Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 16 ноем. 2009, 00:56 ч.

Ах, този желатин!

  • 42 590
  • 52
  •   1
Отговори
# 30
  • с трима мъже :)
  • Мнения: 2 040
Късно е, мила...
Пакетчето замина с боклука навън...

Ето кое е, м/у другото:

http://www.oetker.bg/oetker_bg/html/default/debi-7xggvd.bg.html

# 31
  • под тепетата
  • Мнения: 2 532
galaUSA , става въпрос за тортенгус.
 Опаковката е достатъчна за 250мл течност. Съдържанието се смесва с 2 с.л. захар и постепенно се прибавя течността ( ако се ползва консерва/компот  от праскови,кайсии или сливи трябва да се добавят 3 с.л. вода, при череши сокът и водата да са в равно количества.) Слага се на котлона за 1 мин.,като се бърка постоянно,докато кипне. Разпределя се върху сладкиша от средата към краищата и се оставя в хладилник.

# 32
  • Мнения: 320
Само да добавя, че аз разтварям желатина в малко вода както са написали момичетата, но не на водна баня, а в микровълновата  Peace, много по-лесно ми е  Wink

# 33
  • Мнения: 1 092
Аз доскоро също разтварях желатина във вода  на водна баня, но вече просто прибавям към него чаша плодов сок стоплен на микровълновата и разбърквам. Става по-добро, особено когато ще се ползва за желиране на плодчета върху сладкиш.

# 34
  • София
  • Мнения: 1 471
Аз също разтварям желатина първо в малко вода, никога не съм я мерила, но е най-много стотина грама или по-скоро изсипвам първо желатина и го заливам с вода, която го покрива. Или да е малко над него. Изчаквам да набъбне и в микровълновата на размразяване за около 30 секунди до минута. Разбърквам добре и изсипвам при продуктите за желиране.

# 35
  • Мнения: 678
Преди да излезе на пазара това  
ползвах само желатин за заливане на плодове.Но това е страхотно става за 1 мин,и желето е гъсто,ароматно и лесно се работи с него.

# 36
  • На топло...
  • Мнения: 584
galaUSA , става въпрос за тортенгус.
 Опаковката е достатъчна за 250мл течност. Съдържанието се смесва с 2 с.л. захар и постепенно се прибавя течността ( ако се ползва консерва/компот  от праскови,кайсии или сливи трябва да се добавят 3 с.л. вода, при череши сокът и водата да са в равно количества.) Слага се на котлона за 1 мин.,като се бърка постоянно,докато кипне. Разпределя се върху сладкиша от средата към краищата и се оставя в хладилник.

Бърка се докато кипне, после се смъква от котлона, оставя се една минутка да изстине и се действа Peace...

# 37
  • с трима мъже :)
  • Мнения: 2 040
galaUSA , става въпрос за тортенгус.
 Опаковката е достатъчна за 250мл течност. Съдържанието се смесва с 2 с.л. захар и постепенно се прибавя течността ( ако се ползва консерва/компот  от праскови,кайсии или сливи трябва да се добавят 3 с.л. вода, при череши сокът и водата да са в равно количества.) Слага се на котлона за 1 мин.,като се бърка постоянно,докато кипне. Разпределя се върху сладкиша от средата към краищата и се оставя в хладилник.

Бърка се докато кипне, после се смъква от котлона, оставя се една минутка да изстине и се действа Peace...

Хм...
Оставя се да кипне???????
Нали варенето разваля желатгина?

# 38
  • под тепетата
  • Мнения: 2 532
По-скоро на мен ми прилича на нишесте с вода. Не става прозрачно, а леко матово. По тази причина на мен пък не ми допадна. Иначе го правих точно по указанието , което ти цитирах.

# 39
  • На топло...
  • Мнения: 584
Точно така, кипва, става си що-годе прозрачно, с цвета на сиропа, с който е правено (ако е светлият вариант, ако е червеният си е червено), с дребни мехурчета. Изстива по инструкция една минута и после трябва да си бърза, защото много бързо стяга.

Това е желираща заливка, но не желатин. Не става така "гумено".
Модифицирано нишесте, нишесте, желиращо вещество караген и някакъв калиев тартат (или нещо от сорта) е съдържанието Peace.

Последна редакция: ср, 29 сеп 2010, 01:42 от nanunana

# 40
  • София
  • Мнения: 1 471
И аз си го купих преди време от Метро без да обърна внимание, че не е желатин. Не ми допадна заради нишестето. Но имам още едно пакетче, което трябва да употребя.

# 41
  • с трима мъже :)
  • Мнения: 2 040
да ви кажа, аз така или иначе си направих тортата, сложих я в закопчаваща тава и така - в хладилника. НЕ стегна, разбира се, но пък беше вкусна ... попарка Simple Smile

Занесох и на работата - всички я харесаха. Защото наистина беше  много вкусна.

Ще си запазя рецептата, но следавщия път - с истински желатин  Peace

# 42
  • Мнения: 74
Здравейте. Желатина не ми е по вкуса, но всички вкъщи го обичат и днес се захванах да правя торта, в която между блатовете се слага пласт/блат от желирани малини. В момента се охлажда във фризера, но ще видя по-късно резултата Rolling Eyes
Искм да ви попитам, защо когато разводних на водна баня желатина/д-р Йоткер/, но не на котлона, сместа стана като сироп, но на повърхноста се образува пласт пяна?
Новобранка съм в използването на желатин и още имам да уча Grinning
Благодаря Heart Eyes

# 43
  • Мнения: 11 797
Искм да ви попитам, защо когато разводних на водна баня желатина/д-р Йоткер/, но не на котлона, сместа стана като сироп, но на повърхноста се образува пласт пяна?

Пяна прави, когато се бърка по-усилено с лъжичка по време на разтопяването, в друг случай не съм забелязала. Ако е разтопен в микровълнова, да не би да е заврял просто? newsm78

# 44
  • Мнения: 74
Да сега се сещам, че го бърках повечко Embarassed. Иначе го втечних като напълних съд с гореща вода и сложих купичката с желатина вътре и го бърках! Ще знам за напред да не го бъркам толкова!!! Предполагам това не е проблем?!
благодаря ти за отговора Hug

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт