Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 септ. 2005, 16:24 ч.

Ваксини и Ваксинационни Програми

 • 119 615
 • 1 217
 •   1
Отговори
 • Мнения: 7 556
Забелязвам значими грешки, пропуски, импровизации във ваксинационните практики в БГ. Все още не са влезли в употреба ред много важни нови ваксини, които "навън" се използват от десетилетия.

->>Втори вариант на увода (за четящи, които може да се обидят или да сметнат, че тонът ми е неподходящ, "менторски").<<-

Със тревога отбелязвам, че някои ваксинационни практики в БГ (според скромното ми мнение) не отговарят на съвременните стандарти за сигурност. Голям риск крие и неизползването на определени ваксини, които са доказали ефективността си в десетилетия интензивна употреба. Факта, че за основни ваксинации все още има страх и несигурност у родителите, е още едно доказателство за нуждата от подробна информация.

Ако модератора пожелае може да направи този пост "sticky", за да мога да отговарям на всички въпроси относно ваксините:

*програми, брой дози.
*избор на ваксини
*странични ефекти
*начин на поставяне, особености.
*нови ваксини, нови програми.
*актуални промени, новости.

Мисля за Всички ще е от полза повече информация.
Отговорно и честно ще представя различна информация. Ако четат колеги, желаещи да се включат, ще бъда много радостен.

Последна редакция: чт, 06 окт 2005, 01:35 от Birdie

# 1
 • Хасково
 • Мнения: 844
Ако не те затруднявам напиши по всяка от теб посочена точка по някоя дума.
Благодаря ти предварително.

# 2
 • Мнения: 7 556
Ако не те затруднявам напиши по всяка от теб посочена точка по някоя дума. Благодаря ти предварително.
Необходимо е да се посочи, че изработването на национален имунизационен календар е сериозна задача, която може да се изпълни успешно ако са налице ДЕЙСТВАЩИ сериозни епидемиологични инстанций и зряла педиатрична школа. Разбира се ХЕИ не влиза в съображение като "сериозна епидемиологична истанция" .
Няма нищо лошо да се заимстват важни положения от чужди имунизационни схеми, стига да се знае кое и как да се вземе. Извращаването на оргинални схеми, защото проф. "Еди-кой си" от град София ( Варна, Пловдив,Атина,Солун,Барцелона и т.н) не е съгласен с мнението на немският институт "Р.Кох" (съществуващ от 18xx година на миналият век) може да се вземе под внимание, ако е аргументирано, точно и се подкрепя от факти. Приказки във въздуха, за "авторитет", не влизат в употреба...
Нужно е да се отчете, че колкото по-голямо е населението на една страна, толкова статистическите и данни са по-достоверни. Ако към това се добави и традиционната вътрешна отговорност и порядъчност на хората, занимаващи се със съставянето на тези програми в национален мащаб за Германия или Франция или САЩ например, може да се има доверие на препоръките им. Политиката тук играе сравнително незначителна роля.

За пример ще цитираме 3 ваксинационни календара:
*Американски-официален
www.cdc.gov/nip
*Немски-официален
http://www.linden-apotheke-wolter.de/info-impfkalender.html#links
(Standigen Impfkommission (STIKO)
*Френски официален
www.invs.sante.fr
Програмите, за които ще пишем по-долу, касаят използването на основната комбинация-ДТаК с инжекционно полио в една спринцовка, а Акт-Хиб ваксината- като самостоятелна. Комбинираните или други специални комбинации ваксини в една спринцовка имат МНОГО РАЗЛИЧНИ СХЕМИ НА ПРИЛОЖЕНИЕ и не са предмет на основното ни изложение.Можем да ги обсъдим после поотделно за всеки конкретен случаи.
Основните ваксини, употребявани и в трите календара са:

->>>>ДТаК-
По-долу като описваме дози се има пред вид ДТК (аК). Ако се прави нещо различно го споменавам специално.
ДТаК е дифтерия, тетанус с безклетъчна коклюшна ваксина.
ДТК е дифтерия, тетанус с пълноценна коклюшна ваксина.
ДТ е пълноценна ваксина дифтерия-тетанус (продава се само в някои страни).
ДТ-възрастни (Тд) е тетанус с намалена по сила дифтерийна съставка.
По отношение на ДТ и трите схеми ползват стандартни ваксини. По отношение на коклюша, Американската и Немската програма използват безклетъчна колкюшна ваксина като основна. Френската програма използва пълноценната ваксина против коклюш, като споменава изрично, че и безклетъчна ваксина може да се използва.

Схемата:
*Американска-2,4,6 месец-основна ваксинация ДТаК. На 15-18 месечна възраст->>4 доза-ДТаК. На 4-6 годишна възраст->>5 доза ДТаК. На 11-18 години ДТ(Тд) за възрастни без коклюш.
Тоест-> 6 дози ДТ общо до 18 годишна възраст (5 нормални ДТ и една доза ДТ за възрастни).Коклюш->5 дози общо до 18 год възраст.

*Немска-2,3,4 месец-основна ваксинация ДТаК и четвърта доза->>11-14 месеца ДТаК. За възрастта 5-6 години и 9-17 години  немската програма НЕ използва коклюш, а само ДТ (Тд-за възрастни).Тоест в немската програма коклюшната ваксина се дава в 4 дози, а не в 5 както е в Американската схема. ДТ в немската програма е 6 дози, от които 4 нормална ДТ и две дози ДТ за възрастни (Тд) (5-6г и 9-17г)

*Френска-2,3,4 месец-основна ваксинация ДТаК или ДТК.
16-18 месеца->>Четвърта доза (1er rappel)--ДТаК или ДТК.
На 6 годишна възраст (2e rappel)->Пета доза-САМО ДТ без коклюш-пълноценно ДТ, не Тд .
11-13 год възраст->>Шеста доза ДТ(3e rappel)->>, като на същата възраст правят коклюш (2e rappel)-5-та доза-но само БЕЗКЛЕТЪЧНА.
На 16-18 год възраст дават седма доза ДТ.
Тоест до 18 год възраст френската програма има седем дози ДТ и 5 дози коклюш.
**************************************************
->>>>Полио
И трите имунизационни календара използват изключително инжекционна полио ваксина (IPV). Инжекционната полио ваксина е универсална за почти цял свят от 2000 година. Оралната е ефективна също. Причините за неизползване на оралната ваксина не са в низката и  ефективност. Решението за преминаване в БГ на инжекционно полио зависи от това доколко все още има "дупки" в  повсеместната имунизация (циганско население най-вече). Която и от двете ваксини да предпочетете е сигурна. Тъй като обаче вече не се произвежда масово оралната ваксина, убедете се, че детето Ви ще използва КАЧЕСТВЕНА ОРАЛНА ваксина.

*Американска схема-3 дози на 2,4,(6-15) месец. Повторение-4-6 годишна възраст. Тоест общо 4 дози до 18 год. възраст.
*Немска схема-2,3,4 месец и 11-14 месец.Повторение-9-17 годишна възраст. Общо-5 дози до 18 год. възраст.
*Френска-Френската схема подчертава, че всички дози полио са инжекционно полио. Оралното полио според френската схема "е резервирано за специални случаи".
2,3,4 месец-първите три дози
16-18 месеца->>Четвърта доза (1er rappel)
На 6 годишна възраст Пета доза-(2e rappel).
11-13 год възраст->>Шеста доза-(3e rappel).
На 16-18 год възраст>> дават Седма доза
От 18 год възраст-тетанус и полио на 10 годишни интервали.
Френската схема има СЕДЕМ ДОЗИ  полио-3 първични+3 rappeles+1dose във възраст 16-18 години.

*********************************************
->>>Хиб ваксината. Хиб ваксинацията е насочена срещу микроб, причиняващ тежък сепсис и менингит при деца до 3-4 годишна възраст. Това е изключително важна ваксина. И задължителна както ще видим и в трите имунизационни календара. Може би единствената ваксина, която в БГ незабавно трябва да стане абсолютно задължителна.

*Американска схема-2,4,6, 12-15месеца. Общо 4 дози. Не се препоръчва да се прави стандартно над 5 годишна възраст.
*Немска схема-2,3,4,(11-14) месец-Общо 4 дози.
*Френска схема-2,3,4,(16-18)месец-Общо 4 дози.
***************************
Продължение...следва- Хеп.Б, ММР,Превенар и други.

# 3
 • Мнения: 1 194
Здравей,
онзи ден моят педиатър ме попита дали искам да ваксинирам бебата (16 мес.) против  ВАРИЦЕЛА.
Аз се поколебах и той ми каза да си помисля....
Ето чудя се : има ли смисъл от тази ваксина?
Иначе е ваксинирана досега със всички задължителни ваксини по френсия ваксинационен календар +Превнар, ММR, Хеп. Б.
Дали не прекалявам с ваксинирането?

# 4
 • Мнения: 7 556
Здравей,
онзи ден моят педиатър ме попита дали искам да ваксинирам бебата (16 мес.) против  ВАРИЦЕЛА.
Аз се поколебах и той ми каза да си помисля....
Ето чудя се : има ли смисъл от тази ваксина?
Иначе е ваксинирана досега със всички задължителни ваксини по френсия ваксинационен календар +Превнар, ММR, Хеп. Б.
Дали не прекалявам с ваксинирането?
Да, и аз използвам тази нова ваксина (Варицела). Ще пиша за нея после.
Пълното ваксиниране на децата е проява на грижа и отговорност. И зрялост на обществото, където живеете. Зрялост и умение на педиатърът Ви също-да направи програмата точно и изпипано и да я изпълни така.

# 5
 • Мнения: 228
надявам се и педиатрите в Балгария да са запознати с последните новости в тази област и да улесняват нас родителите с компетентни съвети в тази област   bouquet

# 6
 • sofia
 • Мнения: 769
надявам се и педиатрите в Балгария да са запознати с последните новости в тази област и да улесняват нас родителите с компетентни съвети в тази област   bouquet
Не се надявай толкова много.
Тук се изписват лекарствата, който се рекламират по ТВ в момента на посещението или за които фармацевтичните фирми плащат на доктора. На никой не му пука за детето ти или за теб... има схема на лечение на съотжетно заболяване, по схемата - клинична пътека и толкова. Никой не се съобразява нито с личност, нито с др. заболявания.
И мисля, че на нашите деца им стигат и тези аксини дето са задължителни! и дето никой родител не може да ги спести!, та да им унищожаваме имунната система с още.
А за Варицелата, до колкото знам, ваксината не предпазва, само може да йа изкара по-леко, ако се зарази, но това пак е риск за детето. 

# 7
 • Мнения: 7 556
Продължение...

->>>>MMR-схемата е две дози. На 6 или 11 годишна възраст всички деца трябва да се проверят за наличието на ваксинация с две дози. Ако такава липсва, трябва да се постави. Ако липсва само втората доза се поставя веднага. Ако липсват и двете дози се поставя първата, а втората може да се сложи след минимум 1 месец.

*Американска схема-12-15м,4-6годишна възраст. Тоест две дози. Във възрастта 11-18 години всички деца трябва да се проверят дали са направили втора доза ММР и ако не са, да я направят.
*Немска схема-11-14 месечна възраст, 15-23 месечна възраст. Две дози общо.
*Френска схема-след 12 месечна възраст-1 доза,3-6 год възраст-2 доза. Общо две дози.
***************

->>>>Хепатит Б-ваксина е с изключително значение.От особено значение е поведението при деца, родени от майка хроничен носител на Хепатит Б. На тези деца  ДО 12 ЧАСА след раждането трябва да се постави в едното краче интрамускулно ваксина Хеп.Б, а в другото краче специален анти-Хеп.Б имуноглобулин (HBIG). Искайте при бременност задължително да Ви тестват за хронично носителство на Хеп.Б и ако се окажете носители трябва да направите посочените инжекции на детето по описаният начин. HBIG е много скъп продукт.
Нови данни показват,че трайността на имунитета след 3 дози хепатитна ваксина е много по-голяма, отколкото се мислеше по-рано. Независимо от падането на титъра на антителата с времето, при среща с вируса на Хеп.Б имунизираните бързо отговарят с достатъчен титър антитела за кратко време. Тоест налице е имунологична памет. Стандартно след приключване на ваксинацията НЕ Е прието вече да тестувате децата за наличие на антитела.

*Американска схема-1 доза-до 2 месец след раждането ако майката НЕ Е хроничен носител. При неясни случаи (липса на изследвания, съмнения относно резултата) детето се ваксинира с първата доза колкото се може по-скоро. Втора доза-1 месец след първата и трета доза минимум 6 месеца след първата. Общо 3 дози. 3-тата доза не бива да се слага преди детето да е навършило 6 месечна възраст.3-тата доза може също да се постави до навършванв на 18 мес. възраст-тоест има широк времеви интервал на поставяне.
Децата, родени от майки носителки на хроничен хепатит тип Б получават първа доза ДО 12 часа след раждането заедно с HBIG. Втората доза се слага между 1 и 2 месечна възраст. Третата доза се слага след навършенa 6 мес. възраст. Тези деца на възраст между 9-15 месеца трябва да се тестват за австралийски антиген (HbsAg) и за антитела срещу него (anti-HBs).
*Немска схема-2,4, (11-14) месец. Поведението при деца, родени от майки-носители на Хеп.Б е същото.
*Френска схема-От 2 месец можете да направите две дози през минимум 1 месец интервал. Третата доза-5 до 12 месеца след втората доза. Поведението при деца, родени от майки-носители на Хеп.Б е същото. На възраст 11-13 години всички деца се"оглеждат" за ваксинация срещу Хеп.Б и ако нямат такава се прави.
**************

# 8
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 325
Смятам,че инфото е много интересно - но не разбрах каква точно е ползата да знаем какви са имунизационните календари в отделните страни (между другото,понеже се вълнувам от всичко около децата ми,още докато бях бременна с първото съм ги гледала нещата - но за тези 6г промяна в БГ-календара и схемите няма,нито пък в инфото,давано от лекарите - ако си знаеш и искаш допълнителна ваксинаия АктХиб - чудесно,ако не - няма кой да те подсети или информира).Понеже със сина ми ваксината не се продаваше в аптеките,а се намираше само в специализираните имунизационни кабинети на ХЕИ,там съм говорила по-пространно с лекари по въпроса - според тях България не е в ендемичен за менингити район,имат специални карти,които показват разпространението и честотата на проява на определени заболявания по света и според тях се определя кои ваксини да са в задължителния имунизационен календар на страната,а други - допълнителни - да са само препоръчителни(естествено,не съм спец,а и само толкова ми е останало в главата от обясненията на тамошната лекарка).
Имам и следния въпрос - не става ли прекалено натоварване на детския организъм с ваксини за много кратък период от време и съответно какво ще е отражението на прилагането на 7-8 различни ваксини в рамките на около година върху имунния отговор?Все пак имунната система на детето е в процес на изграждане,а бива постоянно атакувана с - макар и отслабени - причинители на много различни заболявания.
Искам да бъда правилно разбрана - твърдо ЗА ваксинациите съм,децата ми имат направен АктХиб,а големия и ваксина против хепатит А (за Менинго А плюс С и Превнар четох доста,но се колебая много).Естествено е желанието да предпазиш детето от всичко,за което има ваксини - но дали не стават прекалено много за прекалено кратък период от време и какво е отражението върху детския организъм от едно такова претоварване?Много ще се радвам,ако мога да разбера повече по този въпрос конкретно,а също така и за другото,което бегло споменах по-горе - каква е целта на инфото,освен да сме информирани,че еди какви си ваксини се прилагат еди как си в различните страни (а всъщност от какво са обусловени разликите в приложението им?) - не мисля,че от нас зависи промяна на имунизационния календар в България Rolling Eyes

# 9
 • Мнения: 7 556
каква е целта на инфото,освен да сме информирани,че еди какви си ваксини се прилагат еди как си в различните страни (а всъщност от какво са обусловени разликите в приложението им?) - не мисля,че от нас зависи промяна на имунизационния календар в България Rolling Eyes
Целта е едно сравнително запознаване с имунизационните практики в другите страни. Така, когато споменаваме за ваксини и използването им, пред нас ще е опита и на другите. А те има какво да ни научат...
Хиб е изключително ценна ваксина. "Аргументите", които са Ви изтъкнали не са състоятелни. Хиб се прави заедно с ДТК и полио във всички страни на Европа и САЩ от десетилетия. По принцип заболяванията от Хемофилус са спорадични (но тежки). При неваксинирани може да придобият и характер на ендемични в затворени колективи.
По принцип няма пато-физиологично "покритие" на термина "претоварване на имунната система". Много проучвания са показали, че независимо от броя на ваксините, отговора е винаги адекватен (ако ваксината е имуногенна). Различно дълготраен, но адекватен. Дори и поливалентните ваксини, съдържащи 5-6 съставки в една спринцовка, дават много добър отговор.

# 10
 • Мнения: 7 477
Здравейте!Ако си спомняте имах преди време някои въпроси към Вас,във връзка са атопичния дерматит.По стечение на обстоятелствата и по съвет на педиатъра отложихме ваксината ДТК.Досега имаме само един прием на четворната ваксина ДТК плюс менингит.Ваксината беше понесена много добре,но когато наближи следващия прием се оказахме с хрема и кашлица,после ни посъветваха да изчакаме да избледнее обрива и така до сега.В момента сме на път да правим изследвания на имуноглобулини IGE,за да се установи ,дали е алергия или не.Детето е захранено след 6 месец и досега не е проявявало хранителни алергии.Педиатърката ни е особено предпазлива и дори ни изпрати на кожен лекар,за да даде мнение,дали е възможна ваксинация и коя ваксина да изберем.Тя е склонна да ни препоръча Инфанрикс заради безклетъчната коклюшна компонента.Кожната лекарка написа мнение,че при спокоен обрив под антихистаминова защита може да се прави ваксина.Въпросът ми е ,дали да взема наистина Инфанрикс или да продължим с четворната на Пастьор-с нея наистина нямаше проблеми първия път и освен това не си ли губи смисълът първият прием на менингит ,ако продължим с Инфанрикс.
Според кожната лекарка имаме много лека форма на атопичен дерматит,тъй като обривите са само по лицето,по тялото няма.Трябва ли да се изчисти напълно кожата ,за да се предприеме ваксинация и трябва ли да се ползват кортикостероиди.Знам,че Вие съветвате да не се въздържаме от тяхното ползване,но въпреки това аз не съм склонна да я мажа с кортикостероид.Имаме в къщи немско бебешко кремче с основна съставка жълт кантарион, предназначено специално за атопичен дерматит,което действа много добре и от което обривите изчезват напълно.Възможно ли е да прибегнем до него преди ваксинация или трябва непременно кортикостероиди.Имам причини да се въздържам от употребата им.
Предварително Ви благодаря за отговорите и за отзивчивостта!

Последна редакция: пн, 03 окт 2005, 14:19 от Emia

# 11
 • Варна
 • Мнения: 2 572
Хубава тема. Поздравления! Не че ми е ясно всичко newsm78, но поне мога да попитам. С риск вече да е даден отговор на подобен въпрос искам да попитам и аз: Сина ми е на почти 7 месеца не са му правили никакви ваксини, освен тези които са задължителни. Въпроса ми е: какви допълнителни ваксини е желателно да му се направят да кажем до 2 гоишна възраст?
И още нещо питах педиатъра за противоменингитна ваксина, отговорът му беше "При положение, че я няма в задължителните, какво го занимавам аз с подобни неща"(малко го поукрасих). Та късно ли е за противоменингитна ваксина, как се казва и изобщо има ли нужда от нея?
Благодаря за отговора предварително!

# 12
 • Хасково
 • Мнения: 844
Birdie, дъщеря ми е на 1 г. и 6 мес. не сме срожили AktHIB, тъй като нашата педиатърка каза, че е добре да мине задължителния имунизационнен календар и тогава да я поставим. За другите  Менинго А плюс С и Превнар я попитах тя ми каза да не я натоварвам чак толкова. Би ли ми казала къде мога да прочета нещо за тези две ваксини.
 Tedulina не е късно да поставите ваксина на детето. Ваксината се казва AktHIB.
Единия вариянт е 2,3,4 мес. + реимунизация. Другия вариянт е след навършване на 1 год., така приема е един и няма реимунизациа. Мисля, че цената и е окола 18-20 лв.
Педиатрите не им се ще да ги занимават с тези неща защото трябва и да поемат отговорнст като ги слагат, а те нямат  и не желаят да намерят информация.
Ако ти не ги попиташ за някоя ваксина няма и да ти кажат.
Пусни в някоя търсачка AktHIB и ще намериш и още инфо.

# 13
 • Мнения: 645
Любима тема, не мога да не се включа.

Менингитните ваксини са двe: Hib е Haemophilus influenzae и Pneumococcal (PCV). Hib е задължителна за Европа и САЩ от 2000 г. Това е ваксинация срещу микроб, причиняващ широк спектър заболявания, вкл. и менингит. От 1999 PCV е задължителна в САЩ. PCV е 7 валентна ваксина срещу заболявания, причиняващи се от микроба Streptococcus pneumoniae. Този микроб е най-важният причинител на менингити, пневмония, сепсис, рецидивиращи отити при деца до 3-4 годишна възраст.
______________
Другия вариянт е след навършване на 1 год., така приема е един и няма реимунизациа.
Това не е съвсем точно. Ако първата доза се постави между 12м и 14м. Бустер ->> след 8 седмици. Една доза се поставя ако детето е на възраст от 15 м до 5 г. ActHib може да се започне и между 7м и 11м, тогава дозите са 3. Ето и пълните правила за Hib.
Цитат
• HibTITER (HbOC) & ActHib (PRP-T): give at 2m, 4m, 6m, 12–15m (booster dose).
• PedvaxHIB or Comvax (containing PRP-OMP): give at 2m, 4m, 12–15m.
• Dose #1 of Hib vaccine may be given no earlier than 6wks of age.
• The last dose (booster dose) is given no earlier than 12m of age and a minimum of
8wks after the previous dose.
• Hib vaccines are interchangeable; however, if different brands of Hib vaccines are administered,
a total of three doses are necessary to complete the primary series in infants.
• Any Hib vaccine may be used for the booster dose.
• Hib is not routinely given to children age 5yrs and older.
__________________________
All Hib vaccines:
• If #1 was given at 12–14m, give booster in 8wks.
• Give only 1 dose to unvaccinated children from
the ages of 15m up to 5yrs.

HibTITER and ActHib:
• #2 and #3 may be given 4 wks after previous dose.
• If #1 was given at 7–11m, only 3 doses are needed;
#2 is given 4–8wks after #1, then boost at 12–15m
(and must be at least 8wks after dose #2).
PedvaxHIB and Comvax:
• #2 may be given 4wks after dose #1.
Adapted from the recommendations of the Advisory Committee on
Immunization Practices (ACIP) by the Immunization Action Coalition, August 2005

Последна редакция: пн, 03 окт 2005, 13:52 от SafeHeaven

# 14
 • Мнения: 2 452
За Мариакара - дъщеря ми има ваксинация срещу варицела (варивакс). Ваксината не осигурява 100% предпазване от заболяването, но ако се разболее от вариецела заболяването е значително по-леко (средна и лека форма на заболяването). Няма данни все-още относно ефекта на ваксината срещу херпес зостер. Лично аз имам впечатления от тази ваксина - дъщеря ми бе в пряк контакт със семейство, които се бяха заразили с варицела и не се разболя. Ваксината е жива и се поставя поне 1 месец (31 дни) преди и след друга ваксина.

SafeHeaven - има още една ваксина срещу менингит - тя е срещу менингококови инфекции (тук е под името Менджугейт). Това са трите най-често срещани форми на бактериален менингит - хемофилус инфлуенце, пневмококов и менингококов.

И не е вярно, че България не е застрашена от хемуфилус инф. менингит - обяснението за ниския брой докладвани случаи от България и Румъния е не липсата на заболяване, а липсата на отчетност при заболяване.

Схемата в Канада е сходна на тази в щатите, като отделните провинции имат специфични календари. Тук хепатит Б ваксина не се прави до училищна възраст. Не се прави и противотуберкулозна ваксина (освен в специфични случаи и специални групи от населението).
По принцип ваксинациите не са задължителни, но при постъпване в училище ни изискаха имунизационния календар, така че не зная как стоят нещата в действителност.

Общи условия

Активация на акаунт