Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 авг. 2005, 11:12 ч.

Аутизъм,синдром на Аспергер

 • 20 622
 • 36
 •   1
Отговори
Имам син на 8 год. с поставена диагноза Синдром на Аспергер.Търся информация за хора или маста в София към които мога да се обърна за помощ и терапия.За момента се боря сама с помоща на класната му и училищните психолози.Слава богу,че заболяването му е в сравнително лека форма и това позволи да учи дори в масово училище,но аз и детето ми имаме нужда от специлизирана помощ,а незнам към кого да се обърна.Ще се радвам ако някой може да ми помогне. Party

# 1
 • София, в офиса
 • Мнения: 1 269
здравей Какето, добре дошла
Синдромът на Аспергер се среща рядко, за последните 5 години аз лично познавам 2 такива деца - с едното работи колега логопед от логопедично училище( в момент името ми излетя от главата - кабинетът и е в 107 СОУ в Лозенец), с другото работех аз.
колегата Олга Георгиева работи с деца с аутизум, може и тя да е имала такъв случай.
Важно е следното - да издействаш на детето право за индивидуална програма за обучение в училище, защото Аспергер синдромът спада към комуникативните нарушения. Това е необходимо, защото страда като цяло речта - по отношение на граматиката, структуриране на изречения, използване на синоними, бораване с различни езикови форми. Потози начин ще страдат всички разказни предмети и ако нямате такава програма, ще се стигне до един куп парадоксални състояния в училище.
Ако не знаеш как да направиш това - питай Hug

# 2
 • Мнения: 485
Здравей и от мен!
Тъй като става въпрос за С.на Аспергер, а не за "чист" , т.е. ранен детски аутизъм, разбира се че масовото училище е най-добрият вариант. Първото нещо, което трябва да направиш е,да се поинтересуваш в Инспектората по образование - София кога заседава Екипа за комплексно педагогическо оценяване, после да говориш с педагозите в училище че желаеш да представиш детето си там. В училището трябва да попълнят един протокол по образец, даден в Наредба №6 от август 2002 г, ако не се лъжа-Приложение 2. С този протокол+медицинския се явявате с детето пред Екипа и той определя детето да се обучава на интегрирато обучение.
След като го определят на ИО, а няма как да не го, защото е дете с т.нар. специални образователни потребности, в училището със заповед на директора се сформира екип, който изготвя индивидуална програма за обучение и развитие, обхващаща не само уч.предмети,а и общуването и т.н. В този екип участват кл.ръководител, психолог/педагогически съветник, логопед, учител. Имай предвид че Екипа от Инспектората може да препоръча и допълнителни занимания с логопед например или специален педагог, или няколко допълнителни уч.часа. Да ти кажа, за голямо съжаление в България все още помощта за деца с нарушения от аутистичния спектър е равна на нула. Няма такъв специализиран център, но аз ти препоръчвам колкото се може повече часове с логопед, който да работи за отстраняване на проблемите,най-вече върху семантичната и прагматичната страна на речта. Има в американската литература един комуникативен проблем, наречен семантико-прагматично нарушение, което се причислява също към аутистичния спектър и симптомите са идентични с тези, които се наблюдават при С.на Аспергер. Досега съм работила с 3 такива деца /с поставена диагноза С.на Аспергер/ и с 2 без медицинска диагноза,но отговарящи на клиничната картина при семантико-прагматичното нарушения. По мое настояване едното от тях беше представено пред лекарска комисия и му беше дадена диагноза : Разстройство от аутистичния спектър.
Мога да ти кажа,че стига логопедът да потърси информация из интернет, въпреки че в университетите не са склонни да преподават за някои от комуникативните нарушение, вкл.за посоченото от мен сем.-прагм. ,ще намери. Аз лично оттам съм намирала и много ми е помагала.
Прогнозата при добре систематизирано обучение и участие на родителите и учителите е наистина добра, но повтарям-систематизирано и най-вече редовно обучение с логопед.
А ето и имейла на председателя на Асоциация "Аутизъм" Мирена Велкова, но тя по-скоро може да помогне при ранния детски аутизъм,макар че в Асоцияцията членуват доколкото знам и майки на деца със С.на Аспергер.

# 3
Олеле,много се извинявам-май съм се разсеяла и не съм оставила имейла, за който споменах по-горе!!!  Sad
Ето го и него: mirenavelkova@yahoo.com

# 4
 • Мнения: 2 524
Какво представлява този синдром?

# 5
 • Мнения: 4 212
Аз също искам да знам какво представлява Синдрома на Аспергер. Освен това, някой може ли да ми даде информация къде във Варна им специалисти  при които може да се отиде и да се разбере дали детето има такъв синдром?
На брат ми сина е аутист, освен това има вси4ки данни за този синдром, но до сега не са поставили то4на диагноза.Водиха го при специалисти в София, всеки имаше разли4но мнение и заклю4ение.Има правен скенер на мозъка, при което нищо не се установи, перфектен мозък.
Детето тръгна 1 година по късно на у4илище, сега ще е 2ри клас, запо4ват с разказвателните и....незнам. Може да 4ете изре4ение, но не може да го възпроизведе.Има специален логопед, който идва у тях за гимнастика.Проходи на време около годинката, но до 5 годишна възраст не каза нито една дума, после постепенно с лекартсва запо4на да изговаря думи, но все още говора му е затруднен.
Благодаря предварително.

# 6
 • София, в офиса
 • Мнения: 1 269
ти линкове за Аспергер http://www.familyvillage.wisc.edu/lib_aspe.htm#Articles

# 7
 • Мнения: 485
По принцип нарушенията от аутистичния спектър се диагностицират от детски психиатър, има такъв във Варна, но не знам точно къде,вероятно в психодиспансера, както навсякъде. Но самата диагностика е много дълъг процес, най-обстойно я правят в Клиниката по детска психиатрия в МА-София, но се налага престой там около месец, което е трудно за хората от други градове.
Ето тук има за С.на Аспергер /в "Публикации"/:
www.autism.hit.bg

# 8
За Варна - д-р Милена Топалова - детско юношеска психиатрия
медицински комплекс "Младост", бул."Република" 20, ет.5, каб. 7

0888 222 038
След седми септември

# 9
 • Мнения: 485
Teya,
щом не му е поставена точна диагноза , явно няма "всички данни за този синдром". Е,не съм лекар, но някои неща,които изброяваш, не са съвсем типични за Синдрома на Аспергер. Обикновено тези деца овладяват формалната /външната/ страна на речта много рано и без особени грешки и от малки имат феноменална памет-могат да възпроизвеждат дълги и сложни,често неразбираеми за тях текстове-прочетени или чути. Характерно е и това че подобен тип лекарства почти не действат на децата с аутистични синдроми както действат на други групи деца.
Смути ме и това,че логопедът му водил някаква гимнастика!?! За какво става въпрос по-точно?

# 10
 • Мнения: 4 212
Благодаря на вси4ки за данните.  Hug


Ами логопеда прави следното.Написват едно изре4ение на една хартия,про4ита го детето.След това се нарязва на отделни думи и той трябва да го сглоби както е било.Прави го, но не може да възпроизведе това което е про4ел.Справя се с математика, майка му много се занимава с него, и тя е единственият 4овек на който отдава зна4ение. Има и странно поведение в 4ас.Става и прави каквото си знае, събува си панталоните  Sad. До сега единственото с което се занимаваше беше атарито и по телевизята картуун нетуърк, детският канал,прозинасяше думите на английски по лесно отколко на български.Сега са му купили компютър за игрите и ве4е е абсурд да го измъкнат на вън да играе, не 4е някога е играл  с други деца де.В на4алото логопеда правеше и лицева гимнастика за да може да произнася добре буквите.
Има поставени разли4ни диагнози от специалисти в София, едната от които е лека олигофрения, но другите я отхвърлят.
Отново благодаря   bouquet

# 11
 • Мнения: 485
Да,може да има някои аутистични черти, но те да вървят заедно с друго състояние/заболяване, така че всъщност не те да са водещите в т.нар.клинична картина. Детето може и да не общува като следствие от слабото владеене на езика и ниската самооценка, може това да се дължи и на аутистичните черти и на още куп други неща. Мисля че трябва да се проведе обстойна диагностика. Знаеш ли, такава диагностика не е добре да се прави само от лекари, нито само от определени специалисти, защото малко или много всеки специалист има някои ограничения във възприятията, т.е. е професионално обременен. В случая с твоя племенник за поставяне на правилната диагноза е много, много важно да се разбере доколко той се поддава на обучение, под каква форма; в какво състояние са висшите психични функции гнозис,праксис и реч и т.н. Така четрябва да се изгради една цялостна медико-психолого-педагогическа представа   Simple Smile, а не само "медико-", разбираш ли ме?

# 12
 • Мнения: 4 212
.... много важно да се разбере доколко той се поддава на обучение, под каква форма; в какво състояние са висшите психични функции гнозис,праксис и реч и т.н. Така четрябва да се изгради една цялостна медико-психолого-педагогическа представа   Simple Smile, а не само "медико-", разбираш ли ме?
Ами мисля 4е  разбирам. Макар 4е думите гнозис и праксис не са ми познати. Нещо като цялостен екип, който заедно с майката да го наблюдават, така ли? Поддава се на обу4ение, но доста нерви и струва на снаха ми. Логопеда не може сам да работи с него, майка му е плътно до него, само нея слуша, никой друг. Казаха и друго, 4е е възможно в пубертета и се о4акава де, да има 'развитие' или 'надолу' или 'нагоре' и вси4ки сме на тръни. Ако развитието спре в пубертете, диагнозата на няколко лекари е, 4е ще остане с манталитет и мозъ4но рзавитие на 4, 5 годишно дете за  цял живот.

# 13
 • София, в офиса
 • Мнения: 1 269
Тея, нещо не съм съвсем съгласна, въпреки, че всяко дете и индивидуалност. Развитието не спира, ако се използват правилно възможностите на детето. Много е важен подходът на специалистите и учителите. Тези деца са ужасно чувствителни на тема "можеш/не можеш" да се справиш. Детето, с което работих се интересуваше само от филми и от нищо друго, затова се наложи да напишем сценарии за филм и така да учим граматичните правила - под съвсем друга форма, после интересът премина и започна да се интересува от готене, самолети и звезди и се наложи всичо да се подчини на това, но детето завърши 7 клас и сега ще учи по негово желание - готвараство - така, че само много сили и нерви трябват Hug

Последна редакция: пн, 29 авг 2005, 20:50 от nnnnina

# 14
Здравейте,
казвам се Мирена Велкова и съм майката за която ви пишат.Мога да ви помогна с литература,да ви запозная с други майки на деца с аспергер.Мисля че бихме могли да изпратим психолог ,който да помогне в работата на учителите и подготовката на самите тях за контакта с вашето дете.Имам приятели с тази диагноза,при добра и систематична работа с тях те могат да имат невероятно бъдеще.
На 9,10.09.2005 в Нов Български Университет организираме Семинар по въпросите на аутизма.Поканили сме чужди лектори от Англия и Швеция.Мисля ,че ще бъде интересна както за родители ,така и на преподаватели,които се занимават с деца от аутистичния спектър.Ако имате интерес в тази област-обадете се мога да изпратя покани на всички желаещи.
Можем да се срещнем и лично,бих се радвала на бъда полезна.
 

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт