Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 1 септ. 2005, 13:00 ч.

За Майчинството въпрос

 • 579
 • 10
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 343
Моля ако темата не е за тук да я преместят модераторите !
Майчета някоя от вас има ли проблем с нередовно изплащане или изопбщо никакво плащане на майчинството.
Ето проблема
Шефа ми заяви че едва ли не няма да получа майчинството си заради издънка на мой колега несвършил си работата в периода в който аз се водя вече в болничен .
Самич той ми е казал че не е внасял усигуровки от април месец и затова ше ми ги плаща от джоба си за да не чакам да ги изтегли от държавата. А сега едва ли не казва че няма и да ми ги плаща. Как се процедира в тоя случай ?
Още съм на болничен де ... в смисъл имам още към 90 дена болничен да ползвам преди майчинството но ако трябва да се действа искам да се организирам по отрано. Ако може някой да даде съвет.

# 1
 • Мнения: 3 217
Аз нещо не разбрах.Как и какво ще ти  плаща от джоба си.Ти знаеше ли ,че не са ти внасяни осигуровките?

# 2
Аз нещо не разбрах.Как и какво ще ти  плаща от джоба си.Ти знаеше ли ,че не са ти внасяни осигуровките?

Макар да не мога да те посъветвам как да постъпиш, разбрах за какво иде реч... За да изтегли болничните, които всъщност се изплащат от държавата, а в последствие и майчинството, той, като работодател не трябва да дължи суми за осигуровки. При задължение към нея, държавата просто не дава пари. Това е! Но всеобща практика е, в такъв случай работодателят да плаща тези пари от касата на фирмата Money /или от джоба си Wink/ , а след като се издължи на държавата /и си плати глобите за закъснение Grinning/,  тегли ги, и по този начин си ги възстановява.

Предполагам, че начин да се реши този проблем има, но той най-вероятно е свързан с това да алармираш контролните органи в НОИ и НЗОК, да му направят една проверка от инспекцията по труда примерно, последвана от предписание за внасяне на пропуснатото и акт за забавянето и всичко ще си дойде на мястото .Защото ти си си в правото! Друг е въпросът, дали след майчинството няма да ти се наложи да си търсиш друга работа. Но...като си помисли човек...не е ли глупаво да се оставяш да печели от твоя труд някой, който не те уважава!?! Twisted Evil А ако постъпи с теб така, както се опасяваш, значи наистина не те уважава. Защо да пълниш джоба на такъв човек!???????

Ако все пак не е някой надувко и може да се говори с него, опитай се да го удариш на съвест....

А и той какво се прави!!! Да ти плаща мизерното майчинство, което държавата ти отпуска му е по-на далавера, отколкото да си вкара осигуровките на куп+глобите. А и в крайна сметка нали си ги взима!!!!!!!!!!!!!!!!! #Crazy

Ние също имаме забавяне в плащанията  и напоследък шефовете малко по малко започнаха да ги чистят. Но аз не се съмнявам в тях, че при нужда ще ми дават от касата. Е, дано да не се налага! newsm78

Последна редакция: чт, 01 сеп 2005, 14:52 от Victoria5

# 3
А каква е издънката на колегата? Не са ти регистрирали навреме болничния ли??? Аз не съм много навътре в тия рботи, ама за друго не се сещам. Кажи за какво точно става въпрос, та ако някой тук е по-вещ в тези въпроси, да има повече информация и да те посъветва според ситуацията.!

# 4
 • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
 • Мнения: 8 231
Не би трябвало да има проблем с плащането. Трябва да ти дават парите за болничния със заплатата на другите служители за съответния месец. След това си ги теглят от НОИ след превеждане на осигуровките.
По проект от 01.01.2006 г. майчинството ще се плаща директно на майките, без да имнава през фирми

# 5
 • Мнения: 811
ако шефа ти е плащал осигуровките до април - значи не би трябвало да има проблем. Доколкото разбирам горе- долу от тогава си болничен щом ти остават още 90 дни. По време на болничния както и по време на майчинството осигуровките  се плащат от държавата, ако до тогава не са били внасяни от работодателя. А по принцип имаш право на майчинство- 130 лв за 2 години, ако имаш 6 месеца трудов стаж в годината преди забременяването. Ако нямаш- пак получаваш майчинство, но от социалните по 100 лв  за една година. Така че при всички случаи трябва да хванеш шефа си за ушите до нова година да ти тегли парите от нои. Пък след това всички обезщетения за майчинство ще се плащат от социалните

# 6
Не би трябвало да има проблем с плащането. Трябва да ти дават парите за болничния със заплатата на другите служители за съответния месец. След това си ги теглят от НОИ след превеждане на осигуровките.
По проект от 01.01.2006 г. майчинството ще се плаща директно на майките, без да имнава през фирми

Само проект ли е, или е прието вече от ян. 2006 да е така!? Thinking

То иначе, за всички е ясно, че така би било най-добре. Но при заварено положение и неизплатени осигуровки какво става? Никой ли не се е замислял, че майките може и без пари да останат заради пропуски в системата? `Щото има някои темерути работодатели, които, освен да им натресеш проверка, няма как да ги принудиш да ти дадат дължимото,  което не си взела "благодарение" на тsх! Close

Последна редакция: пт, 02 сеп 2005, 15:25 от Victoria5

# 7
 • Мнения: 811
прието е, но парите ще се дават директно на майките от социлната служба. Не знам при вас как е но нашите са ужасни!!! 1000 документа им носих, за да ми превеждат детските по дебитната карта- явно и за майчинството ще е така

# 8
 • Мнения: 1 343
Не не издънката е от друг характер - Болничния си ми е даден на време и е от 28 юни ... Издънката е че има три обекта в града за единия отговарям аз за другите два колегата и съответно има пълномощно да движи нещата на фирмата в града. Само че при спиране на стационарните телефони има неплатени три сметки.. които после се изчистват и сумата е за 450 лв на три обекта се падат доло горе по 50 лв на месец. Е до тук добре но шефа искал разпечатка която аз понеже нямам пълномощно няма как да му дам а му е обещана от 1-ви  миналия месец. И съответно още не я е получил понеже няма да казвам за какъв битнеж става дума- та днес ми се заяви че няма да получа пари докъто не му се даде разпечатка... А това дефакто не зависи от мен .. и да не говорим че работех почти до последно на 1 август още бях на работа а термина ми беше за 11 ама няма кой да го оцени... Ох не ми се говори че съм бясна направо .. Да не говорим че влизам да раждам и ако не си бях обучила заместник нямаше да има кой да му направи месечния отчет даже ама и това не се брой.. ПИСНА МИ ОТ ГЛУПОСТИ ама така е смотана държава.
Между другото в НОИ ми казаха че процедурата по проверката е дълга и отнема възможно е и 2 - 3 години  Shocked #Crazy и навсичкото отгоре понеже фирмата е Пазарджишка трябва да подавам жалба в тамошното НОИ за да задвижат нещата и от там. Абе галимация пълна. А 90 дни говорим че ми остават тепърва. 45 дни преди раждането 42 след раждането от болницата и остават още към 50 и нещо от педиатъра се давали.
Та това е историята ! Да плачеш ли да се смееш ли ?!

# 9
 • Мнения: 426
отиди в инспекцията по труда и обясни случая.оттам ще го принудят другият вариант е жалба в НОИ.и не им се вързвай за 2-3 години.проверката трае не повече от месец.моят случай е подобен  след две жалби  в НОИ и една заплаха ,че ще алармирам медиите си свършиха много добре и бързо работата за около 2 седмици.получих си всичките пари на куп (чаках ги 1 година).

Чл. 104. (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., в сила от 1.01.2000 г., изм. - ДВ, бр. 107 от 2002 г.) Длъжностно лице на работодател или работодател, който не заплаща вноските за осигуряване на лица, за които е длъжен да плати, се наказва с глоба от 1000 до 2000 лв.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., в сила от 1.01.2000 г., изм. - ДВ, бр. 107 от 2002 г.) За повторно и за всяко следващо нарушение глобата е от 2000 до 4000 лв.от КСО.

 

# 10
 • Мнения: 248
здрасти и от мен!
Това, което bina е написала е много вярно и те съветвам да го направиш - определено ще има резултат. За всеки случай, пусни писмена жалба, като изпратиш копие до НОИ и до Министерство на труда и социалната политика. Лично в момента наблюдавам такъв случай - работодателя го скъсаха от проверки, глобиха го, и той бързо-бързо внесе всички осигуровки, изплати заплати и т.н.
Ако шефът ти не е плащал осигуровки от април, независимо дали на тебе или на някой друг от служителите, наистина няма право да тегли нищо от държавата, докато не си покрие борчовете към нея. И затова сигурно ти е казал, че ще ти ги плаща от джоба, пък после ще ги изтегли, което си е самата истина.
Ако е такова положението, гледай да се измъкнеш някакси от ситуацията, като жалбата да я оставиш за краен вариант. Успех, и пиши как се развиват нещата

Общи условия

Активация на акаунт