Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 апр. 2009, 10:38 ч.

Права ли съм?

 • 3 357
 • 47
 •   1
Отговори

Здрвеите, имам проблем с моите родители и търся съвет. Аз съм на 35 години и от 12 години живея в чужбина. Родителите ми са окол 60 годишни и все още работят. Също и гледат и много възрастната ми баба. Аз им помагам финансово, доколкото мога и им оставям доста голяма сума около 5000 лв (което е много дори и за мен) годишно. Имам семейство и малко дете. И второ на път.

Напоследък родителите ми често се оплакват и подхвърлят как аз трябва да се грижа за тях. Под това те разбират един от следните варианти: аз да напусна работа и да оставя семейството си в чужбина и да живея с тях,  всички да отидем да живеем с тях или да ги взмем да живеят с нас. Искат от мен
да им купя също нов апартамент. Само на мен ли това ми звучи налудничаво? Никога не съм била особено близка с тях и едва изчаках да стана на 18 и да напусна техния дом. Те ме издържаха докато учех и сега ми го натякват мнoгoкратно. Твърдят че това им е струвало един апартамент и заради това им го дюля. Твърдят още, че били сами и не можело аз да живея толкова далече и че не съм ги погледнала. Оплакват се че имат много грижи с баба ми. Разбирам ги и плащам на жена да им помага. В момента не мога да направя повече. Сте опитам да събера пари и да им купя апартамент,  макар и да мисля че не е правилно. Аз съм единственото им дете. Те казват, че докато са били 50 годишни са ги гледали техните родители (това е вярно, те им помагаха с всичко, включително и са ме отгледали, докато съм била на 7) а след 50 годишната им възраст трябвало да ги гледам аз. Какво да направя? Аз не съм ги изоставила, но имам други приоритети. Права ли съм?

# 1
 • Мнения: 54
Разбира се, че си права. Че то по този начин родителите ти направо те изнудват. Досега не съм чувала "крава да суче от телето".  Сега ти си имаш семейство и трябва да се грижиш за него. Така, че си мнооого права. Peace

# 2
 • Мнения: 2 448
Цитат
Те казват, че докато са били 50 годишни са ги гледали техните родители (това е вярно, те им помагаха с всичко, включително и са ме отгледали, докато съм била на 7),а след 50 годишната им възраст трябвало да ги гледам аз.

 ooooh!
Ако са болни и имат нужда от специализирана или друга помощ, достатъчно е, след като си в чужбина да плащаш на жена да се грижи за тях. Но не си длъжна да си променяш тотално живота, заради гледането им. Още повече, че доколкото разбирам не са станали за гледане все още. Гледай си децата и им помагай финансово доколкото ти стигат силите.

# 3
 • Мнения: 433
На такова изнудване бих им казала, че не съм ги молила да ме създават.

А защо им е апартамент, нямат ли си? На квартира ли са?

# 4
 • Мнения: 712
Права си, разбира се! И не виждам причина да изпитваш угризения.
Какво значи да ги "гледаш"? Описваш ги като здрави хора, които са в състояние да се справят сами, да работят, че и да се занимават с един възрастен човек, който се нуждае от помощ. Какво трябва да включва "гледането" от твоя страна?
За апартамента... те нямат ли си дом? И какво смятат да правят с апартамента, ако все пак те изнудят с насадено чувство за вина да им го купиш? Казваш, че си единствено дете? Значи след н-на брой години ти ще наследиш апартамента, който сама си си купила. И от който едва ли ще имаш нужда, тъй като изглежда, че си устроила живота си там, където си.
Не разбирам, наистина не разбирам проблема на родителите ти... Може би им лиспваш...? Предложи им да ти идват на гости веднъж или два пъти годишно за седмица -две, ако можеш отделяй им и ти по толкова време в България. Дори порастналите деца в България, които живеят в различни градове от родителите си не им отделят повече време - просто животът си тече, децата имат деца, ангажименти, не могат да висят на полите на майките си, за да им правят компания и да разнообразяват ежедневието им. Но някои родители не искат да го разберат май...
Поговорете си открито. Кажи им твоето разбиране за връзката родители -порастнали деца. Няма да им хареса със сигурност. Но ако са на ясно с твоето решение, накрая ще трябва да го приемат.
И не, не си лоша дъщеря, помагаш им с всичко по силите си, така че не ги оставяй да ти вменят чувство за вина  Hug

# 5
 • Мнения: 2 011
Най-лошо  е когато собствените  ти родители  ти насаждат  чувството за вина спрямо тях . На толкова далечно разстояние тези чувства мъчат най-много. Не си лоша  дъщеря а и мисля че родителите ти прекаляват с това. най- малкото имат  право да те изнудват. Може би наистина им липсваш и  искат по всякакъв начин да те върнат - дори  и   с този да те карат да се грижиш за тях ( не че не се грижиш и сега). Не приемай твърде  сериозно това а помисли удачния вариант за двете страни - вземай ги и при теб за известно време - може и да  си променят представите относно грижата ти към тях! Пък и аз не съм чула  крава да суче от теле! Ама това важи само  за кравите- при нас човеците  си го има !!! newsm78

# 6
Благодаря за подкрепата.

Да имат си апартамент, но бил казват ми стар и панелен и не в центъра на града...Ходим при тях веднъж в годината през лятото, но живеем в хотел, защото при тях няма място за всички.

Опитвам се да им помагам, но тази всъдена безпомощност (по-скоро измислена) ме дразни.

Благодаря!

# 7
 • Мнения: 10 345
Все още битува мнението, че в чужбива хората се валят в пари.

# 8
Мило момиче, много ти съчуствам за такива родители.
   
Да ги вземеш при себе е ЛОША идея. Ако са интелектуалци/владеят чужди езици, пътували са/...може би...отново обаче с условие.
Ako не знаят език, ако не са живели никъде другаде освен в България, такова бреме ще бъдат...ще има да са чудиш и маеш: бебе ли да гледаш, изгубените си родители ли да търсиш.

Нито дете могат на разходка да изведат, всеки път ти самата като излезеш, ще има да ги мислиш: да не вземат да излязат и как ще се върнат...

Ако езици не са учили досега и не са се занимавали с интелектуален труд...Нова обстановка /много различна от България!/ - ще им се стори...
Не е за приказка...

И аз не разбрах апартамент защо трябва да им купуваш?! Тук нещата зависят от много детайли и само с пълна конкретика бих си позволила мнение...

Значи ти даваш около 500 лева на месец. Родителите ти работят /поне още 500/, очевидно си имат собствено жилище...Бре, к’во ги правят тия пари...
Внучета не гледат...По дискотеки ли ходят??? Разбира се, зависи и къде живеят...Останах с впечетление, че не е София?

# 9
 • Мнения: 1 760
Здрасти

И аз съм в чужбина.
Хич не се чувствам длъжна,който и да се опитва да ме накара да се чувствам виновна да си гледа работата.
Родителите ми знаят,че детето ми е най-важното за мен.Ако имам възможност-помагам с каквото мога.
ако нямам-нямам.


Един съвет от мен-никога не пренебрегвай децата си заради когото и да било друг роднина.Те са тези.дето наистина имат нужда от теб.

# 10
 • Мнения: 676
Права си, разбира се. Напълно разбирам как се чувстваш. Моите родители живеят в чужбина, а баба ми тук в България. В края на месеца ако й се обадиш вече звучи безпомощно и все едно едва крета, а не е така. Тя не е и толкова възрастна, на 66 години е. Пратят ли й пари за месеца вече всичко е наред, ходи и купува всевъзможни глупости тип магазин за 1 лв., а после твърди, че по две седмици ядяла една супа (значи да разбирам, че за един месец готви два пъти и това й стига Shocked). А моите родители й пращат не малка сума плюс пенсията й. Не иска да си идват уж, а непрекъснато ги кара да се чувстват виновни, че имат друг живот там. И най-странното е, че тя преди беше най-всеотдайния човек: става ли дума за децата й, света ще преобърне, за да са добре и щастливи, без да помисли за себе си. А сега индиректно ги изнудва и насажда чувство за вина. Имам чувството, че хората се превръщат в егоисти с възрастта. Има диабет, а като отида при нея шкафовете са пълни с всевъзможни сладки неща - бонбони, шоколади, сладка, бисквити. Уж за гости да имало.... И ако някога не стане така, както тя иска.... казва, че един ден ще си сложи всичкия инсулин и вече няма да ни пречи.  ooooh! Моля се на Господ да не го направи!  Praynig

Така че те разбирам идеално. Според мен правиш достатъчно за родителите си. Сега очакваш дете, а имаш и друго малко детенце. Тези деца се нуждаят от теб. Родителите ти ако не го разбират, не знам. Помагай им финансово, ако не могат да се гледат сами плащай на жена да го прави, но това с апартамента вече идва прекалено. А вземеш ли ги при вас рано или късно това ще повлияе на твоето семейство, според мен не трябва да го допускаш. Най-странното от всичко ми се стори, че до 50 години са ги гледали техните родители, а след 50 трябва да ги гледаш ти. Тези хора защо смятат, че някой цял живот трябва да ги дондурка?

# 11
 • Мнения: 16 634
Родителите ти явно така са свикнали, вечно някой да се грижи за тях.
Явно смятат, че щом си им дъщеря и ти трябва да го правиш.
При следващото ви прибиране в БГ проведи един сериозен разговор с тях и им обясни че тези неща, които ги искат няма как да станат.
За какъв дявол ще им купуваш апартамент щом си имат. При това са само 2ма възрастни в него, хайде и бабата. Ти после тези апартаменти на чорба ли ще ги вариш ако нямаш намерение изобщо да се прибирате тук.
Пращаш им пари всеки месец, което според мен е достатъчно и с това трябва да им се изчерпат исканията.
И със сигурност няма защо да се чувстваш виновна.

# 12
 • Мнения: 1 014
Много ми стана жал за теб. На 35 си, а се оставяш да те манипулират дъртите като малко дете.
Явно доста им позволяваш да ти се качват на главата, затова сега проявяват претенции.
Аз директно бих им казала да се засрамят и да не очакват жена с две малки деца(предполагам в майчиство в близките 2 години) да издържа 3-ма възрастни, 2-ма от които работещи.

Това с апартамента си е жив абсурд. Не оставяй даже място за дискусии и убеждавания кой кого бил гледал и кой на кого и какво бил дължал. Това са глупости.
Кажи им, че ако ще купуваш апартамент в БГ, то това ще е апартамент за ДЕЦАТА ти, а не за дъртите(извинявай за израза, но друго не заслужават).
И това ще стане когато ТИ решиш, а не когато на някой му скимне, по незнайни си причини.
И АКО решиш разбира се.

Давай по-твърдо.
Кажи им, че е време да започнат сами да се гледат и режи от дъно вsякакви опити за вменяване на вина.
НЯМАШ НИКАКВА ВИНА за каквото и да е. Напротив, даваш да те удрат и по двете страни.

# 13
Въобще да не ти пука, помагаш колкото можеш но родителите ти се забравят, като си в чужбина парите да не валят като дъжд
Имат си апартамент, финансираш ги месечно поне според мен това им стига, няма да си зачеркнеш живота заради тях я, гледай си семейството и не слушай какво ти разправят то ти е най-важно.
Според мен са егоисти щом не мислят как се чувстваш ти от тези техни натяквания и не мислят че може да си разбиеш семейството ако тръгнеш по свирката им.

# 14

Общи условия

Активация на акаунт