Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1
Здравейте! До тази година се отоплявахме на електричество. Сега съпругът ми иска да започнем да се отопляваме с твърдо гориво. Предлага да направим парна инсталация. Спряхме се на марката Прити. Аз съм за камина с водна риза - изглежда ми по-хубаво и уютно да се вижда жив огън. А той е за парно котле Прити. Живеем в апартамент. Ако надделее съпругът ми, ще трябва да се лиша от мокрото помещение. Дайте съвет, моля! И споделете опит.

Последна редакция: ср, 23 сеп 2009, 09:46 от Mamma

# 1
 • Мнения: 646
Интересна тема за мама-форум. Само от казаното по-горе е трудно да се даде еднозначен отговор на въпроса. Трябва да се вземат под внимание някои съществени подробности.  Първо, колко е голям апартамента, съответно какъв е отопляемия обем? От него зависи мощността на отоплителя, т.е. киловатите на ризата или котела. Необходима е поне груба сметка на необходимата отоплителна мощност, а оттам нататък се търси котел или камина, не по външния им вид. Тази мощност зависи от обема на жилището, който ще отоплявате, от разположението на апартамента (т.нар. среден или краен, с голи външни стени), от географската ориентация на стаите (стени и прозорци) - северно, западно изложение, както и голи външни стени или ъгли на сградата изискват повече мощност за отопление. Обратно, стаи с южно и източно изложение се огряват повече от слънцето през зимата и имат нужда от по-малко разходи за отопление. Ако жилището е на първи етаж върху неотоплявани помещения, като мазета и гаражи, също изисква повече отоплителна мощност. От голямо значение е наличието на топлоизолация на стени и подове, както и състоянието на дограмата - прозорци, които "свирят" и от които духа също вдигат неимоверно разходите за отопление. Не маловажен фактор са и съседите - ако съседите под вас отопляват жилището си, това обикновено качва и температурата у вас с някой и друг градус. Всичко дотук изброено определя мощността на котлето или камината. После е добре да се предвиди пространственото разположение на системата за отопление - наличието на комин, къде и как ще минават тръбите, с какви тръби ще бъде изпълнена инсталацията, къде и какви ще са радиаторите. Нужно е да се уточни и типа на системата, ако е отворена, да се предвиди мястото и обема на разширителния съд, както и точки за пълнене и източване. Разположението на камината или котлето в жилището определя дали системата ще бъде еднокръгова, двукръгова, или всички консуматори ще се захранват директно от колектори. При наличието на такава система е удачно да имате и бойлер със серпентина, защото когато камината гори, водата в него също ще се поддържа топла, без да го включвате на ток цяла зима.
Отговорът не е от мама звярка, а от тати звяр, т.е. съпругът й.
Дотук с "официалната" част. Между другото, кой ще се заеме с изпълнението на проекта, мъжът ти или "майстори"? Защото, ако се включат и разходите за труд, цифрата никак не е малка. Ако съпругът ти е технически грамотен и поне малко сръчен, би трябвало да се справи и сам, със съвсем малко консултантска помощ. До миналата година се отоплявахме с ток, в две от четирите стаи, резултатът беше космически сметки за ток и мухлясали от влага стени. Миналата година направих система за локално парно с камина Прити на апартамент от 105 кв.м. Откъм топлинен комфорт резултатът е чудесен, при подходящо избрана по мощност камина в цялото жилище може да се поддържа доста приятна температура, включително и банята, и топла вода в бойлера. Проблемите с мухлясването и влагата изчезнаха. Инсталацията я правих сам с един колега, хоризонтална, двукръгова, с белите трислойни тръби диаметър Ф16 и Ф20. Бойлерът е с Елдом 80 л с фабрична серпентина, използвах радиаторите от времето, когато е имало ТЕЦ в апартамента, стражишки панелни радиатори. Камината е Прити 17 киловата, с 3 години гаранция за водната риза, разположена в хола. Наистина, да гледаш живия пламък създава невероятно усещане за релакс и домашен уют. НО: Има едно голямо но: отоплението с твърдо гориво носи и някои недостатъци, например опушването на стаята, в която е печката, ежедневното чистене на пепелта, почти ежедневното носене на дърва от мазето по етажите. Ако сте склонни да преглътнете това, топлината на живия огън наистина ще ви очарова. От гледна точка на цапането е по-добре да сложите котле в отделно помещение, особено щом имате такова. Но се губи удоволствието да гледаш вечер пламъка на печката в студените зимни нощи. Иначе, като гледам линковете към котлетата и камините, ми се струва, че сте се насочили към твърде големи мощности. Апартамент от стотина квадрата без проблеми се отоплява със 16-17 киловата, а двустаен с 10-13 киловатова печка. Марката Прити е добра, правят печки и камини от повече от десет години и вече се научиха да ги правят здрави и качествени. Ако проявявате интерес, мога да ви дам някои насоки как да изчислите необходимата мощност и как да си направите отворена система, с циркулационна помпа и разширителен съд, без налягане (по-безопасно е).

# 2
 • Мнения: 646
Между другото, линка за камините не е точно камини, а горивни камери за вграждане, които трябва да бъдат иззидани, ще трябва да си зидате и огнище, те не могат да се сложат така в този им вид, потърсете каталог на камини с ризи.

# 3
 • Мнения: 1
Моля за повече информация относно печките /обикновени/ Прити - къде мога да ги видя /от Пловдив съм/ и как се движат цените!

# 4
 • Мнения: 646
За Пловдив нямам никаква информация кой и къде продава Прити, живея в Шумен. Доколкото разбирам ви интересуват камините без водна риза, цените са различни според големината, респективно мощността в киловати на печката. Прити имат разновидности на камини без ризи с фурна за готвене над огнището, в момента струва малко над 300 лв. Има и по-малки камини, без фурни, за които цените са между 200 и 300 лв. Това е сайта на фирмата:

www.prity-bg.com

Там цените са на производител, в магазините са малко отгоре. Продават ги в хипермаркетите за строителство и обзавеждане, в Пловдив има няколко. Продават ги и в по-малки магазини за отоплителна техника, ВиК и параджийски части, дори в някои железарии.

Последна редакция: нд, 20 сеп 2009, 03:36 от Мама звярка

# 5
 • Мнения: 495
Мама звярка, много подробно обяснение - браво Peace.
Сега би ли ми разяснила как така сте вързали бойлера към камината с водна риза?Той с две серпентини ли е или как?
Ние от 5-6 години се отопляваме на камина с водна риза и сме много доволни, апартамента е 90кв, но в едната стая не сме сложили радиатор защото не ни стига мощността.Ама като затворим вратата на неотопляемата стая в другите стаи става по 25 градуса.
За другия отоплителен сезон мислим да сложим горивна камера с водна риза за вграждане и повече киловати - ти какво ще ни препоръчаш?

# 6
 • Мнения: 646
Отговорите са от тати звяр, мама звярка знае само как да си запали печката Laughing Серпентината на бойлера се свързва като радиатор, бойлера е с една фабрична серпентина с две тръби - вход топла вода и изход. Доколкото знам, с две серпентини са само големите бойлери, от 150 л нагоре. Ако вашият е такъв, може и да е с две серпентини, дори и да е така, свързват се като всички останали радиатори в системата. От гледна точка оптимална циркулация на водата в системата е препоръчително бойлера да е най-близко до печката, тогава най-бързо се затопля, но не е задължително. При нас е в края на дългия кръг на двукръгова система (заради комина и разположението на апартамента), и водата пак е прилично топла, просто иска повече време за затопляне. Ако системата е без налягане и с разширителен съд, входа на серпентината (т.е. по-високо разположената тръба) трябва да бъде по-ниско от нивото на разширителния съд, иначе серпентината остава най-високата точка и образува въздушни балони, няма циркулация през нея и водата в бойлера не се топли. При мен въпреки, че е под нивото на разширителния съд, също образуваше въздушни възглавници, но си реших проблема с автоматичен обезвъздушител на входа на серпентината (струва няколко лева) вместо ръчен.
Всичко дотук казано важи за бойлер с фабрична серпентина, тя е разположени по целия обем на водосъдържателя и е по-ефективна от допълнително поставяните фланци със серпентина. Ако вашият бойлер не е с фабрична, а е допълнително "модернизиран" с фланец, предвидете поне ръчен обезвъздушител. И задължително на входящата тръба на топлата вода си сложете спирателен кран, иначе при изстиване на системата след като угасне печката топлината от бойлера се разсейва обратно. Иначе казано, отваряте крана, когато водата в системата е по-топла от бойлера и го затваряте, когато водната риза изстива, а вие иската бойлера да остане топъл.
За мощността на ризата има приблизителни методики за изчисляване, но щом при отворени врати затопляте навсякъде до 25 градуса си мисля, че може и да е достатъчна за още един радиатор, мощността се определя според кубатурата на отопляемия обем. Ако ризата е поне 10 киловата, би трябвало да ви стига. Ако включвате серпентина, предвидете консумация от 2 киловата.
Горивните камери работят на подобен принцип, а някои модели имат и вентилатори за циркулация на нагрят въздух, както и автоматични терморелета. Пресметнете си необходимата мощност с малко запас (т.е. в плюс). Ако сте разгледали каталога на сайта на Прити, там има доста варианти на камери, вкл. и варианти за вграждането им, поне може да ги ползвате като идея. За марка, аз ползвам Прити и съм доволен от качеството на марката. Вероятно има и други добри производители, а камери и камини по индивидуални проекти правят и отделни майстори - частни лица.

# 7
 • Мнения: 2 524
Между другото, линка за камините не е точно камини, а горивни камери за вграждане, които трябва да бъдат иззидани, ще трябва да си зидате и огнище, те не могат да се сложат така
От към външен вид и жив огън е по добрия вариант, но и маалко ремонтче ще трябва / зидане/
Иначе във вилата сме с печка с водна риза и локално парно в балкана е и е супер ... незнам аз лично в апартамент не бих сложила ... голяма мръсотия бе хора  ooooh! да не говорим за мъкненето и складирането на дърва , ако не си с анасьор и / или първи етаж  ooooh!

Когато ние купувахме ни обясниха- горивните камери / котли/ от чугун са по добри ако ще се топлиш с въглища , защото те дават по голямо нагряване и печка с ламарини няма да издържи. Но ако ще е само с дърва- и печка става!

# 8
 • Мнения: 495
Тати Звяр, благодаря ти за отговорите Hug.
И у нас мъжа ми направи сам цялата инсталация за парното и то само с моята помощ Peace.
Аз също не разбирам и знам само как да я запаля и обезвъздуша системата.
В момента камината ни е 6 или 7 киловата на водната риза.Но както  ти казах в едната стая нямаме радиатор и в спалнята става леко хладно след като загасне, та заради това ще я сменяме до година живот и здраве.Мисля, че около 10 киловата или 12 за ризата ще е най-добре.В момента имаме радиатор в кухнята 8 ребра/мисля да ги направя 10/, в коридора са 4 /ще ги направя 6 или 8/ и в спалнята са 14 / мисля да ги подменя с по-високите-имаше едни по метър и нещо, защото местото не позволява да закачим още ребра/, както и да не забравяме, че в детската стая ще трябват поне 8 ребра.Всичките ни ребра са H-900.Мисля, че 10-12 киловата ще са достатъчни newsm78.
А иначе бойлера ви е напълно стандартен така ли?Такъв нормален си за ток?И , ако е такъв може ли да се ползва както на ток така и да се затопля от камината?

Много въпроси пак станаха Grinning

Благодаря предварително за отговорите.

# 9
 • Мнения: 646
Между другото, линка за камините не е точно камини, а горивни камери за вграждане, които трябва да бъдат иззидани, ще трябва да си зидате и огнище, те не могат да се сложат така
От към външен вид и жив огън е по добрия вариант, но и маалко ремонтче ще трябва / зидане/
Иначе във вилата сме с печка с водна риза и локално парно в балкана е и е супер ... незнам аз лично в апартамент не бих сложила ... голяма мръсотия бе хора  ooooh! да не говорим за мъкненето и складирането на дърва , ако не си с анасьор и / или първи етаж  ooooh!

Когато ние купувахме ни обясниха- горивните камери / котли/ от чугун са по добри ако ще се топлиш с въглища , защото те дават по голямо нагряване и печка с ламарини няма да издържи. Но ако ще е само с дърва- и печка става!
Има много истина в това, което казваш. И ремонтче трябва не само за зидане, а и за освежаване на стаята, в която е камината, защото се опушва. Живият огън наистина е картина, създаваща уют и релакс, а в нашия случай камината и локалното парно в апартамента бяха най-приемливия вариант откъм цена за отопление на ЦЯЛОТО жилище и като инвестиция в система за отопление. Блокът ни отдавна няма вземане-даване с топлофикация, когато купихме апартамента, вече нямаше абонатна станция. Отоплението на ток е скъпо, а за покупка на три качествени и енергоефективни климатика трябваше да дам доста повече, отколкото за тази инсталация (използвах радиаторите, останали в апартамента от времето на ТЕЦ-а и си правих системата сам, което, по цени на шуменските "майстори" прави около 400 лв спестени разходи за труд и поне още толкова за радиатори). Става дума за апартамент 4+1 с 2 бани, 105 кв. м. Разходът е около 10 кубика дърва и 250 - 300 кг въглища на отоплителен сезон, което прави около 600 лв. по сегашни цени на горивата за региона, с отопляване на цялото жилище и бойлер, апартамента е изцяло вътрешно изолиран с фибран и всички дограми са сменени.
Мръсотията си има оправяне, през ден пускам прахосмукачката около камината; дървата си стоят в мазето, където им е мястото, а не по коридори и балкони. А пък мъкненето е един вид фитнес за зимата Laughing, щото само свинско и винско цяла зима е доста нездравословна комбинация.
Това за камерите от чугун е вярно, по-дебели са им стените и са по-издръжливи на нагряване, но леко са преувеличили за камините. Нали все пак около огнището е разположена водна риза, и то обикновено не само отгоре, а и от страни. Температурата на водата в нея е не повече от 80 градуса, тя отнема топлината, на практика стените на такива камини са "с водно охлаждане". Аз без угризения слагам в камината донбаски въглища освен дървата, ако не се разгарят прекомерно, няма проблеми.

Последна редакция: чт, 24 сеп 2009, 02:05 от Мама звярка

# 10
 • Мнения: 646
Тати Звяр, благодаря ти за отговорите Hug.
И у нас мъжа ми направи сам цялата инсталация за парното и то само с моята помощ Peace.
Аз също не разбирам и знам само как да я запаля и обезвъздуша системата.
В момента камината ни е 6 или 7 киловата на водната риза.Но както  ти казах в едната стая нямаме радиатор и в спалнята става леко хладно след като загасне, та заради това ще я сменяме до година живот и здраве.Мисля, че около 10 киловата или 12 за ризата ще е най-добре.В момента имаме радиатор в кухнята 8 ребра/мисля да ги направя 10/, в коридора са 4 /ще ги направя 6 или 8/ и в спалнята са 14 / мисля да ги подменя с по-високите-имаше едни по метър и нещо, защото местото не позволява да закачим още ребра/, както и да не забравяме, че в детската стая ще трябват поне 8 ребра.Всичките ни ребра са H-900.Мисля, че 10-12 киловата ще са достатъчни newsm78.
А иначе бойлера ви е напълно стандартен така ли?Такъв нормален си за ток?И , ако е такъв може ли да се ползва както на ток така и да се затопля от камината?

Много въпроси пак станаха Grinning

Благодаря предварително за отговорите.


Доколкото разбирам, става дума за алуминиеви радиатори, нали? 6 - 7 киловата за толкова стаи и ребра действително са малко. Правилно сте се ориентирали към 12 киловатова риза, особено след като мислите да уголемявате радиатори и да включвате серпентина. Необходимата мощност може да определите ориентировъчно по следната методика:
Изчислете отоплявания обем на жилището, като включите и сервизните помещения, коридори и т.н. Те, макар че обикновено не се отопляват директно, също поемат топлина от заобикалящите ги стени на стаите. Студените стаи "дърпат" топлина и понижават температурата в отопляваните. Иначе казано, от квадратурата на жилището извадете само откритите балкони и умножете по височината до тавана, това е вашия отопляван обем. За отопление на 1 куб. м. са необходими от 50 до 90 вата топлинна мощност. Както вече съм споменавал, стойността зависи от изложението на стаите, наличието на външни стени и ъгли, наличието на изолация на стени, подове и тавани, състоянието на дограмите и др. Ако жилището НЕ е с предимно северно и западно изложение, НЕ е на първи етаж над неотоплявани помещения и прозорците НЕ духат, заложете средна стойност от порядъка на 60 - 70 вата на куб. м.
Умножете по отоплявания обем и ще получите необходимата мощност във ватове. Напр. ако имате около 80 кв.м. вътрешна жилищна площ и височина до тавана 2,50 м резултата е 80 х 2,5 = 200 куб.м. отопляем обем. При заложени 60 вата/куб.м. прави 200 х 60 = 12 000 вата, т.е. 12 киловата мощност на ризата. Да не забравяме, че самата камина също дава директно излъчена от огнището топлина от порядъка на 3 - 4 киловата в стаята, където е разположена.
При избор на камина е желателно да заложите малко запас от мощност, т.е. да вземете малко по-голяма, ако отново решите да закачате допълнителни консуматори. По-голямата печка може да гори и много, и малко с оптимален отоплителен ефект, но ако не й достига мощност, дори и печката да почервенее от топлина, крайните радиатори и стаи ще бъдат студени. Във вашия случай интуитивно предполагам камина с около 13 киловатова риза, но за по-сигурно си го сметнете по гореописания начин.
За бойлерите: нашият си е стандартен фабричен бойлер Елдом, 80 л, работи и на ток, и свързан към локалното парно. И други производители предлагат бойлери с ел. нагревател и серпентина едновременно, има и на Теси, виждал съм такива и в каталозите на Матев - Хасково, но не знам дали още ги произвеждат. А може би има и вносни марки бойлери със серпентини, аз лично не съм виждал. Външно изглеждат като обикновените бойлери на ток, но от страни на водосъдържатела има изведени две тръби 1/2", които са вход и изход на фабрично поставена серпентина, а отдолу си излизат тръбите за топла и студена вода към водопровода. Серпентината представлява спирална тръба, разположена вътре в съдържатела. Бойлера има ел. нагревател, термозащита, анодна защита, изобщо, всичко от електрическия бойлер си е там, просто е добавен един топлообменник-серпентина. Свързва се като радиатор към системата, с вход и изход на топлата вода, задължително си монтирайте спирателен кран и обезвъздушител, както вече ви казах. Когато парното не работи, затваряте си крана на входа на серпентината и си го топлите на ток. Когато камината гори и водата в системата има достатъчно градуси, отваряте си крана и локалната инсталация го затопля, разбира се, до температура, не по-голяма от тази на водата в системата, ако водата е на 50 градуса, не очаквайте бойлера да се затопли на 65, както обикновено на ток.
За по-стари бойлери, работещи само на ток, се продават фланци със серпентина, т.е. сменя се целия фланец отдолу, на който са разположени ел. нагревателя, термосондата, анодната защита и т.н. В този случай изводите за вход и изход на топлата вода са отдолу, самата серпентина е медна, но е доста по-малка, за да влезе през малкия отвор отдолу на водосъдържатела. Като цяло фабричните са по-големи и с по-висок КПД, ако ви предстои покупка на бойлер, вземете си с фабрична серпентина, има 50, 80, 100, 120 и повече литрови. Ако нямате намерение да купувате друг бойлер, потърсете подходящ фланец за вашия модел.

Всичко, казано дотук за бойлери със серпентина, може да видиш нагледно тук:

http://eldominvest.com/bg/id/10/page/1/boilers.html

http://www.tesy.com/waterheaters_bg.php?catid=29

http://www.matev.com/boileri.htm

Ако потърсите, сигурно ще откриете и други марки бойлери със серпентини.

# 11
 • софия
 • Мнения: 56
Страхотна информация ! Хиляди благодарности ! Имам и няколко лаишки върпоса, ако тази година си купя камина с водна риза и я използвам без да използвам водната риза, тоест за момента я използвам само като печка на дърва, ще повредя ли водната риза !? Защото нямам възможност да направя ремонта па куп и чак догодина, ще включа водна риза !

# 12
 • Мнения: 1 047
Определено съм за печка в хола, а не в килера. Поздравления за избора на марката. След като си сложихме такава се стплихме. От време на време съседите идват у нас да се натоплят. Laughing

Има бойлери, които са с допълнителна серпентина, в която идва вода от печката и затопля водата във водосъдържателя.


... използвам без водната риза, ...
Аз така ползвах 2 зими печка на Прити http://www.prity-bg.com/Products/img/standard/sk_w10.jpg с водна риза на сухо, защото не успях да вържа водната система. След това вече 3 години я ползвам с водната риза. Не съм имал проблями засега, но не е препоръчително. При нагряването на камерата, когато е суха може да се получи изкривяване, избомбване, спукване. Вземи си каква и да е печка и когато си готов, тогава си купи печката с водна риза.

Последна редакция: сб, 03 окт 2009, 17:46 от Mr Bean

# 13
 • Мнения: 34
Сори, но нито едното нито другото ще Ви стоплят  Rolling Eyes

# 14
 • Мнения: 1 047
Сори, но нито едното нито другото ще Ви стоплят  Rolling Eyes

Я, па ся.
За малко да повярвам, ако не вярвах на мене си.

Общи условия

Активация на акаунт