Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 30
 • Belgium
 • Мнения: 7 518
shammi записала съм си и контактите на центъра за консултации на психично болни, които пусна.

Колкото повече варианти има, толкова по-добре.

Последна редакция: чт, 11 юни 2009, 16:51 от Лу

# 31
 • Мнения: 17 432
Закона за здравето:
"Чл. 155. На задължително настаняване и лечение подлежат лицата по чл. 146, ал. 1, т. 1 и 2, които поради заболяването си могат да извършат престъпление, което представлява опасност за близките им, за околните, за обществото или застрашава сериозно здравето им.
Чл. 156. (1) Задължителното настаняване и лечение на лицата по чл. 155 се постановява с решение от районния съд по настоящия адрес на лицето, а в случаите по чл. 154 - от районния съд по местонахождението на лечебното заведение.
(2) Задължителното лечение се осъществява в лечебни заведения за стационарна психиатрична помощ и психиатрични диспансери, в психиатрични отделения или клиники на многопрофилните болници и в лечебни заведения за специализирана психиатрична извънболнична помощ.
Чл. 157. Задължителното настаняване и лечение може да бъде поискано от прокурора, а в случаите на чл. 154, ал. 3 - и от ръководителя на лечебното заведение."

Писали сме до прокуратурата при това положение. Беше по настояване на родители на син, болен от шизофрения, който имаше доста тежки и опасни и за себе си и за другите периоди. Понякога положението може да стане направо страшно.
Този вашия човек роднини има ли? Можете да питате тях дали е поставен под запрещение и има ли назначен настойник. Ние проведохме процедурата и назначихме на нашето момче настойник- майка му, отне ни грубо три месеца. Тогава лечението се организира по- лесно.

ЗНЗ е отменен, сега действа ЗЗ. Никой не е "защитен от закона", когато сам застрашава околните.

Последна редакция: чт, 11 юни 2009, 16:54 от Judy

# 32
 • Мнения: 447
уф, ужас! не знам какво да ти кажа. освен някаква жалба да пуснеш, че е опасен и т.н.... ние имахме в блока един луд, дето му се хилехме и го дразнехме като бяхме деца отдолу, а той на терасата... чак като уби баща си го вкараха в лудница... не знам какво да те посъветвам, но ти пожелавам успех!

# 33
 • Belgium
 • Мнения: 7 518
Judy това, което пишеш ме успокоява, че има начин.

За сега не сме установили дали има роднини (както писах живее сам) и дали изобщо му е назначен настойник. Тъй като не живее в нашия блок, а в отсрещния, не мога да тръгна от врата на врата при съседите му да ги разпитам подробно.

Можеш ли да ми опишеш стъпка по стъпка как действахте (първо до прокурор ли подадохте жалба?) ако не те затруднява  Laughing

# 34
ходете с метални каски

# 35
 • Мнения: 17 432
Judy това, което пишеш ме успокоява, че има начин.

За сега не сме установили дали има роднини (както писах живее сам) и дали изобщо му е назначен настойник. Тъй като не живее в нашия блок, а в отсрещния, не мога да тръгна от врата на врата при съседите му да ги разпитам подробно.

Можеш ли да ми опишеш стъпка по стъпка как действахте (първо до прокурор ли подадохте жалба?) ако не те затруднява  Laughing

Бих ти препоръчала, цитирайки текстовете от ЗЗ, да опишете ситуацията и да поискате прилагане мерките от прокуратурата. И е добре да се подпишете повече хора, ако човекът е много кофти ще намериш съмишленици лесно.
Нашето момче, например, като го хванеха бесните и с нож е излизало, пенсията си вземаше /преди да го поставят под запрещение/ и всичката я пръсваше за гориво на мотора си. Това също го изложихме като мотив- кара като бесен, ще напомете всичко, което завари и определено става обществено опасен. А като го хванат онези същите бесни разбира се смяташе, че няма нужда от лечение. Затова по този път поехме, едновременно задвижихме процедурата за настойник.

# 36
 • Мнения: 835
Аз ще ви следя, защото и в нашия блок има един такъв.Но той е на първия етаж и аз не го чувам, но съседите "пропищяха" от него.
Ако успееш да направиш нищо, пиши за да знам от къде да тръгна.

# 37
 • Мнения: 183
Не съм съгласна, че процедурата по "каналния ред" е толкова тежка.
Съберете се 3, 4, 5-ма човека и напишете една жалба до прокуратурата. Там има специален отдел, който се занимава с тези случаи. При прокурора ще напишете обяснения - просто ще опишете ситуацията. Той ще вкара делото в съда, а там ще го насрочат много бързо, защото тези дела се разглеждат в съкратени срокове. От съда ще получите призовки. Ако всичко е наред, делото приключва с две заседания - на първото се назначава експертиза, на второто се изслушва изготвената експертиза и съда постановява решение за задължително лечение (ако становището на лекарите, които са го освидетелстват е такова). Единствения проблем е, ако вашия съсед не дойде доброволно на първото заседание. Тогава съда ще постанови принудително довеждане и заседанията по делото ще станат три, но ще бъдат през една седмица. Това е - няма такси, не е и кой знае какво разкарване.
Другия вариант е да се обадите в психодиспансера, от там ще дойдат и при преценка ще го вземат с тях. Ако човека наистина се нуждае от лечение, директора на болницата ще направи искане до съда. Оттам на сетне процедурата е същата, но е вероятно от болницата да издирят близките му и съда да призове тях за свидетели. Това между другото може и прокуратурата да го направи.

# 38
 • Мнения: 6 148
Подкрепям!!!
Не е толкова трудно или бавно.
Особеното в случая е, че лицето, чието настаняване се иска, трябва да е в състояние, с което застрашава сее си или околните. Неща като "ходи невчесан, с мръсни нокти", "харчи си пенсията по игралните автомати" и др. под., са възмутителни, но не могат да мотивират съда или прокуратурата да се намеси. Друго е, ако има (авто)агресивни прояви.

И още нещо - за да спестите време - напрао към жалбата приложете обяснения от съседи. Примерно - жалбата е от вас със съпруга ви и хората в близките жилища, а към нея - обясненията на съседи от другия блок. Така прокурорът ще добие по-пълна представа за ситуацията от различни хора, които не са в родствена или друга връзка помежду си, и би могло да се спести фазата на предварителната проверка, която обичайно се назначава чрез полицията.

Производството за поставяне под запрещение е по-различно, но според мен в тоя случай е достатъчна жалба по реда на ЗЗдравето.

# 39
 • Belgium
 • Мнения: 7 518
Много благодаря за компетентните съвети  Hug

В момента съм на етап обиколка на съседите (от нашия и отсрещния блок) с цел по добра организация. Следващата стъпка ще е подаването на жалбата.

Ще ви държа в течение.

Общи условия

Активация на акаунт