Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 2 окт. 2009, 14:04 ч.

Бебенце след развод

 • 5 609
 • 21
 •   1
Отговори
 • Мнения: 18
Здравейте,
Проблемът ми е следния - не живея с бившият ми съпруг от август 2008. Решението за развод излезе юли 2009 г.
Чакам бебе в началото на декември - не от него, а от човека, който е до мен в момента, но нямаме сключен брак.
Четох, че по принцип, ако не са изминали 300 дни от развода бащинството ще бъде на бишвшият ми съпруг.
Говорих с адвокат, който твърди, обаче, че ако истинския татко на дететето подаде нотариално заверена декларация, с която го признава за свое, въпреки, че не са минали тези 300 дни ще бъде признато за негово.
Така ли е наистина??? Моля помогнете със съвет.
Защото с бившият ми съпруг сме в крайно изострени взаимоотношения и аз съм много притеснена.
Благодаря ви предварително

# 1
 • СОФИЯ
 • Мнения: 8 766
Така е. Истинският татко да припознае детенце. Независимо от отношенията ви, надявам се, че бившият съпруг няма да оспори бащинството. Успех!

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 357
и аз мисля като САННЯ
но за всеки случай можеш да поглднеш новият СК(сем.кодекс)
http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135637484 в сила от 1 този месец

# 3
 • Мнения: 728
Ако не встъпиш в нов брак казусът не е уреден от новия СК и мисля, че както и преди ще трябва да се води дело. Ако встъпиш в нов брак, детето автоматично ще се смята за дете от новия ти съпруг. Ето текста:
"Произход от бащата
Чл. 61. (1) Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.
(2) Ако детето е родено преди да са изтекли триста дни от прекратяването на брака, но след като майката е встъпила в нов брак, за баща на детето се смята съпругът на майката от новия брак."

# 4
 • СОФИЯ
 • Мнения: 8 766
Вярно е, че припознаването е уязвим/атакуем институт. Вярно е, че произходът от бащата се определя по чл.61 СК. Вярно е и че е възможно някой да си свърши съвестно работата и да впише в акта като баща бившия съпруг. От значение е обаче какво именно на практика ще бъде записано в акта/удостоверението за раждане. И ако това не е бившия нещата ще стоят по др начин.

"Като акт за гражданско състояние актът за раждане е пълно доказателство за онова, което длъжностното лице е отбелязало, че е станало пред него, докато в тази част не се докаже неговата неистинност по реда, предвиден в Гражданския процесуален кодекс. Следователно той не е необоримо доказателство за отбелязаните в него данни."

Ако е обратната "проблемна" хипотеза, следва да се има предвид, че оспорването на бащинството е ограничено със срок.
Чл. 62. (1) Съпругът на майката може да оспори, че е баща на детето, като докаже, че то не е могло да бъде заченато от него. Този иск може да бъде предявен до изтичането на една година от узнаване на раждането.

(2) Майката може да оспори, че съпругът й е баща на детето, като докаже, че то не е могло да бъде заченато от него. Този иск може да бъде предявен до една година от раждането.


(3) В случая по чл. 61, ал. 2, ако оспорването на бащинството на втория съпруг бъде уважено, за баща на детето се смята първият съпруг. Първият съпруг и майката могат да предявят иск за оспорване на бащинството до една година от узнаването на решението, но не по-късно от три години от влизането му в сила.


(4) Детето може да оспори бащинството до една година от навършването на пълнолетие.

# 5
 • Мнения: 18
мама САННЯ това означава ли, че има вариант при раждането на бебето като баща да вписан истинският му, биологичен баща, а не бившият ми съпруг?
Ако има, какъв е той? Декларация, заверена нотариално или някакъв друг документ? newsm78

# 6
 • СОФИЯ
 • Мнения: 8 766
От гледна точка буквата на закона Тониа е съвсем права. В този смисъл останалото е заобикаляне. В практиката обаче се случват различни неща има и куриози, но да не разводнявам темата.
"За да ви е мирна главата" както казва народът действително най-чистият начин е да сключите граждански брак. Така ще ти е най-спокойно. Останалите "възможности" действително са "рискови". В този смисъл се извинявам за този си пост, к съм пуснала на прима виста
Така е. Истинският татко да припознае детенце. Независимо от отношенията ви, надявам се, че бившият съпруг няма да оспори бащинството. Успех!
, без да погледна СК, но имам близка /юрист е/ със същия казус - при тях нещата на практика се получиха по др начин. Не е редно все пак да се препоръчва опит за заобикаляне на закона.

# 7
 • Мнения: 12 371
За да е допустимо припознаването детето не трябва да има наличен произход, установен с акт за раждане, презумпция за бащинство или с извършено по-рано припознаване. Презумпцията за бащинство гласи, че за баща на детето се счита съпругът на майката, ако детето е родено през време на брака или преди изтичане на триста дни от прекратяването на брака. Ако детето е родено преди да са изтекли триста дни от прекратяване на брака, но след като майката е встъпила в нов брак, за баща на детето се счита съпругът от новия брак.

Няма просто как с припознаване да се обори презумпцията за бащинство. Единствено можете да сключите брак.

# 8
 • София
 • Мнения: 217
Вярно е, че в практиката има всякакви случаи, но заслужава ли си риска да попаднеш на некомпетентна леля, която не знае, че има такова нещо като Семеен кодекс и като види декларация да впише като баща, който ти си пожелаеш?! Ами ако все пак лелята е чела и знае?! Ще трябва да водите дело за оспорване (евентуално и установяване) на произход от баща, което според мен е по-трудоемко от сключването на брак.

# 9
 • Мнения: 168
Преминах точно през това, но за съжаление не знаех за тези 300 дни/бяха минали само 289/  и го писаха на бившия ми. След това дело и сега си е на "оригиналния" баща. Ако, искаш да сключиш брак със сегашния си мъж - направи го. Ако не - 6-7 месеца не ти мърдат докато му смените името. Разходите отделно - голяма галимация.....
 И да не забравиш, че еднократната помощ за раждане, се взема само с оригинален акт за раждане. Ако се наложи смяна на имена де....

# 10
 • Мнения: 3 621
Моя приятелка имаше абсолютно същия проблем, след консултация с адвокат сключиха брак, защото тогава и казаха, че в нейния случай няма законен начин детето да бъде записано на истинския баща.

# 11
 • Мнения: 18
Здравейте!
Искам да ви разкажа какво се случи. Дано моят опит помогне на някого, който си задава същите въпроси като мен преди 1 година.
Аз родих Ивана на 4.12. в Шейново. Таткото подписа декларация за припознаване, тъй като не бяхме склили брак.
Обаче като отидох да взема акта за раждане от общината - ИЗНЕНАДА   Sick
В него за баща беше  вписан бившият ми съпруг, защото не са минали 300 дни от влизане в сила на решението на съда за развода. Самото дело беше м. май, но решението влиза в сила юли 2009.
Сега водим дело, за да се наместят нещата (това е единственият начин). Това означава много, много нерви - с бившият сме в много обтегнати отношения. А и пари, защото делото дотук  ни струва 1200 лв.
Важна е датата на влизането на решението в сила. Тази информация отива в ЕСГРАОН.
Така че, ако не са минали тези идиотски 300 дни, моят съвет е да отидете да сключите граждански брак. Ще си спестиш куп нерви и пари

# 12
 • Мнения: 12 371
Скъпа dmg, ние писахме миналата година, ама кой да чете. Явно някои теми тук са само да си чешем езиците. Щеше да си спестиш 1200 лв. поне.

# 13
 • София
 • Мнения: 4 836
Ех, да бяте се оженили.. с тез пари купон можехте да направите.
Слушайте бре хора.

# 14
 • Мнения: 4 916
Опитали сте се да прецакате системата и не сте успели. Случват се такива неща.
Даже наскоро имаше и друга такава тема.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт