Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 62
...и правят ли разлика между тях?
Съвсем наскоро моят син, съвсем не малък, между другото, на 16, ми призна, че понякога на партита и купони шмъркал „по няколко линии”. С детето и друг път сме говорили по тези въпроси, дори сме пушили заедно трева. Аз съм любител от млад и макар повечето хора около мен (отглеждам го сам) да недоумяват, на нас двамата ни харесва и ни сплотява. Пиша за мен, понеже като по-млад обичах да се забавлявам с помощта на наркотици, но като поодъртях и ми омръзнаха. Показаха ми някой неща, пътища, и в един момент усетих, че мога и да се подхлъзна, та се отказах, и без това вече бях спрял да откривам нови и вълнуващи светове  Говоря за употреба на кокаин и стимуланти, основно. Но трева си пуша и до днес.

Въпросът ми беше, какво сте обяснявали на вашите деца? Обеснихте ли им че от трева до хероин има огромна разлика и за нищо на света да не пипат спринцовка?
Самият аз, след като се нагледах на какво ли не, реших че на моето дете ще му обесня много старателно това какво е, какво причинява и колко струва. Не мога да ви опиша как се зарадвах, когато детето дойде и ми каза, сподели. Аз самият имам приятели, които умряха млади от хероин, защото никой не им беше казал какво е това и колко бързо убива – мислеха си, че е като да изпушиш една трева или за шмръкнеш линийка. Но не  е!

Поговорих с детето и от неговите думи разбрах, че повечето от неговото поколение са възпитавани, че наркотиците са нещо ужасно и да не ги докосват, но никой не им е обеснил разликата от хероин до трева. А да ги приравняваш е меко казано тъпо.
Говорих с една майка на една родителска среща и тя като им се разкрещя, че за нея наркотиците били еднакви, нямало да учи детето си на това......
Само че ако за нея са еднакви, това не значи, че реално е така. И ако тя като родител не ми даде информация, достоверна, то някой друг с финансова изгода от маминото детенце ще го стори.

Родители, говорете с децата си! Хероинът е най-гадното нещо на тоя свят и повечето наркомани умират безславно тъкмо от него. Недейте да плашите децата си, че всичко е хероин, научете ги на правилно!!!   

# 1
 • София
 • Мнения: 407
Аз не знам нещо хубаво за който и да е от наркотиците и основно това разяснявам. Никога не съм употребявал и съм убеден, че това е правилния подход.

# 2
 • Мнения: 130
Аз и тревата не я намирам за готина, ма щом ти и се кефиш и се кефиш, че и синът ти и се кефи, кефете се, какво по-хубаво от това да споделяте миговете на щастие. Аз също имам много познати от миналото, умрели от хероин, но това не значи че не правя разлика между него и тревата.Просто чудесно си разнообразявам живота и го намирам напълно осмислен и без тези неща. Заклет пушач съм и стига ми и таз награда... Синът ми е осведомен за различните видове наркотици, надявам се да не му хареса тревата един ден и да не пробва нищо друго никога.

# 3
 • Стара Загора
 • Мнения: 2 822
За мен наркотиците са си наркотици .То винаги се почва с трева и се стига до хероин.Не мисля ,че бих казала на детето си да пуши трева ,а да не стига до хероина.

# 4
Не разбирам - ти реклама на тревата ли правиш??? Shocked
Това, че не е толкова опасен наркотик, не я прави препоръчителна за употреба. Че то се почва с трева, пък после някои се изкушават и за по-силно. Май са рядкост случаите някой да е почнал направо с хероин.

# 5
 • Мнения: 1 210
Достатъчно, за да не са им интересни.

# 6
 • Мнения: 7 178
Ние с моето дете говорим много за наркотиците, на моменти дори се чудя дали не му обострям интереса. Тук където живеем има комуна за нарко зависими и съм му обяснявала какво правят в нея ( през оградата се виждат понита, щтрауси, оранжерии ). Като порасне малко ще му пусна едно филмче да гледа ( Трейспотинг - може би не го изписвам правилно ), но е прекалено малък още да го понесе и разбере. Основното което се опитвам да му внуша е че наркотиците, независимо трева ли е или спринцовки до нищо добро не водят.

# 7
 • София
 • Мнения: 5 975
Знаят толкова, колкото и аз знам.Аз изпитвам ужас от всички наркотици.
Надявям се и техният опит с наркотиците да бъде същият като моя, т.е. нулев.

# 8
 • София
 • Мнения: 3 064
Нито е нужно, нито достатъчно просто да се "изпитва ужас". Трябва да има информация кое вещество до какво води и какви рискове крие. Има информационна линия по тези въпроси. http://www.drugsinfo-bg.org/bg/
Съгласна съм с автора на темата, разликата между трева и хероин е от земята до небето.

# 9
 • най-шареното място
 • Мнения: 8 202
Има много зависимости. Аз засега съм се опазила от разните му вещества. Надявам се личния ми опит да помогне на детето. Не пия дори кафе. Знае малко за стимулантите, зависимостите и наркотиците. На тази възраст толкова.

Разликата е от земата до небето, да. Но все са зависимости. И май причината да се прибегне до подобни бягства са сходни. Поне приятели опитали тов-онова така казват...

ПС трейнспотинг е. нещо като наблюдаване на птички, но с влакове.

# 10
 • Мнения: 614
...и правят ли разлика между тях?
Съвсем наскоро моят син, съвсем не малък, между другото, на 16, ми призна, че понякога на партита и купони шмъркал „по няколко линии”. С детето и друг път сме говорили по тези въпроси, дори сме пушили заедно трева. Аз съм любител от млад и макар повечето хора около мен (отглеждам го сам) да недоумяват, на нас двамата ни харесва и ни сплотява. Пиша за мен, понеже като по-млад обичах да се забавлявам с помощта на наркотици, но като поодъртях и ми омръзнаха. Показаха ми някой неща, пътища, и в един момент усетих, че мога и да се подхлъзна, та се отказах, и без това вече бях спрял да откривам нови и вълнуващи светове  Говоря за употреба на кокаин и стимуланти, основно. Но трева си пуша и до днес.

Еми успех! И разни познати съм чувала, че не възразяват, че децата им пушат трева, пък след време разбират ,че са хероин.
Разликата наистина е голяма, но често с трева започват и не всички дотам спират. И пак си има и други рискове за здравето.

# 11
 • Мнения: 698
В първи клас дъщеря ми беше обяснила много гордо на класната си, че аз не й давам наркотици, а хомеопатия. Наложи се да изясним разликата между наркотици и антибиотици. Laughing

# 12
 • най-шареното място
 • Мнения: 8 202
Simple Smile ми то не е сбъркало много детето Simple Smile
Разсмя ме Simple Smile Мерси!

# 13
 • някъде другаде
 • Мнения: 629
Непрекъсното говорим за наркотиците , и за това как те провалят хората. За мен и тревата е наркотик.

# 14
 • Мнения: 2 715
Темата е много хубава.
Смятам, че има доста информация и ние като родители имаме достъп до нея.
Когато му дойде времето аз лично ще обясня на детето си кое какво е. От какво се извлича, как изглежда и колко е вредно за организма. Как го съсипва, как се развива зависимост и влияе на психиката.
Още бих се постарала да обясня и ако трябва да покажа как изглеждат хората, друсани с различна дрога. С цел да може да се пази и да бъде по-бдителен.
Не намирам за нормално да разяснявам на детето си колко са вредни някакви неща без да съм достатъчно добре информирана, за да дам отговори на почти всичките му въпроси. В смисъл такъв за мен лично "Това не е хубаво!", "Това е вредно!" не е достатъчно.
И ако ще научава от някой кой наркотик как изглежда, как се пакетира и какви са последиците от него, то по-добре е да го знае от мен. Опитвам се дори и да започня всички жаргонни думи, с които дадена дрога се нарича, за да не изпадам в нелепи ситуации. Това е.
Мога да дам хиляди ситуации, в които деца или тийн-ове могат да попаднат и да не могат да се предпазят подходящо. За пример мога да дам само две набързо: 1. Когато минаваш по улица и се пласира дрога пред очите ти, как да се държиш. 2. Когато наркоман тръгне да ти иска пари или да се опитва да ти открадне часовник или пари. И още куп такива практични неща.
За съжаление в момента младежите се друсат с доста модерни неща, част от които не са разпознаваеми от родителите. Еле пък ако тийна е бил на купон и се върне друсан. Повече си мислят, че е пил. Да, ама не.  

Така, че четете.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт