Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 180
Здравейте, мами, татковци и всички останали.
Искам да помогна на едно семейство с малко бебе от Видин - те са доста затруднени финансово, а досега са купували Фризопеп за бебчето. Никой не им е казал, че може да се получава през здравната каса.
Много ви моля, ако знаете, каква е процедурата, при кой трябва да отидат, за да бъде издаден протокол - пишете - или тук, или на лични.
Мисля, че щом личната им лекарка досега не им е казала - има нещо гнило в тая работа. Посъветвах ги да я питат - ама не знам, дали ще помогне.
Моето детенце също е на Фризопеп, и от личен опит знам, кокло солено излиза - една кутия на повечето места в София е около 20 лв., и стига за няколко дни.
Много ви благодаря на всички, искрено се надявам да успеем да им помогнем  Hug
 

# 1
  • Мнения: 703
Здравей Simple Smile
Моето дете също е на Фризопеп. За да вземе млякото през Здравната каса, майката трябва да има издаден протокол за него от лекар-педиатър. В този протокол се описва дозата /в кутии/ мляко и месеците, за които се издава протокола - максимумът е за 6 месеца; слез изтичането им се издава нов от лекаря. В Здравната каса искат протоколът да е придружен задължително с епикриза - от детска клиника.
Аз съм от Велико Търново и тъй като в нашия град няма такава клиника сме принудени да пътуваме до Плевен, където има към Медицинска академия. За Видин нямам представа, но предполагам, че като попита педиатъра, той би трябвало да знае къде да я изпрати /нашата педиатърка ни праща в Плевен с направление/.
Другият вариант е да се обади в Здравната каса във Видин и направо да попита от къде ще искат да е издаден протокола и епикризата.
След заверка от Касата, отива в аптека, която има договор с нея. Прави заявка за млякото и й го доставят - безплатно е 100%, т.е. Зравната каса поема изцяло цената.
Само да добавя, че диагнозата АБКМ - алергия към белтъка на кравето мляко я няма в списъка на заболяванията към Здр. каса и затова се пише диагноза "цьолиакия" с код К.90. Това последното е след новия Рамков договор от февруари тази година.
Ако имаш още въпроси или не съм обяснила добре - питай.

# 2
  • London
  • Мнения: 9 463
Не знам за Видин как точно е процедурата, но мога да ти кажа за София.
Най-добре е да се пита педиатъра или направо в тамошната ЗК

1. Купувате рецептурна книжка, която се попълва от GP-то. От него взимате направление за специалист в Детска консултативна поликлиника, която се намира на ул. “Найден Геров” 2, тел. 952 38 40.
Без направление прегледите се заплащат.

2. Занасяте рецептурната книжка за заверка в Здравната каса (адрес на централата - кв. "Стрелбище" ул. "Енос"). Заверката може да се направи и в някой клон на Здравната каса, но така става по-бавно, защото от клона книжката се изпраща в централата, там я заверяват и после я връщат.
Носете копие от акта за раждане на бебето и личната си карта.

3. Със заверена рецептурна книжка (и взетото от GP-то направление) отивате до лекар в Детска консултативна поликлиника.
Добре е предварително да сте се уговорили с лекар от въпросната поликлиника и да попитате дали да водите бебето за преглед.
Лекарят издава протокол за безплатно мляко.
Кръглия печат го слагат на регистратурата в болницата по детска гастроентерология на отсрещната страна на улицата. Там (на регистратурата) искат и ксерокопие на протокола.

4. Отново отивате в Здравната каса, този път за заверка на протокола (носи се и рецептурната книжка).

5. После се отива при GP-то, който дава рецепта за млякото.

6. Правят се две ксеро-копия на заверения протокол - едното се дава на GP-то, второто е за аптеката, от която се взима млякото.
Ако мляко се взима от две различни аптеки, то копията за аптеките стават две.

7. Ако нервите ви са се оказали мнооого здрави и сте сигнали до тази стъпка - поздравления, вече можете да си вземете изписаните кутии с мляко. Една от аптеките, които работят със Здравната каса и предлагат Фризопеп, се намира на ул. "Георги Софийски" (срещу арката на Александровска болница; близо е до тролейбусната спирка, посока кв. "Бели Брези"; има стълбички нагоре).


Заверка на рецептурната книжка се прави веднъж, ако ще се взима само един вид хидролизирано мляко. При изписване на друго лекарство (което се поема от ЗК) или смяна на марката хидролизирано мляко, рецептурната книжка трябва да се завери отново.

Максималният срок на един протокол е 6 месеца. Заверката на всеки нов протокол се прави веднъж. При заверка на нов протокол в Здравната каса, задължително се носи старият! Без оригинал на стария не заверяват новия.

Всеки месец GP-то дава рецепта, с която се ходи в аптеката за мляко.

Носете винаги протокола и рецептурната книжка, защото и GP-то и в аптеката пишат по тях!


П.П. Първото ходене до Здравната каса (за заверка на рецептурната книжка) можете да си спестите, ако лекарят от Детска консултативна поликлиника се съгласи да изпише протокол при незаверена книжка. Така в ЗК наведнъж заверявате и книжката и протокола, но на две различни гишета.


Успех!

Общи условия

Активация на акаунт