Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

Как се возят децата ви в колата?

Опции:

 • София
 • Мнения: 7 578
   Пуснах тази тема с ясната идея,че е възможно в нея да се стигне до конфронтации.Дано не съм права.Целта ми е съвсем друга-да разкажа какво се случи на моето семейство и ако поне един родител вземе думите ми насериозно и започне да слага детето си в столче ще съм доволна.
Преди точно осем дни аз,съпругът ми и по-малката ми дъщеря пътувахме до квартал Дружба/София/.На връщане под моста за аерогарата ни се случи нещо много неприятно-удари ни една кола.Без да бъда подробна ще обясня-съпругът ми кара,светофара свети зелено,скоростта е около 40 ,защото вали дъжд.Държа да отбележа,че той е шофьор от 10години,кара постоянно и досега няма нито едно ПТП.Та,както си караме спокойно виждаме как от дясната ни страна от светофара тръгва кола.Докато извикам и тя вече беше до нас.Съпругът ми се опита да избегне удара,но другата кола ни удари отзад,при което нашата кола започна да се върти по хлъзгавата настилка.Не зная колко сме се въртяли.Сториха ми се часове.Детето се разпищя,аз изпаднах в див ужас,скочих назад към малката,ударих си крака.След като спря колата около 20мин успокоявах детето.Не спря да пищи,не просто да плаче ,поне час след това.Причината за катастрофата-жената в другата кола спряла на светофара,навела се нещо надолу към педалите и като се изправила погледнала,че,цитирам "нещо свети зелено" и тръгнала.Нещото е бил светофара  за другото платно.Нейният си е светел червено.
 Малката беше в седалка и вързана с колан.Колата се въртя доста.Ако детето ми беше отвързано,спокойно мога да кажа,че най-малкото щеше да е потрошена...а другото не искам и да си го помисля.Но го мисля...вече толкова дни само това мисля.Тя забрави след няколко дни.Аз не съм спала спокойно нито една нощ оттогава.Всеки ден се налага да се возим в колата .Имам мускулна треска от стягането на тялото като се кача.Първите дни след катастрофата ми се гадеше в момента,в който седна.Не искам да си мисля ако голямата ми дъщеря беше с нас...удара беше точно при нея.Не знам просто.
 Пътувахме веднага след аварията до провинцията,за да оправим колата.Изумена съм колко хора возят децата си без колани,даже седнали отпред.Досега не се бях оглеждала за тези неща.Включително мои много близки хора.Страх ме  е за тях.Страх ме е за нас.
 Не искам да разпалвам спорове.Мога доста подробно да опиша какво ми е пред очите осми ден вече,ако знам,че така поне един родител ще се стресне и ще престане да вози търкалящото се отзад дете ...или отпред.Никой не може да ме убеди,че "не мога да сложа едногодишното си дете в столче,защото плаче" или"ние отиваме наблизо,няма нужда".Моля ви,ползвайте столчета и седалки,те спасяват живота на децата ви,тоест вашия живот.

Последна редакция: вт, 09 юни 2009, 21:47 от Валенцето

# 1
 • Мнения: 3 036
браво, много ддостойно да разкажеш историята.  Peace и тук да кажа, както и в темата за оставянето на само бебе вкъщи - има някои неща, които категорично не приемам и, без да искам лично да те обидя, за мен са проява на вопиюща безотговорност, която за съжаление може да има трайни последствия. логиката "а, на мен няма да ми се случи" е погрешна и за възрастен, но когато на нас е възложен нечий друг живот и здраве, е престъпна. и аз изпадам в шок като видя децата без столчета в България, кърмещи майки на седалката на движеща се кола, гушнати бебета и т.н. и моето плаче и се изнервя в столчето, но оттам в движение няма да излезе никога и му е ясно вече. затова обаче трябват железни закони и главозамайващи глоби, както е тук. след само една такава глоба, следва взимане на книжката първо за период, ако има трети път - за постоянно. и това определено води до сериозен размисъл от страна на родителя дали всъшност си заслужава, дори ако безопасността на детето му не го кара да се държи адекватно. с други думи - когато съвестта не сработи, якото бъркане в джоба дава перфектни резултати.

# 2
 • София
 • Мнения: 820
Не си сама. напълно подкрепям казаното от теб. Изумявам се от оправдания, защо не седи обезопасено детето. Никой не иска да му се случват такива неща, те стават против волята.
Съчуствам ти за случилото се.
И аз апелирам: За бога родители обезопасявайте децата в колата, както правите със самите себе си.

# 3
 • Варна.
 • Мнения: 813
искам да съм един катаджия - ще ги спукам от глоби всичките!!!

с бебетата си сядат на предна седалка, даже майката си слага колан Sad
или детето стои право между двете седалки Shocked

# 4
 • Мнения: 6 137
Онзи ден в късните новини на БНТ, даваха репортаж за раждането на бебето на колежка от телевизията. После камерата снима щастливите родители как се настаняваха в колата за вкъщи, като майката седна на задната седалка държейки бебенцето в ръце. Confused И това е по национална телевизия, която хората ще гледат, ще взимат пример.  ooooh!

Друг пример - на моя позната мъжа, сложил столчето на задната седалка, като просто го е поставил. Без да е вързал колани или т.н... Confused

# 5
 • София
 • Мнения: 820
....Друг пример - на моя позната мъжа, сложил столчето на задната седалка, като просто го е поставил. Без да е вързал колани или т.н... Confused
А това е супер. Трябват образователни клипчета, като онова дето детето изхвърча през предното стъкло, родителите седят завързани, след удъра поглеждат и виждат че са останали само обувките на детето. Ей сега ще го потърся.

# 6
 • София
 • Мнения: 1 555
Съжалявам за това, което ви се е случило. Sad

Аз возя детето си единствено в столче за кола. Много ме е страх напоследък, страх ме е даже, когато се возя с мъжа ми или с някой друг и то точно, защото шофьорът може и да е много добър, но не се знае тези около него какви са. Всъщност страхът ми се оказа основателен - преди около две седмици отивах да взимам дъщеря си от ясла. Карах си мирно и спокойно, с около 40-50 км/ч и изведнъж някаква патка от съседното платно реши да завива или изпреварва, навлезе в моето платно изведнъж и ме удари челно (нито имах вина, нито можах да реагирам, натиснах рязко спирачките, но пак се ударихме).  ooooh! Слава Богу бях сама, имаше поражения само върху колите. Но с всеки ден ме е страх все повече....а просто няма начин, трябва да се придвижваме с кола. Много се ядосвам.... ядосвам се на всички тарикати, които си мислят, че са единствени на пътя, засичат, карат неразумно и поставят живота на детето ми в опасност.

Още си спомням една новина във вестника. Семейство загинало на магистралата. Майката държало около едногодишно дете в скута си. То излетяло при удара и намерили телцето му на метри от колата, с биберончето в уста. Могло е да оцелее, ако е било в столче.  Cry

# 7
 • Мнения: 2 011
Винаги  е бил в столче ! Сега е на 7г - не съм купила от столчетата за по-големи деца но го връзваме с колан задължително!
След като  за нас  е задължително значи и за седящите на задните седалки колана е задължителен! няма ТънМън Peace Naughty

# 8
 • София
 • Мнения: 7 578
браво, много ддостойно да разкажеш историята.  Peace и тук да кажа, както и в темата за оставянето на само бебе вкъщи - има някои неща, които категорично не приемам и, без да искам лично да те обидя, за мен са проява на вопиюща безотговорност, която за съжаление може да има трайни последствия
Не те разбрах Embarassed.С какво да ме обидиш?Моето дете беше в столче,както винаги,и с колан.Но ако не беше...

# 9
 • Мнения: 1 763
Аз живея в провинцията и тук много малко хора си возят децата в столчета. Мой роднина миналото лято даже ми разправяше, че съм съдистка да си връзвам бебето с колани в кошницата за кола и съм го правела само, за да ми е по-удобно пътуването. На мен наистина ми е по-удобно да не държа дете в ръцете си, но не това е причината винаги да го слагам в столче.

# 10
 • София
 • Мнения: 7 578
Е,да,много родители возят така децата си и го приемат за нормално.Но къде е полицията в случая?Уж приеха закони за задължителните седалки...ама само на хартия.Как досега не ни спря един полицай да види аджеба в какво седят тия деца?Един единствен път ни се случи-спряха ни еа така за рутинна проверка.Полицаят гледа нас двамата с мъжа ми отпред с колани,децата отзад в седалки и с колани.Нищо не провери,каза само,че толкова рядко му се случва да види подобно нещо,че не иска да проверява нищо друго,това му е достатъчно.Но нито един от моите близки и роднини,които постоянно си возят децата отпреди или без колани досега не е бил глобен.Защо?

# 11
 • Мнения: 3 574
На Околовръстното шосе в трафика преди около месец...
В съседното платно лъскав немски автомобил и зад волана дете на 2год. седнало в скута на шофиращия си баща. До него горда и накичена майка оглежда трафика.

Много често наши познати ме гледат критично като слагам сина ми в столчето. Той е цитирам "вързан като куче", "не може да разглежда улиците" и т.н.

Миналата година на морето...
По принцип задните врати са заключени отвътре, но не си спомням защо едната тогава не беше. Излизаме от паркинга на хотела и аз се сещам да проверя вратата от моята страна. Пресягам се (безкрайно неуместно) и задната врата се отваря. Ако синът ми не беше в столче имаше голяма вероятност да изпадне от колата. В опитите си да задъра вратата си извъртях ръката почти на 180'. Един от най-ужасните ми дни, в които съм се страхувала за живота му.  Confused

# 12
 • Мнения: 1 272
Съжалявам, за това което се е случило .  Единствената ми забележка към теб е - а защо не се возиш с детето на задната седалка. Ми може да се задави или друга непредвидена ситуация.
След инцидента си купете ново столче - старото вече не е надеждно.

За статистиката : Детето ми е обезопасено с издържало според производителя КРАШ ТЕСТОВЕ ЗА ЕС столче. Поради това, че столче за кола на дете, претърпяло катастрофа не е надеждно си купих ново, а не разчитах на близки, познати или обяви за втора употреба, макар и по-добра марка.
Винаги се возя до детето си на задната седалка - така ще е доста време. Не мрънкам, дори ми е забавно.

Аз пък ще ви разкажа следна случка: Разхождам си кучето в 10 часа вечерта. Мой съсед яхнал един скутер, сложил си детето пред него и преминава през квартално кръстовище. Спира да ме поздрави и аз му казах, че няма акъл. Той компетентно ми заявява, че вятъра може да докара някой и друг сопол на сина му. Аз му казвам, че нямам това предвид, а че бръмчи по тъмно с дете в ръцете си на скутер , а детето дори е без каска на главата си. Докато казвам : "А кво щеше да стане , ако междувременно на неурегулираното кръстовище два автомобила не се разберат или незнаят кой е с предимство и ти си между тях със скутера ?" и то взе че се осъществи подобна ситуация - изсвириха спирачки и две коли за малко да се сблъскат. Не му е уврла главата, защото и след този случай си вози детето по същия начин.

Последна редакция: вт, 09 юни 2009, 22:52 от storm76

# 13
 • София
 • Мнения: 7 578
Съжалявам, за това което се е случило .  Единствената ми забележка към теб е - а защо не се возиш с детето на задната седалка. Ми може да се задави или друга непредвидена ситуация.
Не се возя отзад,защото имам две деца,съответно две седалки,монтирани отзад.С моите габарити е абсурдно да се хвана между тях.А ние в 99,99 процента от времето сме четиримата в колата или мъжът ми е сам. Peace

# 14
 • Мнения: 1 272
Съжалявам, за това което се е случило .  Единствената ми забележка към теб е - а защо не се возиш с детето на задната седалка. Ми може да се задави или друга непредвидена ситуация.
Не се возя отзад,защото имам две деца,съответно две седалки,монтирани отзад.С моите габарити е абсурдно да се хвана между тях.А ние в 99,99 процента от времето сме четиримата в колата или мъжът ми е сам. Peace
Извинявай, не обърнах внимание на подписа ти. Масово срещам майки, които седят на седалката до шофьора, вместо да са на задната при детето, та за това изкоментирах поста ти по този начин.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт