Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 15 авг. 2005, 15:02 ч.

Гръмната чорба

  • 1 313
  • 11
  •   1
Отговори
  • Вече на село
  • Мнения: 554
Момичета, това е специалитет тук по нашенско. Нещо, което отнема малко повече време от таратора, но е също така освежаващо, т. к. се консумира студено.
Продуктите са като за зеленчукова супа, но главна роля играе зеленият фасул.
Първо се полусварява зелен фасул около 1/2 кг, нарязан като за супа, добавят се наведнъж ситно нарязани 1 гл. средна лук, 1 голям морков, 1 голяма чушка, 2-3 над средна големина картофа. Като се посварят и те, са добавя около 1 ч. ч. домати от консерва и 1 шепа кисели зелени сливи. Вари се докато сливите "цъфнат". Накрая се ръси обилно с копър. Оставете в хладилника и консумирайте при тази температура.
Пробвайте, няма да съжалявате. 

# 1
  • out of space
  • Мнения: 7 505
Много благодаря! Имам и фасул, и сливи във фризера, вчера тамън се чудех какво да ги правя, а ти даваш такава подходяща рецепта!  Grinning

# 2
  • София
  • Мнения: 918
 newsm10 Страхотна рецепта наистина!

# 3
  • Мнения: 4 212
Интересна рецепта, ще изненадам веги с нея.А защо е гръмната?

# 4
  • Вече на село
  • Мнения: 554
Нямам представа защо е гръмната, името идва от години назад и няма вече кой да ми отговори.  Сигурно си има история. Тук дори по-мераклийките си я слагат в буркани за зимата. Пропуснах да кажа, че счукан чесън особено й върви. 

# 5
  • out of space
  • Мнения: 7 505
Нямам представа защо е гръмната, името идва от години назад и няма вече кой да ми отговори.  Сигурно си има история. Тук дори по-мераклийките си я слагат в буркани за зимата. Пропуснах да кажа, че счукан чесън особено й върви. 

Аз реших, че така се казва, заради "гръмнатите" сливи  Grinning

# 6
  • out of space
  • Мнения: 7 505
Вчера я направих и си облизахме пръстите! Сготвих я с три разлики от рецептата- нямах копър и сложих магданоз; добавих малко зехтин; ядохме я гореща (кой ще ти чака да изстива Wink). Пак ще направя! Grinning

# 7
  • Вече на село
  • Мнения: 554
Радвам се, че ви е харесало, Erika, но пробвай и с копър. А колкото до мазнина, в оригиналната рецепта е без никаква, но тъй като и аз си падам по експериментите, приветствам всякакви такива.

# 8
  • Varna
  • Мнения: 1 399
Ох, аз пък реших че е гръмнала някоя тенджера под налягане hahaha hahaha Crazy
Хареса ми рецептата. Трябва само да намеря кисели сливи и ще опитам Simple Smile
Междудругото, майка ми прави една лятна манджа /така си я кръстила самата тя/ с почти същите продукти - картофи, зелен боб, морков, лук, зелени сливи, копър и джоджен. Тъй като гледам, само чушка и домат не слага. Също е много вкусно Wink

# 9
  • София
  • Мнения: 1 351
 Grinning И по нашия Монтански край се прави, но му казваме "кисело". Много, ама МНОГО го обичах като дете, благодаря че ми напомни...макар че е вече късно за джанки  ooooh!, нищо, самата мисъл за него ми доставя удоволствие  Mr. Green

# 10
  • София
  • Мнения: 12 365
Аз се явявам с един много странен въпрос, защото въпросните плодове в различните краища различно ги наричат - та за зелени сини сливи ли говорим или за зелени джанки Rolling Eyes

# 11
  • out of space
  • Мнения: 7 505
Аз се явявам с един много странен въпрос, защото въпросните плодове в различните краища различно ги наричат - та за зелени сини сливи ли говорим или за зелени джанки Rolling Eyes

Зелени джанки. Не онова, което после става тъмно лилаво, а онова дето може да стане червено или жълто- тези кръглите.
Ужасно обяснение, ама... Embarassed

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт