.

# 43
 • La casa de Mickey Mouse
 • Мнения: 1 032
ако не се лъжа детето беше с двойно гражданство, по бг закони, не може да напусне пределите на страната без твое съгласие, отиди при дежурния съдия, обясни му притесненията си и поискай да издаде забрана за напускане на детето на страната
сега ти трябват много сили заради детето, не се крий, срещнете се говорете, обсъдете, ако трябва профилактично уведоми и полицията за опасенията си
успех стискам палци

# 44
 • Мнения: 46
Алиса, така ми казаха от МП и адвоката също....затова се паникиосах....А иначе, ако недай Боже, нещо се случи аз ще звъня веднага на всички възможни места....(дано не се налага....но от този човек очаквам всичко - много е бърз и изобретателен).
Сега си мисля и следното - защо му е хрумнало ей така изведнъж да идва?  Нали вече е завел делото по Хагската конвенция, че съм отвлякла или задържала детето? Какво ли цели този път?
Наистина е трудно да му се сетя на действията.....
Знам, че трябва само да съм спокойна, иначе ще сгреша някъде, а той това ще чака.....
О, мили момичета, имам чувството че вече започвам да мисля на глас....май звуча като изповед....
Простете ако ви товаря....

# 45
 • Мнения: 4 916
... всеки казва нещо, но противоречи на другия и аз така съвсем се обърквам, защото те ми казват : "Ами ти трябва да решиш!" - а аз какво да реша като мозъкът ми е парализиран от страх, а знам че една грешна стъпка с този насреща и мога да падна в пропастта....

Правилно са ти казали. Докато не си изясниш стратегията, другите не могат да ти помогнат. Трябва сама да решиш какво искаш, не очаквай от Министерство на правосъдието да вземе решение вместо теб.
Стегни се, посъветвай се с роднини и адвокат и решавай, защото виждам, че нямаш време. Най-малкото е да прибереш паспорта на детето и адвоката ти да анулира всяка твоя декларация със съгласие за извеждане на детето от страната и да я изпрати до КПП-тата, най-вече до Летище София.

# 46
 • Ispania
 • Мнения: 4 113
Не си ли говорила оЩе с адвокат Rolling Eyes?
Не 4акай Naughty отиди направо в полицията и кажи какви са ти притесненията.Те би трябвало да издадьт някаква забрана(не си спомням как то4но се казваШе) детето да не може да напусне границата на Бг без теб.
НО НЕ 4АКАЙ ПОВЕ4Е

# 47
 • Мнения: 1 169
Това, което казах го помня от книгата на Бети Махмуди "Не без дъщеря ми". След завръщането си в Щатите заплахата от отвличане не дъщеря й е проблем Номер Едно. Тя казва, че когато всички знаят е много по- трудно едно дете да бъде отвлечено. Тя също има и организация тук- за съдействие на майки изпаднали в тази ситуация. Помня, че телефоните са на последната страница на книгата.

Споделих с мъжа ми и той даде един малък, но също не за подценяване съвет. Намери адвокат в САЩ, но от женски род, която да даде съвет за тук. Не оставяй властите да мисля, че ти просто бягаш. Обади се и дай да се разбере, че бягаш от него, а не отвличаш детето. Обади се в Хоумленд секюрити и ги предупреди, че имаш тези опасения. Тези обаждания се записват, ти знаеш. Колкото повече колове от теб, толкова повече потвърждения за тях, че ти не се криеш. Ти се опитваш да се спасиш от психопат.

# 48
 • ENGLAND
 • Мнения: 2 988
И най-важното, не го оставяй и секунда насаме с детето. Дори ако решиш да се срещате тримата подсигури си някой роднина или приятел мъж, по възможност с впечатляващи размери. нека разбере, че ще се бориш докрай и че не си сама.

# 49
 • Мнения: 868
и аз нещо не разбирам. Нямаш ли още адвокат, ако мъжът ти е подал молба за развод? Хагската конвенция не е ли главно за случаи, когато вече кастъди е установено?  Те могат да се намесят и да "върнат" детето в обичайната му резиденция (ако това е УСА), за да се реши развода и кастъди, но тогава защо мъжът ти ще идва да те "вижда?"

Това, че мъжът ти е адвокат няма чак такова значение ако не специализира family law. Това ще е доста комплексен кейс защото е интернационален. Намери адвокат, който специализира в International Family Law, за предпочитане с опит в Щатите. Няма значение дали е мъж или жена. Вече са ти дали доста уебсайтс. 

Аз бих прекъснала връзка с него, и бих контактувала само чрез адвокат.

Няма да те лъжа, ако мъжът ти има пари и иска да се заяжда,  може да го проточи доста. При всички случаи, освен ако няма доказано насилие над детето (т.е. бил е осъден), ще има право да вижда детето си. Колко точно и как ще определи съдът. Дали са ти доста добри съвети.  Успех!

Последна редакция: чт, 26 мар 2009, 23:51 от Pixie

# 50
 • Мнения: 213
Момичета, съжалявам, че се намесвам в темата, но най-добрият специалист в Юридическия факултет на СУ по международно семейно и наследствено право е проф. Йорданка Зидарова (проф. Натов се занимава предимно с търговски дела). Нямам нейни координати, но предполагам, че ги има в университета. Успех в борбата!

# 51
 • Мнения: 90
Това, което казах го помня от книгата на Бети Махмуди "Не без дъщеря ми". След завръщането си в Щатите заплахата от отвличане не дъщеря й е проблем Номер Едно. Тя казва, че когато всички знаят е много по- трудно едно дете да бъде отвлечено. Тя също има и организация тук- за съдействие на майки изпаднали в тази ситуация. Помня, че телефоните са на последната страница на книгата.

Споделих с мъжа ми и той даде един малък, но също не за подценяване съвет. Намери адвокат в САЩ, но от женски род, която да даде съвет за тук. Не оставяй властите да мисля, че ти просто бягаш. Обади се и дай да се разбере, че бягаш от него, а не отвличаш детето. Обади се в Хоумленд секюрити и ги предупреди, че имаш тези опасения. Тези обаждания се записват, ти знаеш. Колкото повече колове от теб, толкова повече потвърждения за тях, че ти не се криеш. Ти се опитваш да се спасиш от психопат.
Абсолютно съм съгласна и се присъединявам към съвета!!Адвоката ти според мен задължително трябва да бъде жена!! Бившата съпруга на моя "любим" имаше адвокати мъже, и той не прекъснато изтъкваше този факт и я обвиняваше че са й любовници! Бъди спокойна и уверена в себе си когато си с него. Покажи му не само с думи че не се страхуваш. Не го заплашвай - по добре си мълчи, ще се опитва да те провокира, но не му се поддавай, той ще се опита по всякакъв начин да разбере какво си намислила. Ти 100% ли си сигурна, че вече е започнал дело срещу теб? Детето не може да го изведе извън българия без твое разрешение, така че бъди спокойна ( знам че е невъзможно, когато ни беше на гости нашия татко не спях по цялла нощ от страх и притеснение ), освен ако не е направил фалшиви паспорт и декларация - съгласие.
Направи и това, което те е посъветвала ANETT - по този начин Андреа ( нашия татко) беше задържал дъщеря си в Малта - съдът беше забранил тя да напуска страната докато не навърши 18 години защото е малтийска гражданка а майка й е австралийка и има опастнос да я задържи там!. Такова решение може да бъде отменено пак единствено от съд при основателни причини и със твое съгласие ако не се лъжа.
Какво ти казаха от Анимус? Пиши ми на лични телефони и от къде си, би било хубаво да се видим. Наистина трябва да се даде гластност на това - има толкова много жени в такова никакво положение и за съжаление няма никакъв компетентен орган, който да се занимава точно с такива проблеми. Незнам какво трябва да се направи за да се променят нещата, знам само, че всичко е за сметка на децата.........и знам, че не искам и не трябва да е така!!!
За съвета на  Doret - гледай да няма много много мъже около теб, освен ако не са ти много близки роднини. Види ли разни мъже да се навъртат около теб, било то и само приятели, може да стане още по - агресивен и да се озлоби още повече. Въобще - гледай да не го дразниш за да не влошаваш още повече положението между вас.
Вярвай в себе си!!! Ще се справиш!!! Просто нямаш друг избор!!
Всичко, каквото прави той, е с цел да те паникьоса, да те обърка, да те сплаши, да те накара да си мислиш, че нямаш друг избор, за да направиш каквото той иска! Покажи му че не се страхуваш от него!!!!
Ще ти пиша на лични моите координати! Прегръщам те силно и вярвам че ще се справиш!
И пиши тук за каквото се сетиш - дори и да ти се струва незначително и глупаво - всеки човек гледа от различен ъгъл на нещата и незнаеш кой от къде ще го погледне - най - малкото нещо, погледнато от всички нас тук, може да се окаже най - силният ти коз!

# 52
 • Мнения: 90
Забравих да напиша нещо, което е хубаво да знаеш, въпреки че е доста гадничко - аз се консултирах с адвокат в Малта. Той ми каза, че по малтийските закони аз съм престъпник, защото 1.задържам малтийски гражданин извън родината му и 2.задържам детето без писменото съгласие на баща му, независимо от причините! каза, че ме разбира, каза че познава случая на андреа и бившата му жена и че и той на мое място би постъпил по същия начин, но фактите са си факти - аз съм извършила престъпление. И въпреки, че законите са измислени за да защитават, понякога правят точно обратното!
Много ни е гадно положението!!! Но казавам - майната му  - никой няма да ми попречи да направя най - доброто за детето си, дори и да наруша всички закони! И през ада ще мина, но ще докажа, че съм права!
Така че, приятелко по престъпление Simple Smile остава ни вярата, че истината винаги побеждава!
И още нещо - УСТНИ УГОВОРКИ НЕ ПРИЕМАЙ! всичко трябва да е написано черно на бяло и да има свидетели, каквото и да се разберете! Щом веднъж се е отметнал от думата си пак ще го направи.

# 53
 • Мнения: 613
lovemykids, ако все още си в лутане за съвети, мога да ти дам телефоните на един от моите адвокати в България, който евентуално да може да те насочи към подходящи хора. Не искам да давам излишни надежди, може и нищо да не излезе, но ако искаш може да опитаме.
Ако решиш, можеш да ми напишеш на лични.

# 54
 • Мнения: 46
Момичета, приятелки....
след 2 през нощта е , а аз не мога да заспя....това моето се превърна в изповед....супер превъзбудена се чувствам от днешния изминат ден.....Направих всичко според силите ми и възможностите ми....Цял ден не се спрях - телефонни разговори, имаили, посещения на място....всичко което можах.....Ходих до полицията (казаха ми ако има нещо да се обадя на 166); ходих до закрила на детето - казаха ми ако искам да ги срещна с таткото в "синята стая" - (това ще стресира малката с сигурност, и ще озлоби "дългопътуващия да ни види баща"); среща с юрист консул - каза ми да не възпрепятствам срещата с бащата - това може да се използва срещу мен, а от друга страна той не може да изведе детето извън страната, "но да не забравям, че съм в БГ и че всичко било възможно" (голямо успокоение).....обадих се на адвоката няколко пъти през деня, защото беше много зает с другите си клиенти и най-накрая измисли да заведа таткото при него (а той е в по-голямия град) да му връчи призовката за нашето бракоразводно дело - (интересно как да  заведа таткото там????); ангажирах приятелката ми от този по-голям град да ми предостави място за нощувка в жилището на майка й; ангажирах моята мами (милата ми тя да ми е жива и здрава - винаги е била до мен) да я мъкна навсякъде където ще съм аз и детето (ами за жалост нямам голям и силен мъж тук в БГ, за да го взема с мен за подкрепа).....и така цял ден, че дори нямах време да си обърна внимание на детенцето, което днес ми бе набрало  букет от зюмбюлчета от нашия двор и искаше да ме зарадва....а аз замотана в тези глупости и стресс,  взех букета и го захвърлих някъде без да обърна внимание на жеста на моята мамина душичка, която за първи път виждаше ухаещите цветя в нашия си двор на нашата си къща именно тук в България.....и искаше да го сподели с мен.....
Боже, цялата негативност е насочена към децата ни в такива глупави случаи. Децата ни  които искат и заслужават да бъдат щастливи......

# 55
 • usa
 • Мнения: 2 113
thaisse, спомням си zа твоята тема и намирам невероятна промяна в тебе. Тогава пишеше толкова плахо и беше убедена че не можеш да иzлеzнеш от таzи ситуация, а сега си иzпълнена с много сила и решимост. Поzдравления и пожелания да zавършиш zапочнатото с успех!  bouquet

и аз си спомням случая на thaisse. радвам се, че е намерила сили в себе си и нещата са се развили толкова добре Hug!

# 56
 • След завоя в дясно
 • Мнения: 947
thaisse, спомням си zа твоята тема и намирам невероятна промяна в тебе. Тогава пишеше толкова плахо и беше убедена че не можеш да иzлеzнеш от таzи ситуация, а сега си иzпълнена с много сила и решимост. Поzдравления и пожелания да zавършиш zапочнатото с успех!  bouquet

и аз си спомням случая на thaisse. радвам се, че е намерила сили в себе си и нещата са се развили толкова добре Hug!

Хайде и още една стара муцуна да те поздрави за извървения път. Между другото още си пазя Коледната картичка от теб. Wink

lovemykids - ще намериш сили в себе си ще се справиш, заради детенце.  Hug

# 57
 • Мнения: 703
Какво стана?Очакваме новини lovemykids Peace

# 58
 • Мнения: 1 169
lovemykids аз също очаквам новини от теб. Пиши как си, дори и да няма нищо ново. Ние сме тук и за подкрепа.

# 59
 • Мнения: 373
Обади се на летището в паспортен контрол. Обясни им ситуацията и депонирай една декларациа че не си сагласна бащата на детео да го изведе изван пределите на БГ. В декларацията пишеш подробно данните на бащата , твоите и на детето. Ако трябва приложи и снимка.
Без декларация -съгласие от твоя страна той не може д аго изведе. така с езастраховаш да не представи фалшив документ.
Такава декларация може д аизпратив до всички летища и гранични пунктове,

А както ти писах делата по хагската конвенция не се водаят в хага.

# 60
 • Мнения: 46
Момичета, много ви благодаря за съветите.
Аз обаче съм супер объркана и затова дълго мълчах...Мисля, че трябва да пусна нова тема и този път със сигурност знам че трябва да го направя, защото още повече се уверих че имам работа с психопат....
"Как да се опазя от психопат?"....
..............................

# 61
 • Мнения: 1 169
Знаеш ли от кога те чакам  Hug

# 62
 • Мнения: 90
Знаеш ли от кога те чакам  Hug

И аз така!!!
Хайде разказвай как се развиват нещата при тебе.

благодаря на момичетата, които не са ме забравили Simple Smile и които ме подкрепиха когато ми беше най - трудно, самотно и объркано  Hug и аз си пазя коледните картички Simple Smile

# 63
 • Мнения: 46
Благодаря ви, че сте с мен.
Ами нещата са креизи много....Той доиде в БГ и прекара с детето ден и половина само (колкото той реши - аз не го спирах въобще) и се държеше сякаш нищо никога не се е случвало - говори с мен, усмихва се, прави снимки на детето. Бяхме навън през цялото време - по люлки и пързалки, детски кътове. Първият ден напражих грешка защото му казах за развода (той не знаеше че аз съм подала преди него за развод и остана много изненадан), също му казах че съм говорила с Закрила на децата, с полицията и т.н. - един вид исках да го предупредя да не прави никакви опити за нови глупости....Той както си беше мил и изведнъж се промени - каза ми че ще изхарчи много пари, ще ми купи адвокатите и ще постигне своето. Също ме заплаши с думи-недомлъвки, чрез които аз се почувствах както навремето когато ме заплаши за живота ми заради откраднатите $50,000. Думите му бяха: " Ти се благодари че не си ми в списъка. ";"Благодари се че още дишаш." ;"Аз така мога да го направя, че никои няма да разбере.";"Ти мен въобще не ме познаваш"; " Ти имаш какво да губиш, аз не"...Вярвайте ми, момичета, че стомаха ми се сви и аз се почувствах така отмаляла и слаба, че щеше да ми прилошее....Аз не съм храбър човек и не мога да гледам на заплахите без да ме засегнат....Не мога да си играя на хазарт с живота и живота на близките ми...Тези думи може нищо да не значат за някои, но аз разбирам подсмисъла им...Вие как бихте ги изтълкували?
Също каза, че ако реши може и да премахне обвиненията за Хага за отвличане на детето. Всичко зависело от него....
Цялата нощ тогава не спах и мислех какво да направя. Бях изплашена и се чувствах слаба.... Просто с този не можеше да се деиства по нормален начин, защото той не е нормален - заплашва живота ни, заплашва, че ще купи адвокатите, говори за отменяне на обвиненията, държи се сякаш нищо няма, говори ми за обич и любов и че иска да сме нормално семеиство, а в същото време ме съди....Каза, че не иска да живее с детето постоянно, а само иска да го шерваме за по няколко месеца (сякаш детето е предмет които ще го ползваме ту той в САЩ, ту аз в БГ (той не иска да разбере, че така можем да съсипем психиката на детето); каза че ми желае само най-доброто (а в същото време ми забива нож в гърба), че не искал да ме разделя от детето, и че не иска да ми затвори пътищата за САЩ,( а прави обвинения на международно ниво срещу мен)....Изобщо аз немога никаква логична връзка да направя и да знам какво точно става в главата на този мъж.....
Та аз реших, че с него трябва да се държа като с болен човек и да му показвам че аз не съм му  враг и да не го карам да се чувства агресивно....На следващия ден ние говорихме нормално и той беше абсолютно сигурен че е направил грешка за Хага, която ще отнеме много средства и време и че трябва да  дисмисне Хагските обвинения към мен. Също каза, че работата му значително намаляла и че САЩ наистина е в криза и по-разумния вариант е да се живее в БГ....Аз постоянно подкрепях мислите му като му казах да прочете още веднъж Дон Кихот и да спре да се бори с вятърните мелници...
Остатъка от ваканцията той прекара с "баща си" и повече не се обади на мен или на детето до заминаването си от БГ....
След като се прибра в САЩ продължи да ми пише имеили и да ми казва колко се е променил и колко било полезно идването му в БГ....Така изминаха няколко дена, а аз наистина се надявах че този път той е искрен (хиляди пъти ме е лъгал, правел е обвинителни и грозни неща срещу  мен и после се е отричал от тях; знаех че не трябва да му вярвам,  но сега исках , много исках да бъде както го казва - т.е. да премахне обвиненията за отвличане).
 И така живеех с някакви надежди, че може да се вразуми и нещата да се разминат....До преди три дни когато ми се обадиха от МП и ми казаха, че не само никои нищо не е премахвал, но даже е получено и нова молба за отвличане. Нали можете да си представите колко зле се почувствах...Казаха да чакам, че може  полицията да доиде за справка у нас и също от закрила на децата....И аз чакам....
А, и още нещо - той си е взел призовката за развода тук, наел си е адвокат да го представлява и даже е завел обвинително дело срещу мен да плащам на някакви глоби на него. Адвоката му е успял дори да спре и отложи моето дело  за развод ....Ще видя какво ще правя....Но можете ли да си представите - докато ми се обяснява в любов и ми чертае красиво и безметежно бъдеще, този ми е копал нова яма, за да ме бутне вътре в нея....
Хората около мен не могат да повярват и не могат да намерят земна дума да определят тези подли постъпки....Това е нечувано.....Толкова грозни неща събрани на едно място....
Аз съм в шок.
Момичета, как да се опазя от психопата-съпруг?

# 64
 • Мнения: 2 033
Значи, ти си подложена на атака на две нива: тормоз чрез сплашване и съдебна атака.
-Първото го докладвай в полицията и кажи, че се боиш за живота си. Вземи входящия номер на оплакването.
-За второто ти трябва адвокат.

Остави емоциите настрана, действай рационално и не се надявай, че бездействието ще разреши нещо.

И не се връзвай на кретеноидните му заплахи. Той поне трябва да знае, че както той може да купува, така следващия път като ти цъфне в дивия изток, може на него някой да му купи счупване на суратчето. Приказките са лесни, глупостите-също. Не се занимавай с тълкуване на заплахи.

Моят съвет е да си изясниш много, ама много добре, какво се иска от теб процесуално, и да се пребориш и за това, детето да остане с теб, и за издръжка.

# 65
 • Мнения: 871
- наеми си охранителна фирма за теб и детето
- наеми адвокат
- консултирай психиатър как се третират такива хора (ние тук не сме професионалисти в тази област)
- използвай снимките които сте направили заедно през този ден и половина, за да докажеш, че не е отвличане

# 66
 • Мнения: 703
Ох,миличка,като те чета и ми иде да #2gunfire.
Присъединявам се към съветите,които са ти дадени и не е зле да пуснеш тема в Семейство или другите подфоруми..
Стискаме ти палци Praynig Peace

# 67
 • E-CLM & CH-VD
 • Мнения: 3 045
Дано само мъжът й да не чете тук.

lovemykids, имаш ли представа дали той знае за форума и това, че пишеш тук?

# 68
 • usa
 • Мнения: 2 113
той дори да не чете, ако е ангажирал интерпол или някоя друга подобна организация, те като нищо да следят на общо основание форум с над 100к потребители... спомняте ли си случая с ида раиза?

# 69
 • След завоя в дясно
 • Мнения: 947
той дори да не чете, ако е ангажирал интерпол или някоя друга подобна организация, те като нищо да следят на общо основание форум с над 100к потребители... спомняте ли си случая с ида раиза?
Не не го помня, може ли линк понеже търсачката не ми изважда нищо. Извинявам се за спама Peace

# 70
 • ENGLAND
 • Мнения: 2 988
lovemykids събирай доказателства в писмен вид и снимки, е-мейли плюс всичко каквото са те посъветвали останалите.
Елл мисля че всичко е изтъркано по  този случай. То такава патаклама се вдигна навремето.

# 71
 • usa
 • Мнения: 2 113
Елл мисля че всичко е изтъркано по  този случай. То такава патаклама се вдигна навремето.

имаш предвид изтрито? сигурно. най-малкото когато се затри архива при едно от прехвърлянията на нов сървър или нещо такова  newsm78...
ell, не ми се търси, но накратко, бащата извел от българия без знанието на майка им три деца, живееха с новата му жена в доминиканската република (мисля?), майката в българия беше започнала издирване, новата жена пишеше тук и беше пускала и снимки, от интерпол им бяха намерили следите от тук и върнаха децата на майка им. може и някой да им беше подал сигнал да търсят тук, не си спомням подробности, но мисълта ми беше, че нищо чудно такива организации да следят форуми с голям брой потребители. казах си конспираси теорията Simple Smile...

# 72
 • Мнения: 4 399
Елл мисля че всичко е изтъркано по  този случай. То такава патаклама се вдигна навремето.

имаш предвид изтрито? сигурно. най-малкото когато се затри архива при едно от прехвърлянията на нов сървър или нещо такова  newsm78...
ell, не ми се търси, но накратко, бащата извел от българия без знанието на майка им три деца, живееха с новата му жена в доминиканската република (мисля?), майката в българия беше започнала издирване, новата жена пишеше тук и беше пускала и снимки, от интерпол им бяха намерили следите от тук и върнаха децата на майка им. може и някой да им беше подал сигнал да търсят тук, не си спомням подробности, но мисълта ми беше, че нищо чудно такива организации да следят форуми с голям брой потребители. казах си конспираси теорията Simple Smile...

Втората жена, която пишеше във форума, беше пускала и снимки тук и ако си спомням правилно, май тоЧно по снимките ги бяха хванали.
Но това Че съпругът на lovemykids може да Чете тук, ми мина и на мен през ума и даже мисля Че питах малко по-напред дали няма подобни опасения.

# 73
 • Мнения: 2 033
Вие пък на какви конспирации го обърнахте; съпругът на lovemykids знае къде е детето и не му е нужно да го търси.

# 74
 • usa
 • Мнения: 2 113
Вие пък на какви конспирации го обърнахте; съпругът на lovemykids знае къде е детето и не му е нужно да го търси.

така е, но е по-добре да не научава за нейните планове.

# 75
 • Мнения: 1 169
Вие пък на какви конспирации го обърнахте; съпругът на lovemykids знае къде е детето и не му е нужно да го търси.

така е, но е по-добре да не научава за нейните планове.

и аз това щях да кажа

Господи защо такива изроди се разхождат свободно. Те са за психиатрия. Той адвокат на всичкото отгоре  ooooh!. Къде го тоя мизерник, иде ми  #2gunfire.
Да му направим ние една атака тук на местна почва... Ох говоря си аз, ама ме е яд
Какво да правиш момиче и аз не знам.
Започвай от някъде, както ти е казала Алиса- няма емоции тук- действия само. Не показвай страх на тоя психар. Намери начин ти да го психясаш него.
Как искам да знам правилния начин и да ти помогна   bouquet

# 76
 • ENGLAND
 • Мнения: 2 988
имаш предвид изтрито? сигурно. най-малкото когато се затри архива при едно от
Така де, не ми обръщай внимание, на една ракийца със шопска салата съм. Hug

# 77
 • Мнения: 46
Ами, мисля, че не знае за форума - той повече се рови в американските саитове...Наистина не е добре да знае, може да се озлоби още повече - не знам каква може да му е реакцията....Между другото той знае , че аз не си мълча и че постоянно търся разбиране навън....Знае, че съм търсила съветите на семеини психолози и други такива инстанции преди....
През 2005 когато ме изгони с полиция от къщи и аз, майка ми и голямата ми дъщеря бяхме бездомни и ни приютиха в шелтер, аз там срещнах много разбиране и подкрепа от хората на Harbor House и Coalition for the Homeless, и си обещах че когато изляза оттам и си стъпя на краката ще им върна жеста....Така започнах всяка година да преподавам по един месец курс по рисуване на бездомните деца, а също и да рисувам и да правя изложби, където % от продажбите ги дарявах на бездомните жени и на  Coalition-a като цяло.....Това се случваше за първи път там където живеех и медиите гръмнаха с  много публикации за мен  и това всичко стигаше до него, но той абсолютно невъзмутимо го приемаше и въобще не реагираше....Затова си мисля, че и дори да намери тук нещата, няма да е много странно за него.....Но друг е въпроса как ще реагира при тези обсоятелства сега....

# 78
 • Мнения: 1 169
Той частна практика ли има или работи в кантора за друг адвокат? Извинявай не помня, ако са те питали преди.

# 79
 • Мнения: 46
Той частна практика ли има или работи в кантора за друг адвокат? Извинявай не помня, ако са те питали преди.

Работи към фирма, няма частна практика, освен когато българи го търсят за разни неща, но това е неофициално (и като доход и като услуга).

# 80
 • Мнения: 696
Ужас мила, този човек наистина е безкрайно злобен. Добре де ти не го ли питаш защо ти говори за любов, а после получаваш призовки, адвокати и т.н

# 81
 • Мнения: 1 169
Той частна практика ли има или работи в кантора за друг адвокат? Извинявай не помня, ако са те питали преди.

Работи към фирма, няма частна практика, освен когато българи го търсят за разни неща, но това е неофициално (и като доход и като услуга).

Още един коз в твоите ръце. Обади се във фирмата и им кажи, какво се случва м/у вас. Потърси тяхната помощ. Изпрати им имейл, разкажи всичко. Това е доста сериозен фактор срещу неговата репутация. Хич не му се плаши. Може би някой друг има проблеми с него и този някой друг може да ти помогне. Никога не знаеш.

# 82
 • Мнения: 2 033
Не смятам, че е правилно да се пишат такива писма на работодателя.
Може и да е подсъдно, като клевета.
Но ако ако има някакво правонарушение, може да му се отмеме правото да практикува, зависи какво е де.

# 83
 • Мнения: 1 169
Не смятам, че е правилно да се пишат такива писма на работодателя.
Може и да е подсъдно, като клевета.
Но ако ако има някакво правонарушение, може да му се отмеме правото да практикува, зависи какво е де.

Май да. Имаш право. Адвокат и то много добър е решението.

# 84
 • Мнения: 46
Ужас мила, този човек наистина е безкрайно злобен. Добре де ти не го ли питаш защо ти говори за любов, а после получаваш призовки, адвокати и т.н
Питала съм го, но няма логика в отговорите му - например: " Ами подадох за Хага, защото нямам друг избор. Аз искам да покажа колко много ви обичам и искам да ви задържа при мен", а това нещо на мен ми звучи като: " Нека те застрелям, за да ти покажа, че те обичам.".....

# 85
 • Мнения: 46
[quote author=Vanhorne ๏̯͡๏)

Още един коз в твоите ръце. Обади се във фирмата и им кажи, какво се случва м/у вас. Потърси тяхната помощ. Изпрати им имейл, разкажи всичко. Това е доста сериозен фактор срещу неговата репутация. Хич не му се плаши. Може би някой друг има проблеми с него и този някой друг може да ти помогне. Никога не знаеш.
[/quote]
Мислила съм си да го направя това, но не знам какви ще са последствията. Те всички него го смятат за много добър и разбран. Например един от шефовете му толкова го харесва (не са гейове), че казва :"Аз не вярвам на себе си, аз вярвам на (името на мъжа ми)". Даже толкова вече са близки, че ходят заедно на разни мачове, на стриптииз барове, кани го на семеини празници в дома му и на вилата му (с мен никога не е поискал да се срещне и запознае, защото аз така съм обрисувана на него, че ме смята за най-голямата кучка на света), и даже му дава по-старите си дрехи и костюми да ги износва, защото моя е единствения банкрутирал адвокат и е в много "тежко положение", благодарение на злата му съпруга, която му изяде и пропиля всичките му пари - т.е. аз.

# 86
 • Мнения: 696
Според мен не му се бъркай в работата, че съвсем ще се озлоби. С такива хора само с добро и благ тон. Той като много ви обича затова ли ви е изгонил от къщи, там какво е било извинението? Ако иска сега да го докаже, нека свали всички обвинения и така..... Много мразя такива хора, дето не можеш да разбереш какво мислят и как се преструват пред всички останали  #Cussing out

# 87
 • Мнения: 613
... С такива хора само с добро и благ тон. ...

Точно този тип хора няма да разберат нито доброто, нито благият тон.

Ето и авторката употребява думата "психопат" и всъщност това изобщо не е изолиран случай, заедно с всичките му екстри за които четем.

# 88
 • Мнения: 613
...Мислила съм си да го направя това, но не знам какви ще са последствията...

Аз не мисля, че ще е удачно. Шефът му, вкл. и колегите ще са предубедени към теб. Явно е, че ще предпочетат неговата страна на историята. (от това, което пишеш)

Извън емоционалната част, обаче не мисля, че някой тук в САЩ би се намесил в подобен тип семейни отношения. Предполагам ще те изслушат и тактично ще те насочат към Family Court, където всъщност му е мястото на подобен кейс.

# 89
 • Мнения: 1 169
ОК съжалявам, че го споменах, но имах предвид един бивш вече колега на мъжа ми. По подобни причини съпругата е била в безизходица, обажда се и обяснява на супервайзора, какви ги върши мъжа й. Те съответно задълбават по на дълбоко и откриват, че и в работата си се опитал да направи подобни неща. Става въпрос за пари. След това за благодарност компанията предостави адвокат и за нея. Както и да е.... при теб е различно.

Защо все си мисля, че трябва да има някой, който да те чуе тук (САЩ).

# 90
 • Чикаго / София
 • Мнения: 3 153
Съжалаявам за трудностите през които преминаваш. Пожелавам ти да намериш верния път за действие.

Днес случайно гледах 2 предавания на "Море от любов" /не съм го гледала поне от година и половина/. И в двете Наталия Симеонова говореше за домашното насилие - физическо и психическо. Поддела е кампания в тази връзка. Призива й беше, жени които са жертва на домашно насилие, независимо от какъв въд, да се свържат с нея и предаването, а те се ангажират да им помогнат. И в двете предавания имаше по един случай на търпели с години домашно насилие жени /едната 7г. другата 10/ които бяха получили помощ и подкрепа.  Може да пробваш. Едва ли ще изгубиш нещо, а могат да те насочат и помогнат. Не става въпрос да се явяваш в предаването, а само да се свързеш с тях.

Успех! Hug

# 91
 • Мнения: 46
ОК съжалявам, че го споменах, но имах предвид един бивш вече колега на мъжа ми. По подобни причини съпругата е била в безизходица, обажда се и обяснява на супервайзора, какви ги върши мъжа й. Те съответно задълбават по на дълбоко и откриват, че и в работата си се опитал да направи подобни неща. Става въпрос за пари. След това за благодарност компанията предостави адвокат и за нея. Както и да е.... при теб е различно.

Защо все си мисля, че трябва да има някой, който да те чуе тук (САЩ).
Абсолютно си права - много искам да се свържа с някои женски организации там, но незнам кои...а също и тук , както ме бе посъветвала thaisse

# 92
 • Мнения: 46
Съжалаявам за трудностите през които преминаваш. Пожелавам ти да намериш верния път за действие.

Днес случайно гледах 2 предавания на "Море от любов" /не съм го гледала поне от година и половина/. И в двете Наталия Симеонова говореше за домашното насилие - физическо и психическо. Поддела е кампания в тази връзка. Призива й беше, жени които са жертва на домашно насилие, независимо от какъв въд, да се свържат с нея и предаването, а те се ангажират да им помогнат. И в двете предавания имаше по един случай на търпели с години домашно насилие жени /едната 7г. другата 10/ които бяха получили помощ и подкрепа.  Може да пробваш. Едва ли ще изгубиш нещо, а могат да те насочат и помогнат. Не става въпрос да се явяваш в предаването, а само да се свързеш с тях.

Успех! Hug
Много ти благодаря за съвета - непременно ще се обадя на това предаване....Дано да не искат да се явявам там, защото не обичам много да се показвам....  bouquet

# 93
 • Мнения: 174
Здравей
Нямам време да чета цялата тема затова извинявай ако проблема вече е решен и не ти трябва повече инфо.
Познавам една българка в САЩ. Завърши там право и работе като адвокат. Съпругът й също е адвокат и българин. Мага да ти дам техен skype. В българия бяхме приятелки, но от години не сме се виждале. Все пак мисля, че ако се занимава с такива дела със сигурност ще ти помогне. Някога беше много точна предполагам, че още си е. Телефонът ми е 089506530400. Довечера ще проверя какъв й е Skype, защото от офиса нявав достъп.
Пощата ти е задръстена и немога да ти изпратя лично съобщение.

# 94
 • Мнения: 2 641
аз не знам защо се намесвам като не разбирам от право, но бих т епосътвела да заведеш дела срещу мъжа ти - за тормоз, заобезщетения, за вреда срещу физическото и психическо ти здраве като упоменеш специално дрогата и алкохола. от личен опит а и от години четене по психология съм установила че когато хората са пасивни заради увереността че са прави /дори да е истина/ другите ги смазват. не чакай някой да те подкрепи. затова е най добреда отвърнеш намъжа си с подобен удар и той да се защитава в съдилищата вместо само да те атакува теб и ти да си в ролята н ажертва. не го жали защото от него жал няма да получиш. намери адвокат който емного добър и събери свидетели и документи на тормоза над теб. такаимаш шанс ти да го съсипеш а не той теб. после все си мисля че децата някакси се присъждат на майките освен в изключителни случаи, а с неговите пиянски и наркотични прояви незнам какво може да очаква. късмет !

# 95
 • Мнения: 23
Здравей,

разбирам те много добре.

Дъщеря ми е от човек, който в голяма степен прилича на описанието на съпруга ти. След многобройни компромиси от моя страна през декември 2008 го напуснах окончателно. Той е италианец и след около 1,5 година живот в София и многобройни извинения и увещания отидохме в Италия, откъдето си тръгнах след 3 седмици.

Впоследствие бях обвинена, че съм отвлякла детето и наскоро получих писмо от италианска адвокатка с искане на моето становище. Описах и многобройните опасни и агресивни ситуации, преживени с него и приложих част от ненормалните му и заплашителни смс-и и мейли и чакам развитие. При мен хубавото е, че на него тук, поради незнаенето на езика, ще му бъде много трудно и скъпо да постигне нещо. Въпреки това никога няма да съм спокойна, така че напълно разбирам страховете ти.

През 2008, ако си спомняте 24 часа и Труд, разказаха за българина Шотеков от САЩ, Сейнт Луис струва ми се, който след години тормоз уби жена си, най-добрата й приятелка и опита да убие съпруга на приятелката й, оставяйки го в кома. Този случай много ме потресе, защото това е брат на проф.Шотеков, ръководител на Неврологична Клиника в Мед. Академия и шеф на член от семейството ми. Познавам го от години. Т.е., тези неща се случват не само по филмите, а и в реалния живот и то на хора около нас. Тази жена е била тероризирана от години и всички са я увещавари да го напусне. Резултата от дългото обмисляне е коствало 3 живота и едно дете, което ще расте без родители.

Ще следя темата много внимателно, защото нищо чудно да ми се наложи да следвам твоите стъпки след време.


Стискам палци

# 96
 • Мнения: 46
Момичета, много съм ви благодарна за отговорите и съветите.  bouquet  bouquet  bouquet Аз обаче нямам много време да отговоря с благодарност на всяка от вас....но в най-скоро време ще го направя....Моя успя да прекрати делото ми за развод и го заведе в Софиа, където има връзки (баща му бил някой си по тоталитарно време)....Адвоката ми се съгласи да пътува до София....но незнам колко ще е силен там....
Аз получавам призовка след призовка у дома си.....направо съм атакувана от призовки....
Прекратих вси4ки контакти с него - той обаче не прекратява - ту обидни писма, където ме обвинява, че съм луда; ту обяснения в любов и че всичко го прави за доброто на семейството....
Даже се е обаждал на моя адвокат, за да търси споразумения и е казал, че ще прекрати Хагските неща и че не иска развод, а хубаво семейство....(най-много го притеснявало, че се споменава там за алкохолизма му и дрогата).....В същото време аз получавам призовки от Районния съд за дело на 28/04 и още едно на 07/05 заведени в МП.....А той съмия търси усилено адвокати в София по международно семейно право.....
Такива са новите неща при мен....
Стискаите ми палци....
Тези дни е Великден - дано нещо ново и хубаво възкръстне при мен....съчетано и с рожденния ми ден на 19/04.....

# 97
 • Мнения: 2 033
lovemykids:
- препращай всички призовки на адвоката, да не пропуснеш някой срок
-запази всички писма
-ако имаш съмнения в адвоката си, не се свени да потърсиш някой, на който имаш пълна вяра.

Ако ти не живееш в София, защо делото се гледа там, нямаш ли право да го преместиш в града, в който живееш- питай адвоката.

Честит рожден ден, предварително.

# 98
 • Мнения: 703
Сигурно съпругът ти те "държи под око",бъди предпазлива. Naughty
Подкрепям напълно казаното от Алиса и освен това не споделяй планове или информация със случайни хора/дори си провери хората около теб,приятелките Naughty,за да не изтича информация към него.Внимавай,защото това,за което пише i love chocolate ,въобще не е шега.Пази и себе си и детето.Не споделяй всичко  тук с нас./ти си го знаеш де,ама аз пак да ти припомня..
Винаги има някой,който те наблюдава и не винаги желае добро...
Малееей,ама и аз с моите фобии.. Joy

# 99
Хагска
КОНВЕНЦИЯ за юрисдикция, приложимо право, признаване, влизане в сила и сътрудничество във връзка с родителската отговорност и мерки за защита на децата
(Сключена на 19 октомври 1996г.)


Глава III
   ПРИЛОЖИМО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО
  Член 15
1. При упражняването на тяхната юрисдикция според разпоредбите на Глава II, органите на договарящите държави прилагат собственото си законодателство.
2. От друга страна, доколкото защитата на личността или имуществото на детето изисква това, в изключителни случаи те могат да прилагат или да вземат предвид законодателството на друга държава, с което конкретната ситуация има съществена връзка.
3. Ако детето промени обичайното си местопребиваване в друга договаряща държава, законодателството на тази друга държава определя, от момента на промяната, условията за прилагане на мерките, предприети в страната на предишното обичайно местопребиваване.
 Член 16
1. Присъждането или лишаването от родителски права по силата на закон, без намесата на съдебен или административен орган, се определя от законодателството на държавата на обичайното местопребиваване на детето.
2. Присъждането или лишаването от родителски права по силата на споразумение или едностранен акт, без намесата на съдебен или административен орган, се определя от законодателството на държавата на обичайното местопребиваване на  детето в момента, в който споразумението или едностранният акт влиза в сила.
3. Родителските права, които са присъдени по силата на законодателството на държавата, в която детето има обичайно местопребиваване, съществуват и след промяна на това обичайно местопребиваване в друга държава.
4. Ако обичайното местопребиваване на детето се промени, присъждането на родителските права по силата на закон на лице, което не притежава вече такива, се определя от законодателството на държавата, в която е новото обичайно местопребиваване на детето.

================================================

Член 17
Упражняването на родителските права се определя от законодателството на държавата на обичайното местопребиваване на детето. Ако обичайното местопребиваване на детето се промени, упражняването се определя от законодателството на държавата на новото обичайно местопребиваване.

# 100
 • Мнения: 703
Е,и?Напиши си моля коментара,а не ни вади извадки от конвенцията.При положение ,че има съдебна намеса,горецитираното от тебе не важи.. Peace

# 101
 • Мнения: 703
lovemykids
Какво стана,има ли развитие на случая ти в желаната посока? Thinking

# 102
 • Мнения: 703
lovemykids

Има ли новини около тебе момиче?Обади се.. Thinking

# 103
 • Мнения: 3 885
Дано всичко да е ОК Praynig

Наскоро даваха тук за подобен случай с една австрийка и детенцето й. Тя се прибрала с детето по взаимно съгласие, бащата-американец ги изпратил по живо по здраво, а в същото време завел дело по отвличане. Американците връчили някакви съдебни решения на автрийската полиция и веднага задържали майката, а през това време грабнали детето от градината и го метнали на самолета в посока Америка. Чак след 3 часа и много ровене австрийците се усетили, че задържането не е било правилно и са се подвели по акъла на американците, а жената е неивнна, но кел файда, детето вече заминало и сега тя ще трябва да се бори с нокти и зъби да си го прибере пак.  Sad

lovemykids, дано сте добре и се пазете Hug

# 104
 • Мнения: 2 786
Леле, чета темата и се ужасявам какъв психопат ... хем заплашва, хем тормози ...  Shocked
Не знам до къде са стигнали нещата, но както и други са казали, пази всеки СМС, имейл, документ, всичко, с което те тормози и притеснява.
Това за алкохола и дрогата е в огромен плюс за теб, както и това, че ви е идвал на гости в България.
Не знам на какво основание точно му се базира обвинението  newsm78
Стискам палци всичко да се разреши в твоя полза  Praynig

# 105
 • Мнения: 703
Темата е актуална и важна.
Заслужава повече внимание,защото може да се случи и на наши познати,близки.Опазил ме господ,само на мен да не ми се случва.. Praynig
Затова,lovemykids ако влизаш все още тук,моля обади се...

  bouquet

# 106
 • Мнения: 8
Здравейте lovemykids,

обадете се или пуснете поща с пълни детайли на Професор Габриеле Хербертщаин, може би да помогне или даде контакт на влиятелен адвокат в София.

 също така - колкото повече медийна гласност вашият случай има, за вас е по-добре - защо не се обадите в Часът на Мама - и проверите дали не може да представите случаят в ефир.


Бъдете силна и вярвайте в себе си!
 Hug

Dr. iur Dr. univ. Gabriele Herberstein
Firm Name
Buder & Herberstein, Rechtsanwälte
Address
Lerchenffelder Straße 94
1080 Vienna
Austria
Telephone
+ 43 1 402 45 31
Fax
+ 43 1 402 45 31 33
Email
buder.herberstein@csg.at
Website
buder-herberstein.at
 


Profile: Universities of Bonn and Cologne, Germany; Vienna, Austria; and Miskole, Hungary. State examination with Magister degree, Vienna (1982); Conferral of doctoral degree, Vienna (1982); Bar examination, Vienna (1985); German bar examination (1994); doctoral degree in European Law, Miskole (1994). Practises as self-employed attorney at law in Vienna since 1987 and in Germany since 1994. Professor h.c. at the European Faculty of the University of Mining and Geology in Sofia, Bulgaria since 1994. 2001-07: transfer of function of associate professor of European Law with permanent appointment as guest professor at the International Institute for Postgraduate Studies at the Institute for Comparative European Company Law of the University of Oradea. Member: German-Austrian Chamber of Commerce; German Association of Lawyers; Vienna Federation of Jurists; President, Association of Lawyers with multiple international qualifications (VIMA).

Languages Spoken: German, English

Specialist Areas: Adoption, Collaborative Law, Arbitration, Hague Convention, Pensions/Superannuation/Retirement Benefits, Child Custody/Residence/Visitation/Contact, Same Sex Partnerships

# 107
 • Мнения: 703
Днес в Хелсинки саномат на 1ва страница е случай,в който майка рускиня с дете(5 г.)момченце не говорещо фински се прибират в Русия.Бащата финландец ги открива,"открадва детето" и го прибира във Финландия с кола.Детенцето е родено във Финландия и е фински гражданин,въпреки,че не говори фински.По  финския закон бащата има права върху детето,тъй като бил финландец!/..Значи майката е откраднала детето ,тя няма права,тя не е финландка.. #Crazy
Ще търся повече информация на английски(ако има) и от руската преса.Русия е внесла официална НОТА и протест.Външния министър Стуб е категоричен,че случаят щял да се разгледа на най..високо ниво и възможно най..бързо. Rolling EyesГолямо успокоение,няма що!Maйката се страхува да се върне във Финландия,защото хубостникът й съпруг е наклепал тъй положението,че вероятно я очаква присъда и затвор за отвличане!
Направо съм потресена! #Crazy
Eто:http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Antonin+%C3%A4iti+ei+uskal … een/1135246139977
http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Ven%C3%A4j%C3%A4+j%C3%A4tt … sta/1135246120534

Последна редакция: чт, 21 май 2009, 23:17 от Bee.

# 108
 • Там....където всичко е възможно ....
 • Мнения: 698
Прочетох темата и не мога да повярвам,че съществува такава несправедливост #Cussing out
Потребителката не е влизала от 04.май  Rolling EyesСтискам палци взичко да е на ред с нея Praynig

# 109
 • Манчестър
 • Мнения: 1 541
Аз чета и не мога да повярвам,че такива неща се случват в 21 век..според мен този мъж си е чист психопат и всяка секунда навън е опасност за обществото.

# 110
 • Мнения: 46
Мили момичета, благодаря ви от цялото си сърце за моралната подкрепа която ми давате!!!!  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet
Bee, тук съм , миличка....
Съжалявам, че от известно време не бях влизала тук, но чаках развитието на нещата и имам ДОБРИ новини - все пак доброто прогресира и в този живот - нашият човек  се изплаши от нещо и ОТТЕГЛИ обвиненията си към мен за отвличане официално пред Американските власти и скоро беше получено подтвърждението тук в МП.
Вече имам моето си дете и радостта ми е безгранична...
Момичета, вече мога да дишам спокойно - опасността някой да ме отдели от детето ми е вече зад мен....
Много се вълнувам и немога сега да пиша....
Искам на всички да благодаря поотделно на всички ви - знайте, че без вашата подкрепа, информация и укоражителни думи, нямаше да се справя така.....
PS
Минала вече по този път, познавайки ужаса от очакваното зло някой да дойде и да ми отнеме детето насила и избавила се като по чудо, аз бих желала да се включа в помощ на хора (най-вече майки) попаднали в пдобна ситуация със съвет от опита който вече имам....

Снощи гледах потресаващата гледка с дечицата в Асеновград и техния баща....плаках много от ужаса, който знам че преживяват....а и като си помислих, че и на нас това можеше да се случи.....

# 111
 • Мнения: 1 169
Мили момичета, благодаря ви от цялото си сърце за моралната подкрепа която ми давате!!!!  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet
Bee, тук съм , миличка....
Съжалявам, че от известно време не бях влизала тук, но чаках развитието на нещата и имам ДОБРИ новини - все пак доброто прогресира и в този живот - нашият човек  се изплаши от нещо и ОТТЕГЛИ обвиненията си към мен за отвличане официално пред Американските власти и скоро беше получено подтвърждението тук в МП.
Вече имам моето си дете и радостта ми е безгранична...
Момичета, вече мога да дишам спокойно - опасността някой да ме отдели от детето ми е вече зад мен....
Много се вълнувам и немога сега да пиша....
Искам на всички да благодаря поотделно на всички ви - знайте, че без вашата подкрепа, информация и укоражителни думи, нямаше да се справя така.....
PS
Минала вече по този път, познавайки ужаса от очакваното зло някой да дойде и да ми отнеме детето насила и избавила се като по чудо, аз бих желала да се включа в помощ на хора (най-вече майки) попаднали в пдобна ситуация със съвет от опита който вече имам....

Снощи гледах потресаващата гледка с дечицата в Асеновград и техния баща....плаках много от ужаса, който знам че преживяват....а и като си помислих, че и на нас това можеше да се случи.....

Как се радвам, ако знаеш  Hug  Hug  Hug
Миличка  Hug  Hug  Hug Браво

Аз също гледах историята за тези дечица от Асеновград вчера и бях потресена. Моля се за тях  Praynig  Praynig  Praynig

# 112
 • България
 • Мнения: 1 090
Lovemykids, толкова се радвам за теб Simple Smile Hug. Дано историите с щастлив край, стават пове4е. Сигурно има много жени в твоето положение, които страдат безмълвно. Когато за един проблем не се говори той се задълбава , а не се се решава.
Браво, 4е си дала гласност на проблема си и си полу4ила необходимата помощ!
Надявам се да имаш един спокоен и щастлив живот от тук натакък!!!  bouquet

Последна редакция: нд, 31 май 2009, 10:10 от norah

# 113
 • Мнения: 6 142
Lovemykids, и аз много се радвам за вас! Като прочетох твоята история, ми стана много мъчно.  Sad Искрено се надявах нещата да се оправят и ето сега вече всичко е зад гърба ти! Успех ти желая! Hug  bouquet

# 114
 • Мнения: 490
     Незнам дали съм  в правилната тема, но тъй като има нужда винаги от допълнителна информация, ето един пост, който описва специфично пътуване и адресна регистрация на деца в европейския съюз. Имам позволение от авторката да цитирам мнението и и тук, мился че поне на някого може да е полезно. Ако модераторите смятат, че има и по подходяща тема, моля да прехвърлят поста ми Peace
Цитат
- Майката си е дала съгласието за многократни пътувания на децата (без срок), но не и за промяна на тяхното местоживеене в България. Тази декларация-съгласие за пътувания е била необходима на децата, когато излизат извън България и ГКПП им я искат;

- Майката може би също е дала аналогична декларация-съгласие (пред полски нотариус или пред длъжностно лице в общината), че е съгласна децата й многократно да пътуват извън Полша и да я показват на полските ГКПП. Ако въобще е била нужна такава декларация-съгласие за напускане пределите на Полша от децата. (ако са пътували с кола напр. през Чехия, или Словакия, или Германия, които са вътрешни граници на Полша (Шенгенско пространство) и няма граничен контрол; Може и на Летището във Варшава на терминала за полети страни в Шенген също да не са поискали декларация-съгласие, а и да са поискали това пак няма отношение в случая - промяна на "обичайното местоживеенене" на децата от Полша в България);

- как децата са били регистрирани адресно в община Асеновград? Регистрацията времнна ли е била? Когато дете идва да живее от чужбина се изисква легализиран и преведен документ-съгласие от другия родител, че е съгласен детето да живее в съответната страна или съдебно решение, заместващо неговото/нейното съгласие.

Не можеш ей така да отидеш в страна от ЕС, Канада, САЩ и т.н. (всички страни ратифицирали Хагската конвенция за гражданските аспекти на международното отвличане на деца) и да заживееш там с детето без да си получил за това съгласието на другия родител или без да представиш съдебно решение заместващо неговото съгласие. В противен случай това е отвличане и детето ще бъде върнато в страната на обичайното му местоживеене.

Често пътувам с дъщеря ми извън Белгия (живеем в Белгия), никой никъде не ми е искал декларация-съгласие от баща й/съответно съдебно решение, заместващо неговото съгласие за пътуване извън Белгия (Шенгенско пространство, няма граничен контрол на вътрешните граници) (разбира се при напускане на територията на България на ГКПП изискват съдебните решения, заместващи неговото съгласие за пътувания на дъщеря ни извън България, нищо че постоянното и обичайното местоживеене на дъщеря ни е Белгия). НО ако реша да отида да живея с дъщеря ми във напр. Франция, при регистрация в общината ще ми поискат съдебното решение от развода, че аз упражнявам родителските права и ще ми поискат съгласие от бащата за промяна на местоживеенето й или съдебно решение, земестващо неговото съгласие.

В общината в Белгия на 26/09/08 отидох с дъщеря ми и им представих: паспорт, лична карта, дубликат на акта за раждане и копие на съдебното решение за развода (че упражнявам родителските права). Служителката ме попита днес ли е пристигнала дъщеря ми, казах и да. Тя беше учудена (защо пък, беше следобяда). Пита ме къде е печата от граничен контрол в паспорта на дъщеря ми, казах й, че сме страна членка на ЕС и няма печати, тя не ми повярва. Дадоха на дъщеря ми да попълни един Анекс 19 и да го разпише. На другата седмица ми пратиха бележка да отида в общината, казаха ми документ-съглесие от бащата; нямам имам съдебно решение...дадоха ми документ в който пише, че имам срок до 25/12/08 включително да представя съгласие на бащата/съдебно решение (легализирано), което го замества. Служителката от общината ми каза, че е трябвало и се обаждала в Брюксел да проверят дали паспорта на дъщеря ми е истински предполагам, че от Брюксел са се обаждали в МВнР/МВР. Също служителката ми подчерта, че съгласието на бащата не трябва да е за пътувания и за ваканции, а за местоживеене на детето извън България.

Казаха ми, че такава е процедурата за всяко дете което идва от чужбина за да живее в Белгия. Дадоха ми пример: майката, бащата и детето са белгийски граждани. И тримата са живяли в Холандия. Майката и бащата се разделят. Майката се премества с детето (може и след време да се премести) да живее в Белгия. За да регистрира дето в общината се иска да представи съд.решение за развода, че тя упражнява родителските права (т.е. детето живее с нея) и съгласието на бащата/или съд.решение заместващо съгласието му, че детето може да живее в Белгия. В противен случай отказват да регистрират детето, защото това е отвличане.

Много хора са погрешното убеждение, че изискването на ГКПП в България на декларации-съгласие за пътуване на деца предотвратява родителските отвличания и че това е единствения начин такива да не се случват и че щом веднъж си минал границата с декларация край можеш да си задържаш детето където поискаш...

Много хора не са чували за Хагска Конвенция, Регламент Брюксел ІІ и се чудят е как така децата били отвлечени от майката/бащата...


  ПП. това е  пост по повод случая с дечицата от Асеновград.

Последна редакция: нд, 31 май 2009, 17:56 от mimkis

# 115
 • Мнения: 2 033
lovemykids, много се радвам.
Дано е окончателно решението му, и дано успеете с детето да уредите живота си.

# 116
 • Мнения: 703
Lovemykids,слава богу появи се! Peace
A как се радвам за теб..  bouquetДано да нямаш повече проблеми! Praynig
Знам,че има и други мами в подобна на твоята ситуация,но не всяка има смелостта да се бори за щастието и спокойния живот на децата си..Може би тази тема ще им помогне донякъде да се преборят със страховете си и да вземат правилното решение..Lovemykids,желая на теб и на малкото ти слънчице  да сте здрави и да сте винаги заедно! Hug

# 117
 • Мнения: 764
За регистриране на дете на разведени родители в Италия е достатъ4ен само превод и легализазия на съдебното решение,където е написано ,4е родителските права са на съответния родител искащ регистрацията.Не са ми искали нищо от бащата.

# 118
 • Мнения: 1 966
За регистриране на дете на разведени родители в Италия е достатъ4ен само превод и легализазия на съдебното решение,където е написано ,4е родителските права са на съответния родител искащ регистрацията.Не са ми искали нищо от бащата.

Italiana,

Благодаря за информацията. Можеш ли да ми кажеш кога (приблизителна дата и година) си регистрирала детето си в общината в Италия?

Една майка преди няколко месеца ми писа, че са й искали всички документи, които и на мен ми поискаха при регистрация на дъщеря ми общината в Белгия:
- бълг.паспорт;
- бълг.лична карта (дъщеря ми имаше 14г.);
- преведен и легализиран дубликат на акт за раждане на дъщеря ми;
- преведено и легализарано копие от съд.решение за развода, че аз упражнявам род.права;
- преведено и легализирано съгласие от бащата, че е съгласен дъщеря ни да живее в Белгия / или преведено и легализарано копие на съд.решение, заместващо неговото съгласие;

Майката от Италия е регистрирала детето си приблизително месец септември 2004г. (ако не се лъжа, трябва да я питам).

В общината в Белгия направиха копия на всички документи от горе-изброените, с изкл. на преведено и легализарано копие на съд.решение, заместващо съгласието на бащата на дъщеря ми за промяна на нейното местоживеене в Белгия (този документ го задържаха без да си направят копие и да ми го върнат). Всички документи бяха изпратени от тях в Брюксел. От там направиха проверка и потвърдиха, че всичко е наред. Чак тогава от общината в Белгия регистрираха дъщеря ми (преди това имаше временна регистрация).

От общината ми казаха, че от 1 септември 2008г. има нова законодателство, произтичащо от законодателството на ЕС, което следва да се прилага на практика. От тази дата общините не са компетентни самостоятелно да решават и регистрират деца идващи от чужбина да живеят в Белгия - всички документи и решения преминават през Брюксел (иначе системата в Белгия е много децентрализирана).

Новото законодателство е във връзка с прилагането на Регламент Брюксел ІІ (ЕС), който припокрива и доразвива прилагането на Хагската Конвенция.

Надявам се и други родители да споделят техния опит при регистрация на дете в чужбина. За всички ще е полезна тази информация.

# 119
 • северно море
 • Мнения: 321
mimkis,Браво,4е даваш такава из4ерпателна информация Hug
Много не вярват,4е по този на4ин стоят нещата.
Нашият татко не ни дава да се приберем в БГ,затова си живея тука(4увставам се отли4но,да не останете с грешна престава)
Лек ден на вси4ки Peace

# 120
 • Мнения: 490
  Мари-7, информацията според мен е начин да се предпазим от много проблеми  Hug
     Хубаво е , че ти харесва там където живееш, вероятно и за детето ви е по-добре така, а не и тук и там  Peace

# 121
 • северно море
 • Мнения: 321
Да,наистина е добре за детето ни.За ваканция или за по-голям престой в БГ
нямам пробем. Peace

# 122