Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 2 юли 2009, 18:51 ч.

проблем ни е голямо зърно

  • 1 525
  • 3
  •   1
Отговори
Здравейте, моля,мили майчета, помогнете и на мен със съвет.
Бебочето ми е на 2 седмици. Обаче на едната гърда зърното е голямо и не може да захапе правилно - съответно не се нахранва добре от там, не стимулира добре...държа я на проблемната гърда поне час, предлагам първо нея, но вече много ме боли.
Взех силиконови накрайници на Авент от по-малките-не ми стават на зърното  Sad
честно казано, решение не виждам, дано вие ми помогнете с нещо  Confused

# 1
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 327
Не се притеснявай - макар че е болезнено и неприятно, за щастие този проблем се разрешава с времето, тъй като бебето расте и устичката му също пораства. Така че това, че в момента е трудно да захапе тази гърда, съвсем не означава, че след седмица-две няма да може да яде спокойно от нея Grinning

Има различни варианти, които може да се използват в твоята ситуация. Няма смисъл да държиш бебето по един час на проблемната гърда, ако то не суче добре - това само ще те разранява още повече. Опитвала ли си другия вариант - да го сложиш за кратко на удобната гърда и после да го прехвърлиш на тази, след като вече млякото е потекло? Ако това му помага да захапе по-добре, ще те облекчи - а като свърши на тази гърда, пак ще го върнеш на първата да досуче.

Често се случва майките да имат проблем с едната гърда и да не успяват на нея да поставят бебето добре - в такива ситуации понякога помага да опиташ друга поза за кърмене, напр. футболната.

Има и други варианти, напр. да цедиш проблемната гърда на всяко кърмене, за да не спира производството в нея, а да храниш бебето от удобната (тя може да го изхрани - може да иска да яде по-често, но честата стимулация ще увеличи млякото в нея) - или пък да предлагаш изцеденото от проблемната гърда мляко след кърменето. Това са временни решения - както казах, бебешката уста расте и бебенцето скоро ще може да се справя и на тази гърда.

А двете гърди много ли са различни като зърна - или по-скоро по някаква причина на тази гърда на бебето не му е удобно да суче? Нещо по-особено около раждането на бебето имаше ли - а с какво тегло е родено?

Ако имаш желание, вероятно може да уредим някой да дойде да ви види и да ти помогне с поставянето - просто трябва да кажеш в кой квартал си и ще измислим нещо Hug

# 2
Благодаря ти,hedra,от сърце!
Между временно аз се пообърках - може би съм си поставила грешна диагноза?
След твоя съвет оставих проблемната гърда да си почине и съответно днес следобед се беше понапълнила доста. И стана така, че бебокът си засука съвсем правилно. След десетина минути, когато омекна, отново се получи същото - не можеше да захапе добре, 2-3 пъти накарах да пусне и пак предлагах - по същия начин - не може да захапе цялото зърно+отстрани.
Освен това, въпреки че наистина имаше много мляко и си сука активно 10-15мин, след това пак беше гладна и яде и от другата страна стабилно.
А двете гърди много ли са различни като зърна - или по-скоро по някаква причина на тази гърда на бебето не му е удобно да суче? Нещо по-особено около раждането на бебето имаше ли - а с какво тегло е родено?
Съвсем малко е по-голямо зърното, но и някакси не може да го сплеска в устата си, както виждам, че прави с другото (да не би това да е проблемът всъщност?).
Съвсем нормално и безпроблемно раждане имахме. Роди се 3460г, изписаха я 3260г,а днес я теглиха на консултация - 3600г.

Така че това, че в момента е трудно да захапе тази гърда, съвсем не означава, че след седмица-две няма да може да яде спокойно от нея Grinning
обещаваш ли?  Hug

# 3
  • На бял кон в Pierrefonds
  • Мнения: 1 451
МирославаМ и аз имам такива гърди, с големи ареоли, не толкова зърната. И когато гърдата е мека детето захапва трудно. Това, което правех в такива ситуации е да му дам да суче и после лекичко с пръст да дръпна брадичката надолу, както и устичката в страни (без да развалям вакуума), за да може бебето да поеме повече от ареолата.

Точно така е, устите на бебетата растат, както и всичко останало, и скоро няма да имаш този проблем. На един месец дъщеря ми имаше огромен език. Бях се уплашила, но се оказа, че, както всеки мускул, и езика й вече е трениран от сукането и се справяше безпробемно. Може спокойно да кърмиш от едната гърда ако имаш достатъчно мляко. Оставяй детето да я изцеди докрай. Така хем гърдата ще се напълва добре, хем ще захапва по-лесно. Само ако още дава признаци на глад - предлагай втората гърда.

Общи условия

Активация на акаунт