Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 окт. 2009, 11:06 ч.

Желязодефицитна анемия

 • 18 572
 • 26
 •   1
Отговори
 • Мнения: 12
Здравейте,приятели. Имям проблем, който накратко искам да споделя с вас. От 3-4 месеца имам невероятно тежки менструални цикли-по7-8 дни с обилно кървене и съсиреци. И преди съм имала съсиреци, и то често, но не е било толкова продължително. Вчера ме хванаха бесовете  и отидох сама, без направление, да си изследвам хемоглобина и други показатели. Оказа се че той е 82, а утайката-34. Моля ви, споделете , ако сте имали подобен проблем как сте се справили. Аз съм на 42 години, не съм бременна(децата отдавна пораснаха, като нищо ще стана баба), засега нямам признаци за климактериум. Цикълът ми, за разлика от младите години взе да става редовен-с 3-4 дни избързване, или закъсяване, не повече. Не пия нищо засега, само през последния месец пих калмацин, защото се чувствах слаба и замаяна, но той не ми помогна Sad Моля ви дайте ми съвет, как да постъпя.Благодаря предварително.

# 1
 • Пазарджик
 • Мнения: 363
Не винаги ниският хемоглобин говори точно за желязодефицитна анемия.Казвам го защото съм на 30 г а от 3-4 години страдам от това.Трябва освен ПКК да направиш изледване на желязо и жск тогава най точно се определя дали става въпрос точно за този вид анемия.Иначе аз използвам СОРБИФЕР по схема и нямам никакви проблеми.Но всичко това след консултация с хематолог.Желая ти успех! Hug

# 2
 • Мнения: 572
Вероятно ниският хемоглобин е резултат от обилното кървене. Трябва да намериш истинската причина за това. Иначе колкото и каквито и препарати да пиеш всеки месец ще губиш много кръв и все ще си с анемия.
Причината може да е хормонална, въпреки че нямаш признаци за климакс. Утайката също е малко завишена, но не е изключено да е заради анемията. Така че търси причината за кървенето. Гинеколог, ендокринолог, изследвания...

# 3
 • SA
 • Мнения: 3 148
При значителните крьвозагуби по време на менструация, които описваш, анемията ти по всяка вероятност е свьрзана с тях и ако е така, то сьс сигурност имаш и дефицит на желязо. СУе може да се ускори при анемии. Според мен на пьрво място трябва да изясниш причината за кьрвенето- вероятно хормонална, но пьк е вьзможно да имаш миома, полипи и т.н., което може да каже акушер-гинеколог. Самата анемия може би ще наложи да приемаш известно време железен препарат, но на пьрво място трябва да се вземат мерки за намаляеане на крьвозагубите.

# 4
 • Мнения: 12
Благодаря на всички от сърце. Утре съм на лекар. Ще споделя как е минало. Бъдете живи и здрави.

# 5
 • Мнения: 12
Днес се разкарвах по хематолози, пуснаха ми серумно желязо, излезе 2,5. Казаха, че е ниско при референтни граници 7-30. Ако някой знае повече за това, ще му бъда безкрайно признателна, ако ми го обясни. Благодаря!

# 6
 • SA
 • Мнения: 3 148
Ами според мен няма много за обясняване- просто изследването наистина е потвьрдило, че анемията ти е желязодефицитна, а не от друг вид. Желязодефицитни анемии се получават най-често при намалено консумиране на желязо с храната/ често при вегетарианци/, или пьк при хронични крьвозагуби/ какьвто ми се струва е твоя случай/. Просто голяма част от желязото в организма се намира в еритроцитите и когато човек губи повече крьв, то губи и доста желязо.
От тук нататьк трябва да се тьрсят причините за крьвозагубата и да се лекуват сьответно.

# 7
 • Мнения: 12
Благодаря за вниманието и информацията. Чудесно е, когато си в момент на здравословни(и не само такива)неприятности , някой да ти обърне внимание със съвети и утешителни думи. Благодаря, бъдете здрави! Simple Smile

# 8
 • Мнения: 1 427
А ХЕМАТОЛОГА ГЛЕДА ЛИ ТИ НАТРИВКА НА СТЪКЛО/ДКК/?

# 9
 • Мнения: 12
Не, какво е натривка на стъкло(ДКК)?

# 10
ДКК - диференциална кръвна картина(левкоцити, лимфоцити, моноцити, гранулоцити , еозинофили, базофили - все белите кръвни клетки защитаващи от инфекция - имунологичен/хематологичен статус).
Елементарно кръвно изследване, може и само от убождане от пръст да се направи, можете и платено да си го направите около 4 лв за самата дкк + 2лв за убождане/3лв венепункция.

Би било  СРАМОТА или немърливост от страна на вашите доктори  ПРИ УВЕЛИЧЕНА УТАЙКА да не се направи ДКК мануално.
Вероятно в белите държави 'ПКК + ДКК + ретикулоцити + морфология еритроцити' е неразделен пакет хематология кръвна картина. В софия пакета ако е платен е 12.9лв + венепункция.

Още заради утайката, аз бих си пуснала CRP - це реактивен протеин, ако е повишен може да значи много неща но не и елементарна анемия от кръвозагуба.

Принципно има и АВТОИМУННИ АНЕМИИ, тогава може да се наблюдава склонност към кървене и раздвижване на чернодробни ензимим(алат, асат, гама) и билирубини(общ и директен).
 Ако ще си пускате платено 'дкк + морфология еритроцити + ретикулоцити' то  пуснете направо целия пакет с ПКК, защото понякога се променят данните динамично с дни, нека да са снети наведнъж.
 Морфология еритроцити - показва на микроскоп еритроцитите дали са с изменения - форма ..т.н., което би било насочване за същинска анемия или заболяване, а не просто кръвозагуба от месечен цикъл.
Ретикулоцитите също са много съществена оценка - те са показател за "костно мозъчна регенеративна способност" неизменна информация при оценка на анемия. В ход на лечение на една анемия тъкмо ретикулоцитите може да потвъдят или отхвърлят диагноза.

# 11
да се заключи за желязодефицитна анемия само от мерене на ПКК и желязо е несерионо не .. ами престъпно. Анемията и склонността към кървене може да са симптом на още 1001 заболявания

# 12
 • Мнения: 12
Благодаря, ще си пусна тези изследвания, за които казвате. Между другото днес бях на гинеколог-откриха ми малка(колкото едномесечна бременност) миома. Изписаха ми витамин С,калций и само при нужда дицинон. След шест месеца пак ме вика на преглед. От една страна ми хареса, че не ми изписа хормонални таблетки, от друга страна не ме посъветтва нищо за самата миома. Аз реших да пия невен плюс турта-чувала съм, че има полза при някои жени. Благодаря за съветите. А кои са тези 1001 болести, за които споменавате? Много ме е страх от рак. Бъдете живи и здрави.

# 13
 • SA
 • Мнения: 3 148
Виж, Muh, освен автоимунни има и доста други видове анемии. За да се реши вида на анемията най-често не е необходимо да се изследва всичко, за което се сети човек. Трябва и малко мисьл да се вложи, все пак жената има конкретни оплаквания от значителни крьвозагуби. И какви са тези автоимунни анемии с ниско серумно желязо?
Александра, мисля, че анемията ти е свьрзана точно с тези крьвозагуби, които вероятно се дьлжат на миомата. По принцип малките миоми обикновено не се лекуват, наблюдават се за растеж през 6 месеца и ако нарастват се премахват оперативно. Не се прилага хормонално лечение.
От моя приятелка - акушер-гинеколог сьм чувала , че в аптеките се продава чай за миоми- комбинация от билки, която по нейно наблюдение не премахва миомата, но води до намалено кьрвене. Може би не е лошо да потьрсиш от него, защото това явно ти е проблем.

# 14
 • Мнения: 12
Камелот, много си мила. Повярвай ми, ще потърся алтернатива и по този начин. На теб и на Muh, и на всички останали, които искат да помогнат желая здраве.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт