Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 5 183
Искам да ви питам у4ат ли децата 4ужди езици в у4илищата в държавата, в която живеете?
Моят племенник е първолак в Бургас тази година. Запо4ват английски още сега, а в 4етвърти клас - втори 4ужд език. Това много ми харесва - ранно 4уждоезиково обу4ение.
Питах тук как е - нищо подобно. Местните у4илища изобщо нямат такъв предмет. У4и се само английски /местния език/, а 4ак в колежа има избираем предмет 4ужд език, но много деца не го избират, щото той ще е за сметка на някои от така наре4ените Специални предмети, които ще им трябват за по-нататък... ако следват и т.н.
Оказва се тогава, 4е ако искате детето ви да у4и език, само платени курсове има. Как е при вас и одобрявате ли?

# 1
 • Мнения: 2 452
Ами аз отдавна съм споделяла, че дъщеря ми започва early French Immersion JK. Това е и причината да учи точно в това училище, защото е единствено в градчето ни с ранно въвеждане на френски. Ще учат по цял ден, но само 2.5 дни в седмицата (т.е. едната седмица 2, другата 3 дни), като сутринта ще им говорят на английски, а следобяд на френски. Всички деца са от английскоговорящи семейства. Френски език ще учат от учителка-франкофон (по-точно кебекоа; канадките разбират за какво говоря). Ще започнат с елементарни думички, като учителката набляга на жестове и мимики, но ще учат и азбуката, както и някои предмети - физическо, музика, изкуства. Така ще продължи обучението и до края, ако разбира се се справи със ситуацията. По принцип завбъдеще ще учат по-важните предмети на английски (математика, английски, science) и изкуствата + физическо на френски. Още дори не е започнала училище (другат сряда е първия и учебен ден), та не мога да ти дам отзиви, но се надявам да е добра системата.
Пропуснах да кажа, че по-нататък ще им въведат и "чужд език", обикновено испански, понякога немски или нещо екзотично и практично (може би китайски Mr. Green).

# 2
 • Мнения: 1 017
Тук започват рано с чуждия език- на около 4 години- в средното ниво на Еcole maternelle

(българската детска градина и предучилищна), като тези часове са по желание.

По този въпрос обаче с нашия татко имаме различни мнения. Той не желае да го

записваме, за да научел добре френски, аз пък смятам, че няма да има никакъв проблем с

 френския и мисля да си държа на това детето да учи и английски! Crossing Arms Naughty

# 3
 • Bristol
 • Мнения: 7 371
В частните училища има избор. Дори има изучаване на руски език Wink.
В държавните чуждоезиковото обучение е задължително в гимназията. Изборът е френски или немски, ама колко го и учат  Confused

# 4
 • Мнения: 3 491
Доколкото знам, общинските училищата в нашия район предлагат испански от 1-ви клас като чужд език.

# 5
 • usa
 • Мнения: 2 113
в щатите не е норма. имам чуството, че принципът е "ако намерят учители и пари, с които да им плащат" и "каквито учители намерят". в старото училище от първи клас учеха испански, сега в това не учат никакъв език, освен ако sign language-a се брои за чужд език. предлага се в училище по желание френски, но е платено. на наши братовчеди децата им учеха по едно време докато живееха в луизиана задължително френски, после се преместиха в ню джърси и минаха на японски... това в началното училище, нагоре учат задължително някакъв език, доколкото знам имат избор между поне два, ако school district-ът има възможност, предлагат по-голям избор.

# 6
 • Мнения: 3 453
Дъщеря ми учи в Бахрейн в частно английско училище по системата в UK.Е,не съм доволна,преди 2 години започнаха да учат втори език( и то задължително френски) и само елементарно.На Карибите децата започват да учат от ранна възраст 3 езика,а после в 5 клас включват още 2,поне така ни казаха в Аруба и СВ.Мартин.

# 7
 • Гърция
 • Мнения: 2 348
Тук изучаването на чужди езици започва от първи клас. 

# 8
 • Мнения: 1 630
Тук почват фламандски задължително във втори клас. В нашето училище почнаха още  в матернел - предучилищна. Доволна съм от нивото
Втори език почват чак в гимназията

Това от което не съм доволна е липсата на извънучилищни курсове. Като знам колко занимания по какви ли не спортове има ми е много странно колко се редки езиковите курсове. Не мога да намеря свестни курсове по английски и това си е
 Явно езиците не ги смятат за много важни. То си личи и по нивото на английски на възрастните де  Cry
 

# 9
 • Мнения: 4 212
Тук запо4ват задължително 4уждоезиково обу4ение (английски) на 3 годишна възраст. Вторият език, френски, немски.... е от 12 годишна възраст.  В зависимост в коя област си, задължително се изу4ава езика на областта.

# 10
 • Мнения: 5 183
Ами то излиза 4е тук нещата са най-зле....

# 11
 • Bristol
 • Мнения: 7 371
И на мен не ми харесва, че няма задълително изучаване на западен език в началното училище Sad
Понякога училищата се стараят и канят учители и след училище, срещу минимално заплащане учат френски например. Приятелите на Мира направо имат късмет, че са намерили изспански...и аз искам, но при нас за съжаление е само френски  Rolling Eyes

# 12
 • Мнения: 2 033
Тук в частните детски градини започват втори език (почти винаги е френски) от 3-годишна възраст. Та от другата година ще набъркаме съвсем кашата с езиците, но то за добро.

# 13
 • Мнения: 2 952
Учат 2  езика освен  Иврит.От детската градина почват с песнички на  английски (като чужд  език тук) ...но  в  у4илище си у4ат от  ч клас  , а после прибавят още  един .
А моето  ще  говори БГ още наравно с  иврита  ..

# 14
 • Мнения: 1 072
Тук няма начин и от детската градина се учи естонски (освен руския). После в училище, до колкото знам първи чужд език се учи от 4 клас, а втори - в гимназията, ако е хуманитарна. Обаче се учи на естонски, при положение, че местното население е 90% руско. Вчера точно една майка (рускиня) питаше от къде може да купи немско-естонски речник за сина си  Shocked

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт