Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Варна
 • Мнения: 181
Честита Нова Година ! Бъдете всички живи и здрави и с много късмет през новата 2010година !
Здрваейте! Знам че има такава тема ,но като кликнах върху и ме посъветваха да пусна нова ,защото по старта не е писано повече от 120дни .
И така от Коледа сме родители на две прекрасни децича ,близнаци на 5,5г. Децата са много умни и добрички ,доста палави да са живи и здрави .Това което ме притеснява е че като си играят повтарят всичко което им си е говорело там и както са ги наказвали,говорели глупости и понабийвали .В момента в който искам да посегна да ги погаля или нещо да оправя по тях те се пазят и мислят че ще ги удрам .Направо ми се къса сърцето Непрекъснато се говори за дома и групите в него . Дори днес ми казаха да светна в групата - разбирайте дневната стая.Докога ще продължават тези неща . Дали ще ги забравят и дали ще има някакво отражение върху тях ?

# 1
 • София
 • Мнения: 9 437
Здравей, Весислава, първо честита радост, двойна при това  Hug
Ще отмине, много малко време е минало от осиновяването, моето дете приемаше дома ни за "другия дом", а мен за поредната лелка, която се казва "мама", въпреки че го осиновихме на 2 г. и 10 м. Трябва им време, доста време, много търпение и много любов, за да се отпуснат и да отвърнат на любовта с любов.
А дали ще има някакво отражение? Не знам, надявам се да е малко, почти нищожно, но никакво според мен не би могло да бъде. Дар казваше някъде - колкото години са били там, толкова години им трябват в семейството, за да се адаптират, аз чакам - имам още година, за да разбера  Simple Smile

# 2
 • космополитно
 • Мнения: 940

...И така от Коледа сме родители на две прекрасни децича ,близнаци на 5,5г. Децата са много умни и добрички ,доста палави да са живи и здрави .Това което ме притеснява е че като си играят повтарят всичко което им си е говорело там....Докога ще продължават тези неща . Дали ще ги забравят и дали ще има някакво отражение върху тях ?

Ех, че щедра Коледа сте имали! Истинско коледно чудо! Но магическа адаптация е  невъзможно чудо. Нали разбираш, че няма как пет и повече години( целия съзнателен живот) да се загърбят и "изтрият" за по-малко от месец.
Доста неща ще бъдат преотдолени с индивидуална за всяко дете "скорост"; други навици; модели на реагиране и пр. остават в латентно състояние там нейде и се активират при ситуации, които напомнят с нещо за там....
Моята дъщеря беше от "по-големите" осиновени и се адаптира сравнително бързо и леко. Но! Като заспива си смуче палеца, а с показалеца си милва бузката. На доводите ми, че е голяма да си смуче пръста ми казва: "Остави ме, така се приспивам сама и си топля бузката!"
От тази вечер пък- категорично и отказах да гледа двете серии на "Листопад" с довода, че нито е за нея , нито е по подходящо време. Тя много се разтрои, тръшка се, умолява ме и като нищо не проработи за мое изумление включи  като успокояващ я и намаляващ тревожността й механизъм клатушкането, което не беше практикувала почти от времето, когато е у дома....

По-добре пиши в старата тема (въпреки съвета)- тя ще се активира! Нека всичко е на едно място, за да бъде лесно открито от  онези, на които ще е в полза!

Разкажи малко повече за твоите деца (така и не схванах момчета; момичета или брат и сестра са)!?

Последна редакция: ср, 06 яну 2010, 05:35 от Venecias

# 3
 • Мнения: 3 246
 Весислава, честита ти двойна радост Hug  bouquet

# 4
 • Мнения: 735
Здравей, Велислава, и от мен,
Честита ви радост - да наваксват бързо, но спокойно, да ви топлят сърцата и вие тях!
Искам само да добавя, към това, което са писали мамите.

Дай им на децата да се изговорят, слушай, какво разказват. Нека го изкажат, така е по-добре. Така ще можеш и ти по-лесно да им помагаш да гонят демоните, страховете и лошите спомени.

Не бързай, най-важното е да почувстват, че са обичани, защитени, потопени в майчина доброта - това е твоето лекарство.

И още - имай предвид че са в шок от всичко наоколо, от дома ви, от неспирния поток информация (те може и затова да се връщат в към дома - "ужас, но познат"). Затова не бързай да се втурваш да преодоляваш лоши навици - смучене на пръсти, клатене - нека засега се успокояват както те са свикнали.

Аз, ако можех да се върна назад с моя син, бих го карала много по-бавно и постепенно...


Преглеждам набързо - звуча си някак поучително, но просто много бързам, а исках само да споделя опит.  Hug

# 5
 • Мнения: 8 418
Весислава, с нетърпение чакам да ги видя дечицата, да са ти живи и здрави Hug

Моят син беше на 2г. 8мес, когато се срещнахме за първи път.В дома беше един, после у дома съвсем друг, но детето просто разчупва стария "динамичен стереотип" и изгражда нов.Много неща са странни и различни дори не само от биологичните деца, а и от осиновените на няколко месечна възраст.
Аз оставих детето в продължение на един месец да прави каквото  си иска, да се чувства както си иска.Имаше, разбира се режим, но той спазваше режима с охота.Смучеше си пръстта, дори не 1 , а цели три наведнъж.Оставих го 1 месец, после предприех мерки с този лак и след две-три седмици престана.Беше изключително любопитен до степен на опасност към пералня, котлони и др., гледах да съм нащрек и дори леко плясвах ръчичките, за да не пипа.

В началото не искаше да му мием главата и косата, много го беше страх.Вероятно с лютиви шампоани са го миели.после свикна.

Беше все още с памперс и така го изкарахме до три навършени години.Като нацапваше памперса и искаше да съобщи, в началото плачеше горчиво и показваше панически  страх.Очевидно, защото е имало "репресивни мерки" в дома за подобни прояви.

За  понятията- леля, мама, кака- писала съм го нееднократно.

Веднъж  ме изуми и ми изкара акъла от страх.Както го държах на ръце да го преобличам за сън отметна глава ,притвори очи и започна да си отмята главата ритмично, нещо като тик.почнах да го викам по име, да питам какво му е, лошо ли му е, изглеждаше като пред припадък.Той ококори очи и започна гръмко да се смее.Младежът цирк ми правел, а аз изумях.Очевидно имитираше болни деца в  дома.Следващият път взе една закачалка и столчето си, сви едното краче и започна да  "Куца".Забраних му тези игри и му обясних,доколкото беше възможно, че тези "театри" не са хубави, че  има  болни  дечица и възрастни, които ще се  сърдят.

Други прояви- случвало се е да го  приспивам, а той  уж спи и  изведнъж става и започва да хвърля възглавници и чаршафи.И това преодоляхме, в един момент му стана безинтересно да си "изпрабва границите"

Най-много ме заболя от една случка, един-два месеца след като беше у дома.Пак го уговарях за сън, а той не искаше. И в един момент ми изкрещя "Ей, ко....е"Чак ме  боли да напиша думата.
Но всичко отминава, само да са живи и здрави!

# 6
 • София
 • Мнения: 9 437
Аз, ако можех да се върна назад с моя син, бих го карала много по-бавно и постепенно...
И аз така, сега ми е много мъчно - направих доста грешки, сигурно и в момента правя, но за съжаление не мога да върна времето назад...

# 7
 • Варна
 • Мнения: 181
Децата са брат и сестра .Тя е първия близнак той втория .Тя като първа и момиче е по отговорна ,докато той е много разсеян - но са попивателни и умни и двамата . За един ден запомниха как се казват и къде живеят - с улица и блок.Голяма гордост е за мен
Светкавица и нашия младеж прояввява голям интерес към пералня,печка ,уредба и др. техники,явно нищо по различно под слънцето . Ако се реша може и да дойдем на срещата в събота за да се видим.

# 8
 • Варна
 • Мнения: 181
Цитат
По-добре пиши в старата тема (въпреки съвета)- тя ще се активира! Нека всичко е на едно място, за да бъде лесно открито от  онези, на които ще е в полза!

Добре но тази тема ще остане или ще я изтрият .Питам защото не съм правила така до сега и незнам как се действа

Последна редакция: ср, 06 яну 2010, 14:18 от Весислава

# 9
 • Варна
 • Мнения: 181
 Laughing

# 10
 • София
 • Мнения: 9 437
остави си темата според мен - онази отиде към осиновяване на 17 години, което не е на 5, но попрочети още от този форум, прочети и тук detstvomoe.org

# 11
 • Мнения: 230
Наистина, карай по-бавно и спокойно, Весислава! И аз бих забавила ритъма мно-о-ого, само да можех да върна назад времето, но-о-о - за хубаво или лошо, това не става. И аз си отчитам грешки сега. Говорили сме много и с други майки - дъщеря ми и сина на Светкавица са осиновени горе-долу на една и съща възраст, само дето ние водим с около година събитието. Сходни реакции откривам в това, което тя е описала. Но наистина всичко това отминава, само да имаш търпение и да не се отчайваш. Бъди сигурна, че всяко твое усилие и всяка капчица любов, която даваш, ще бъде стократно възнаградена. Само дишай спокойно и не реагирай бурно на нищо, което ти поднасят децата - стига то да не застрашава здравето и живота ви. Малко по малко.
А за събота - ще се радваме всички, ако дойдете. Питай децата дали искат да се запознаят с други дечица като тях - които обаче са намерили своя дом малко по-рано. Прегръщам ви  Hug и ще ви чакаме.

# 12
 • Мнения: 2 084
Велислава,  Hug!
Нищо не ми идва наум да напиша. Само се радвам за вас! И ви пожелавам много, много щастие!

# 13
 • космополитно
 • Мнения: 940
Децата са брат и сестра...

Ей че късмет! Да се сдобиеш със син и дъщере и то рождени брат и сестра! И за тях- да са в едно семейство; да имат едни и същи родители! Ех, че хубаво!

Цитат
По-добре пиши в старата тема (въпреки съвета)- тя ще се активира! Нека всичко е на едно място, за да бъде лесно открито от  онези, на които ще е в полза!

Добре но тази тема ще остане или ще я изтрият .Питам защото не съм правила така до сега и незнам как се действа

Темата  ще си остане, а би могла ако прецени за уместно Ва ва (модераторката тук) да слее двете почти идентични теми в една!?

остави си темата според мен - онази отиде към осиновяване на 17 години, което не е на 5, но попрочети още от този форум, прочети и тук detstvomoe.org

Еее, Фоксче идеята беше(зададено е при представянето на темата) да се окуражат осиновителите да не се плашат да осиновят по-големи деца!А също и да обменят опит родителите, които са открили децата си в по-късна от бебешката възраст....
За съжаление осиновяване на 17 г. е прецедент Cry Мамето беше споделила, че осиновяването на нейното момче е единствено за България  ...
Дай боже нови куражлии родители пожелали да осиновят и поотрасли вече деца!
Praynig

# 14
 • София
 • Мнения: 9 437
Еее, Фоксче идеята беше(зададено е при представянето на темата) да се окуражат осиновителите да не се плашат да осиновят по-големи деца!А също и да обменят опит родителите, които са открили децата си в по-късна от бебешката възраст....
Praynig
Да, това беше идеята, ама нещо се разпадна... като в никакъв случай не са виновни мамето и емо, но техния случай... не е точно осиновяване така, както е общовалидно.

Общи условия

Активация на акаунт