Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 септ. 2009, 16:57 ч.

Женска консултация - какъв е редът?

 • 7 914
 • 11
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 685
Аз така и не съм наясно - кое е нормално и кое - не по отношение на посещенията за женска консултация при една нормална бременност? Дали заради това, че смених доктори или има значение вида д-р (частен или държавен), така и не знам по колко пъти на месец да се ходи за  ЖК и какви точно процедури се правят (освен меренето на кг., обиколка на корема и кръвно, както и тонове от не знам кой месец)?!? Едната - частната ми - ме викаше от 6-тия (забележете!) по веднъж на 2 седмици (и това без да имам някакви особени оплаквания, ами профилактично, както ми обясни, понеже имало често патологии в тоя период, а пък бебето можело да се спаси, ако стане нещо... Rolling Eyes). Държавният д-р - един път в месеца засега ме е викал (ама аз ходя от края на 6-тия при него). Изследвания имам тези досега (в 32 г.с. съм): 2 бр. пълна кръвна картина (една в 3-ти мес., една от 6-ти края), УЗД при частната д-рка - около 10-ина и един път запис на тонове. Секрет ми взимаха за микробиология в средата на 7-ми мес. и то защото имах оплакване, въобще не знам кога трябва да ми правят такива и др. изследвания и какви... Моля, ако има някаква схема (общовалидна), да ми пишете!

# 1
 • Мнения: 623
аз ходя един път в месеца (което мислия, че е нормално по принцип). в края на 3-ти месец ми напражи пълни изследвания (включително цитонамазка и микробиология).в 4-ти месец ми правиха теста за синдрома на Даун, а също ходихме и на 4D. сега ми предстоят нови изследвания в края на 6-ти месец (което е нормално по принцип). до кокото знам тези изследвания се правят в края на 3-ти, 6-ти и 9-ти месес (ако всичко е наред разбирасе и не се налага да се правят допълнителни изследвания.

# 2
 • Мнения: 151
Здравей, и аз сменях лекар по ЗК, но това няма значение, там се ходи веднъж в месеца на консултация (кг, кръвно), а изследвания се правят за последно в края на осмия месец(на мен ми ги пуснаха в 35 г.с.). На ехограф ходя на частно, защото по ЗК се полагат 3 или 4, при това трябва да се помоля да ме видят. Ти сама си решаваш колко често да ходиш на ехо, щом си плащаш и всеки ден да ходиш няма да те върнат, аз например си ходя вече на около 2 седмици за собствено спокойствие. Доколкото знам даже е желателно в 9 месец посещенията при лекар да са всяка седмица, но като отида след няколко дни ще разбера със сигурност.

# 3
 • Мнения: 623
безплатен ехограф се полага 1 пут в месеца а не 3-4 пъти. който лекар го каже значи лъже и само иска да ви вземе парите.

# 4
 • Мнения: 9 817
безплатен ехограф се полага 1 пут в месеца а не 3-4 пъти. който лекар го каже значи лъже и само иска да ви вземе парите.

По здравна каса безплатен ехограф се полага два пъти по време на цялата бременност.
Бременните жени се преглеждат по Програма майчино здравеопазване:

http://209.85.129.132/search?q=cache:ocBy9h54At4J:www.nhif.bg/do … ct=clnk&gl=bg

# 5
 • Мнения: 1 072
а изследвания се правят за последно в края на осмия месец(на мен ми ги пуснаха в 35 г.с.). На ехограф ходя на
Не съм сигурна дали се правят тогава за последно, защото на мен ми ги пусна сега/тази седмица/, а съм вече 36г.с.. Или може би това зависи от лекаря  newsm78

# 6
 • Мнения: 780
Ходих всеки месец.В началото ми пуснаха стандартните изследвания.Имах нисък хемоглобин и ниска кр.захар, а и кръвната ми група е 0-, още няколко пъти ме изследваха.Последния месец ме викаха всяка седмица.

# 7
 • София
 • Мнения: 861
Ходех всеки месец на преглед - бях с платен абонамент. Прегледа включваше - видеозон, кг, кръвно, изследванията всеки път бяха - кръв и урина. Като имаше вариянти - ту от пръста ми взимаха кръв, ту от вената, не зная защо. В четвърти месец - синдром на Даун, в пети гледаха сърцето - специално на такъв доктор ме пратиха. Последните изследвания на месечната консултация ден преди да родя. Секрет ми взеха два пъти - в третия и в деветия. Като влезнах в деветия месец - два пъти в седмицата на запис на тоновете.
Леко бременеене. 

# 8
 • Мнения: 940
безплатен ехограф се полага 1 пут в месеца а не 3-4 пъти. който лекар го каже значи лъже и само иска да ви вземе парите.
съвсем не съм съгласна. има много примери на лекари, които преглежда дори по веднъж на всеки две седмици, без да взимат допълнително пари от бременната. аз лично познавам един такъв, който за съжаление не е в София, но го прави просто защото обича да следи отблизо протичащата бременност, дори и да е нормална, за да е сигурен, че всичко е наред.
вярно, при много се заплаща, но не съм убедена за повечето, че 20-те допълнителни лева са им водещи. така че нека не се изказваме толкова крайно, лекуващата лекарка на авторката може би е от тези, които обичат да си вършат работата както трябва (дай боже повече такива). аз лично бих се радвала на внимание, защото вече знам какво е да не му дреме на лекаря и да те претупва - не е много яко, особено ако си по-притеснителна.

# 9
 • Велико Търново
 • Мнения: 1 235
Безплатен ехограф наистина се полага 2 пъти през цялата бременност, но има доста лекари, които гледат на всеки преглед. Аз също ходя на ЖК по ЗК и лекаря ми ме гледа всеки път на ехограф. Аз така или иначе не мога да разбера какъв им е проблема на лекарите да гледат бременните всеки път след като така и така имат апаратурата.

# 10
 • Мнения: 4 474
Ходех и по ЗК, и на частен прием. И мен по каса докторът ме гледаше всеки месец, но то пък едно гледане беше... не си е работа - има няма 2 мин. Вместо той на мен, аз давах инфо на доктора какво се случва с близнаците от частните ми прегледи.  ooooh!

# 11
 • Мнения: 2 446
безплатен ехограф се полага 1 пут в месеца а не 3-4 пъти. който лекар го каже значи лъже и само иска да ви вземе парите.
Това изобщо не е вярно...Безплатен ехограф се полага 2-3пъти за цялата бременност...Друг е въпроса,че някои лекари гледат всеки месец,без да ти вземат пари,както беше при моят лекар...А други,предпочитат да изкарат някой лев от любопитството и притесненията на майчетата...

Общи условия

Активация на акаунт