Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 295
Има ли някакво ограничение или може да се започне веднага след изписването от болницата? Какви точно упражнения се правят?
Моето бебе е на 2 седмици, а аз още нищо не правя. Като питам бабите и те не дават някакъв смислен отговор.
Ако някой има информация, ще съм много благодарна.

# 1
  • Мнения: 5 223
Гимнастиката и масажът започват от началото на втория месец. Бебето трява да е поне 4 кг., за да се започне. Ето тук http://old.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=453 има хубава статия по въпроса.

# 2
  • Sofia
  • Мнения: 4 571
Ние започнахме с гимнастиката веднага след изписването. Бебето беше 2510 този ден Wink
Първо масаж на тялото, после гимнастиката, която се състоеше от следните упражнения:
Бебето е по гръб
1. Хващам ръчичките, така че да ми хване палците, а с дланите изпъвам внимателно в лактите - разтварям двете ръце настрани, после напред, нагоре, надолу. Това 3-4 пъти.
2. Пак така хващам ръцете - разтварям ги настрани, после ги премятам сякаш бебето се прегръща само (не знам дали го обясних правилно)
3. Хващам крачетата, така че с дланите ги държа изправени в колената - вдигам ги нагоре, после надолу
4. Хващам ги за петичките и ги бутам - сякаш кара колело
5. Слагам бебето по корем на леглото. То си свива крачетата към телцето, аз леко подпирам отзад петичките и то се избутва напред като жабка. Така минава една дължина на леглото.
Това е  Hug

# 3
  • Мнения: 1 107
Мисля, че педиатърът ви ще каже кога какви упражнения да правите, поне при нас така беше, от втория месец започнахме. Ортопедът също показа какво да правим за след третия месец.
Аз не бих посмяла сама да предприема нещо.

# 4
  • Мнения: 1 645
Масажът го започнах когато Дани още нямаше и 1 месец(и то цялостен)а гимнастиката 1 месец след това - и не защото аз реших така.Така ми казаха лекарите при които водих бебо - за Дани тези процедури бяха много важни(имаше повишен мускулен тонус,мисля че се казваше хипертуния)и за това ги започнах по рано.
В книгата "Грижи за малкото дете" на проф. д-р В.Гатев,много добре са обяснени и гимнастиката и масажът,и кога се правят,тоест през кои месеци.

# 5
  • Му Кинд Оф Плаце
  • Мнения: 4 033
Когато питах педката, Филип беше на около 1,5 месеца, тя каза, че препоръчва само масаж, който е по-енергичен, а не препоръчва гимнастика. Реално не съм му правила гимнастика и защото се страхувах да не му луксирам крачетата (сигурно изключително глупав страх, но си го имам).
Считам, че е енергично бебе.

Общи условия

Активация на акаунт