Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 12 авг. 2005, 14:56 ч.

Споделете с мен рецепта с ориз

  • 1 841
  • 23
  •   1
Отговори
# 15
  • Варна
  • Мнения: 643
"А пробвал ли е някой от вас от кафявия ориз?
Често ли се среща в магазините и на каква цена е? "


Кафявият ориз е малко по-скъп от обикновения. Вкусът му е по - специфичен и малко прилича на булгур.
Предварително трябва да постои около 3-4 часа накиснат в студена вода. След това водата се изхвърля и се приготвя като другия ориз.

# 16
  • Някъде в Европа...
  • Мнения: 1 205
Хайде и аз да споделя една бабина рецепта - много вкусна и много лесна. Баба ми я нарича "Тавичка"
Продукти:
ориз, картофи, олио, 1 бульон, черен пипер
Приготвяне:
Оризът се измива и се слага в тавичка, вода 1:4, бульона, черния пипер и повечко олио. Това се разбърква. После отгоре върху ориза се нареждат картофи, нарязани на колелца, колкото да покрият ориза. Това се слага да се пече.
Може да се сервира и като гарнитура.
Не съм писала мерки, защото го правя на око, според големината на тавичката.
Да ви е сладко!

# 17
  • Мнения: 5 300
Няма си име ,но е много вкусно Мисля,че по-скоро се води: ориз със зеленчуци

1 чаша ориз;
1 домат
гъби(няма значение какви)
1 глава лук
1 морков
бульонче,сол и чер.пипер

Сваряваш ориза предварително в много вода и малко олио.После го изплакваш със студена вода,запържваш първо нарязаните зеленчуци и сварения ориз за около 5-6 мин. и си добавяш съответно подправките. Hug

# 18
  • Мнения: 4 212
Аз да кажа един специалитет който правя на моя Веги  Flutter

Патладжан с ориз.

3 патладжана ги срязвам на 2 и ги издълбавам.Нарязвам на ситно вътрешността(на кубчета) задушавам в мазнина, добавям чаша ориз, сол, 4убрица,вода, чесън, лук и доматено пюре.Като се позапържи напълвам издълбаните патладжани , нарязвам доматки ,отгоре ги нареждам и пека, докато омаекне вси4ко. Става супер.

# 19
  • Мнения: 483
Ето нещо простичко и изпитано:

Необходими продукти:
4,5 глави лук
1 ч.ч. ориз
4, 5 яйца
джоден
чер пипер
червен пипер
сол

Нарязваш лука и го задушаваш хубаво, прибавяш ориза и леко запържваш.  След това доливаш вода в съотношение 1:4 с ориза. Добавяш джоджена, пипера и солта и го оставяш малко да поври около 10-на минутки. След това чупиш яйцата цели вътре и мяташ във фурната да се запече.  Може да го оставиш да се задуши и на котлона, но определено е по-добре запечено.

# 20
  • Мнения: 4 371
Страхотна рецепта, даде ми я ivona+, а аз я споделям с вас. Много, много е вкусна, снощи я правих и си облизахме пръстите.

Ризото с пиле
Продукти:
зехтин
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
бяло пилешко месо-0,500кг
1ч.ч. ориз
1 пилешки бульон
250 мл. сметана(аз използвах Хопла)
кашкавал
риган, босилек, черен пипер, чубрица и сол

Приготовление:

В зехтина се задушава нарязаният на ситно лук, след което се добавя и чесънът. След около 2 мин. се добавя пилето нарязано на малки кубчета. Оставя се на тих огън да се задушава за около 10-15 мин. Може да се добави и малко вода.
Когато пилето е почти готово се добавя ориза и 2 и 1/2 ч.чаши вода. Оставя се около 30 мин. на бавен огън. Добавят се бульона и подправките. Когато изври водата се сипва и сметаната. Сервира се с настърган отгоре кашкавал.

# 21
  • вляво от асансьора
  • Мнения: 1 262
Моя любима

Салата с ориз

Състои си от:
сварен и измит със студена вода ориз;
кисели краставички, нарязани на дребно;
рачешки ролца, пак нарязани на дребно;
2-3 с.л. майонеза, колкото за объркване;
много копър;
сол, чер пипер.

Салатата е по-скоро зимна обаче........



Ей,Тане,това ми е любимата салата Grinning.Само че аз й слагам,освен майонезата(пушена взимам) и няколко лъжички кисело мляко Wink

# 22
  • Мнения: 3 474
Може Wink, то допълнително олекотява нещата Simple Smile

# 23
  • Мнения: 5 140
Пикантен задушен ориз с гъби

За 4 порции: 200 гр. бекон, 250 гр. гъби, 1 глава лук, 1 с. л. олио, сол, млян 4ерен пипер, щипка кимион, 750 мл. месен бульон, 300 гр. ориз, връзка магданоз.

Нарежете бекона и лука на куб4ета, а гъбите на тънки филийки. Загрейте олиото в тенджера и запържете в него бекона и лука. Прибавете гъбите и изпържете вси4ко на среден огън. Подправете с 4ерен пипер, сол и кимион. залейте с бульона и оставете да заври. Сипете ориза. Покрийте и варете 5-10 минути. Опитайте на сол и добавете нарязания магданоз.


Тази рецепта и аз я прилагам в моето меню.Много я харесвам(по точно оризът сготвен така) coolcool

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт