Студени супи

  • 8 245
  • 40
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 5 173
Много полезен линк.

# 16
  • Мнения: 1 726
Всички постни супи ядем студени през лятото. Таратора и гаспачото ги смилам в робота, така че да се пият от чаша и ги ползвам, като допълнение към основното ястие.

# 17
  • София
  • Мнения: 1 306
Много често правя крем супа от броколи с извара/или сирене/. Много хубава е студена. Simple Smile

# 18
  • в страната на абсурдите
  • Мнения: 1 236
супа от зелен боб,незастроена,с копър и оцет

# 19
  • Sofia
  • Мнения: 576
Ето го Гаспачото:

Гаспачо андалус

13/8/2001
 
Списък на необходимите продукти:

1/2 кг домати
1 зелена чушка
1/2 краставица
1 скилидка чесън
2 с. л. зехтин
1 с. л. винен оцет
1 филия хляб
1 варено яйце
сол на вкус

Начин на приготвяне:

 1. Доматите се поставят за 30 секунди в 1/2 л кипнала вода, след това се охлаждат в съд със студена вода, обелват се и се нарязват на парчета. (Половин домат се запазва за по-късно.) Слагат се в подходящ съд заедно с нарязаната наедро чушка.
 
  2. Добавят се обелена и нарязана наситно краставица, чесънът. Пасира се, посолява се и се подправя с оцет и зехтин. Сместа се минава през цедка и се оставя в хладилник за 1 час.
 
 3. В чиния се нарязват наситно малко чушка, краставица, лук, обеленият домат, свареното яйце. Супата се гарнира със зеленчуци по избор.
 

 vst_80 аз лично и на доматената супа си слагам сирене. Така ми е най-вкусна.  Grinning
 

# 20
  • Мнения: 27 524
Супа от тиквички с топено сирене:

2 големи тиквички
1л зеленчуков бульон
150гр топено сирене
250гр крема сирене
1/2 вр. копър
черен пипер

В кипналия бульон слагате обелените и нарязани на кръгчета тиквички, до пълното им омекване, за около 15мин са готови. Добавяте сирената и пасирате. Подправяте с копъра и черния пипер.

# 21
  • Мнения: 150
Супата на Блонди е чудесна, точно си похапвах от нея,може и със обикновено сирене,без да се пасира,на дъното на тенджерата се слагат малко брашно и към 150г масло и пак става гъстичка Simple Smile

# 22
  • Countryside
  • Мнения: 11 617
Аз хапвам лятото предимно таратор и гаспачо. Ще пробвам и на Блондиня супичката, много обичам тиквички  Sunglasses

# 23
  • Истанбул
  • Мнения: 305
Супа с айрян,предварително се накисват 1 водна чаша пшеница и 1 кафяна чашка нохут=нохутът може и от консерва,=ако е такъв няма нужда от термична обработка ,на сутринта ги сваряваме,отцеждаме и ги разбъркваме с 1литър айрян.Посоляваме,нарязваме копър и за лукс малко зехтин отгоре.Действа много освежаващо  bouquet

# 24
  • Countryside
  • Мнения: 11 617
Пшеницата сурова ли? Или сварено жито? Нахут с кисело мляко е супер, може да пробвам, ама пшеницата не ми се връзва  Thinking

# 25
  • Мнения: 2 110
Студен литовски борш

Продукти:

4 броя сварени картофи
1 краставица
2 твърдо сварени яйца
1 връзка зелен лук
3 скилидки чесън
1 глава печено цвекло
или 1 консерва мариновано цвекло
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз
сол
смлян черен пипер
200 г заквасена сметана
2 ч л горчица

2-3 с л майонеза
студена газирана вода
кубчета лед

Приготвяне:

• Зеленият лук, магданозът и копърът се нарязват ситно и се посоляват на вкус.
• Яйцата, картофите, краставицата и цвеклото (ако е консервирано или мариновано то е вече нарязано) се нарязват на кубчета.
• Прибавя се сметаната, горчицата, майонезата и пресованият чесън.
• Всичко се разбърква и се залива със студената газирана вода.
• По желание може да се добави и лимонен сок.
• Добавят се няколко кубчета лед.
• Поставя се в хладилника за 30-60 минути.

# 26
  • Истанбул
  • Мнения: 305
Пшеницата и нохутът се сваряват  bouquet

# 27
  • Мнения: 1 313
Ето и от мен две бързи и лесни супи за жегата Peace
Супа 1

Супа 2

# 28
  • Мнения: 3 675
Бях пуснала една студена супа в темата за бъдещите мами, още не съм я пробвала, но сигурно ще е хубава.

Крем супа от краставици

2 скилидки чесън
сол на вкус
2 краставици
1 с.л. нарязан копър
1с.л. лимонов сок
половин ч.ч айрян
още толкова кисело мляко
бял или черен пипер по желание

Чесънът се обелва и се нарязва много на ситно.Добавя се солта.
Краставиците след като се измият се нарязват на кубчета.
В купа се смесват краставиците и чесъна и се смилат с пасатор.Добавят се лим. сок, айряна и млякото, още малко сол по желание и пипера и сместа се разбива добре.
Супата се охлажда да 30 минути и се поднася с тънки резени краставица и клонки копър.

Взета е от журнал за жената.

# 29
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 540
Днес Иван Звездев показа едно страхотно

 Зелено гаспачо

Списък на необходимите продукти:

200 г спанак
1 зелена салата
1 краставица
2 стръка пресен лук
2 сварени яйца
300-400 мл зеленчуков бульон
5-6 с. л. зехтин
1-2 с. л. оцет
цедено кисело мляко за гарниране
2-3 стръка мащерка и розмарин за украса
сол на вкус

за кротоните:
2 филии хляб
4 с. л. зехтин
1 ч. л. червен пипер
1/2 ч. л. чесън на прах


Начин на приготвяне:
      
1. Спанакът се бланшира за 1 минута в кипнала вода, след което се охлажда в съд с леденостудена вода.      
2. Стръковете пресен лук се пюрират в блендер с 2 с. л. зехтин, добавя се зелената салата и отново се пюрира.      
3. Краставицата се обелва на ивици, нарязва се на едри парчета и се слага в блендера заедно с отцедения спанак.      
4. Подправя се с оцет, посолява се на вкус, налива се зеленчуковият бульон и отново се пюрира.      
5. Филиите хляб се нарязват на кубчета и се запържват в 4 с. л. загрят зехтин. Поръсват се със смесените червен пипер и чесън на прах и се бъркат, за да се овкусят добре.       
6. Супата се сервира в дълбока чиния, гарнира се с цедено кисело мляко, полива се с малко зехтин и се поръсва с кротони. Добавят се четвъринки сварено яйце, стръкчета мащерка и розмарин за украса.

Общи условия

Активация на акаунт