Има препоръки за пълнозърнест хляб чак след 2-3 годишна възраст - най-срещаният аргумент е, че това е предпоставка за анемия. Няма проблем пълнозърнест хляб да се включи и по-рано, при условие, че детето има здравословен и балансиран хранителен режим.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=327659.msg8936041#msg8936041
Много благодаря за тази препратка, инфото от Косе Босе винаги е много полезно!
Макар че, не пише това, което ти казваш! Пише,че хляб по принцип и в частност пълнозърнест се препоръчва след 1г. и никъде не се споменава думата "анемия". Съмнявам се да има родител, който да храни детето си основно и само с хляб или да разчита да си набави необходимото желязо от хляба.
Ето цялото инфо от Косе Босе:
----------------------------------
Хляб – след 1 год. в по-голямо количество.
След 1 год. са достатъчни 30-60 г хляб дневно. На тази възраст хлябът вече успешно допълва хранителния режим. Причината да се ограничава преди 1 год. е фактът, че е сериозен скрит източник на сол. Освен това, тестените изделия с мая също не са най-добрия вариант за детско хранене под 1 год.
Пълнозърнест хляб се въвежда след 1 год. или 1.5 год.
Могат да се редуват пълнозърнест с рафиниран хляб. Пълнозърнестият хляб е отличен източник на фибри и някои групи витамини, но е беден на минерали (вкл. желязо).
Бялото брашно за сгъстяване на храната след 1 год. се добавя както при нормално готвене. Не е необходимо предварително препичане или подобна техника. Не съм срещала специални препоръки.