Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 септ. 2005, 13:22 ч.

Моля дайте съвет

 • 489
 • 13
 •   1
Отговори
 • Пловдив
 • Мнения: 1 516
Мами, кърмата ми слезе много късно, някъде към 12-13ден (бебо е на 17дни). Съответно до тогава давах да изсуче каквото има и дохранвах с адаптирано мляко. Та вече има мляко, но той или не суче, блъска, бута, гърчи се, или суче по 30-40 мин. и заспива, но очевидно не се е наял, защото веднага като го сложа в леглото и почва да реве. Ако пък случайно заспи, почва след час. Пробвах да го храня колкото пъти иска, но той така истерясва от глад, че става по-лошо. Дохранвам с адаптирано мляко с лъжичка от няколко дни, за да забрави бибероните, но не се получава. Иначе суче правилно, но го мързи и преглъща по 1 път на 8-10 засмуквания. Будене, бутане, наместване- нищо не помага. За съжаление ми се налага да дохранвам с адаптирано, след като свърши изцеденото, защото не мога и да се изцедя като хората- не успявам нито ръчно, нито с помпа. Сигурна съм, че мляко има, защото нощем колосвам пижами и чаршафи доволно, въпреки тампоните за кърма. Та от 3 дни е ад с това ядене. 3-ма човека го храним и пак ставаме отгоре до долу в млека. По-се притеснявам обаче, че съвсем ще откаже гърдата. Някакви идеи?

# 1
 • Сливен
 • Мнения: 370
Като те чета и се сещам за Деничка в началото. Все още нямам обяснение каква точно е била причината, но тя пък не искаше да суче от мен до 23тия ден (по същия начин ме блъскаше и буташе). През това време я хранех с изцедена кърма от биберон с ужасно малка дупка. Когато засука се държеше точно като твоето детенце. Като я сложа на гърдата първо се разреваваше, после когато млякото слезе, най-сетне засукваше и се успокояваше (тя и до сега му пее на цицето за да си извика кърмата  Wink). Висеше на гърдата по 40 минути и също така преглъщаше по еднъж на 5-6 смуквания. А и не дърпаше постоянно - направи веднъж цок-цок и после няколко пъти задъхано дишане, пак цок-цок и няколко пъти задъхано. Мисля, че самото сукане й идваше прекалено трудно. Оставях я сама да пусне, но дори и след това не ми позволяваше да я оставя в леглото. По цял ден висеше на рамото ми и само така спеше. Това обаче според мен не е глад, а просто някои деца имат много по-силна нужда от човешки контакт.
Аз ще ти препоръчам да си направиш слинг (тук из клуба се мотаят теми за начина на ушиване) и да си го носиш така, ако трябва по цял ден. На мен той ужасно ми липсваше и много би ми улеснил живота тогава. Освен това си мисля, че въпреки, че имах много кърма и постоянно течеше, в началото вероятно каналите ми не са били добре отпушени, та Дени затова не е искала да суче. Точно на втория ден след като взех помпа Авент, с която да изцеждам кърмата и детето засука. Помисли и над този вариант.
И на  края - според мен е най-добре да зарежиш адаптето и да караш с твоята си кърма - дали от цицка, дали от лъжичка... Докато най-найкрая си останете само на цицката.
Бъди уверена, че проблемът не е нерешим и макар в момента да изглежда трудно, объркано и почти невъзможно, прояви повече търпение и вярвай, че ще се справиш! Моята мома на два месеца вече се нахранваше за по 10-15 минути.

# 2
 • Мнения: 3 550
Виж тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=20138
Дано свърши работа. Тук имаше такива майки, които са се справили с проблем като твоя. Дано и те се включат по-късно.

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 1 516
благодаря ти, steisi, но за съжаление не ми е от особена полза. Колко изяжда може да се премери, ако даваш с биберон, а ние от 4 дни сме на лъжица (иначе отказваме гърдата изцяло). Въобще е невъзможно да се прецени колко е изядено и колко е изтекло, избутано и изплюто.
Мами, все още чакам съвети.

# 4
 • Видин
 • Мнения: 5 906
Младежа е свикнал на лесното с биберона и затова сега се прави на интересен. Ще захапе гърдата, няма къде да отиде, но ще има доста рев преди това. Затова трябва да се въоражиш с търпение и да си осигуриш някой помощник. Лягай с бебо в леглото и няколко дни се отдай само на кърмене - през 30 минути ако трябва. Ставай само за да хапваш и да се разтъпчеш докато спи и пак при него. Ясно е, че първите ден-два ще се сърди доста и ще чака биберона, но ако си твърда и не се поддадеш, ще има ефект. Другият вариант е слинг - тук имаше доста теми за това как да си го ушиеш. Бебето ще се чувства по-спокойно гушнато до тялото ти и ще може да си суче на воля когато иска.
За съжаление аз нямам личен опит в такава ситуациа, но мога да те уверя, че колкото по-рано предприемеш действия по "разделяне с добавката", толкова по-лесно ще стане. Бебето е още мъничко и по-лесно може да  забрави объркването между гърдата и биберона. Затова ако количеството на добавката не е значително, направо я спри изцяло и с бебо в кревата, както ти казах по-горе и кърмеме нон-стоп. По този начин ще се увеличи и кърмата ти.
Пожелавам ти успех и пиши да знаем как вървят нещата!

# 5
 • Мнения: 3 550
Можеш да продължиш да даваш с лъжица, но от шише и така ще видиш колко е изпил. Нали ме разбра? Отвинтваш биберона на шишето и бъркаш вътре с лъжицата.

# 6
 • Мнения: 7 468
Просто трябва да свикнеш с мисълта,че добавка няма.Забутай я някъде и давай само гърдата.Няма къде да ходи,като огладнее ще суче.Моята лекарка все казваше,че ако искам да кърмя,трябва да махнем добавката/това още в болницата/защото тя затапва детето ,тоест засища го и му пълни стомахчето и после то няма интерес да суче.Още там престанаха да ми носят добавка и малката,макар че беше много поспалива и ленива се научи да си суче.В началото сучеше по 30-40 минути и гърбът ми се изкривяваше ,но после взе да се справя по-бързо,а открихме и легналата поза и взе да става по-бързо.Успех и пиши,как върви!

# 7
 • Мнения: 1 586
Може би ще ти е удобно да даваш изцеденото и адаптираното от чашка? Така бебето суче (лочи) млякото от ръба на чашката и общо взето загубите (оливанията) са минимални. Прочети тази полезна тема по въпроса: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=34606.0

Следвай съветите на Зори. Упоритост е ключовата дума в твоя случай. Постепенно намалявай добавката или изцяло я премахни ако е малко. Няка бебето суче при всеки признак на неспокойство. Ако цялото му сукане  е на гърдата, няма начин да не се регулира кърмата. Контактът кожа-кожа много стимулира сукането. Слингът наистина е чудесна идея.

За цеденето - виж описанието на техниката на Мармет: http://www.medela.com/NewFiles/faq/manualexpres.html . Може би не го правиш правилно?

# 8
 • Мнения: 3 818
На мен ми се наложи да храня малката една седмица с изцедена кърма. Понеже претърпях неуспех с лъжичка, й давах с биберон. Когато се върнахме на гърдата, тя писна с най-силния глас, който можа да извади. Аз я дръпнах, рева, рева, умори се и заспа. Като се събуди- пак на гърдата. Тя- пак вой. Аз- пак в леглото обратно. Поплака си малко, взех я отново и тя- цок, цок, цок, чинно се наяде. Mr. Green
Та, мисълта ми е, че едно малко бебе може да се дърпа веднъж, дваж, ама като огладнее много и разбере, че няма откъде другаде да си набави мляко, ще се "примири" с  ядене от гърда Wink. Ама не знам де, при мен проработи, може да не върши винаги работа.

А относно плачът след като махнеш бебокът от гърдата- мойта щерка вече четири месеца я кърмя, тоест знам й всички номера, кога се е наяла, кога- не и т.н. Много често се е наяла, ама й е кеф да си дреме и да си поцоква. Е такъв момент ако я махна, щото ми е писнало да я чакам да се наиграе, настава вой до небесата. Ама не е от глад, а от сръдня. Тоест не винаги е гаранция, че не се е наяло бебето.

Последна редакция: нд, 04 сеп 2005, 00:50 от Fairy

# 9
 • Мнения: 934
Та вече има мляко, но той или не суче, блъска, бута, гърчи се, или суче по 30-40 мин. и заспива, но очевидно не се е наял, защото веднага като го сложа в леглото и почва да реве. Ако пък случайно заспи, почва след час. Пробвах да го храня колкото пъти иска, но той така истерясва от глад, че става по-лошо.
Това, че реве след като го оставиш, хич не е задължително да е от глад. На много бебета им е не приятно да сменят комфорта на прегръдката с леглото, особено ако не са добре заспали. Може да реве и по редица други причини, както и (видимо) без такива. Напрежение, колики, к'во ли не. Още изтръпвам като си спомня за първите месеци на сина  ми.
Дръж го повече до себе си и го храни честичко, и ще се угерулират нещата с храненето.  И аз бих махнала добавката, поне за известно време, колкото да му дадеш шанс да се изхранва само с кърма.
А защо всъщност изцеждаш? Защото не пие добре от гърдата, или?

# 10
 • Мнения: 4 242
А опита ли на сън или в полусънено състояние да кърмиш? Тогава по принцип съпротивата би била по-малка. Thinking А ако си наваксва нощем (при нас беше така по време на кърмаческите стачки) няма лошо, после ще се нормализират нещата. През деня слагай бебето на удобно за теб място, таак че да можеш да лягаш до него като заспи, а нощем спете заедно поне докато отмине този период.
Опитай!

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 1 516
Изцеждам мляко, защото гърдите ми произвеждат много, а той не го изяжда всичкото и понякога съм пред спукване. Освен това предпочитам да дохранвам с мое, вместо с адаптирано.
Вярно е, че не се дере само от глад, т.к. за съжаление възпитанието съвпадна със зверски колики и понякога ми е трудно да разбера от глад или от колики реве. Също поради коликите е затруднено и непрекъснатата хранене, защото при всяко наяждане почват отново със страшна сила.
Но мами, стискайте ми палци, имам чувството, че забелязвам светлина в тунела newsm17 От вчера сутринта не съм давала адаптирано. Снощи реших, че реве от зверски глад и реших да дохраня, за да спи, но той ми отказа(изглежда пак беше от колики). През нощта се хранихме 2 пъти и сега яде в 8.30, т.е. на почти 3-часови интервали.
steisi, аз и изцеденото, и адаптираното правя в шишета, за да знам колко е. Проблемът е, че е абсолютно невъзможно да разбера колко от измереното количество е изядено и колко е изтекло във врата Laughing

# 12
 • Мнения: 934
За измерването: може да ми се смеете, но аз на сина ми гледах колко му е пълно и закръглено коремчето. Ако изглежда доста пълно и закръглено, значи добре е хапнал, ако не, скоро ще иска още.

# 13
 • Мнения: 934
Забравих да кажа, браво за светлината в тунела! Явно сте на прав път. Още малко и ще забравите, че е имало проблем с храненето. Успех!

Общи условия

Активация на акаунт