Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 10 авг. 2005, 22:23 ч.

Да се похваля....

  • 524
  • 10
  •   1
Отговори
  • Домати не останаха.
  • Мнения: 978
Направих боза!  Ако някой иска рецепти и ноу хау да свирка.  Whistling

# 1
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Супер, по коя рецепта направи, таzи която курсираше иz форума ли?

# 2
  • спретната къщурка край селО Сливен
  • Мнения: 7 430
Направих боза!  Ако някой иска рецепти и ноу хау да свирка.  Whistling

Аз....аз Peace ако може smile3503

# 3
  • Германия
  • Мнения: 7 047
хм...я метни верно предписанието

# 4
  • Домати не останаха.
  • Мнения: 978
Ох, нещо не мога да намеря рецептата да я копирам. Ще карам по памет. Направих 1/2 доза. 1 чаша брашно се препича, добавя се 1 ч захар и 500 млл вода. (Тук аз направих грешката като излях водата в горещия още съд и стана на бучки, наложи се прецеждане). Отделно завирате 2 л вода и добавяте горепосочаната "каша". Бъркате 10на мин, докато видите, че стане с гъстотата на боза, но задължително трябва да поставите сместа предварително в по-голяма тенджера, че има тенденцията да нараства и ще прелее. След като изстине до стайна температура- добавяте "закваската"- около 250-300 млл боза.
Оставяте 24 часа и е готова. Моята стана като сладка боза, не е вкиснала много. Аз я харесвам леко по-резлива, та ще видя утре. Иначе половината вече я занесох на моята приятелка българка.
Фасулска работа. Да зема да стана една бозаджийка................ hahaha

# 5
  • Мнения: 2 952
niama  zakvaska be  Grinning  ,   tova da ne e kiselo mliako.... Joy     baba prave6e  taka  boza , stava , no kato prestoi 1 den e po-vkusna .Ako skoro ne si pil boza  ,nima da napravi6   razlika ....Opitaite.

# 6
  • Мнения: 2 952
Zakvaska!!  Ami az  ako moga da si kupia  zakvaska boza , napravo 6te si kupia boza ....samo v BG  ima  boz a    Cry

# 7
  • в село на завоя преди Шенген
  • Мнения: 4 244
Ааааааааааааааааааааайде на Бозаджията!
Ааааааааааааааааааааайде на Бозаджията!


Браво!    bouquet 
Още малко и ще ме навиеш и аз да взема да правя Mr. Green

# 8
  • Домати не останаха.
  • Мнения: 978
Вижте в нета някъде имаше и такава рецепта.

# 9
  • Мнения: 1 854
Ами честита нова професия Mr. Green и браво на теб!
Аз предпочитам по-сладката боза.Засега не бих правила тук.Искам си от БГ,да си вляза в някой сладкарница,да си взема бг толумбичка сьс бг боза. coolcool
Тази рецепра ли ползва:
Рецептата е за 5 литра.
БОЗА
Необходими продукти   
•   5 л вода
•   2 чаши брашно
•   2 чаши захар
•   1 чаена чаша боза или специално приготвена закваска
Начин на приготвяне:
Брашното се препича до бледорозово, като се внимава се да не прегори ( бърка се по време на печенето). Разтваря се в малко хладка вода. Така получената смес се изсипва в съда с останалото количество вода и се поставя на огъня. Добавят се двете чаши захар и се бърка, докато заври. След завирането продължамва да се бърка в продължение на 5-6 минути. Оттегля се от огъня, охлажда се и след това се досипва или 1 чаша боза, или 1 чаша от предварително приготвената закваска. Съдът се държи 2-3 дена на топло да ферментира, след което се налива в бутилки и се съхранява в хладилник.
 
 
 
Закваска за бозата
Необходими продукти   
•   1-2 лъжици препечено брашно
•   1 чаша хладка вода
•   1 лъжица захар
Приготвяне на закваската:
Препеченото брашно се размива във водата и се прибавя захарта. Оставя се на топло 2-3 дни да шупне, като отвреме-навреме леко се разбърква.
Забележка: Прибавяната към основната смес чаша боза или закваска може да се замени с 6-7 леко навлажнени и натрошени филии от черен хляб или сухар или 6-7 супени лъжици хлебно тесто ( с мая).
Имаме основание да предполагаме, че би могла да се използва като прибавка малко мая, размита с вода и лъжичка захар и оставена да ферментира.

И значи има закваска,според написаното.
 
 

# 10
.... Иначе половината вече я занесох на моята приятелка българка.
....
Бравос за бозаджийското изпълнение....
Ама си "гадна" после тя да търси диети  Wink Laughing. Айде от утре почвайте до копунясвате двете на ферментирала боза, че две седмици ще момее Wink Flutter



Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт