Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Страната на чудесата - ако може от утре :)
 • Мнения: 290
Здравейте,
Започвам първо с информацията за нас:
Бебчо е изцяло кърмен до сега, на поискване. Наддаваше 1 и 2 месеци по 1кг, а 3 и 4 месец по половин килограм. Весело и жизнено бебе е. От трети навършен месец насам, храненето му ни отнема около 10, максимум 15 минути, той сам се отдръпва от гърдата. Нощем, малкия прави около 4-5 часа пауза между храненията.
След поредната консултация, когато педиатъра каза, че не е наддал достатъчно (минимума бил 600гр.), забелязах, че кърмата ми намалява през деня. Тя от трети месец ми казва да захранвам, но аз не искам и тази консултация ми изнесе направо лекция за това колко му вредя вече като не го захранвам ... Може би съм се притеснила от това, че не го дохранвам, не знам ... До сега съм давала първо да свърши едната гърда и после го местя на другата. Тези дни обаче забелязвам, че цоква малко от едната и започва да реве, изместя го на другата и пак така, обаче иска да суче. Не съм променяла режима си на хранене, за да се е променил и вкуса на кърмата. От три дни съм и в цикъл и кърмата ми имам чувството, че още повече намаля. Доста почетох по въпроса и разбрах, че може би е от ниските нива на пролактина по време на цикъл. Ако интервала между храненията е по-малък от 2 часа през деня, забелязвам, че като стисна зърното, млякото капе на капки, а не пръска, както обикновено. Вечер пък имам изтичане на кърма.
Кажете ми моля ви, намалява ли ми кърмата или е лактационна криза за момента, или какво?

# 1
 • Мнения: 5 755
Повече прилича на лактационна криза Simple Smile Ще се оправите.
Нали си пълни памперсите? На сантиметри расте ли?
Принципно педиатърката ти хубаво си връзва гащите, но 500 може да мине за критично ниско наддаване само в първите месеци... а след 4-ия вече си е съвсем в норма.

По темата в библиотеката - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=19325

Това за нервирането след кратко сукане и моята дъщеря го правеше, може би около третия-четвъртия месец, не помня точно, но отмина. Редувала съм гърдите по пет-шест пъти, докато се успокои, особено във вечерните часове. Започват да се разсейват на тая възраст - откриват, че светът включва и други интересни неща освен сукането.

А цикълът често действа антилактогенно, но би трябвало да отмине преди края на менструацията.

# 2
 • Страната на чудесата - ако може от утре :)
 • Мнения: 290
Здравей Параход, благодаря за бързия отговор

Това са ми записките от консултациите:

Дата      Ръст, см.     Тегло, кг.     Об.глава, см.   Об.гърди, см.
06.01.2009г.   51      3.850      
12.02.2009г.   57      4.600            38                         39.5
17.03.2009г.   58.5      5.600            40.5                      40.5
21.04.2009г.   62      6.100            42.5                      41
21.05.2009г.   63.5      6.600            43.5                      42


Дали това редуване не е довело до лактационната криза? Аз минах през една такава, защото заради кръвната ми група се удължи физиологичната жълтеница на мъника до 2 месеца и ми казаха да наливам дечко с глюкоза ... Тогава се получи такава обърквация с кърменето и глюкозата, че ми се плачеше. Наливах се с лактогонни чайове и ядях мюсли като луда. Сега си пия вода по около 1.5 - 2л на ден и пак ям мюсли. Замислям се и дали да не започна да цедя с помпата след кърмене, за да може да се стимулира кърмата.

# 3
 • Мнения: 3 595
Здравей,
Чудесно си решила да предлагаш и двете гърди и да го изчакваш сам да се отдръпне, когато е готов. При цикъл много майки споделят, че кърмата им намалява слабо за 3-5 дни, но после нещата се връщат към обичайния ритъм. Напълно възможно е, бебето да се изнервя, че не получава толкова, колкото му се иска и да се опита да увеличи лактацията, сучейки по-често. Ако искаш можеш да опиташ да му предлагаш малко по-често гърда, да не изчакваш да се разплаче, а да му даваш малко преди времето, което очакваш да го храниш. Когато е раздразнен може също да кърмиш, докато е още сънен, в затъмнена стая, спокойна обстановка, да редуваш гърдите (като свърши първата, даваш втората, после пак първата, после отново втората, докато се нахрани). Може да опиташ да кърмиш легнала или в някоя друга поза, която е удобна и за двамата. Да имате контакт кожа до кожа, може да го оставиш сам да намери гърдата и сам да засуче, да го носиш в слинг примерно, хем да е гушнато и близо до мама, хем да похапва, хем да са ти по-свободни ръцете. Спокойствието и търпението са неща, които помагат да сте по-добре и двамата, тъй като усещат напрежението в майката. Ако бебето е кърмено на поискване, дава му се да суче винаги когато поиска и толкова дълго, колкото иска, най-често е напълно достатъчно, за да се увеличи кърмата, според нуждите на бебето. Желая ви успех и пиши как сте   bouquet

# 4
 • Мнения: 763
Здравейте!
За пръв път пиша тук и много се надявам да получа съвет и помощ. Имам бебе на 3 месеца. От вече близо три седмици имам проблеми с кърменето. Едва издържа на суче 4 мин. и веднага почва да се гърчи, да плюе и да дивее в скута ми. Кърмя го последователно от двете гърди. До скоро след като заблъска и се заогъва от едната гърда го премествах на другата, той се успокояваше и после го връщах да си дояде от първата и така свършвахме работата.  Той си има колики, но това като че ли не му пречеше особено при яденето. Ядеше повече от достатъчно - около 140 средно /имам кантар вкъщи и се мерим всеки път/. Наддаваше с с повече от 1 кг. на месец. Отскоро обаче нещата се промениха и вече и от двете блъска и не иска. Местим се по сто пъти и не ще и не ще. Изкарва газове, оригва си и като го върна на гърдата,засуква и пак започва да бута. Едва изяжда 100 мл. В резултат на всичко имам чувство, че и кърмата ми намаля. Не знам какво да правя. Това ми е второто дете, мислех, че няма да има изненади - но ето че пак съм в шах!
Ще се радвам на всеки ваш съвет! Rolling Eyes

# 5
 • Мнения: 1 101
.....Кажете ми моля ви, намалява ли ми кърмата или е лактационна криза за момента, или какво?


Според мен е лактационна криза, бебчо расте и не му стига, съответно иска да суче по - начесто и си "поръчва" по голяма порция мляко. Давай му да суче когато поиска, колкото иска дълго. Ако не му стигне, въпреки че е изсукал и двете гърди - повтаряш процедурата и даваш пак първа, после пак втора и така докато се насуче. И другите са ти писали същото  Peace Всичко ще премине до няколко дни, няма страшно. Наддаването е добре, не се шашкай, не бързай да дохранваш, дохранването изобщо не ти гарантира по - добро наддаване, защото може да е за сметка на изсуканата кърма и ефекта да е нулев. Да не говорим, че кърмата по правило намалява, ако вместо да му се дава да суче, бебето се дохранва с АМ. По - добре кърми на поискване, особено нощем гледай да има поне 1-2 кърмения, ако бебчо не се буди, вземай го както спи и лекичко като го бутнеш по бузката само да отвори уста и така кърмиш. Повечето бебета си сучат прекрасно и много спокойно докато спят  Mr. Green Следи и памперсите на бебето - долу горе 5-6 бр. напишкани памперси трябва да има, като всеки е около 100 - 120гр. тежък. Ако нямаш на какво да измериш, на сух памперс налей 8-9 супени лъжици вода /това е около 100 мл./ гр. при водата е едно и също / и на око прецени дали толкова тежат и памперсите на бебчо, ако тежат и повече - още по - добре. Нааканите по принцип трябва да са поне 1 на ден, но все пак бебето не е новородено, по - големите правят и паузи от по 2-3 дни, други пък акат по 4-5 пъти на ден, тъй че това не е определящо. Но пиши как са памперсите сега и как са били преди кризата  Peace

# 6
 • Мнения: 1 101
Здравейте!
За пръв път пиша тук и много се надявам да получа съвет и помощ. Имам бебе на 3 месеца. От вече близо три седмици имам проблеми с кърменето. Едва издържа на суче 4 мин. и веднага почва да се гърчи, да плюе и да дивее в скута ми. Кърмя го последователно от двете гърди. До скоро след като заблъска и се заогъва от едната гърда го премествах на другата, той се успокояваше и после го връщах да си дояде от първата и така свършвахме работата.  Той си има колики, но това като че ли не му пречеше особено при яденето. Ядеше повече от достатъчно - около 140 средно /имам кантар вкъщи и се мерим всеки път/. Наддаваше с с повече от 1 кг. на месец. Отскоро обаче нещата се промениха и вече и от двете блъска и не иска. Местим се по сто пъти и не ще и не ще. Изкарва газове, оригва си и като го върна на гърдата,засуква и пак започва да бута. Едва изяжда 100 мл. В резултат на всичко имам чувство, че и кърмата ми намаля. Не знам какво да правя. Това ми е второто дете, мислех, че няма да има изненади - но ето че пак съм в шах!
Ще се радвам на всеки ваш съвет! Rolling Eyes

Възожно е да е кърмаческа стачка. Виж тук: http://www.bg-mamma.com/articles/full/705
Значи сега бебето суче само няколко минути и после се дърпа, млякото в гърдата не е свършило. Бебето е изяло около 100 мл., но не иска повече, въпреки че преди е изяждало по 140 мл. Правилно ли съм разбрала ?
А да напишеш след като спре да суче, плаче ли или остава спокойно ? Дали не е възможно просто да се е нахранило, да иска да яде по малко, но начесто ? Нали знаеш,че бебетата не изсукват еднакво количество кърма на всяко ядене, понякога изяждат малко, следващия път повече и така. Това мерене много бърка нещата. Откакто се е родило бебето ми не знам колко изяжда, може би ако го мерех, щях да имам поводи за притеснение ако установя, че яде понякога по - малко отколкото трябва  Peace Най - добре показват напишканите и наакани памперси, ако искаш погледни по - горе предишното ми мнение, там съм писала.
Друго, което забелязвам, че си писала: бебето има газове, оригва се, понякога лакомите бебета се наяждат много бързо, нагълтват въздух и в резултат на това са неспокойни, ревливи, а може да откажат и да ядат повече, докато не им се помогне да се оригнат. Следи за позата на бебето да е правилна, да не нагълтва излишно въздух, оригвай преди да дадеш втората гърда.  Струва ми се от самото начало сте се хранели така: даваш първата гърда докато тече силно млякото, после втората гърда  пак за малко, докато е силна струята и като намалее и там, даваш отново първата за да си дояде бебето от задното, по - мазно мляко. Само че си мисля да не би да си повече от предното по - рядко мляко и да не му остава място за задно ? Колко време се задържа на първата гърда на "продължението"  Mr. Green ? Има ли поне 2-3 минути ? Ако искаш погледни тук една статия: 
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=177530.0
Там има много хубави съвети за да накараш бебето да се задържи на първата гърда повече време, опитай също да притискаш гърдата когато лякото почне да тече по - бавно, ще му помогнеш  Peace
Ако все пак не се получава, опитай поне да му даваш от втората гърда съвсем малко, само за да не нервничи и да изчака хубаво да се изпразни първата  Peace
Щи ти цитирам част от първата статия за кърмаческа стачка:
"Млякото ви бързо потича надолу в началото на кърменето, после се забавя и тече едва-едва. Ако бебето продължи да суче, ще бъде възнаградено с нова порция бързо течащо мляко. Докато новороденото е изпълнено с желание да продължи да суче, докато слезе следващата порция (спомнете си, че то няма кой знае какво друго забавление по това време), по-голямото бебе може да стане неспокойно след като първоначалната струя мляко намалее и да не иска да продължи да суче, докато чака следващото потичане. "
Струва ми се точно това, което описваш и ти. Успех  Wink

Последна редакция: пт, 29 май 2009, 16:52 от rosy_bosy

# 7
 • Страната на чудесата - ако може от утре :)
 • Мнения: 290
Благодаря ви момичета за обстойните обяснения  Hug
Аз нямам и намерение да дохранвам, затова толкова се ошашках....
Ако малкия е спокоен или сънен, кърменето не е проблем, дори тогава усещам как "слиза кърмата". Когато обаче започне да се сърди, няма търпение да суче докато слезе млякото и започва да се ядосва.
Ivy   Досега съм го кърмила в поза люлка. Снощи опитах да го кърмя легнал на леглото, а аз на една страна, надвесена до него. Затъмних, опитахме се да му осигурим тишина и се получи Simple Smile Бях най-щастливата сигурно на земята Simple Smile
Четох статията, преведена от Хедра за по-бързо слизане на млякото и опитах, но нищо не се получи ... Малкия обаче имаше търпението да посуче малко, докато слезе порцията му мляко.

rosy_bosy, аз по принцип така го кърмя, миличка - когато и колкото поиска. В началото само за седмица следвах съветите на педиатъра по 15 мин на гърда, на три часа... Когато обаче ми каза да му спра нощното хранене, че можело да се прехрани, се ядосах и си карах по интуиция - когато огладнее бебчо, тогава яде.
Следя и памперсите - досега са били средно по 5 напишкани и по една наакана на ден (като изключим първия месец и половина, когато на всяко хранене, малкия си акаше). Сега обаче започна да ака на два дни веднъж - тук четох, че при кърмените бебета това е нормално, затова и не го споменах. Напишканите са пак 4-5, всеки от които тежи между 130 - 150гр. Имам електронна везна и съм теглила. Днес пак изтеглих два от тях.

А, още нещо - опитах и компресия на гърдата, но нещо не ми се получава,  Embarassed макар да четох доста за нея, че и филмчета гледах

# 8
 • Мнения: 1 101
..... b]Ivy  [/b] Досега съм го кърмила в поза люлка. Снощи опитах да го кърмя легнал на леглото, а аз на една страна, надвесена до него. Затъмних, опитахме се да му осигурим тишина и се получи Simple Smile Бях най-щастливата сигурно на земята Simple Smile
Четох статията, преведена от Хедра за по-бързо слизане на млякото и опитах, но нищо не се получи ... Малкия обаче имаше търпението да посуче малко, докато слезе порцията му мляко.


Май цялата работа е била в разсейването на бебчо  Laughing Аз се оправям с моето страшно любопитно бебе по същия начин - затъмнено, тихо, само двамата, влезе ли някой, сукането спира и започва да следи кой влиза, какво прави и продължава да суче чак когато човека излезе  ooooh! За кърменето навън пък имам голямо одеялце и се скриваме и двамата опд него, че иначе нищо не става  Laughing А да кърмиш легнала е много по - лесно и удобно, особено за нощните кърмения, така и двамата си почивате и поспивате  Grinning
За компресията на гърдата: аз правя така, като видя, че бебето почва да нервничи и почне да пуска гърдата,  давам да засуче и с дясната ръка хващам дясната гърда /не знам дали може лява ръка дясна гърда  newsm78/слагам палеца отгоре, почти до ареолата, на около 1 см от нея, а останалите пръсти отдолу, после стискам  пръстите си, събирам ги, без да плъзгам надолу. Обикновено бебето си засуква като притисна пръстите и продължава да суче малко, като усетя, че пак ще се мръщи, пак притискам и така няколко пъти, докато съм сигурна, че млякото в гърдата е свършило. Не стискаш докато бебето си суче, стискаш ако спре и искаш да го накараш да продължи и държиш гърдата притисната докато бебето засуче. Ако пробваш, когато бебето се е насукало - при стискането изтича кърма, трябва да усетиш хубаво млечните жлези на гърдата като стиснеш, но да НЕ те боли  Naughty, по същия начин цедя кърма на ръка. То всъщност тая компресия си е цедене на ръка, но  директно в устата на бебето. Дано съм ти помогнала с обясненията.
На теб какво точно не ти се получава с компресията ?

Последна редакция: пт, 29 май 2009, 18:14 от rosy_bosy

# 9
 • Мнения: 763
 Rosy -bosy, благодаря за бързия отговор и подробен отговор! Simple Smile
В самото начало нямахме никакви проблеми с храненето. Още от родилния дом започнах да го храня от двете гърди - първо за да ги стимулира едновременно и второ за да не се препълва само едната и да боли и пари.  Радвах се, че за разлика от сестра си, която беше мързеливо бебе, той е много настоятелен и си сучеше докато не изпразни гърдата или да се наяде- дори и да заспи, буди се и продължава, докато реши че му е достатъчно. Постепенно започна да става неспокоен, но в началото това не се отразяваше на храненето. С увеличаване на коликите като че ли се затрудняваше храненето - започнахме да редуваме гърдите и така до днес, когато блъска, гърчи се и плюе като див.  Вдигам го, помагам му да се оригне - оригва се, слагам го отново на гърдата , засуква един два пъти и се почват отново същите "танци".
Мисля си, че просто в момента в който спре да тече мляко, не му се занимава повече и започва да се сърди - на това ми прилича. Иначе лакомията и коликите също присъстват.
След като се нахрани няма някаква видима промяна в поведението му през деня. На последното си хранене към 20ч.  обаче определено иска още. Тогава и му правя добавка или му давам това, което съм успяла да изцедя през нощта /ако съм успяла/. Но на това хранене винаги е ял много - сякаш се "запасява" за през нощта, особено откакто си махна едното нощно хранене.  Вечер яде към 20 ч. и после се буди чак в 4. През нощта яде спокойно - прави опити да "танцува", но много слаби и обикновено преяжда. Но тогава и гърдите ми са много пълни -8 часа са събирали кърма. Всъщност най-честите му преяждания /от по 200 мл./ са ставали или на вечерното или на нощното хранене, а често и на двете.
Иначе кантарът го имам и го ползвам само когато нещо ми се стори подозрително около яденето - или ако остане прекалено активен след като е ял или ако започне да пъшка много - ако е преял.  Както и сега, когато ми се струва че не яде достатъчно.  Тези неща се усещат без кантар - когато е ял много, когато не е.... Досега наддаваше много - първия месец 1.200, вторият - 1.400 и затова изобщо не ми е минавало през главата да го засичам колко яде. Нали си е на кърма....Но пък сега видимо яде по-малко... Sad
Страх ме е че се въртим в омагьосан кръг - това че не суче достатъчно се отразява на количеството кърма.
Засега съм предприела следната политика - няма да го дохранвам, освен ако не започне интензивно да си яде ръцете и да е неспокоен, а ще го храня по често. Досега сам си беше разредил храненията на през 4 часа.
Не знам дали стачкува, но определено има още с какво да ме изненада!  newsm78

# 10
 • Мнения: 1 101
chevroleta правилно си направила, опитай да почнеш да храниш по - начесто, така хем бебчо ще си хапва достатъчно, хем и на кърмата ще се отрази. Натрупването на няколко вечерни хранения през малки периоди е нормално. Казва се сукане с натрупване и моя син също го прави, яде към 8, после в 9, после в 10ч. и накря заспива, но спи до 3-4 часа, просто си събира. Опитай да даваш да суче по - начесто без да те притесняват малките паузи между храненията, това определено ще помогне.
В храненето от двете гърди няма нищо лошо, и аз храня така, по - важно е да изсуква добре първата преди да дадеш втората  Peace
Успех и дано нещата се нормализират до няколко дни  Wink

# 11
 • Страната на чудесата - ако може от утре :)
 • Мнения: 290
На теб какво точно не ти се получава с компресията ?

Какво ли - при мен си болеше определено. Знаех си аз, че нещо не е наред с тази ми ти компресия Simple Smile Но не е само от любопитството на малкия, недостига и мляко в последните дни в някое от храненията през деня.
Навън го кърмя в колата, която спирам винаги на добро разстояние, близко до мястото, където се разхождаме - добре, че живеем в Добрич, който не е толкова голям град и всичко е наблизо, а и все още се намират паркоместа  Joy

chevroleta   и при Тошко имаше такива танци известно време (мятане на ръце и крака и гърчене на цялото тяло, придружено с пъшкане) - аз пък си го оставях да се набеснее малко и после той сам посягаше към гърдата.

# 12
 • Мнения: 1 101
Какво ли - при мен си болеше определено. Знаех си аз, че нещо не е наред с тази ми ти компресия Simple Smile

Не трябва да боли  Naughty Може ако искаш да опиташ да го правиш под душа, като видиш, че тече мляко, значи си успяла или докато бебето суче от едната, да правиш компресия на другата гърда, просто да оттренираш движението и като задобрееш, пробваш със сучещо бебе  Peace

# 13
 • Страната на чудесата - ако може от утре :)
 • Мнения: 290
Момичета, явно проблема е бил в цикъла. Днес вече нямам цикъл, а имам мляко  newsm44

Но ще опитам компресията, не е лошо да се науча да я правя, че знаем ли какви времена ще настанат  Joy

Благодаря ви милички, че ми помогнахте да се справя с тази ми ти криза, благодаря ви от все сърце  Hug

# 14
 • Мнения: 1 101
Поздравления за успешното справяне с кризата  Hug
На следващия цикъл вече ще си подготвена. Може да си вземеш лактогонен чай или бирена мая и да почнеш да пиеш няколко дни преди очаквания цикъл, че да не се притесняваш пак, аз съм се запасила и с двете, при мен беше същото когато ми дойде за пръв път след раждането  Wink

Общи условия

Активация на акаунт