Продукти:
4 филета сьомга ( за предпочитане дива)
1 червен лук
1 бял лук
1 ч.ч. портабела гъби на шайби
5 червенокожи картофи ( необелени, но трябва да изтъркате кожата с четка за целта!)
1 rчервена пиперка
1 зелена пиперка ( по-голяма)
4 малки моркова на шайби
3 с.л пащърнак на тънки ленти
1 ч.ч нарязани стъбла целина (ако не може да намерите и обикновена става. Ако имате корен целина намалете количеството наполовина

1 tс.л нарязан на ситно магданоз
1 ч.л доматено пюре
2 дафинови листа
1 tс.л настъргана лимонова кора
1/2 ч.л шафран
сол и черен пипер на вкус
3 с.л зехтин

3 литра вода (ако искате може да използвате зеленчуков бульон, не на прах разбира се, вместо водата, но не използвайте месен!)

Време на приготвяне
Подготовка на продуктите- 15 мин
Варене и задушаване- 35мин
Общо- 50 мин

1. Измийте филетата сьомга и ги запържете със зехтина до леко зачервяване в голям тиган. Имайте предвид, че не трябва да сготвяте рибата, а само да я запържите на много силен огън! Отвътре трябва да е сурова, затова се прави само за няколко минути. В същото време сложете на котлона в тенджера 3-те литра вода да заврат.

2. След като сте зачервили филетата от 2-те страни добавете ги във врящата вода заедо с дафиновия лист, солта и пипера.
3. Оставете да врат 10 минути, след това извадете рибата в чиния и я оставете да се охлади, ще я използвате по-късно.

* Забележка: Имайте предвид, че искате рибата да е добре сварена като я извадите, но да е на цяло парче! Ако забележите, че се е сварила преди 10-те минути да са изтекли извадете я веднага, за да не се развари!

4. IВ голям тиган или уок карамелизирайте лука, след това добавете към рибния бульон. Добавете червенокожите картофи нарязани на парчета, червения и зеления пипер нарязани на ситно, както и целината, морковите, пащърнака и шафрана и разбъркайте добре.

5. Около 10 мин след като сте добавили зеленчуците към бульона прибавете нарязаните на шайби гъби, доматеното пюре и магданоза. Оставете да ври още 10-15 мин или докато картофите не са напълно сварени. След тоа добавете лимоновота кора, сложете капака на супата и я дръпнете от котлона.
6. Нарежете сьомгата така, че едно парче да заема 1/3 от чинията, в която ще сервирате супата. Гарнирайте с лимонова кора и/или копър. Сервирайте гореща!

* Забележка: Заради децата избягвам да слагам твърде много силни ( лютиви) подправки, но ако вие обичате, счукан лют червен пипер е страхотна добавка към тази супа!

Да ви е сладко!

Снимки може да видите на блога ми, където е публикувана рецептата на английски и български.
http://food.anniesartbook.com/2009/12/best-saffron-salmon-soup.html