Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
 • Мнения: 3 595
maznislava радвам, се че нещата са се нормализирали  Heart Eyes

chevroleta виждам, че Роси ти е казала много от нещата, които и аз бих ти написала, затова няма да я повтарям. Вероятно си прочела и какво писах на maznislava, при кърменето на раздразнените бебета. Бих искала да спомена нещо за добавката, която споменаваш, че предлагаш около 20 часа. Следобед или вечер много бебета хапват начесто по малко и се запасяват за по-дълъг сън, но ако ти дадеш добавка това означава, че то ще стимулира по-малко гърдите и ще е заситено за по-дълго време, в което гърдите няма да получават сигнал, че има нужда от още мляко. Тъй като вечер гърдите се стимулират най-добре, по-добрия вариант е бебето да суче, колкото му е необходимо, за да се засити преди съня. Зная колко съблазнително може да бъде даването на допълнително мляко, което да осигури по-дълъг сън за бебето, но това често би могло да е причина за намаляване на лактацията. Смяташ ли, че ще ти е възможно постепенно да намалиш тази добавка и да го оставяш да суче, колкото му е необходимо? Другото, за което исках да те питам е как предлагаш добавката? Ако е с шише, дали не би могла да я предлагаш с чашка, лъжичка или спринцовка? Тъй като начина на поемане на гърдата се различава от този на шишето и тъй като шишето пуска лесно млякото, бебетата може да се объркат или да стачкуват срещу това, че и гърдата не пуска по същия начин. А както Роси ти е писала той трябва да положи усилия, за да слезе следващата порция от млякото му, когато суче. Ако смяташ, че за вас е вариант да намалите плавно и постепенно добавката и междувременно я предлагаш с лъжичка да речем, е възможно да ви помогне срещу раздразнението му на гърдата.

Относно това колко изяжда на едно ядене и това, че преди е ядял по 140, а сега по 100 това не винаги може да е критерий за храненията му. По-важно е колко изяжда за 24 часа, т.е. сутринта може да изжяда 200, вечер да суче на няколко пъти по 60 или по 100 няма значение конкретната цифра. Както и ние възрастните се храним с различно количество храна, в различните части от деня, така и бебетата не сучат едно и също количество мляко. За разлика от изкуствено хранените бебета, децата кърмени на поискване сами определят нуждите си и това помага за оптималния им растеж. Ако искаш да видиш колко и как наддава може да теглиш бебето по едно и също време на деня, при приблизително едни и същи условия. Примерно вечер преди баня, голичко колко тежи и на следващата вечер по същото време пак голичко отново да го сложиш на кантара. Така реално ще видиш наддаването за 24 часов период. След 5 дни би могла да измериш отново и да прецениш как се справяте с грамчетата.
Желая ви успех   bouquet

# 16
 • Страната на чудесата - ако може от утре :)
 • Мнения: 290
На мен не ми идва за първи път, но още май не се е нормализирал цикъла... - все още не ми идва на 28 дни, както беше и изобщо не ме боли, а преди това с дни наред ме болеше преди да ми дойде и си знаех кога е.
Така или иначе благодаря за съвета, Роси, ще си набавя чай за кърмачки на ХИП и ще започна да пия при първото идване.

# 17
 • Мнения: 3 595
maznislava някои жени казват, че са имали силно болезнен цикъл преди раждането, а след раждането болките са спрели, може да си от тези късметлийки  Simple Smile С времето и цикъла ще се регулира и като знаеш приблизително кога да го чакаш ще си подготвена и за ситуациите, които може да възникнат. В тези дни може да ти се налага да кърмиш по-честичко, но както виждаш нещата после бързо влизат в релси  Heart Eyes

# 18
 • Мнения: 763
Благодаря ви за съветите, момичета! От вчера мисля че имаме някакъв напредък. Смених стаята - сега се кърмим в спалнята, където му е леглото и където най-много обитава през деня. За по-сигурно включих и сешоара - това го успокоява. Преди това му промих носа, прегледах му ушите - да не би пък да го болят и затова да не иска да лежи.  Опитах с компресия - обаче него като че ли го притесняват пръстите ми. Като забеснее сменях позите - да си лежим и да се кърмим като че ли му допадна. Още е трудно, но поне се задържа повече на гърдата. А освен това от вчера ям жито, пия бирена мая и магарешки трън и май нещата ще се оправят. Не знам кое точно действа, но има напредък!
 Peace Simple Smile Hug

# 19
 • Мнения: 763
Ivy абсолютно съм съгласна с това което казваш за грамовете и яденето. Силно не ме вълнува дали количеството, което изяжда се вписва в стандартите. Притеснява ме , че престана да наддава. Кантарът, който имам го ползвам повече за това, отколкото да му засичам порциите. В началото писах че тези проблеми са от три седмици, до това време обаче си наддаваше и затова въпреки че не ми беше комфортно с тези бутания и блъскания, гледах на "танците" по-скоро като на период, отколкото като на проблем. Напоследък ми направи впечатление, че не качва и затова го засякох, че на ядене изяжда мах. 100 гр. Аз никога не съм била от много имащите кърма и затова се притесних.
Относно добавката, мисля че неправилно си ме разбрала - господинът не се храни често с натрупване, а иска наведнъж - в 20ч. изяжда около 180-190 и чак тогава мирясва. Иначе плаче и си смуче юмручетата. Доскоро можех да му осигурявам това количество, но напоследък му давам добавка. В момента, в който кърмата ми отново се увеличи се надявам да нямам този проблем повече. Иначе се опитвах да правя и друг номер - през нощта се изцеждам по някое време, за да мога да му го дам вечерта. Навремето си спомням, че и каката започна да ми прави тези номера по това време, но тогава като неуверена и неопитна майка я отбих и продължихме на АМ, та затова сега не искам да правя същата грешка. Simple Smile

# 20
 • Мнения: 1 057
Относно добавката, мисля че неправилно си ме разбрала - господинът не се храни често с натрупване, а иска наведнъж - в 20ч. изяжда около 180-190 и чак тогава мирясва. Иначе плаче и си смуче юмручетата. Доскоро можех да му осигурявам това количество, но напоследък му давам добавка.

Щом господина си иска всичкото хапване наведнъж  Laughing /брей, че бебе с характер  Joy/,  защо не опиташ да му предложиш да хапне в 7ч. например, няма да е много гладен, но дали ще ти откаже ? Ако тогава е склонен да изяде примерно 40-50мл., в 8 ч. за същинското ядене ще му трябва по - малко за да си дояде, пък дотогава ще имаш нова произведена кърма  Wink
Друг вариант - вместо да му предлагаш в 7ч. може да опиташ да цедиш тогава приблизително такова количество и ако не му стигне за яденето в 8ч. да му даваш изцеденото. Хем ще стимулираш допълнително гърдите /това в случай, че ти тежи нощното цедене, въпреки че определено е по - резултатно цеденето да е нощем, знаеш - тогава най - лесно се поддава организма на сигнал за увеличаване на млякото/.
И изобщо не е лошо няколко дни да опитваш да му предлагаш да яде, по- честичко, за да си набавя необходимото количество на по - малки порции, пък повече на брой  Peace С даването на добавка си правиш лоша услуга, бебето се засища, но не суче и кърмата не се увеличава в това количество, което му трябва на него, дори 20 мл. добавка да са, организма ти няма да произведе тази кърма и се получава омагьосан кръг. Цеденето и даването на изцедена кърма определено е по - добра идея  Wink
А наистина си права, когато кърмата ти се увеличи, този проблем ще отпадне  Peace

# 21
 • Мнения: 3 595
Здравей chevroleta, вероятно не съм се изразила добре  Blush Мисълта ми беше по-скоро, ако искате да опитате да постигнете кърмене накуп и да избегнете добавката, това което Роси ти е обяснила. Може да му предложиш малко преди обичайното време за хранене 1,2 или повече пъти да хапне, за да не прегладнява за времето, когато обичайно приема по-голямо количество мляко. Давайки добавката ти засищаш бебето за дълъг период, в което време гърдите не се стимулират. Ако бебето не иска да суче преди обичайните 180-190 грама, които изяжда, вариант е да се изцедиш и така ще стимулираш гърдите, а малко по-късно ще предложиш същата тази кърма. Недостатъка на този вариант е че трябва да цедиш и че никога не може да се изцеди толкова, колкото бебето изсуква, но вероятно е по-добрия вариант от добавката с АМ, тъй като се стимулира лактацията.  Simple Smile

# 22
 • Мнения: 763
Ivy, Rosy, много ви благодаря, че толкова сериозно приемате проблема ми! За мен наистина е важно и подкрепата, която получавам тук ми е от голяма полза.
Точно така ще направя! Ще пробвам да го храня час преди "голямото плюскане"и ако поиска и след това. Днес това не се случи, защото решихме да излезем малко навън. /нали имам и кака - та поне тя да поиграе с децата/. За сметка на това успях измежду храненетата да изцедя малко количество кърма, та с това което той изяде, горе-долу скрепихме положението.
От това, което ми каза  Rosy и от това какви ги върши моят господин, мисля че схванах в какво се състои проблемът - очевидно периодът за да падне задното мляко е по-дълъг, а бебчо вече се прави на пораснал и не иска да суче "на празен ход". Освен това наистина се опитва и да стачкува. Макар че и днес нашите кърмения преминаха бурно и драматично /"врагът" схвана номера с промяната на позата и още на късното сутрешно хранене бойкотира усилията ми/, сега като че ли ми е по-спокойно. Поне имам идея какво да предприема!
Ivy, не знам дали ще ми повярваш, но всеки път когато му давам добавка, независимо дали са 20, 30 или 50 мл. ми става адски тъпо! Доскоро се гордеех, че детето ми не може да се храни от шише. Мъжът ми ми се подиграва, че едва ли има друга толкова ентусиазирана жена, която така да иска да си кърми бебето! /сега вече ще му кажа, че има!/
Та наистина съм решила да направя всичко, което зависи от мен да преминем успешно през този период, без да пострада нито бебето, нито кърмата ми.
Ще пробвам идеите, които ми дадохте и ще пиша!
Още веднъж - Благодаря ви!

# 23
 • Мнения: 3 595
chevroleta понякога добваката може да е нещо изключително важно и дори да спаси бебешки живот! Във вашия случай вероятно също може да е временен вариант, ако е изцедена малко преди това кърма. Просто ако е изцедена от предишни дни кърма или АМ по-скоро може да намалее лактацията, вместо да се увеличи, заради нещата които ти описахме по-горе  Heart Eyes Ти се справяш страхотно   bouquet

# 24
 • Мнения: 763
Ivy, имах предвид добавка с АМ! Сега виждам, че не съм написала. Embarassed Иначе ако кърма си е ок! Естествено, че когато не стига млякото, трябва да има добавки! Simple Smile

# 25
Здравейте,

извинявам се, че се включвам в чужда тема, но съм нова мама и нов потребител във форума:), а имам нужда от съвет по отношение на кърменето. Моят бебчо след 3 дни ще стане на 4 месеца. Изцяло кърмен, не давам изобщо вода. Последните две седмици не е наддал дори и един грам Sad и макар, че изчетох сума ти литература, в която е описано, че при кърмачетата може да има застой, не съм убедена, че всичко е наред. Първите два месеца наддаде по 1кг, третия месец 550гр, а при последното теглене (от преди седмица) само 250гр. Не пълни 6 памперса с пипи както преди, а на всичкото отгоре сега 4 дни не ака и е малко нервен ( обикновено е супер свежар). Кърмя на поискване от самото начало и не съм променяла нищо в това отношение. Моля, ако някоя мама има идея каква може да бъде причината бебо да спре да наддава (от няколко седмици го сърбят венците и двете му ръце са постоянно в устата. Пипа си главата в областта зад ухото и вика, все едно се кара:(.) Много благодаря.

# 26
 • Мнения: 1 057
Здравейте,

извинявам се, че се включвам в чужда тема, но съм нова мама и нов потребител във форума:), а имам нужда от съвет по отношение на кърменето. Моят бебчо след 3 дни ще стане на 4 месеца. Изцяло кърмен, не давам изобщо вода. Последните две седмици не е наддал дори и един грам Sad и макар, че изчетох сума ти литература, в която е описано, че при кърмачетата може да има застой, не съм убедена, че всичко е наред. Първите два месеца наддаде по 1кг, третия месец 550гр, а при последното теглене (от преди седмица) само 250гр. Не пълни 6 памперса с пипи както преди, а на всичкото отгоре сега 4 дни не ака и е малко нервен ( обикновено е супер свежар). Кърмя на поискване от самото начало и не съм променяла нищо в това отношение. Моля, ако някоя мама има идея каква може да бъде причината бебо да спре да наддава (от няколко седмици го сърбят венците и двете му ръце са постоянно в устата. Пипа си главата в областта зад ухото и вика, все едно се кара:(.) Много благодаря.

Разреждането на акането не е притеснително, ако е започнал да усвоява по - добре кърмата, може да ака по - нарядко. В комбинация обаче с намаляването на пишкането, ненаддаване в продължение на 2 седмици и по - голяма нервност на детето, най - вероятно говори за недостатъчно изсукана кърма от бебето. Не е задължително ти да имаш намаляване на кърмата, може просто бебето да не иска да суче по много. Щом търка венците и е по - нервен от обикновено, може да предстои избиване на някое зъбче, бебетата често нямат апетит заради некомфорта, който изпитват от избиването на зъб. Друга възможна причина е болка в ухото, може да провериш като натиснеш областта точно пред ушната мида, все едно искаш да запушиш ушето на бебето, но не натискаш онова хрущялче дето е отпред, а точно мястото пред него /опитай на твоето ухо първо, че както го обясних  ooooh! трябва да усетиш натиска вътре в ухото и то да заглъхне/ и следиш дали бебето ще реагира  Peace Ако вика или плаче може да го боли уше и тогава ясно - на лекар.
Намалял ли е броя на храненията ? Нощни хранения имате ли ? А продължителността същата ли е ? По - различно да се държи бебето на гърдата ? Казваш 6 напишкани памперса  досега, а колко са сега ? Тези 250гр. наддаване са за първите 2 седмици на 4-тия месец, а през другите 2 седмици не е наддал нищо, нали правилно съм разбрала ?
Като отговориш ще мислим какво друго може да е.

# 27
 • Мнения: 1 057
....
Макар че и днес нашите кърмения преминаха бурно и драматично /"врагът" схвана номера с промяната на позата и още на късното сутрешно хранене бойкотира усилията ми/, сега като че ли ми е по-спокойно. Поне имам идея какво да предприема!
...
Ще пробвам идеите, които ми дадохте и ще пиша!
..

Стискам палци и чакам да пишеш, толкоз народ ако не надхитрим едно бебе, срамота  hahaha

# 28
 • Мнения: 763
Пълен провал! Sad Cry Confused
Днес цял ден се хранихме горе-долу добре. С повече настояване и търпение, нещата се получаваха. Ядеше по 130. Дори си помислих, че "врагът" е сразен и е вдигнал бяло знаме. Час след следобедното хранене в 4 се размрънка и му предложих да яде - не отказа. Изяде около 40 мл. и заспа. Събуди се след час. Размрънка се и пак му предложих - пак не отказа - 20 мл. /към 18 ч./  Около 20 ч. го изкъпахме и започнахме да се храним. И тогава империята отвърна на удара - От мен изяде само 50 /повече не успях да събера/ и се разсърди страховито. Аз от вчера си бях подготвила 60 мл. кърма - дадох му я, продължи да се гневи. Направих му 60 мл. АМ - и тях изяде. Беше готов да яде още. На финала трудно заспа и започна да пъшка, защото се оказа, че е преял. Накратко - преди вечерята си господинът изяде 60 мл. от мен, но на вечерното ядене не се сети за тях и си поиска неговите 180 /или колкото там иска/.
Е, как да се разправям с такова бебе!!!!! newsm78  Мисля вече преди да си лягам или през нощта да се изцеждам и никакви бонуси преди вечеря!  Naughty

# 29
 • Мнения: 3 595
шевролета спокойно това не е провал Hug мисля си, че сте се справили сравнително и даже доста добре. Следващия път може, ако искаш да опиташ пак да му дадеш 170 или да намалиш с още 5-10 мл, примерно 160-165. Казваш, че е пъшкал и според теб е преял, ако плавно намаляш, едва ли ще се усети голяма разлика и хем няма да преяжда. Разбира се, за да не се усеща много от бебето е нужно известно време и търпение, които после може да се възнаградят с липса на добавка.  Blush
Напълно вероятно е при вас добавката да е временно явление, а и да не е, здраве, пак даваш всичко най-добро от кърмата.  Heart Eyes
Нещата се случват малко по-малко понякога, дайте си време   bouquet

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт