Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 16 ноем. 2009, 00:56 ч.

Ах, този желатин!

  • 41 551
  • 52
  •   1
Отговори
  • Мнения: 398
Нещо хич не ми върви с желатина.
Преди две седмици правих тази плодова пита.Всичко спазих по рецептата, но когато глазирах със сиропа с желатин всичко текна и нямаше и помен от желе.
Днес реших да направя желирани плодове.Приготвих желатина по начина описан на опаковката.Обаче пак не се желира и стана чорба от плодове.
Тук пишат невероятно майсторки на кулинарното изкуство, та ако може да ме светнат как процедират с този чуден продукт.

# 1
  • Мнения: 182
На мен много ми се отдават сладкишите,но и аз съм с две леви ръце,когато трябва да използвам желатин.За това сще следя с интерес темата.

# 2
  • София
  • Мнения: 1 931
Опиши подробно какво и как направи, за да разберем къде е грешката.

Желатин се приготвя така:
Разтваряш желатина (1 пакетче - 10 грама) в 50 мл. студена (не ледена) течност. След 10-тина минути той е набъбнал и прилича на грисхалва. Слагаш съда на водна баня на котлона (може и директно, но пускаш котлона на слабо) и разбъркваш. В никакъв случай не трябва да завира. Даже не се нагорещява кой знае колко. Бъркаш докато се получи прозрачен сироп. Изсипваш в приготвената за желиране смес - сместа не трябва да е много студена, за да не се получат парцалчета. Разпределяш по формите и прибираш в хладилника за няколко часа. Аз го слагам във фризера за 20-тина минути - пробвам го от време на време като го побутвам с пръст и после го премествам  хладилника.

Едно пакетче желатин се ползва за 500 мл. течност (включва и 50 мл., в които е разтворен желатина) за кремообразни желета. За 400 мл. за по-твърди желета и за 300 мл. при покрития на торти, сладкиши и т.н. твърди желета.

Последна редакция: пн, 16 ное 2009, 11:20 от Raya

# 3
  • Мнения: 5 001
КАК СЕ РАБОТИ С ЖЕЛАТИН

1.   Забъркваш си основната смес (крем, пълнеж за торта и пр.) Важно е да ти е готова, за да не изпуснеш момента, когато се слага желатина (температурата)
2. В половин каф.чаша ХЛАДКА (не студена, не топла) вода (това са мерките за 2 желатина) изсипваш пакет4етата и чакаш да набъбне на гранулки (изглежда като прозра4ен грис като набъбне)
3. На водна баня , на СЛАБ огън, слагаш желатина, като можеш да добавиш още около 1/2 ч.ч. вода (ина4е после много бързо ще се сгъсти и няма да стане)
4. След като стане на гъст хомогенен сироп (като този за баклава) го сваляш от огъна. Много е важно да е на слаб огън и желатина ДА НЕ ЗАВИРА.
5. Оставяш го да се охлади, като го проверяваш да не по4не да желира. Можеш на пръста си да пробваш- сместа трябва да е приятно топла, не гореща.
6. С НЕПРЕКЪСНАТО бъркане го прибавяш към основната смес. Хубаво се разбърква, за да не се точи на конци. ОСновната смес НЕ ТРЯБВА да е студена.
7. Веднага слагаш в камерата или хладилника. По принцип аз първо за 10-ина минути винаги слагам в камерата, за да стегне веднага желатина и после местя в хладилника.

                    Уточнявам за грамажите, да не стане объркване
    
     1. Съотношение 1 желатин : 250-300 мл. течност се използва за силно стягане, като украса на торта.
     2. Съотношение 1 желатин : 500 мл.течност се използва за крем - когато самото желирано "нещо" е тялото на тортата или крема - никой не обича жилаво "основно".

П.П. Това си го копирах тук от форума.....Не помня кой обясняваше,но беше от майсторите. Hug

# 4
  • Мнения: 940
Може би трябва да опишеш твоя начин. И аз в началото (първия път) имах проблеми, но после схванах и никога не съм имала проблеми.

# 5
  • Мнения: 398
сироп от 1 ч.ч.вода с 1/2 ч.ч.захар
сок от 1/2 лимон
1/2 капсула лимонова есенция
1 с.л.желанин

* Сварете за няколко минути захарния сироп за глазурата. Дръпнете от огъня и прибавете желатина,лимоновата есенция и лимоновия сок. Оставете за изстине и да започне леко да се желира.

Това е единия опит.Спазих всички пропорции.

А вчерашния ми опит-на пакетчето пишеше:
Накиснете желатина в 500 мл. студена вода за около 10 мин.След това на водна баня-до пълното му разтопяване.Даже котлона беше слаб и не е завирал.Добавих малко степче за сладост и аромат.С тази смес залях плодовете. Embarassed и стана плодова супа.Да не е имало правописна грешка на пакета, защото пише 500 мл, а не 50  newsm78

TheNMaster, Raya сега ще си копирам рецептите и следващия път така ще го приготвя.

# 6
  • Мнения: 5 001
А вчерашния ми опит-на пакетчето пишеше:
 Накиснете желатина в 500 мл. студена вода за около 10 мин.След това на водна баня-до пълното му разтопяване.Даже котлона беше слаб и не е завирал.Добавих малко степче за сладост и аромат.С тази смес залях плодовете. Embarassed и стана плодова супа
Как 500 мл.????? ooooh!
Това е ужасно много....Желатина се разстваря в много малко течности и после се прибавя към сместта за желиране...
Прочети ми предишният пост....Сама ще разбереш

# 7
  • Мнения: 398
А вчерашния ми опит-на пакетчето пишеше:
 Накиснете желатина в 500 мл. студена вода за около 10 мин.След това на водна баня-до пълното му разтопяване.Даже котлона беше слаб и не е завирал.Добавих малко степче за сладост и аромат.С тази смес залях плодовете. Embarassed и стана плодова супа
Как 500 мл.????? ooooh!
Това е ужасно много....Желатина се разстваря в много малко течности и после се прибавя към сместта за желиране...
Прочети ми предишният пост....Сама ще разбереш


Ами така пише на опаковката и аз като нямам опит така и правих.Обаче вече ще си знам  Joy Като си изядем супата пак ще се пробвам Embarassed

# 8
  • Мнения: 940
Ами да, така пише. Нали е заливала плодове.....

И аз така го правя когато заливам плодове отгоре. Но първо разтварям в малко да набъбне, и после прибавям на водна баня. Даже към сока от компот съм прибавяла, досега винаги получавам плътно желе.

Пробвай с плодово желе, продават ги по магазините. Хем са с вкус, хем лесно стават.

# 9
  • Мнения: 5 001
Ами да, така пише. Нали е заливала плодове.....

Да де.....ама желатина се разстваря в малко течност и после се прибавя към течноста,която ще се желира.А не да го разствори в 500 мл течност и тия 500 мл да ги загрява....Това исках да кажа....

# 10
  • Мнения: 940
Ами да, така пише. Нали е заливала плодове.....

Да де.....ама желатина се разстваря в малко течност и после се прибавя към течноста,която ще се желира.А не да го разствори в 500 мл течност и тия 500 мл да ги загрява....Това исках да кажа....

Е, да, задължително първо се разтваря, само че мисля на пакета (сега нямам под ръка) пише, че направо се разтваря в 500 мл и после водната баня....

И аз затова първия път се провалих, щото не четях форума Simple Smile

# 11
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 627
Здрасти!

Бях решила да не пиша, защото вече доста дами са ти дали много добри обяснения, но гледам, че и така има объркване.

Добре ли разбирам, че ти си използвала 1 ч.ч. вода + захар + лимон (по груби сметки след разтварянето на захарта се получава около 300-350 мл течност ) + 500мл. в които си разтворила желатина стават около 800мл, които както и да опитваш няма как да се желират с 1с.л (или дори едно пакетче желатин, който е за 500мл течност като цяло). Просто е трябвало да измериш цялото количество течност и от нея да отделиш за разтварянето на желатина - все едно е в колко течност ще го разтвориш в 50 или 500 мл. Hug

Последна редакция: пн, 16 ное 2009, 10:23 от natalyna

# 12
  • Мнения: 398
natalyna Hug

# 13
  • Мнения: 27 525
Желатин се приготвя така:
Разтваряш желатина (1 пакетче - 10 грама) в 50 мл. студена (не ледена) течност. След 10-тина минути той е набъбнал и прилича на грисхалва. Слагаш съда на водна баня на котлона (може и директно, но пускаш котлона на слабо) и разбъркваш. В никакъв случай не трябва да завира. Даже не се нагорещява кой знае колко. Бъркаш докато се получи прозрачен сироп. Изсипваш в приготвената за желиране смес - сместа не трябва да е много студена, за да не се получат парцалчета.

Независимо какво пише на упътването, винаги го приготвям така, иначе не ми се е получавал. Така става винаги без грешка!
Купувам листчета, не прах, с тях ми е по-лесно и удобно  Peace

# 14
  • Мнения: 151
Желатина на листове е по слаб, за разлика от сухия който е в пакетчета. Никога не го накисвам предварително или разтварям на водна баня. Изпробвала съм всички тези варианти,  и не намирам разлика при завършека на торта, парфета и тн. Достатъчно е, сместа която искате да желирате  да бъде топла  или затоплена на котлона и добавете сухия желатин, разтваря се  без споменатите предварителни процедури, които прочетох до момента. Използвам желатин при боядисването на яйцата за Великден. Laughing

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт