Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 26 юни 2009, 19:04 ч.

Задължително ли е образованието или не?

 • 1 674
 • 22
 •   1
Отговори
 • Мнения: 505
Здравейте на всички.Искам да ви питам дали можеш да си намериш работа скоято да се издържаш в чужбина(и по точно Гемания)без да си завиршил университе?И има ли такива мами или всички сте висшистки?  Simple Smile

# 1
 • Мнения: 505
И  сега сама да си отговоря на себе си.Имам само средно образование и все си мисля,че само с него няма да успея в чужбина.Съпругът ми редовно ходи за по няколко месеца в Германия да работи,връща се за малко свършват парите и пак заминава за Германия.Имаме дете на 4 годинки и постоянно му врънкам да ни вземе с детето при него.Малката на градина и аз ще си търся работа,но си мисля,че с тая мойта гимназия какво ще мога да работя.вие как мислите,а при вас как е? Thinking

# 2
 • Мнения: 5 720
А ти като каква искаш да работиш? И най-вече какво разбираш под 'да успея".
Има много 'работи' в които не се изисква и начално образование.

# 3
 • Мнения: 505
Ами да успея най-малко да си плащаме сметките и да дам по-добър живот на детето си,да не я лишаваме от нищо което е важно за нея и за нас.Имам познати които чисят къщи и си докарват добри пари и все си мисля,че и аз няма да си намеря нещо друго освен да чистя.А като не знам и езика,става още по трудно.

# 4
 • Мнения: 5 720
Ами чистейки, ще си плащаш сметките по всяка вероятност. За детето не знам какви са ви важните неща.
Така че ще успееш и без образование.
 

# 5
 • Мнения: 780
Под 10% от германците имат висше, около 25% имат средно. Повече от 50% имат професионално, но пък са професионалисти и знаят повече от един професор, за работата която вършат.

Определящото при търсенето на работа, каквато и да е, е изключително добър немски- писмен и говорим, което в България се предлага само от Goethe-Institut. Работа има, ако знаеш език и имаш разрешение за работа.

# 6
 • Мнения: 27 525
Под 10% от германците имат висше, около 25% имат средно.

Това сериозно ли?  Thinking

# 7
 • Мнения: 1 474
Да, не са много висшистите в Германия, недостига на кадри се запълва с чужденци, специалисти в дадена област, които получават разрешително за работа. Германия има проблем с квалифицирана работна ръка, за сметка на тези които не са много образовани.
За да се работи в Германия трябва разрешително за работа, включително и за българи, което се издава на базата на трудов договор.
Ако си решила да чистиш на черно, няма да осигуриш приличен живот на теб и детето си, защото в Германия също както навсякъде по света всичко струва пари, а и кризата си е казала думата. Не знам какво работи мъжа ти, но може би можеш да се обърнеш към министерството по заетостта в София, те имат програми с Германия за сезонна заетост, за по 4 месеца в годината, може да работиш като камериерка или като помощник в кухнята на ресторант или келнер. Но повече информация може да ти дадат в София.
Например може да работиш последните 4 месеца на тази година и след това първите 4 на следващата, така си 8 месеца там.

# 8
 • Мнения: 1 474
Да се допълня, за сезонната заетост не е необходим кой знае какъв немски, по добре е да го знаеш, но не е критерий за да кандидатстваш за работа. Има много работодатели търсят само българи, защото са доволни от тях като работници.
Има и една програма за гледачи на възрастни хора, може и там да се пробваш, но при нея, живееш в семейството и 24 часа се грижиш за възрастният човек.

# 9
 • Мнения: 5 183
Приятелки на свекърва ми от години работят това - гледат деца или болни / възрастни хора у дома им. Но това си е доста деликатна работа, не е за всеки. 24/7 си с тях, живееш с тях, храниш се с тях. Не плащаш за храна и квартира (май), този разход отпада, но нямаш никакъв личен живот. Свеки в момента е в Германия и замества една такава жена, понеже знае немски.

# 10
 • Германия
 • Мнения: 7 121
На гледащите възрастни, не им ли искат поне някакъв курс, че могат да окажат първа помощ при нужда (винаги съм се чудела как е с възрастните)

Иначе без специално образование, шансът да намериш място като келнер, чистач, помощник в магазин (подреждаш рафтовете със стоки) е що годе добър. Но..заплащането е мизерно, ако работиш и с данъчна карта, плащаш здравна застраховка..ами то трохи остават, още повече че и за малко дете има разходи.

# 11
 • Мнения: 4 399
Е, хайде пък и вие сега, защо да не може да си плаща сметките ако Чисти на Черно. Не знам какви са цените на услугата в Германия, но не вярвам да падат под 10€/Час. При 40 Часова седмица това прави поне 1600€/месец Чист доход. Колко жени в Германия полуЧават толкова от легална работа и не стига ли за сметките? newsm78 Разбира се Че не е лесно да си осигуриш такава заетост, но нашата ЧистаЧка работи и в събота и няма един свободен Час за цялата седмица, пък и тук има криза. При работа на Черно обаЧе, поне един Член на семейството трябва да работи легално за да може да поема осигуровките на останалите пък и за да им осигури легален статут. Според мен това е по-големия проблем, а не Че като ЧистаЧка ще изкарва много малко.
А тия 10% вишисти към днешна дата ли са? Моите впеЧатления са Че доста по-голям процент от младите хора се насоЧват към университети.

# 12
 • Мнения: 4
Ще си позволя да се вмъкна в темата като споделя и моят случай. Имам висше образование в България и искам да работя в Германия, уча в Gyothe institut ниво В1 и се чудя дали това е достатъчно за да си намеря квалифицирана работа или се води ..... слаб немски? Thinking

# 13
 • Мнения: 505
Ами доколкото знам мъжът ми има работна виза(или право на работа)за срок от 5 год.Там за осигуровки незнам дали му се плащат и взема около 9 и половина евро на час-слагат тротоарни плочки по пътищата,така че можеби това значи 4е поне единият от нас ще е легално.

# 14
 • Мнения: 780
чичи, дипломата ти се признава, но образованието ти не стига, ако не си работила, нямаш публикации, нямаш практики и допълнителни специализации, които интересуват даден работодател.
Аз с моята диплома си потънах в земята, като се върнах на студентската скамейка. Тук 2 курс студенти имат повече свидетелства за опит и квалификация, отколкото аз с магистърската си.

мари мед 81, щом мъжът ти работи легално, от съвета за работа ще ти издадат разрешение за работа, но може би само за 12 часа на седмица, като европейски гражданин. Мъжът ми почти 2 години, не си намери свястна работа, заради лош немски. С дете, ще ти е трудно да си намериш работа, смятай най- много 2-4 работни часа. Работното време на детските градини, не ти позволява да работиш преди 8 и след 16ч.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт