Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 май 2009, 16:40 ч.

Какво трябва да може бебе на 7 месеца?

 • 14 255
 • 44
 •   1
Отговори
 • Мнения: 697
Днес след рутинната консултация се сдобихме с направление за невролог и ми е ужасно притеснено. Повода за това направление е че сина ми не е много активен физически. Аз си мислех че просто е по-мързелив, но сега съм сериозно притеснена вече.
Накратко какво може и какво не. Не се обръща от никъде на никъде. Седнал седи само ако е подпрян отзад. Изправя се до седнало положение само ако го хвана за ръчичките. Когато го подпра прав на краката му много рядко седи на тях, повечето пъти се отпуска и ги свива. По корем прави опити да пълзи, но използва само краката си, ръцете не се сеща да ги мести.
Не знам наистина ли е толкова зле положението или педиатърката просто иска да си върже гащите, ама на мен ми е много притеснено. Дали има и други дечица, които по-късно са започнали да правят тия неща? И има ли възраст до която задължително трябва да могат определени неща? Ще съм благодарна за всякакви коментари.

# 1
 • Мнения: 236
Действително всяко бебче има индивидуален процес на развитие, някои са по-бързички, други не чак толкова, но в общи линии има определени неща, които свидетелстват за тяхното развитие и точно по тях се е ръководела вероятно вашата лекарка. Ема на 7 месеца седеше сама стабилно вече, обръщаше се на всички страни още от 4 месец, научи се да пълзи към 8-я м. Не се шашкай предварително и не отивай на този преглед с някаква отрицателна нагласа, но щом те е пратила педиатърката, предполагам(надявам се) да има основателни съображения. Дано всичко да е наред, да е била поредната фалшива тревога, Hug стискам палци

# 2
 • София
 • Мнения: 11 377
Днес след рутинната консултация се сдобихме с направление за невролог и ми е ужасно притеснено.

Вярно е, че децата са различни и се развиват различно. Но на седем месеца по-голям процент от тях могат поне половината неща от тези, които си изброила. Съветът ми към теб е да се казваш Хоп преди да си скочила. Знам, че е трудно да не си представяш какви ли не страшни диагнози, но по-добре ще е просто по-бързо да заведеш детето на невролог.

# 3
 • София
 • Мнения: 1 334
mimisofia, не се притеснявай предварително, защото може да се окаже, че наистина синът ти е по-мързелив.  Hug
Стискам палци всичко да е наред!   bouquet

# 4
 • София
 • Мнения: 2 177
Хвърли едно око:http://semeistvo.rozali.com/doktor-bebe/p7407.html/

# 5
 • Мнения: 2 376
Всяко бебе се развива различно. Аз бих те посъветвала да не подпираш детето, нека седне, когато е готово. Това, че педиатърката те е пратила на преглед всъщност е добре, ако (повтарям ако ) наистина има нещо, колкото по-рано се хване, толкова по-лесно се преодолява.
Стискам палци да се окаже фалшива тревога.   bouquet

# 6
 • Мнения: 4 202
Аз пък не смятам, че има някакъв проблем. Има доста деца от отчетната (и двете отчетни  Laughing) които са точно като Миро, сред които и дъщеря ми. Личната не се впечатли особено, не ме е насочила към невролог, на ме е шашкала. Даже не дава да купувам паяк. Нито бънджи. Единственото, което ме посъветва е да правя повече гимнастика (не аз, бебето) и масажи и да стимулирам движенията без в никакъв случай да я насилвам.
Заведи си го на невролог, но съм повече от сигурна, че пушилката е излишна.

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 2 158
Всяко бебе се развива различно , не се тревожи излишно и стискам палци всичко да е наред при вас  Hug !

Ето това имам аз като записки , които съм чела :

СЕДМИЯТ МЕСЕЦ

Уменията на вашето бебе

Двигателни умения
Детето може да прехвърля вещ от едната ръка в другата.
Три четвърти от децата на тази възраст вече могат да стоят седнали.
Някои от децата може да започнат да пълзят.
Загребва предмет с големината на стафида и може да го вдигне в шепа.

Възприятия
•   Обръща се по посока на глас.
•   Оглежда се за изпуснат предмет.

Социални контакти
•   Страхува се и започва да плаче от непознати.
•   Смее се с глас, издавайки гърлени звуци.

Умствено развитие
•   Бебето започва да прави връзка между нещата, които се случват, и съответната реакция.
•   Бърбори, използвайки гласни и съгласни („дада" и „лала").
•   С малко повече късмет и въображение бихте могли да чуете и първото „мама" или „тата".
•   Бебето започва да разпознава името си.
 
Мога да „подскачам"
Крачетата на вашето бебе вече могат да поемат част от тежестта му, това му позволява да „подскача", докато го придържате под мишниците (идеално упражнение, подпомагащо двигателното развитие). Най-вероятно мъничето може да стои седнало без чужда помощ (което дава свобода на ръчичките да изучават близките предмети). Възможно е дори някои деца да успяват да седнат сами от легнало положение.

Мога да хващам с ръчички
Фините моторни умения на бебчо също се развиват. На тази възраст мъничето сравнително лесно може да хване предмет с една ръка и да го прехвърли в другата. Вероятно ще се научи и да пляска с ръчички. Сега може да предложите на детето да пие от чашка с накрайник, разбира се, с ваша помощ. Децибелите във вашия дом значително се увеличават и не само защото бебчо изпробва на воля гласовите си възможности, а и защото той с радост открива шума от удрянето на различни предмети.
За да насърчите двигателната активност на детето, поставете някоя от любимите му играчки малко по-далеч от обсега на ръчичките му и наблюдавайте как се опитва да я достигне. Не се поддавайте, ако играта предизвика негодувание, просто насърчавайте мъничето, в крайна сметка то ще намери начин да стигне до играчката. По този начин детето ще става все по-уверено в собствените си сили и скоро ще намери свои начини да се придвижва напред - като се влачи по корем, прави опити да пълзи или просто се търкаля от гръб по корем и обратно.

Имам зъбки
На тази възраст при много бебета вече са се появили първите зъбки (обикновено това се случва около петия-шестия месец, но при някои деца може да се забави дори до 14-ия месец), така че сега вече може да очаквате поникването и на горните предни и странични резци. Възможно е това „сьбитие" да бъде придружено с безсънни нощи, повече сълзи, липса на апетит и дори малко по-висока температура.

Искам мама
 На тази възраст бебето вече усеща липсата на мама и това го плаши. Вероятно привързаността на малчугана ви радва, но понякога ви дразни (дори кратка раздяла може да доведе мъника до сълзи). Още повече, ако се налага да оставите детето на грижите на друг човек. Въоръжете се с търпение - тази прекалена привързаност скоро ще премине.

Вече разбирам!
Вашето бебе много обича игрите на криеница. Това е така, защото то разбира, че скритото „нещо" (вашето лице или предмет) ще се появи отново. Всъщност най-лесният начин да задържите вниманието на един 7-месечен малчуган е, като скриете някакъв предмет под одеялото и оставите детето да го открие. Вашето бебе вече добре разбира интонацията и изражението ви, то бързо ще се разплаче, ако му се скарате.

Обичам игрите
7-месечното бебе се радва на една и съща игра, защото обича предвидимостта. Освен на криеница може да играете и на „пиу-пиу, вранке", „друс-друс, конче" и други подобни игри. На тази възраст децата започват да показват предпочитания към плюшените животни - както големи, така и малки. Има голяма вероятност вашето бебе да си избере и свой любимец, който ще ви придружава навсякъде. Така че, когато прибавяте нов „член" към колекцията си от плюшени играчки, внимавайте за качеството на играчката и обърнете внимание дали може да се пере. Други любими играчки са топките, музикални играчки с „изскачащи" елементи, дрънкалките и др.

Игри
• Друс, друс, конче!
Сложете детето седнало в скута си и леко го подрусвайте, като повтаряте:
Друс, друс, конче!
Къде ходи, момче?
В бабини на гости.
Както ти донесе баба?
Орехче, халвичка
и една паричка.
Момче рече: „Хоп, хоп!"
Конче рече: „Троп, троп!"
Освен че леко подрусвате седналото в скута ви дете, накрая може да хванете ръчичките му и да го подканите да плесне по два пъти при „Хоп, хоп!" и „Троп, троп", което не отменя рязкото друсване от ваша страна.

Пълзенето
Според специалистите най-често възрастта, на която повечето бебета започват да пълзят, е 8 месеца. И все пак някои мъничета правят първите си опити още от 6-месечна възраст, други чак на 1 година, а някои въобще не се опитват да пълзят. Когато става въпрос за пълзене, понятието „нормално" се изключва просто защото това е умение, което повечето бебета усвоява, но не задължително всички.
Преди да започнат да пълзят, повечето бебета вече могат да сядат и сами да се обръщат по корем. Важно е да оставяте детето по корем още от ранна възраст (според инструкциите на педиатъра), защото по този начин то се научава да държи главата си изправена, да използва ръцете си за опора – умения, които ще са му от полза по-късно, когато започне да пълзи.
Всяко бебе има различно начало и „стил" на пълзене. Някои бебета започват да „пробват" още около 5-месечна възраст. Това едва ли може да се нарече пълзене, по-скоро опит на мъника да се задържи на колене и лакти, като вдигне дупето си нагоре. Други бебета въобще не правят ранни опити, а направо започват да пълзят (за удивление на родителите си). Някои бебета започват да се придвижват, като пълзят само по корем - нещо като плуване на сухо, и доста по-късно започват истинското пълзене. Не са малко и децата, които „пренебрегват" пълзенето и направо започват с опитите да ходят, като се придвижват от опора на опора (например от дивана до масата и обратно).


или :

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=381493.new#new   bouquet

# 8
 • Мнения: 175
Аз не бих се притеснявала излишно. Отиди на прегледа и виж какво ще ти кажат. Почти навсякъде пише повечето бебета ще правят това/онова, а не всички.Това,че не прави тези неща,не значи,задължително,че нещо не му е наред. Индивидуално си е,и от дете до дете,разлика голяма. Той пък може с друго да те изненада в развитието,например да проговори рано   Simple Smile

# 9
 • Мнения: 252
Прегледа не е излишен ,а и така ще се успокоиш.Но според мен няма нищо.Аз до 8 месеца съм била доста мързеливо бебе според всички.Не знам тончо какво съм правела,но според нашите почти нищо,а и съм била доста дебело кърмаче около 11 кг.на 9 месеца.На  9 месеца съм проходила и след това съм пролазила.Явно тогава съм била готова.

# 10
 • Габрово
 • Мнения: 1 210
Аз не виждам проблем и мисля, че се притесняваш излишно. Всяко дете се развива по различен начин. Синът ми се обърна за пръв път на седем месеца, а ела го виж сега ... не се спира. Grinning

# 11
 • Мнения: 263
Не се вкарвай във филми, педи си връзва гащите Peace Синът ми на 7 месеца вече щъкаше с проходилка, но това не означава , че всички са така. Пиши как е мнал прегледа, стискаме палци Praynig Знам , че не можеш да не с епритесняваш, но поне не изнервяй детето Peace Успех Hug

# 12
 • Мнения: 221
Както вече са ти казали при всяко дете е индивидуално.Големият ми син правеше всичко,което си написала даже и повече,но малкият ми беше същия като твоя син.Аз бях много притеснена,защото постоянно сравнявах двете деца.Малкият започна да прави всичко много по-късно.За наша радост не сме имали никакви проблеми,надявам се и при вас да е всичко наред и да е фалшива тревога.

# 13
 • Варна
 • Мнения: 156
Направи прегледа за твое успокоение Моята дъщеря и тя много много не си дава зор почна да седи самичка чак на седем и половина месеца до тогава се кандилкаше на ляво и на дясно, още не може сама да сяда опира се на лакът и до там  Confused С обръщането по корем също започна някъде на седем и половина ела да я видиш сега как се върти Още не може да пълзи прави опити ама мърда само на зад В проходилката седи правичка за няколко минути и то от скоро след което се отпуска освен това се избутва само на зад

# 14
 • София
 • Мнения: 41 020
направи прегледа - ако не друго ще се успокойш....
иначе от горните мисля, че единствено се очаква да се върти поне на едната страна и евентуално да седи - въпреки, че за това съм чувала и към 8 седнали бебета.....за стоене прав пък съвсем не е задължително...
дано се окаже само връзване на гащите и да му няма нищо на дечко Simple Smile
не се тревожи предварително....

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт