Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Здравейте
пред дилема съм, относно това  какъв хляб да купувам за семейството си - бял, черен, ръжени, пшеничен и т.н. и от кой производител.

Просто напоследък трудно може да се има доверие на етикета и на това какъв точно хляб ядеш и какво има в него.
В Бургас скоро отвориха врати Кауфланд и Карфур и там хляба е по 0.25  -0.30 лв, смятайте за какъв боклук става дума.

Искам съвет какъв хляб е най- подходящ за възрастни, както и за детето /2г./  и на кой бургаски производител, ако някой може да даде съвет, чувал е нещи или има някаква  информация да пише


п.п.
Попаднах на интересен материал относно агрегатна технология за производство на хляб, която според ЕС е единственната качествена технология за производство на хляб. В Бургас единственно Хлебозавода произвежда хляба си по този начин. Дали наистина хляба е качествен и става за малчугани.   Инфо: http://hlebozavoda.com/index.php?option=com_content&task=blo … d=8&Itemid=39

# 1
  • София
  • Мнения: 5 001
Най-здравословния хляб е тоя,който си замесиш сама.Пък и можеш да си правиш варианти....Ръжен,пълнозърнест,типов и т.н....

# 2
  • На планетата Земя
  • Мнения: 4 571
И аз съм на мнението на TheNMaster.

Преди да купя хляб, е една одисея, чета опаковката, препрочитам, все някакви знайни и незнайни Е-та.
Затова съм решила да си правя хляб, предполагам, че няма да е толкова сложно. Имам вече две празнични питки зад гърба, много сполучливи, мисля, че ще се справя.

Купила съм пълнозърнесто брашно, типово, сурови ядки... и тази събота ще е севтето. Ако се хареса, ще правя дози всяка седмица да има.

# 3
  • При най-страхотния мъж...
  • Мнения: 8 881
И аз така се чудих,чудих,четох...и накрая си купих хлебопекарна.Сега си ядем най-хубавия и винаги пресен хляб.
За купешки не мога да помогна,от септември миналата година не съм яла такъв...според мен всички имат разни добавки,набухватели,подобрители и прочие...

# 4
  • Мнения: 1 667
Аз леко нахлувам в темата, но бихте ли препоръчали марки хлебопекарни и къде се продават?  Thinking

# 5
  • При най-страхотния мъж...
  • Мнения: 8 881
Ами моята е Мулинекс -5000...От Техномаркет.Не знам дали да я препоръчвам,защото я имам от септември,за сега работи безотказно,почти всеки ден.

# 6
  • На планетата Земя
  • Мнения: 4 571
Краси,

кажи някоя добра дума за хлебопекарните, че засега не мога да убедя моето момче. Аз отскоро съм луд фен на питки, кифли, козунаци и всякакви други тестени чудесии и засега си правя всичко сама. Сигурно такава машина ще ме улесни?!? Или?

# 7
  • Велико Търново
  • Мнения: 331
И аз предпочитам домашния хляб, но много бързо го изядаме-това му е кусурът Simple Smile

# 8
  • БУРГАС
  • Мнения: 106
И аз така се чудих,чудих,четох...и накрая си купих хлебопекарна.Сега си ядем най-хубавия и винаги пресен хляб.
За купешки не мога да помогна,от септември миналата година не съм яла такъв...според мен всички имат разни добавки,набухватели,подобрители и прочие...
Аз съм на същото мнение.Моята машина е от декември 2007г.Доволна съм от хляба който прави.Една вечер правя бял,една вечер правя черен за съпруга ми защото е диабетик.След като гледах едно предаване на Милен Цветков как един човек си купил хляб и в него имало цяла мишка,и как в диетичните хлябове слагали боя,а не черно брашно направо се отвратих.Затова все повече се убеждавам,че домашния хляб е най-добре.Може би и във брашната слагат консерванти,но поне е само там.

# 9
  • Мнения: 113
Аз купувам пълнозърнест хляб на "МИО" Пазарджик.От човек от персонала знам че всичко е истинско.

# 10
  • 32° 6′ N, 34° 49′ E
  • Мнения: 2 511
Сигурно такава машина ще ме улесни?!? Или?

За омесване на тесто? Да  Peace

# 11
  • Варна
  • Мнения: 1 077
Най-хубавият хляб е домашният хляб. И аз имам хлебопекарна. Ако искаш влез там, тя винаги е на първа страница, така че лесно ще я намериш, и ще получиш съвети коя марка е хубава, видове хляб, които можеш да правиш и  още много полезни неща  Simple Smile

# 12
  • софия
  • Мнения: 373
И аз така се чудих,чудих,четох...и накрая си купих хлебопекарна.Сега си ядем най-хубавия и винаги пресен хляб.
За купешки не мога да помогна,от септември миналата година не съм яла такъв...според мен всички имат разни добавки,набухватели,подобрители и прочие...
[/q
извинете за отклонението, но колко струват хлебопекарните?

# 13
  • Варна
  • Мнения: 1 077
Ами ... май от 70 до 200 лв
Аз имам мулинекс от 159 лв  Peace

# 14
  • БУРГАС
  • Мнения: 229
Аз хубав бургаски хляб още не съм яла.Ние купуваме хляб,който се произвежда в Айтос и за сега най го харесваме.
А пък заради детето по добре си купи хлебопекарна и си прави домашен хляб в Карфур има Мулинекс на добрацена без туй сме пощурели в Бургас да пазаруваме тези дни оот тези нови хипермаркети.

# 15
  • София
  • Мнения: 4 119
Още един глас за машина за хляб!  Peace Още преди дъщеря ми да прояде такъв си купихме и съм сигурна какво слагам в него, освен подходящите брашна го обогатявам с различни ядки, семена, трици и мн. др. А консумацията му се контролира с времето. Wink В началото му се насищащ, после го приемаш като нещо естествено, вече се случва да пека и само по 1 хляб седмично, като дори и филийки остават за препичане.
Предимствата на една такава машинка са още много - напр. вече ме сърбят ръцете да почвам козунаците за Великден. Simple Smile

# 16
  • Мнения: 7 480
И аз съм за домашния хляб Peace. Да има как всичко сами да си произвеждаме, ама няма Mr. Green. Проблема на хлебопекарните е, че сега ядем повече хляб отпреди ooooh!. Ама дано се наситим, както е писала Сиси.

# 17
  • При най-страхотния мъж...
  • Мнения: 8 881
Mileto ,определено ще те улесни.Първо ще си меси всичко вместо теб ,особено козунаците,които искат бая месене, плюс това има програма за месене и втасване,ако не искаш да печеш в нея. Само го изваждаш ,оформяш си и печеш на фурната.

# 18
  • На планетата Земя
  • Мнения: 4 571
Много ти благодаря краси.мира, разчитах на професионалното ти мнение!  Hug
Определено съм се насочила към домашните тестени изделия. Миналите 2 седмици имах два сполучливи опита с питки, но само аз си знам, колко време и усилия ми костваха месенето и втасването.
Идеята сама да решавам какъв хляб искам да яде семейството ми, подборът на съставките, направо ме вдъхновява.
Сега само трябва да се спра на подходяща машина, съчетаваща качество и цена.

# 19
  • При най-страхотния мъж...
  • Мнения: 8 881
Mileto ,чак пък професионално... Hug    Просто съм си малко луда на тема готвене ....и торти.   

# 20
здр
ясно всички сте за домашният хляб, но аз нямам време да меся и точа, затова предпочитам от магазина

но незная точно продуктите на кой от  бургаските производители да вземам
този агрегатен метод ме заинтригува , и като е  купен от магазина какъв трябва да е според вас ?
бял , типов добруджа ръжен  ? ?

# 21
  • Мнения: 2 110
здр
ясно всички сте за домашният хляб, но аз нямам време да меся и точа, затова предпочитам от магазина

но незная точно продуктите на кой от  бургаските производители да вземам
този агрегатен метод ме заинтригува , и като е  купен от магазина какъв трябва да е според вас ?
бял , типов добруджа ръжен  ? ?

Здравословен е хляб приготвен с цели зърна ,на който не му е отнета външната обвивка, защото там са фибрите и витамините. В белият хляб ,който е направен от най-вътрешното на зърното ,почти няма нищо полезно.

# 22
  • Мнения: 7 480
здр
ясно всички сте за домашният хляб, но аз нямам време да меся и точа, затова предпочитам от магазина...

Че то малко месят и точат на ръка. Ползваме машинки за хляб Peace.

# 23
  • Разград
  • Мнения: 3 030
здр
ясно всички сте за домашният хляб, но аз нямам време да меся и точа, затова предпочитам от магазина

но незная точно продуктите на кой от  бургаските производители да вземам
този агрегатен метод ме заинтригува , и като е  купен от магазина какъв трябва да е според вас ?
бял , типов добруджа ръжен  ? ?

Няма месене,няма точене.Слагаш продуктите и само гледаш,даже може и да не гледаш.Ако и това те затруднява............

# 24
  • София
  • Мнения: 1 911
За всички, които нямат възможност да прочетат 14 теми по средно 60 страници плюс новата тема, ще се опитам да обобщя.

Машината за хляб е уред с големината на фритюрник. Използва се като пералнята - слагаш продуктите, избираш програма и стартираш. Също както пералнята не простира, така и машината не ти реже готовия хляба на удобни филийки. Но с това се свиква с времето.

Машините се различават по тежест на готовия продукт - обикновено са за три грамажа - 500/750/1000 гр. или 750/1000/ 1250 гр. и т.н. Има и други разновидности като Северин, който е до 1600 гр. ( http://store.bonapeti.tv/index.php?main_page=product_info&products_id=828), както и по-малки машинки.

Разликата в тежестта, респективно обема на хляба налага основно два вида машинки - с една бъркалка ( до 1000 гр.) и с две бъркалки (над 1000 гр.). Има машини с две отделни контейнерчета или с други допълнителни приспособления, както е Мулинекс ОW 5003 с приставка за багети. Хлябът в по-малките машинки се получава по-цилиндричен и по-висок. Хлябът в по-големите машинки се получава по-продълговат. Има несъществени разлики в начина на изпичане на хляба в зависимост от машината - при реотан под контейнера, горната кора е по-бяла (машини с две бъркалки, без тази с багетите - тя е с два реотана). При машините с една бъркалка обикновено реотана е позициониран около контейнера и хлябът става по-тъмен отгоре.

Повечето машинки имат около 10-12 програми. "Задължителните" са - основна (за хляб Simple Smile ), за бял хляб, за пълнозърнести хлябове, за месене и втасване (без печене) и само печене. Другите се разминават в зависимост от производителя - за сандвичи (с много тънки кори), за кексове, за мармалад, за макарони и т.н.

Машинките имат отложен старт - обикновено до 13 часа (напоследък не съм виждала без тази функция). Това означава, че можете сутрин преди работа да заредите машината с продуктите, да нагласите таймера и когато се приберете вечерта, да ви посрещне аромата на прясно опечен хляб. Ако закъснеете с прибирането, машинката ще ви поддържа хляба топъл още поне 1 час и той няма да се овлажни.

Стигнахме и до много съществения въпрос за цената:

1. Самата машина струва в зависимост от модела между 100 и 250 лева. Могат да се намерят по-евтини машинки по магазините ТСМ - моята е от там. Аляската в Метро е около 100 лева. Наскоро видях в сайт машинка на First за 129 лева ( до 1250 гр. хляб). Най-скъпи за сега са Мулинекс. Разликата освен в грамажа, програмите и бъркалките е в мощността на машината - ФИФ и First са 800-850 W, други с по 600 W. Според мен и евтините и скъпите машини правят хубав хляб.

2. Разходът на ток ми е около + 3 до 5 лева на месец заради машинката.

3. Цената на хляба Simple Smile

Обикновен бял хляб от 750 грама се приготвя от:
300 мл. вода
500 гр. бяло брашно = 45 ст. ( при цена 90 ст. за пакет)
2 с.л. захар = 8 ст.
2 ч.л. сол = 1 ст.
2 ч.л. суха мая ( от 2 пакетчета френска или турска мая излизат 5 хляба =  2*30 : 5 = 12 ст.) = 12 ст.
Добавяме стотинки за водата и тока.

Най-обикновения бял хляб от машината струва около 90 ст. - топъл, с брашно, без добавки, екстри и бонуси. Не мухлясва, не изсъхва и не се рони поне 4-5 дни (при нормално съхранение).

Ето тук има различни марки и модели, а се намират и по-добри цени:
http://store.bonapeti.tv/index.php?main_page=index&cPath=1_16_23

# 25
  • под липите!
  • Мнения: 116
  Абсолютно подкрепям Raya и цитата и,също така и мненията на другите момичета за машинката за гхляб  Peace

 Удобно,лесно,вкусно и най-вече знаеш какво слагаш вътре.Имам машинката от една година и за това време сме купували хляб само един път.
  Откакто научих,че в ръжения и други подобни хлябове,слагат утайка от кафе се отвратих и си взехме машинката.еми няма по-добро от това а и не изисква кой знае какво време и шетане около нея,също така има и отложен старт-повече от това не може и да се желае.

# 26
  • Анкара
  • Мнения: 383
браво Raya, много добре обобщено



Цитат
3. Цената на хляба  

Добавяме стотинки за водата и тока.

на основна програма, моята машина изразходва ток само: 0,37кW

тука в Тр 1кW е близо 0,240лв х 0,37кW = 0,088лв цена на ток за 1бройка хляб  Grinning

Последна редакция: пн, 22 юни 2009, 05:00 от Ердинч

# 27
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
Ние рядко ядем хляб,но почти никой не ми харесва,всичките са с набухватели,а черен,ръжен и др. са с бои(лична информация от производител).Така,че съм навита за хлебопекарна,само си мисля,че в това положение ще нагъвам доста хлебец,иначе досега да съм я взела. Mr. Green

# 28
  • в моя свят
  • Мнения: 231
За мен най-здравословния хляб на пазара е "Тонус" , "Бонус" и понякога взимам "Вита", но като цяло първите два са най-близо до представата ми за пълнозърнест хляб, без брашно Peace

# 29
  • Анкара
  • Мнения: 383
Ние рядко ядем хляб,но почти никой не ми харесва,всичките са с набухватели,а черен,ръжен и др. са с бои(лична информация от производител).Така,че съм навита за хлебопекарна,само си мисля,че в това положение ще нагъвам доста хлебец,иначе досега да съм я взела. Mr. Green

въпрос на воля, няма защо да "нагъваш" много хляб, аз например "нагъвам" със голямо удоволствие сутрин 75г, на обяд и вечеря по 50г пълно-зърнест



взимай пекарната без да му мислиш , няма да съжаляваш

Последна редакция: нд, 21 юни 2009, 16:50 от Ердинч

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт