Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 16 ноем. 2009, 00:56 ч.

Ах, този желатин!

  • 35 721
  • 52
  •   1
Отговори
  • при чайките, вятъра и океана; с ☂ в ръка
  • Мнения: 398
Нещо хич не ми върви с желатина.
Преди две седмици правих тази плодова пита.Всичко спазих по рецептата, но когато глазирах със сиропа с желатин всичко текна и нямаше и помен от желе.
Днес реших да направя желирани плодове.Приготвих желатина по начина описан на опаковката.Обаче пак не се желира и стана чорба от плодове.
Тук пишат невероятно майсторки на кулинарното изкуство, та ако може да ме светнат как процедират с този чуден продукт.

# 1
  • Мнения: 182
На мен много ми се отдават сладкишите,но и аз съм с две леви ръце,когато трябва да използвам желатин.За това сще следя с интерес темата.

# 2
  • София
  • Мнения: 1 908
Опиши подробно какво и как направи, за да разберем къде е грешката.

Желатин се приготвя така:
Разтваряш желатина (1 пакетче - 10 грама) в 50 мл. студена (не ледена) течност. След 10-тина минути той е набъбнал и прилича на грисхалва. Слагаш съда на водна баня на котлона (може и директно, но пускаш котлона на слабо) и разбъркваш. В никакъв случай не трябва да завира. Даже не се нагорещява кой знае колко. Бъркаш докато се получи прозрачен сироп. Изсипваш в приготвената за желиране смес - сместа не трябва да е много студена, за да не се получат парцалчета. Разпределяш по формите и прибираш в хладилника за няколко часа. Аз го слагам във фризера за 20-тина минути - пробвам го от време на време като го побутвам с пръст и после го премествам  хладилника.

Едно пакетче желатин се ползва за 500 мл. течност (включва и 50 мл., в които е разтворен желатина) за кремообразни желета. За 400 мл. за по-твърди желета и за 300 мл. при покрития на торти, сладкиши и т.н. твърди желета.

Последна редакция: пн, 16 ное 2009, 11:20 от Raya

# 3
  • София
  • Мнения: 5 001
КАК СЕ РАБОТИ С ЖЕЛАТИН

1.   Забъркваш си основната смес (крем, пълнеж за торта и пр.) Важно е да ти е готова, за да не изпуснеш момента, когато се слага желатина (температурата)
2. В половин каф.чаша ХЛАДКА (не студена, не топла) вода (това са мерките за 2 желатина) изсипваш пакет4етата и чакаш да набъбне на гранулки (изглежда като прозра4ен грис като набъбне)
3. На водна баня , на СЛАБ огън, слагаш желатина, като можеш да добавиш още около 1/2 ч.ч. вода (ина4е после много бързо ще се сгъсти и няма да стане)
4. След като стане на гъст хомогенен сироп (като този за баклава) го сваляш от огъна. Много е важно да е на слаб огън и желатина ДА НЕ ЗАВИРА.
5. Оставяш го да се охлади, като го проверяваш да не по4не да желира. Можеш на пръста си да пробваш- сместа трябва да е приятно топла, не гореща.
6. С НЕПРЕКЪСНАТО бъркане го прибавяш към основната смес. Хубаво се разбърква, за да не се точи на конци. ОСновната смес НЕ ТРЯБВА да е студена.
7. Веднага слагаш в камерата или хладилника. По принцип аз първо за 10-ина минути винаги слагам в камерата, за да стегне веднага желатина и после местя в хладилника.

                    Уточнявам за грамажите, да не стане объркване
    
     1. Съотношение 1 желатин : 250-300 мл. течност се използва за силно стягане, като украса на торта.
     2. Съотношение 1 желатин : 500 мл.течност се използва за крем - когато самото желирано "нещо" е тялото на тортата или крема - никой не обича жилаво "основно".

П.П. Това си го копирах тук от форума.....Не помня кой обясняваше,но беше от майсторите. Hug

# 4
  • София
  • Мнения: 940
Може би трябва да опишеш твоя начин. И аз в началото (първия път) имах проблеми, но после схванах и никога не съм имала проблеми.

# 5
  • при чайките, вятъра и океана; с ☂ в ръка
  • Мнения: 398
сироп от 1 ч.ч.вода с 1/2 ч.ч.захар
сок от 1/2 лимон
1/2 капсула лимонова есенция
1 с.л.желанин

* Сварете за няколко минути захарния сироп за глазурата. Дръпнете от огъня и прибавете желатина,лимоновата есенция и лимоновия сок. Оставете за изстине и да започне леко да се желира.

Това е единия опит.Спазих всички пропорции.

А вчерашния ми опит-на пакетчето пишеше:
Накиснете желатина в 500 мл. студена вода за около 10 мин.След това на водна баня-до пълното му разтопяване.Даже котлона беше слаб и не е завирал.Добавих малко степче за сладост и аромат.С тази смес залях плодовете. Embarassed и стана плодова супа.Да не е имало правописна грешка на пакета, защото пише 500 мл, а не 50  newsm78

TheNMaster, Raya сега ще си копирам рецептите и следващия път така ще го приготвя.

# 6
  • София
  • Мнения: 5 001
А вчерашния ми опит-на пакетчето пишеше:
 Накиснете желатина в 500 мл. студена вода за около 10 мин.След това на водна баня-до пълното му разтопяване.Даже котлона беше слаб и не е завирал.Добавих малко степче за сладост и аромат.С тази смес залях плодовете. Embarassed и стана плодова супа
Как 500 мл.????? ooooh!
Това е ужасно много....Желатина се разстваря в много малко течности и после се прибавя към сместта за желиране...
Прочети ми предишният пост....Сама ще разбереш

# 7
  • при чайките, вятъра и океана; с ☂ в ръка
  • Мнения: 398
А вчерашния ми опит-на пакетчето пишеше:
 Накиснете желатина в 500 мл. студена вода за около 10 мин.След това на водна баня-до пълното му разтопяване.Даже котлона беше слаб и не е завирал.Добавих малко степче за сладост и аромат.С тази смес залях плодовете. Embarassed и стана плодова супа
Как 500 мл.????? ooooh!
Това е ужасно много....Желатина се разстваря в много малко течности и после се прибавя към сместта за желиране...
Прочети ми предишният пост....Сама ще разбереш


Ами така пише на опаковката и аз като нямам опит така и правих.Обаче вече ще си знам  Joy Като си изядем супата пак ще се пробвам Embarassed

# 8
  • София
  • Мнения: 940
Ами да, така пише. Нали е заливала плодове.....

И аз така го правя когато заливам плодове отгоре. Но първо разтварям в малко да набъбне, и после прибавям на водна баня. Даже към сока от компот съм прибавяла, досега винаги получавам плътно желе.

Пробвай с плодово желе, продават ги по магазините. Хем са с вкус, хем лесно стават.

# 9
  • София
  • Мнения: 5 001
Ами да, така пише. Нали е заливала плодове.....

Да де.....ама желатина се разстваря в малко течност и после се прибавя към течноста,която ще се желира.А не да го разствори в 500 мл течност и тия 500 мл да ги загрява....Това исках да кажа....

# 10
  • София
  • Мнения: 940
Ами да, така пише. Нали е заливала плодове.....

Да де.....ама желатина се разстваря в малко течност и после се прибавя към течноста,която ще се желира.А не да го разствори в 500 мл течност и тия 500 мл да ги загрява....Това исках да кажа....

Е, да, задължително първо се разтваря, само че мисля на пакета (сега нямам под ръка) пише, че направо се разтваря в 500 мл и после водната баня....

И аз затова първия път се провалих, щото не четях форума Simple Smile

# 11
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 604
Здрасти!

Бях решила да не пиша, защото вече доста дами са ти дали много добри обяснения, но гледам, че и така има объркване.

Добре ли разбирам, че ти си използвала 1 ч.ч. вода + захар + лимон (по груби сметки след разтварянето на захарта се получава около 300-350 мл течност ) + 500мл. в които си разтворила желатина стават около 800мл, които както и да опитваш няма как да се желират с 1с.л (или дори едно пакетче желатин, който е за 500мл течност като цяло). Просто е трябвало да измериш цялото количество течност и от нея да отделиш за разтварянето на желатина - все едно е в колко течност ще го разтвориш в 50 или 500 мл. Hug

Последна редакция: пн, 16 ное 2009, 10:23 от natalyna

# 12
  • при чайките, вятъра и океана; с ☂ в ръка
  • Мнения: 398
natalyna Hug

# 13
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 528
Желатин се приготвя така:
Разтваряш желатина (1 пакетче - 10 грама) в 50 мл. студена (не ледена) течност. След 10-тина минути той е набъбнал и прилича на грисхалва. Слагаш съда на водна баня на котлона (може и директно, но пускаш котлона на слабо) и разбъркваш. В никакъв случай не трябва да завира. Даже не се нагорещява кой знае колко. Бъркаш докато се получи прозрачен сироп. Изсипваш в приготвената за желиране смес - сместа не трябва да е много студена, за да не се получат парцалчета.

Независимо какво пише на упътването, винаги го приготвям така, иначе не ми се е получавал. Така става винаги без грешка!
Купувам листчета, не прах, с тях ми е по-лесно и удобно  Peace

# 14
  • Бургас - Париж
  • Мнения: 151
Желатина на листове е по слаб, за разлика от сухия който е в пакетчета. Никога не го накисвам предварително или разтварям на водна баня. Изпробвала съм всички тези варианти,  и не намирам разлика при завършека на торта, парфета и тн. Достатъчно е, сместа която искате да желирате  да бъде топла  или затоплена на котлона и добавете сухия желатин, разтваря се  без споменатите предварителни процедури, които прочетох до момента. Използвам желатин при боядисването на яйцата за Великден. Laughing



Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт