Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 септ. 2005, 18:55 ч.

Инвестиране за образованието на децата ни

 • 1 105
 • 17
 •   1
Отговори
 • Мнения: 94
Здравейте мами.
Привет от САЩ от мен, мама на две момичета - на 2 год и 10 мес.
Искам да отворя тема за образованието на децата ни и как се финансира то в различните страни.
При нас спестяванията от страна на родитиелите за висше образование са много желателни.  Добрите университети струват поне по $20,000 на година и ако не искаш детето ти да излезне с огромни боряове, трябва да започнеш още докато са малки.
Вярно има помощи най-вече във формата на нисколихвени заеми и стипендии (доста ограничени като бройка).

# 1
 • Гърция
 • Мнения: 2 348
Тук висшето образование е държавно т.е. безплатно, но който иска да изпрати детето си в чужбина, разбира се е започнал да отделя пари от рано. Ние със съпруга ми сме си говорили по този повод, въпреки че нямаме още деца и двамата сме на мнение, че средства трябва да се отделят от ранна детска възраст за да не възниква финансов проблем когато му дойде времето Wink. Да не говорим ако искаш да си изпратиш детето си в частно училище.

# 2
 • Мнения: 1 909
Интересна тема  Simple Smile
Тук хората масово не учат в университети. НЯМАМ логично оправдание zа тоя феномен, zа6тото месечните, респ. семестриалните такси иzоб6то не са високи, един студент спокойно може да се финансира и сам, ако работи на 50%.  Rolling Eyes
Факт е, че всеки драпа да хване дипломата zа каквато и да е професия и да zапочне да иzкарва пари.  #Crazy
Ние напр. всеки месец слагаме иzвестна сума в сметка на Сара. Като стане пълнолетна или когато там прецени, 6те може да раzполага с парите както намери zа добре. Ако иска zа обучение, zа 6офьорски курсове, zа обzавеждане - каквото иска. По принцип искаме Сара да zавър6и вис6е, дано и тя има желание. Ако е така, сме готови да поемем раzходите, това е не6то, което мисля, че сме длъжни да осигурим при въzможност.
Имам една колежка, с 2 деца. На първото е осигурила средства zа обучение (не в университет) и й бе6е много мъка, че и второто ре6ило да се учи и че 6те трябва да пла6та...  Twisted Evil #2gunfire #Crazy

# 3
 • Мнения: 2 381
sundancer, в щатите има една програма Bright Start- отделят се суми всяка година за колежа на детето. Мисля даже, че даже се освобождават от такси тези пари. (за последното не съм 100% сигурна). Освен това, когато започнат студентските заеми са на много нисък процент. "Детето" взима заема и когато започне работа го изплаща.

# 4
 • Мнения: 94
sundancer, в щатите има една програма Bright Start- отделят се суми всяка година за колежа на детето. Мисля даже, че даже се освобождават от такси тези пари. (за последното не съм 100% сигурна). Освен това, когато започнат студентските заеми са на много нисък процент. "Детето" взима заема и когато започне работа го изплаща.

Нашите спестявания са в План 529, всеки щат го има.  Сумите които внасяш не се облагат със щатски данък и спестяванията растът (при по-добрия вариант) на борсовия пазар без да се облагат отново.

# 5
Ами и тук събирането на парите започва от ден първи, от появата му на този свят. Двете ни пуполинки имат открити сметки, в които всеки месец им вливаме сума. Освен това държавата осигури по 250 паунда на всяко дете родено след 01.09.2002 година, които можеш да инвистираш, където си пожелаеш, но са за детето. Има разбира се и условие на година да не се вкарват повече от еди колко си паунда........ Студентски заеми също има на нисък лихвен процент. Важно условие и с какво гражданство си. Ако си с чуждо, тогава "цепят" главите още повече.

# 6
 • Мнения: 4 630
И ние сме започнали със спестяванията от сега. Ако трябва "детето" да вземе заем за обучението си и да го изплаща като заработи има вероятност да го изплаща до живот. Този вариант не ми харесва особено. Ние като родители ще помогнем с каквото е по силите ни. А си мисля, че спестявания започнати от рано бавно и славно събират нужните средства

# 7
 • O.A.E./ Пазарджик
 • Мнения: 2 477
от сега му открихме сметка и слагаме детските , които отпускат там.докато порасне не се знае какво ще иска ,но по-добре от сега по малко, а не като му дойде времето да се 4удим как.ина4е тук има и държавни има и 4астни у4илища, колежи и университети. знае ли 4овек след 18 години какво ще е  Simple Smile

# 8
 • Мнения: 172
И аз съм си мислила по този въпрос, но теорията на любимия е че парите трябва да се инвестират, а не да стоят в банка- та било то и стази цел.Ама нали в края на краищата целта е благополучието на семейството и въпроса е да можем да дадем някаква сигурност на децата.С една дума инвестираш в нещо материално, за да можеш да направш живота на детето си по-добър, което е вярвам желание на всеки родител .ДА сме живи здрави само, пък то другото-божа работа.

# 9
 • Мнения: 464
Тук обучението не е много евтино, затова ние от сега слагаме  за фонд "образование", обикновено по $200 на месец от заплатата на съпруга ми автоматично отива в този фонд Simple Smile

# 10
 • Мнения: 4 212
Ами тук има държавно образование. Минава се от на4ално, средно, полувисше до весше. Разбира се има и платено. В момента съм в процес на разу4аване, кое, как и какво е. В смисъл, кой университет има добро образование и име, как се влиза, изисквания, колко се плаща и дали се плаща въобще, колко излиза на година платеното......но 4ак толкова скъпо като в щатите не е.

# 11
 • Мнения: 2 033
В Англия тенденцията е да се доближават тарифите за университетско обучение към мащабите на тези от САЩ. Разумно е да се "подготвят" родителите за този момент, малко като прочете и се информира човек по финансовите страници на някои приличен вестник, може да избере нещо подходящо за дългосрочно инвестиране и да започне да "прави гнезденце". Но не може да чакаш да плащаш суми от такъв порядък от доходи, в момент, когато вече може и за пенсия да си мислиш (това важи за старухи като мен).
Само дето в Лондон, за съжаление, трябва да се започне да се плаща за учене от много, много по-рано, защото добрите държавни училища са малко и недостигат местата в тях, та като започнат още от 4 годишна възраст да ходят на училище, с тарифи над 7,000 лири на година, изведнъж ти става мило за социализЪма....

# 12
 • Германия
 • Мнения: 7 143
В Германия висшето образование се води безплатно засега. В някои провинции вече са въвели такси от 500 Е и за тези, които са пресрочили редовния срок на обучение с повече от 2 години, също става платено. Отделям всеки месец настрана за хищника, пък живот и здраве дано са му някога в помощ спестяванията.

# 13
 • Мнения: 1 072
Ние им внасяме на двамата малчугана по 50 евро на месец, за да имат за по-късно. За образование де, не за друго...

# 14
 • Мнения: 3 491

Нашите спестявания са в План 529, всеки щат го има.  Сумите които внасяш не се облагат със щатски данък и спестяванията растът (при по-добрия вариант) на борсовия пазар без да се облагат отново.
А към кой щат плащате, ако не е тайна? Защото аз гледах тези 529 преди известно време, но не можах да се ориентирам много в това кой е най-изгоден.

Общи условия

Активация на акаунт