Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Шумен
  • Мнения: 398
Здравейте,
за много години, живи и здрави и много весели   bouquet

Може би година и нещо вече си търсим жилище. Първо бяхме за ново строителство но в края на краищата си харесахме една панелка. Само не знаем каква е разликата между двата вода ипотека. Нотарианите такси са различни при двата вида и се чудим коя да е. Ще теглим ипотечен заем и исках да Ви питам за съвет, как да постъпим.

много Ви благодаря

# 1
  • Мнения: 4 842
Банката Ви дава възможност да изберете вида на ипотеката?

Законът установява , че ипотека може да се учреди само върху имоти, които при сключването на договора принадлежат на лицето, което я учредява (чл.167, ал.2 от ЗЗД). Това изискване е валидно и за законната ипотека. Следователно при покупката на жилище с банков кредит, жилището, предмет на сделката, може да бъде ипотекирано едва след вписване на нотариалния акт за покупко-продажба по предвидения в закона ред (чл.18 от ЗЗД). При учредяването на законна ипотека обикновено нотариалният акт за покупко-продажба на недвижимия имот се депозира за вписване едновременно с молбата за учредяване на ипотеката върху него, като вписването на ипотеката следва непосредствено вписването на покупко-продажбата и на практика учредяването на ипотеката не се забавя във времето. При договорните ипотеки, съгласно установеното в чл.482 от ГПК, за да изповяда сделката, нотариусът е длъжен да провери собствеността на учредителя на ипотеката върху ипотекирания имот. В този смисъл, към датата на изповядване на сделката, купувачът следва вече да е придобил собствеността върху имота, предмет на ипотеката. Следователно или продавачът следва да прехвърли собствеността на имота, преди да е получил плащане за него, или банката да отпусне кредита, преди същият да бъде обезпечен с ипотеката. И двете посочени възможности са твърде рядко срещани на практика. Затова обикновено договорната ипотека се използва като обезпечение на жилищен кредит, когато има за предмет имот, различен от закупувания с кредита. В този случай няма пречка договорната ипотека да бъде изповядана още преди сключването на сделката за покупко-продажбата на жилището, съответно преди ползването на кредита и възникване на обезпечаваното с ипотеката вземане. Ако по някаква причина такова вземане не възникне, то ипотеката също няма да породи предвиденото в закона обезпечително действие (чл.150 от ЗЗД).

Предвид гореизложеното, въпросът за избор на вида ипотека няма еднозначен отговор и зависи от конкретните условия по сделката, както и от възможността да бъде предложен в обезпечение друг имот. Независимо от вида на ипотеката, за учредяването є кредитоискателят и/или третото задължено лице - собственик на ипотекирания имот, трябва да представи в банката акта, по силата на който са възникнали в негова полза правата върху имота, предмет на ипотеката, оценка на имота, изготвена съобразно вида му, и конкретните изисквания на банката. За учредяване на ипотеката и надлежното є вписване в регистрите при службата по вписванията по местонахождението на имота е необходимо представяне и на удостоверение по чл.182 от ДПК, издадено на името на собственика на имота (кредитополучателя или третото задължено лице). Освен това банките обикновено изискват и удостоверение, издадено от съответната служба по вписванията, от което да е видно, че върху имота - предмет на ипотеката, няма учредени обезпечения или други тежести в полза на трети лица.

# 2
  • Мнения: 650
Ето ти два линка, единят е точно с този въпрос и отговори на юридическата гилдия:  Wink

http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=20&t=10506
http://www.econ.bg/law/procedures/article115267.html

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт