Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 2
Много моля за вашата помощ.Ако някой може да ми каже колко струва един граждански брак със всичко.И църковен?И на края от къде ще ме посъветвате да си купя халките?СТАВА ВЪПРОС ЗА БУРГАС.БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО.

Последна редакция: пн, 09 ное 2009, 19:42 от anity

# 1
 • In my tropical dream
 • Мнения: 207
Помислих, че някой (ти) си в смъртна опасност.
Егати заглавието и въпроса после. Че и с лампичка  Joy

# 2
# 3
 • ВАРНА
 • Мнения: 1 353
ритуалната зала в Бургас няма ли си сайт?

# 4
 • Мнения: 2 715
ми потърси,де.Въпреки че там едва ли се продават и халки.

# 5
 • София
 • Мнения: 11 501
Промених заглавието на темата.
Много моля, авторката да се запознае изцяло с Правилата във форумите и по-специално т. 5

# 6
 • Мнения: 2
извинявам се много за заглавието.сега го промених нека този които е запознат с моето питане да ми отговори.

# 7
 • Мнения: 30
Граждански брак в общината-100,00 лв.
Църковен брак 100,00 лв.

# 8
 • Мнения: 2
Благодаря на mama Nadia

# 9
 • Мнения: 2
ако може да ми кажеш и какви документи са нужни

# 10
 • Мнения: 2 715
,,Необходими документи за записване за граждански брак:

Личните карти на младоженците
Свидетелства за предишни разводи, ако има такива
Една седмица преди насрочената дата за сключване на граждански брак, двамата желаещи трябва да се явят в Ритуалната зала и да представят:

Документите си за самоличност;
Медицински свидетелства, които да установяватм че не страдат от болестите, които са пречка за брак (медицинските свидетелства са с валидност 30 дни от датата на издаването им);
Квитанция за платени такси;
Попълнен формуляр с имената и данните на младоженците и кумовете;
Допълнителни документи, ако са необходими и има такива (например свидетелства за предишни разводи и др.)
Младоженци с чуждо гражданство трябва да представят:
Документ за семейно положение с апостил.
Законодателна справка,че държавата признава брак,сключен в чужбина. Пак с апостил. (Тези 2 документа се издават в съответната държава и се превеждат в България, в някоя от оторизираните за това фирми.)
Паспорт
В деня на подписването за Ритуалната зала е необходимо да носите:

Документите за самоличност на младоженците и кумовете
Квитанция за платени такси (както за ритуала, така и за допълнителни услуги, които ще се ползват в Ритуалната зала – видео и фото заснемане, музикален съпровод и др.)
Две брачни халки
Две ритуални чаши за шампанско, завързани с бяла панделка
Бутилка шампанско, кошнички, сладки и бонбони за почерпка
Период, след който се разрешава сключване на граждански брак

Според нормативната уредба, граждански брак може да сключите 1 месец след записването си за граждански брак.
Бракът се сключва публично и тържествено в Общинския съвет. Длъжностното лице по гражданското състояние сключва бракове всеки ден. По изключение може да бъде сключен и на друго място, ако са налице уважителни причини, като бременност, болест, немощ, изтърпяване на наказание "лишаване от свобода'' и др.

Ако няма пречки за сключване на брака, длъжностното лице запитва страните дали са съгласни да встъпят в брак един с друг и след утвърдителен отговор съставя акт за скючване на брак, който се подписва от страните, от двама свидетели (кумовете) и от длъжностното лице. При съставяне на акта всеки от встъпващите в брак заявява дали запазва своето фамилно име или взема фамилното име на своя съпруг, или добавя фамилното име на съпруга си към своето. Като фамилно име може да се вземе или добави името на другия съпруг, с което той е известен в обществото''

# 11
 • Мнения: 383
За Бургас - граждански брак 100-тина лв, но това включва всички екстри (музики и т.н.). Ако питаш подробно какво включва може да избереш някои неща да ги няма и излиза по-евтино. Църквата по същия начин - в зависимост от това в коя църква сте решили да се венчаете цената е различна (ако отидете някъде в малка църква извън Бургас може и 30-50лв да ви излезе примерно). Ние се венчахме в Св. Богородица - 105лв, което включваше хор и камбана за края на ритуала. Пак ако искате някои от тези неща може да си ги спестите за сметка на цената.

Документи:
За гражданското при записването дават едно листче с необходимите изследвания за медицинското. Освен това ти трябват личните карти на младоженците и ЕГН-тата на кумовете. Медицинските важат 1 месец. Една седмица преди ритуала (а може и по-рано) отивате с тези документи и на място попълвате декларации за имената ви след сватбата.
За църквата на нас ни искаха само документ за граждански брак, но на някои места искат кръщелни на младоженците, а на други искат и кръщелни на кумовете да се представят - като отидете да запазите час те ще ви кажат.

И още - записването за граждански брак в Бургас за даден месец започва 3 месеца предварително от първия работен ден на съответния месец (т.е. ако искате да се жените Август месец например записването започва от първия работен ден на Май).

За халките - на центъра(Александровска и Богориди) има достатъчно магазини(на Богориди мисля, че са с една идея по-евтини) , в повечето от тях има каталог на една единствена фирма, която се намира в Раковски. Така че ако имаш възможност, разходи се до Раковски и си купи халките от там - ще ти излезе по-евтино и освен това могат да ти направят корекции ако нещо не ти харесва (в магазините твърдят че не могат да се правят корекции на моделите от каталога) и освен това имат много голямо разнообразие на мостри и можете да си купите халките на момента или пък след 2-3 седмици ако са поръчка, вместо да чакате 1 месец срок ако ги поръчате през магазин.

Не знам какво точно значи "със всичко", но за гражданското ще ти трябват освен халките и бутилка шампанско и чаши - бутилка ако си купиш украсена струва около 30-40лв, сватбените чаши са горе-долу пак толкова. Ако си купиш шампанско Искра от магазина струва 1-2лв и може да си го украсиш сама за още толкова, а чашите ако са по-обикновенни ще са и по-евтини. За почетпката може 1-2 кутии бонбони или нещо от този тип. После се хвърлят късметчета(кошнички), но не е задълнително - едната струва 20-30стотинки, и трябва да са на половината на гостите +- 1(трябва да са нечетен брой). Занчи ако сте малка сватба 50 човека примерно ти трябват 25 късметчета по 20ст. - 5лв ако не греша в сметката.
За църквата принципно трябва бутилка вино (може най-обикновенно - макс. 10лв), в някои църкви искат и чаша за ритуала (на нас не ни искаха) и понякога искат и пита да се носи (на нас и това не ни искаха) - пак в зависимост от това какво решиш да купиш, може да ти излезе 50-тина лв общо чашата и питата. След църквата се хвърля жито - то е около лев-два в магазините и стотинки в житото - примерно 1лв от банката... Ще ти трябва и някакво панерче за късметчетата, което може да поплзваш  и за житото след това, но те не са повече от 10лв ако си го украсиш сама.

Последна редакция: вт, 10 ное 2009, 10:15 от краставичка

# 12
 • Мнения: 2
Благодаря ви много за подробната информация.

# 13
 • Мнения: 31
А може ли някой, който се е женил скоро, да каже какви са цените в Русе, да добием груба представа какви средства да си приготвим. Иска ни се церемонията да е изнесена (на мотел Рай) и да има църковен брак. Много благодаря предварително  Smile

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт